2024. 04. 24. szerda
György
: 394 Ft   : 368 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szakszervezeti tájékoztató Pusztavacson

Hosz  |  2004. 02. 04., 15:31

A Honvédszakszervezet közelmúltban beindított ,,road-show”-jának február 4-i állomása a Magyar Honvédség Harcanyag Ellátó Központja (MH HEK) volt. Pusztavacson előbb Farkas László, a HOSZ elnöke tartott átfogó tájékoztatót, majd – a megjelent tagság, az érdeklődő katonák és az alapszervezeti,- valamint csoportvezetők előtt – dr. Hortobágyi Tibor, jogi ügyvivő és Kepics György, területi ügyvivő szakmai jellegű kérdésekre válaszolt…

Jól bevált séma szerint előbb az állományilletékes parancsnoknál tett látogatást a HOSZ vezetése. Szklenár László ezredes és Farkas László elnök rövid, tájékozódó jellegü megbeszélésén Besenyei Csaba, a HOSZ logisztikai haderőnemi elnökségi tagja, Kepics György, területi ügyvivő, dr. Hortobágyi Tibor jogi ügyvivő, valamint Vágány Sándor, a helyi HOSZ alapszervezet helyettes vezetője is részt vett.

Ismeretes, hogy Pusztavacs mellett még hat helyőrség: Kál, Kapoly, Táborfalva, Devecser, Hajdúsámson és Recsk tartozik az MH HEK alárendeltségébe. Az ezekben a helyőrségekben szolgáló mintegy háromszáz katona képviseletében mintegy hetvenen jelentek meg azon a szakszervezeti tájékoztatón, melyen először Farkas László elnök kapott szót. ,,A jelenlegi helyzet alkalmas arra, hogy a tagság bizalma meginogjon a HOSZ-ban” – ezzel a mondattal a HM és a HOSZ megromlott viszonyára utalt a szakszervezet vezetője, majd kitért az elmérgesedett kapcsolat miértjére is. Megfogalmazta, hogy egyértelmüen a markáns érdekvédelmi tevékenység, az elmúlt időszak letagadhatatlan szakszervezeti eredményei motiválják a tárcát a tárgyalások szüneteltetésére, a HOSZ müködési feltételeinek csorbítására. Kérte a tagságot, illetve a HOSZ-tagság iránt érdeklődő katonákat, hogy ne legyenek bizonytalanok, hisz épp a szervezet gyengítése a minisztérium célja, a katonák reprezentatív szakszervezetének viszont most – ebben a helyzetben – kell a legerősebbnek, a leghatékonyabbnak lenni. Az idei illetményfejlesztéssel kapcsolatos tárgyalások állásáról elmondta, hogy a szaktárcánál rendelkezésre áll a ,,miből”, de a ,,hogyan-t” még nem találták ki. Az elnök a politika szándékáról kijelentette, hogy ,,minél magasabb képességeket akarnak elérni, de minél olcsóbban akarják mindezt megvalósítani”.

HOSZ-tagok kérdéseire válaszol Farkas László és dr. Hortobágyi TiborA HOSZ elnöke után dr. Hortobágyi Tibor először a személyi állomány kiválasztásáról szóló minőségi csoportba sorolás elveiről beszélt. A jogi ügyvivő ezt követően a haderőreformmal kapcsolatos szociális méltányosság megállapításának módjairól szólt, majd a jelenlévők kérdéseire válaszolt. A tájékoztatón – többek között – felmerült a szabadnapok ügye, valamint a szolgálati út munkaidőn túli részének elismerése is. A jogász a szabadnapok megváltásával kapcsolatban kijelentette, hogy azok visszamenőleg nem adhatók ki, de várható az anyagi ellenszolgáltatás, illetve törvénymódosítás is lehetséges az ügyben. A szolgálati utak kérdéséhez kapcsolódva Virág Sándor, a HOSZ helyi alapszervezetének vezetője elmondta, hogy rendkívül speciális az MH HEK és alárendeltjei helyzete, hisz távoli alakulatokról van szó, így van, akinek éves szinten akár száz(!) munkaidőn túli, – hivatalos menetlevéllel bizonyítható – szolgálati úttal eltöltött órája is van. A ,,road-show” végén Kepics György területi ügyvivő a szerződéses katonák problémáival kapcsolatos kérdésekre adott feleletet.                   

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Májusi programajánlónkban sok repülős programot találhatnak Olvasóink, hiszen repülőnapok, családi napok, nyílt napok és egyéb rendezvények is várják a látogatókat!

  Háború Művészete magazin

Május első hetében rendezik meg a Maláj Királyi Haditengerészet napját, melyre már javában zajlik a felkészülés: a mai napi gyakorlás során, 2024. április 23-án, két forgószárnyas ütközött össze és zuhant le.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.