2024. 05. 28. kedd
Csanád, Emil
: 385 Ft   : 354 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nyugállományú Híradó

Hosz  |  2006. 05. 31., 07:03

A baráti és a csoportoknál folytatott beszélgetések kapcsán az a meggyõzõdés alakult ki bennem, hogy a tagság körében nagyon kevés az ismeret a Honvédelmi Idõsügyi Tanács munkájáról, tevékenységérõl...

A Honvédségi Érdekegyeztetõ Fórum április 27-i ülése tûzte napirendjére a Honvédségi Idõsügyi Tanács 2005. évben végzett tevékenységérõl szóló jelentést.

A fenti két esemény inspirált arra, hogy beszámoljak arról: mivel is foglalkozott a Tanács 2005. évben.

Ezt megelõzõen hadd mutassam be e szervezetet! A Honvédelmi Miniszter 36/2003./HK.16./ utasítása intézkedett a tárcánál a Tanács létrehozásáról és mûködésérõl. A Tanácsban az érdekképviseleti szervezetek ajánlásai alapján a humánpolitikai helyettes államtitkár tesz javaslatot, míg a képviseletre a miniszter kér fel. Így a Tanácsban a BEOSZ 4, a HOSZ 3, a HODOSZ 2, a HOKOSZ 2 fõvel képviselteti magát. A HOSZ-t jelenleg Kása László, Pusztai Lajos és Jakab Lajos képviseli.

A Tanács feladatkörét a fenti utasítás 3.§ 2. pontja határozza meg:

a.) Figyelemmel kíséri a nyugállományú katonák és honvédségi nyugdíjasok helyzetét, életkörülményeit, valamint szükségleteik alakulását, tapasztalataival, javaslataival segíti a tárca vezetésének döntéshozatali tevékenységét.

b.) Elõsegíti az idõs korosztály ágazati kötõdését szolgáló tárcaszintû szabályozók kialakítását, bevezetését és egységes szemléletû végrehajtását.

A Tanács eddigi 9 ülésén igyekezett ezen feladatoknak eleget tenni. Ahhoz, hogy érzékelhessük a Tanács felelõsségét, néhány számadatot a jelentésbõl idézek: jelenleg 23.000 nyugállományú katona, 8.700 özvegy és árva, 2.600 nyugállományú jogú rehabilitált (mintegy 34.300 fõ) tartozik az idõskorúak közül a tárca gondoskodási körébe.

Érdemes tudni arról is, hogy a Tanács – melynek elnöke a honvédelmi miniszter a HM Szervezeti és Mûködési Szabályzatának, valamint Hatásköri Jegyzékének módosításával 16/2006 (HR.6.) HM utasítás alapján a nyugállományúakkal összefüggõ érdekvédelmi feladatok teljes körû végzéséhez a Honvédelmi Idõsügyi Tanács mûködtetése átadásra került a HM Személyzeti Fõosztály részére.

Ennyiben próbáltam bemutatni magát a Tanácsot. Ezek után csak felsorolásszerüen arról, hogy miben müködött közre és mi történt? Döntés született a kedvezményes üdülés színvonalának megtartásáról és korszerüsítve fenntartjuk a segélyezési rendszert.

Bővült a HM Szociálpolitikai Alapítvány mozgástere.

A honvédségi müvelődési otthonok önkormányzatoknak történő átadásával is biztosított a klubok továbbmüködésének lehetősége.

A közösségi programokhoz a tárca 40 millió Ft-ot biztosított, amelyből pályázat útján lehetett nyerni.

Lehetőség nyílott ismét a nyugállományú katonák előléptetésére.

Lehetőség van kérelem alapján a nyugdíjasotthonba történő elhelyezés anyagi támogatására.

Nem sikerült ugyanakkor előbbre jutni – és ennek vizsgálatát továbbra is napirenden kel tartani – a nyugdíjasok egészségügyi helyzetének javítása terén, pl. az időszakos szürővizsgálatok, a gyógyszertámogatás vonatkozásában.

A most lezárult szociológiai felmérés kapcsán reméljük lehetőség nyílik arra, hogy egy megalapozottabb ismerethez jutunk a nyugállományúak helyzetét illetően, ezáltal még konkrétabbá lehet tenni a munkánkat is.

Összességében az a meggyőződésem, hogy a felsoroltak is megerősítik azt: az Idősügyi Tanácsra szükség van, mert még nehéz feladat hárul rá az idős nyugdíjasok érdekében.

Ugyanakkor arra is szükség lesz a jövőben, hogy lehetőség legyen a nagyobb nyilvánosságra, mert a tagság csak így ismerheti meg a Tanács tevékenységét. Természetesen ehhez anyagi támogatás szükséges, és reméljük, hogy a tárca megtalálja ehhez a megoldást, annál is inkább, mert ez közös érdek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.
2024-05-07 13:18:55
Kedves Tagtársunk! 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának...

  JETfly Magazin

2018 után újra hazánk ad otthont a Nemzetközi Katonai Sporttanács által szervezett 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokságnak – jelentette be dr. Bali Tamás ezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár dandárparancsnoka a Szolnok-Szandaszőlős Sportrepülőtéren tartott sajtótájékoztatón, május 24-én, pénteken.

  Háború Művészete magazin

Megvan a következő magyar űrhajós! Kapu Tibor lehet az a magyar, aki a világűrbe mehet - jelentette be közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A Magyar Honvédség nagy szerepet vállalt az űrhajósok felkészítésében.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.