2023. 09. 21. csütörtök
Máté, Mirella
: 386 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Jubileumi rendezvény a Stefánia palotában

Hosz  |  2006. 03. 30., 07:28

Átadták „A katonákért díjakat“ Ünnep volt ez a nap, a didergetõ télutó ellenére igazi tavaszi ünnep. A Honvédszakszervezet jubileumi évének elsõ jelentõsebb rendezvényén azokra a katonákra emlékeztek, akik a rendszerváltás lázas idõszakában a Magyar Honvédség demokratikus átalakításának programjával, a bajtársak érdekeinek védelmével léptek a közélet színpadára. Hosszú, esetenként kemény harcokkal övezett utat jártak be az alapítók, ám az általuk megálmodott kapu egyre szélesebb lett, s tizenöt év múltával már realitás a jelszó: rólunk, nélkülünk nem dönthetnek...

Megalakulásának tizenötödik évfordulójára emlékeztek március 10-én a Honvédszakszervezet vezetõi és aktivistái a HM Stefánia úti palotájában. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Fapál László, a tárca közigazgatási államtitkára, Gyõrössy Ferenc altábornagy, a szárazföldi haderõnem-, és dr. Gáspár Tibor, az ÖLTP parancsnoka is. A szakszervezeti aktivisták mellett a közönség soraiban felfedezhettük Szenes Zoltánt, a Honvéd Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár ügyvezetõ igazgatóját, valamint a Hosz korábbi elnökei közül Horovitz Ferencet és Sörös Istvánt is. Mészáros Géza, a tizenkétezer hivatásos és szerzõdéses katonát képviselõ Honvédszakszervezet elnöke köszöntõ beszédében a másfél évtized értékelése, s az elõdök érdemeinek méltatása mellett kitért a közelmúlt történéseire is. Hangsúlyozta: a legfontosabb eredménynek a munkáltatóval való viszony rendezését, s a munkafeltételek további javítását tartja. Az elõbbire jó példa a HÉF-re történõ visszatérés, hiszen ez a valóságos fóruma az érdekek egyeztetésének. Ezeken a tanácskozásokon komoly szakmai munka folyik, s itt is érzékelhetõ, hogy a Hosz nemcsak mértékadó, de vezetõ- és véleményformáló erõ is. Az elmúlt egy évben megváltozott a légkör a szervezeten belül és a külsõ kapcsolatokban is. Mészáros Géza felsorolta mindazokat az eredményeket, amelyek a tárcával folytatott tárgyalások eredményeképp születtek, ugyanakkor felhívta a figyelmet a még hiányzó megállapodások megkötésének fontosságára. Ezek közé tartozik a készenléti szolgálat díjazása, a tiszthelyettesi pótlék bevezetése, a családtámogatási rendszer kidolgozása és a szolgálati idõpótlék bevezetése is.

Fapál László, a HM közigazgatási államtitkára a tárca nevében köszöntötte a Honvédszakszervezet tagságát. Beszédében visszatekintett az elmúlt tizenöt évre, s reményét fejezte ki, hogy a Magyar Honvédség szervezeti átalakítása a közeljövõben kevesebb áldozattal jár, mint a rendszerváltás óta eltelt idõszakban. Az államtitkár elmondta azt is, hogy a honvédség kötelékébõl eltávozókról a tárca gondoskodik, a szolgálatot teljesítõk körében pedig tovább javítja a munkafeltételeket. A minisztérium és a Hosz kapcsolatát rendkívül konstruktívnak értékelte, s fontosnak tartotta azt is hangsúlyozni, hogy a kemény tárgyalások ellenére mindig a kompromisszumkészség dominált a HÉF-en csakúgy, mint a Hosz vezetõjével folytatott megbeszéléseken.

A jubileumi eseményen Mészáros Géza „A katonákért díj-ban” részesítette Gyõrössy Ferenc altábornagyot, a szárazföldi haderõnem parancsnokát és Dr. Gáspár Tibor vezérõrnagyot, az ÖLTP parancsnokát. A kitüntetettek elmondták: rendkívül fontosnak tartják az érdekvédelmi szervezet jelenlétét a Magyar Honvédség alakulatainál. Nemcsak korrekt tárgyalópartner a szakszervezet, de az átszervezésekkel járó gondok megoldásában is cselekvõ, elkötelezett - a közös gondolkodás és közös cselekvés jellemzi kapcsolataikat.  Az est második részében a több száz fõs közönség megtekinthette a Honvéd Férfikar, a Légierõ Zenekar, a Maskarás Társulat és a Four Fathers énekegyüttes színvonalas mûsorát. A jubileumi rendezvény állófogadással zárult.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-04 10:07:16
A 10. Fáy túra része a Honvédszakszervezet, Magyar Honvédség 175. éves jubileumához kapcsolódó rendezvénysorozatnak, mely 2023. július 22-én kerül megtartásra Gombán, melyre szeretettel várják a vállalkozó kedvű katonákat...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.