2023. 06. 04.
Bulcsú
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szakszervezeti tájékoztató Pusztavacson

Hosz  |  2004. 02. 04., 15:31

A Honvédszakszervezet közelmúltban beindított ,,road-show”-jának február 4-i állomása a Magyar Honvédség Harcanyag Ellátó Központja (MH HEK) volt. Pusztavacson előbb Farkas László, a HOSZ elnöke tartott átfogó tájékoztatót, majd – a megjelent tagság, az érdeklődő katonák és az alapszervezeti,- valamint csoportvezetők előtt – dr. Hortobágyi Tibor, jogi ügyvivő és Kepics György, területi ügyvivő szakmai jellegű kérdésekre válaszolt…

Jól bevált séma szerint előbb az állományilletékes parancsnoknál tett látogatást a HOSZ vezetése. Szklenár László ezredes és Farkas László elnök rövid, tájékozódó jellegü megbeszélésén Besenyei Csaba, a HOSZ logisztikai haderőnemi elnökségi tagja, Kepics György, területi ügyvivő, dr. Hortobágyi Tibor jogi ügyvivő, valamint Vágány Sándor, a helyi HOSZ alapszervezet helyettes vezetője is részt vett.

Ismeretes, hogy Pusztavacs mellett még hat helyőrség: Kál, Kapoly, Táborfalva, Devecser, Hajdúsámson és Recsk tartozik az MH HEK alárendeltségébe. Az ezekben a helyőrségekben szolgáló mintegy háromszáz katona képviseletében mintegy hetvenen jelentek meg azon a szakszervezeti tájékoztatón, melyen először Farkas László elnök kapott szót. ,,A jelenlegi helyzet alkalmas arra, hogy a tagság bizalma meginogjon a HOSZ-ban” – ezzel a mondattal a HM és a HOSZ megromlott viszonyára utalt a szakszervezet vezetője, majd kitért az elmérgesedett kapcsolat miértjére is. Megfogalmazta, hogy egyértelmüen a markáns érdekvédelmi tevékenység, az elmúlt időszak letagadhatatlan szakszervezeti eredményei motiválják a tárcát a tárgyalások szüneteltetésére, a HOSZ müködési feltételeinek csorbítására. Kérte a tagságot, illetve a HOSZ-tagság iránt érdeklődő katonákat, hogy ne legyenek bizonytalanok, hisz épp a szervezet gyengítése a minisztérium célja, a katonák reprezentatív szakszervezetének viszont most – ebben a helyzetben – kell a legerősebbnek, a leghatékonyabbnak lenni. Az idei illetményfejlesztéssel kapcsolatos tárgyalások állásáról elmondta, hogy a szaktárcánál rendelkezésre áll a ,,miből”, de a ,,hogyan-t” még nem találták ki. Az elnök a politika szándékáról kijelentette, hogy ,,minél magasabb képességeket akarnak elérni, de minél olcsóbban akarják mindezt megvalósítani”.

HOSZ-tagok kérdéseire válaszol Farkas László és dr. Hortobágyi TiborA HOSZ elnöke után dr. Hortobágyi Tibor először a személyi állomány kiválasztásáról szóló minőségi csoportba sorolás elveiről beszélt. A jogi ügyvivő ezt követően a haderőreformmal kapcsolatos szociális méltányosság megállapításának módjairól szólt, majd a jelenlévők kérdéseire válaszolt. A tájékoztatón – többek között – felmerült a szabadnapok ügye, valamint a szolgálati út munkaidőn túli részének elismerése is. A jogász a szabadnapok megváltásával kapcsolatban kijelentette, hogy azok visszamenőleg nem adhatók ki, de várható az anyagi ellenszolgáltatás, illetve törvénymódosítás is lehetséges az ügyben. A szolgálati utak kérdéséhez kapcsolódva Virág Sándor, a HOSZ helyi alapszervezetének vezetője elmondta, hogy rendkívül speciális az MH HEK és alárendeltjei helyzete, hisz távoli alakulatokról van szó, így van, akinek éves szinten akár száz(!) munkaidőn túli, – hivatalos menetlevéllel bizonyítható – szolgálati úttal eltöltött órája is van. A ,,road-show” végén Kepics György területi ügyvivő a szerződéses katonák problémáival kapcsolatos kérdésekre adott feleletet.                   

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.