2024. 04. 21.
Konrád
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Jubileumi rendezvény a Stefánia palotában

Hosz  |  2006. 03. 30., 07:28

Átadták „A katonákért díjakat“ Ünnep volt ez a nap, a didergetõ télutó ellenére igazi tavaszi ünnep. A Honvédszakszervezet jubileumi évének elsõ jelentõsebb rendezvényén azokra a katonákra emlékeztek, akik a rendszerváltás lázas idõszakában a Magyar Honvédség demokratikus átalakításának programjával, a bajtársak érdekeinek védelmével léptek a közélet színpadára. Hosszú, esetenként kemény harcokkal övezett utat jártak be az alapítók, ám az általuk megálmodott kapu egyre szélesebb lett, s tizenöt év múltával már realitás a jelszó: rólunk, nélkülünk nem dönthetnek...

Megalakulásának tizenötödik évfordulójára emlékeztek március 10-én a Honvédszakszervezet vezetõi és aktivistái a HM Stefánia úti palotájában. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Fapál László, a tárca közigazgatási államtitkára, Gyõrössy Ferenc altábornagy, a szárazföldi haderõnem-, és dr. Gáspár Tibor, az ÖLTP parancsnoka is. A szakszervezeti aktivisták mellett a közönség soraiban felfedezhettük Szenes Zoltánt, a Honvéd Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár ügyvezetõ igazgatóját, valamint a Hosz korábbi elnökei közül Horovitz Ferencet és Sörös Istvánt is. Mészáros Géza, a tizenkétezer hivatásos és szerzõdéses katonát képviselõ Honvédszakszervezet elnöke köszöntõ beszédében a másfél évtized értékelése, s az elõdök érdemeinek méltatása mellett kitért a közelmúlt történéseire is. Hangsúlyozta: a legfontosabb eredménynek a munkáltatóval való viszony rendezését, s a munkafeltételek további javítását tartja. Az elõbbire jó példa a HÉF-re történõ visszatérés, hiszen ez a valóságos fóruma az érdekek egyeztetésének. Ezeken a tanácskozásokon komoly szakmai munka folyik, s itt is érzékelhetõ, hogy a Hosz nemcsak mértékadó, de vezetõ- és véleményformáló erõ is. Az elmúlt egy évben megváltozott a légkör a szervezeten belül és a külsõ kapcsolatokban is. Mészáros Géza felsorolta mindazokat az eredményeket, amelyek a tárcával folytatott tárgyalások eredményeképp születtek, ugyanakkor felhívta a figyelmet a még hiányzó megállapodások megkötésének fontosságára. Ezek közé tartozik a készenléti szolgálat díjazása, a tiszthelyettesi pótlék bevezetése, a családtámogatási rendszer kidolgozása és a szolgálati idõpótlék bevezetése is.

Fapál László, a HM közigazgatási államtitkára a tárca nevében köszöntötte a Honvédszakszervezet tagságát. Beszédében visszatekintett az elmúlt tizenöt évre, s reményét fejezte ki, hogy a Magyar Honvédség szervezeti átalakítása a közeljövõben kevesebb áldozattal jár, mint a rendszerváltás óta eltelt idõszakban. Az államtitkár elmondta azt is, hogy a honvédség kötelékébõl eltávozókról a tárca gondoskodik, a szolgálatot teljesítõk körében pedig tovább javítja a munkafeltételeket. A minisztérium és a Hosz kapcsolatát rendkívül konstruktívnak értékelte, s fontosnak tartotta azt is hangsúlyozni, hogy a kemény tárgyalások ellenére mindig a kompromisszumkészség dominált a HÉF-en csakúgy, mint a Hosz vezetõjével folytatott megbeszéléseken.

A jubileumi eseményen Mészáros Géza „A katonákért díj-ban” részesítette Gyõrössy Ferenc altábornagyot, a szárazföldi haderõnem parancsnokát és Dr. Gáspár Tibor vezérõrnagyot, az ÖLTP parancsnokát. A kitüntetettek elmondták: rendkívül fontosnak tartják az érdekvédelmi szervezet jelenlétét a Magyar Honvédség alakulatainál. Nemcsak korrekt tárgyalópartner a szakszervezet, de az átszervezésekkel járó gondok megoldásában is cselekvõ, elkötelezett - a közös gondolkodás és közös cselekvés jellemzi kapcsolataikat.  Az est második részében a több száz fõs közönség megtekinthette a Honvéd Férfikar, a Légierõ Zenekar, a Maskarás Társulat és a Four Fathers énekegyüttes színvonalas mûsorát. A jubileumi rendezvény állófogadással zárult.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.