2024. 04. 17. szerda
Rudolf
: 393 Ft   : 370 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Napirenden az idősügy, a kht-k és a munkavédelem helyzete

Hosz  |  2006. 05. 31., 07:05

A HÉF májusi ülésén történt A HÉF májusi ülésén a honvédelmi minisztert Iváncsik Imre politikai államtitkár, a vezérkar fõnökét Mikita János mérnök altábornagy, a HM HVK fõnökének helyettese képviselte, a munkáltatói oldal ügyvivõje Breuer László, míg a munkaadói oldal ügyvivõje Scharek László ezredes volt  – a HÉF soros elnöki tisztét Mészáros Géza látta el. Az egyeztetésen a Honvédszakszervezetet – az elnök mellett – Szincsák Gyula alelnök, dr. Oláh Gábor szociális és személyügyi ügyvivõ, valamint Kása László, a szakszervezet Nyugállományú Tagozatának elnöke képviselte...

A Honvédelmi Érdekegyeztetõ Fórum (HÉF) május 25-i ülésén – napirend elõtt – több kérdés is elhangzott. Szincsák Gyula Hosz alelnök megfogalmazta: az árvízi védekezésben résztvevõ állomány járandóságainak megállapítására vonatkozó intézkedések nem egyértelmûek, helyenként a katonák jogos és méltánylandó érdekeit figyelmen kívül hagyva rendelkeznek.

Az alelnök hozzátette még, hogy a szakmai intézkedés módosítása és a tájékoztató kiadása némileg tisztázta ugyan a pénzbeli járandóságok mértékét és jogalapját, ugyanakkor teljes bizonytalanságot eredményezett a szabad- illetve pihenõnapok számítási módja és mennyisége tekintetében.

A Hosz véleménye szerint a Hjt. hiányosságaiból fakadó alkalmazási problémák ezen a téren sem vezethetnek a járandóságok csorbításához. Miután Szincsák Gyula érzékletes példával szemléltette, hogy aki többletmunkát végez, rendkívüli szolgálatot teljesít, az pórul járhat, hiszen hiába dolgozik többet, kevesebb illetményt kap. Ezért a Hosz alelnöke - a katona-szakszervezet nevében - szorgalmazta és sürgette a készenlét után járó szabadnapok méltányos értelmezését és megállapítását.

Pál István ezredes válaszában kifejtette: megvolt a vezetõi szándék, mely azt tükrözte, hogy az árvízvédelemben résztvevõket ne szabadnapok juttatásban, hanem anyagi elismerésben részesítsék. A HM KPSZH fõigazgató-helyettese még hozzátette, hogy a gátakon dolgozók esetében a 8 órán túl teljesített szolgálatért túlórát kapnak, a nap fennmaradó részében pedig készenléti díjban részesülnek. Napirend elõtt hangzott el az is, hogy a HM tárca minden anyagi elismerést – a korábbi vállalásának megfelelõen – folyósít és a HM JIF hamarosan egységesített írásos választ ad a munkavállalói oldal nevében a Hosz által felvetett problémákra.

Ugyancsak napirend elõtti téma volt - a CSÉSZ kezdeményezésére – a rendezvényekre történõ meghívások rendje, valamint a Hodosz azon felvetése, hogy az elõzetes információkkal ellentétben több helyen – Daróczi úti Ruházati Központ, Központi Katonai Kórház és az Élelmezési Szolgálat – jelenleg is zajlik a közalkalmazottakat érintõ átalakítás. Az utóbbi problematikára reagáló Anda Árpád dandártábornok, az MH ÖLTP parancsnok-helyettese – egyebek között – elmondta, hogy semmiféle létszámcsökkentés nem lesz az MH ÖLTP szintjén, majd hozzátette: a Lehel úti objektumban egy modern ruházati raktárt építenek fel, egyébként ide fogják majd áttelepíteni a jelenleg még Daróczi úton lévõ logisztikai múzeumot is. 

Ezt követõen – már a napirend szerint – tartott szóbeli elõterjesztést az április 27-én megtartott HÉF ülés alapján, az Idõsügyi Tanács mûködésével kapcsolatos további elképzelésekrõl Garay János alezredes. Az Idõsügyi Tanács titkárának kiegészítésére Sipos Géza ny. ezredes reagált. A BEOSZ elnöke – a munkavállalói oldal nevében – kifejtette: együttmûködésre készek a szakszervezetek, az elõterjesztés elfogadható.

A kht-k összevonásának helyzetérõl és a társaságok 2006. évi fõbb feladatairól Bugner Sándor ezredes tájékoztatott. A HM védelemgazdasági fõosztályvezetõ-helyettese elmondta, hogy a további költségmegtakarítás már csak a kht-k további összevonásával lehetséges. A munkavállalói oldal – köztük a Hosz a létrehozandó utazási irodára és az üdülési csekkre vonatkozó – kérdéseire reagálva Lévai István Attila dandártábornok beszélt a honvédségi lovarda felszámolásáról, a gödi továbbképzési központ tevékenységének átgondolásáról, majd elmondta, hogy a következõ idõszakban is összevonnak adminisztratív feladatokat. A HM védelemgazdasági fõosztályvezetõje hozzátette: a HM Zrínyi Kht. felügyelete alá tartozó Kerepesi úti ingatlan felszabaduló részeinek - raktárak, irodák - hasznosítása folyamatos lesz. Az utazási iroda létrehozásával kapcsolatban a válaszadó kiemelte: a Stefánia úton létrehozandó iroda színes palettát nyújtva, a HM égiszén túlmutatva, más utazási irodákat is bevonva fog eredményes szolgáltatást nyújtani. Elhangzott: amennyiben az állomány rendelkezni fog üdülési csekkel, akkor a HM üdülõk ezeket elfogadják majd. A napirendi témát tájékoztatóként fogadták el a tárgyaló felek. 

A munkavédelem helyzetérõl és a munkavédelmi ellenõrzések tapasztalatairól Rávai Attila mérnök alezredes adott tájékoztatót. A HM KEHH osztályvezetõje szerint továbbra is elsõdleges cél az egészséget nem veszélyeztetõ munkahelyek fenntartása, ezek biztosítása. Az elõterjesztõ ezt követõen kiegészítette a korábban már írásban benyújtott anyagot, mely - többek között - a munkahelyi balesetek alakulásáról, azok megoszlásáról, a kockázati tényezõkrõl, illetve a szolgálati feladatok ellátásával kapcsolatos adatokról szólt. A munkavállalói oldal kritikus véleményét megfogalmazó Szincsák Gyula elmondta: õszinte az anyag, de ezen nem mutat túl, hiányoznak belõle a tényszerû elemzések, valamint az objektivitáshoz alapvetõen szükséges összehasonlítások. A Hosz alelnöke szerint a beterjesztett anyag nem szól sem a munkavédelmi képviseletek megalakításának tapasztalatairól, sem a jelenleg mûködõ képviseletek számáról. A szakszervezeti vezetõ - ezt követõen - azt javasolta, hogy a téma a holtpontról történõ elmozdulás reményében, egy késõbbi HÉF ülésen szerepeljen érdemi napirendként.

Az egyebekben Iváncsik Imre politikai államtitkár minden résztvevõnek megköszönte a záruló kormányzati ciklus érdekegyeztetõ munkáját, majd Zsoldos Géza HÉF titkár azt tette hozzá, hogy 57 ülést tartott a fórum az eltelt 4 esztendõben, ezután pedig a HÉF legközelebbi ülésérõl egyezteetek.
Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”
Széchenyi 2020 europai szociális alap.