2024. 06. 14. péntek
Vazul
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hírek, események

Hosz  |  2006. 07. 27., 10:38

Hollandiában tárgyaltak

A holland nyugállományú katonák érdekképviseletével és az ottani veteránházak mûködésével ismerkedtek meg – lapzártánkkal egyidõben, július 25-29 között – a Honvédszakszervezet tisztségviselõi. A Heiling Ottó és Szincsák Gyula alelnökökbõl, Kása László nyugállományú tagozat elnökbõl és dr. Oláh Gábor szociális és személyügyi ügyvivõbõl álló delegáció a holland társszervezet tavaszi magyarországi látogatását viszonozta.

A hollandiai program során – Wim van den Burg AFMP/FNV elnök kíséretében – a Hosz küldöttsége az Amszterdam melletti Woerdenben az immár több mint száz esztendõs szervezet, az AFMP/FNV irodáját, Doornban az egyik veteránintézetet, míg Arnhemben az idõsek házát tekintette meg. A minden bizonnyal sok hasznos tudnivalóval és érdekességgel szolgáló vizit tapasztalatairól a késõbbiekben részletes beszámolót közlünk - a szerk.

Megállapodás a vezetéstámogató zászlóaljnál

Az MH Szárazföldi Parancsnokság és a Honvédszakszervezet által aláírt együttmûködési megállapodást követõen, az MH 43. Vezetéstámogató Zászlóalj parancsnoka, Révész Gyula mérnök alezredes és az MH 43. vt. z. Hosz alapszervezeti vezetõje, Csepcsányi Zsolt kötött helyi megállapodást.

A megállapodás aláírásán jelen volt a Hosz képviseletében Jáger Tibor nyugat-magyarországi területi ügyvivõ, Czövek János szárazföldi haderõnemi titkár és az alapszervezet képviseletében László Imre ellenõrzõ bizottsági tag. Azt a tollat, mellyel az alapszervezet és a parancsnok közti együttmûködési megállapodást aláírták, az alapszervezet vezetõje jelképes ajándékként a katonai szervezet vezetõjének adta át.  A ceremónia kötetlen beszélgetéssel fejezõdött be.

Az érdekegyeztetés újabb eredménye

Veszprémben, a Magyar Honvédség 1. Logisztikai és Támogató Zászlóalj parancsnoka, Futó László ezredes és a Hosz helyi alapszervezetének vezetõje, Szentiványi Balázs június végén aláírásukkal szentesítették a két fél kiegyensúlyozott munkavégzésének viszonyait szabályozó Együttmûködési Megállapodást. Az ünnepi esemény emlékére a Honvédszakszervezet helyi alapszervezeti vezetõje ajándéktárgyat adott át a parancsnoknak.

Az ünnepélyes keretek között zajló, de oldott légkörû eseményen jelen volt Andor Tamás légierõ haderõnemi képviselõ, elnökségi tag, valamint Oláh József haderõnemi titkár. A megállapodás aláírása utáni kötetlen beszélgetésen Andor Tamás tájékoztatta a parancsnokot a Honvédszakszervezet múltjáról és az elõtte álló feladatokról. Futó László pedig az együttmûködés további, az eddiginél szélesebb körû lehetõségeirõl beszélt.

Gyõri kontaktus

Július 13-án, Gyõrött írta alá a Magyar Honvédség 12. Arrabona Légvédelmi Rakétadandár parancsnoka, valamint a Honvédszakszervezet helyi alapszervezetének vezetõje a szervezeteik között létrejött megállapodást.

A Varga László mérnök dandártábornok, dandárparancsnok és Andor Tamás õrnagy, alapszervezeti vezetõ által aláírt megállapodás célja: a dandár hivatásos és szerzõdéses állományának szolgálati viszonyával kapcsolatos jogok védelme és ezek érvényre juttatása, a szolgálati és munkakörülmények javítása és az ezekre vonatkozó döntések elõkészítésén belül az érdekek védelme. Az évek óta tartó jó együttmûködést az új megállapodás várhatóan csak tovább erõsíti.

Nyugállományba vonul a parancsnok

Szolgálati nyugállományba vonul Kovács István vezérõrnagy, aki az utóbbi három évben a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Mûszaki Dandár parancsnoka volt. A parancsnoki átadás-átvétel végén, június 30-án, ünnepi dandársorakozón köszöntek el a tábornoktól. Ugyancsak nyugállományba vonul az alakulat eddigi törzsfõnöke, Pálfi Sándor ezredes is. A parancsnok-váltás szimbólumaként a nyugállományba vonuló tábornok átadta az alakulat csapatzászlaját utódjának.

Kovács István vezérõrnagy személyében egy olyan parancsnokot ismertünk meg, aki mind emberi hozzáállásával, mind tudásával nagymértékben hozzájárult a mûszaki szakma sikeréhez - tudtuk meg az ünnepségen részt vevõ Fórján Sándortól, a Hosz helyi alapszervezeti vezetõjétõl. A Honvédszakszervezet fõtitkára, dr. Ujfaludi Zoltán személyesen búcsúzott egykori parancsnokától és törzsfõnökétõl.

A szentesi alapszervezet nevében ajándékot adott át Fórján Sándor alapszervezeti vezetõ Kovács István vezérõrnagynak, és Pálfi Sándor ezredesnek, nyugdíjba vonulásuk alkalmából. A búcsúzó elöljárók ezt követõen megköszönték azt a sok segítséget, amit kaptak az alapszervezet vezetõitõl.

Szent László ünnepén, a szómódi lõtéren

Az MH 25. Klapka György Könnyû Lövészdandárnál június 24-én nyílt napon emlékeztek meg Szent Lászlóról, az egykori lovagkirályról, a gyalogság védõszentjérõl. A rendezvényre meghívást kapott a Honvédszakszervezet is, így lehetõség adódott a katonatársakkal történõ beszélgetésre és a gyermekek megajándékozására is.

A színes programok közül délelõtt kiemelkedett a rendõrség megyei beavatkozó csoportjának bemutatója, a tatai katonák közelharc- és ellenõrzõ áteresztõ pont mûködését bemutató gyakorlata, valamint a fehérvári hagyományõrzõ huszárok látványos felvonulása és harci bemutatói.

Ajándék a gyermekeknek

Badacsonylábdihegyen, az MH. Szárazföldi Parancsnokság alárendeltségében mûködõ MH 1. sz Kiképzési Oktatási és Regeneráló Központban – Jáger Tibor területi ügyvivõ és Nagy Károly SZFP alapszervezeti vezetõ kezdeményezésére, a  haderõnem támogatásával – a Honvédszakszervezet szárazföldi alapszervezetei által felajánlott gyermekmedencéket, napernyõket és kiegészítõiket adták át. A július 12-i eseményen az SZFP alapszervezetének felajánlását (egy medence) és a többi szárazföldi alapszervezet felajánlását Kun Ferenc szárazföld haderõnemi képviselõ és Nagy Károly, az SZFP alapszervezetének vezetõje adta át Moór Sándor intézményvezetõnek. A gyermekek azonnal birtokba vették az ajándékokat.

Tájékoztatás adójogszabály változással kapcsolatban

A Honvédszakszervezet új szolgáltatásként tagjai részére telefonon ad tájékoztatást a munkavállalókat érintõ legfontosabb adótörvény-módosítás tervezetek hatásairól, az „Új egyensúly program” kapcsán. A honlapon az alábbiakban olvashatják a legfontosabb adótörvény-módosítások összegzését.

Amennyiben kérdésük van, azokat munkaidõben hétfõtõl csütörtökig 8.00-16.30h-ig, pénteken: 8.00-14.00h-ig tehetik fel Heiling Ottó alelnöknek, dr. Oláh Gábor szociális és személyügyi ügyvivõnek, vagy Sándor Roland pénzügyi referensnek.

Telefonon a 06-1-450-0346-os városi, illetve a 02-2-261-73-as HM számokon érhetnek el bennünket!

Õrmesteri vizsga a tengerentúlról

Kádár Imre szerzõdéses szakaszvezetõ tagtársunk sikeres õrmesteri vizsgát tett az amerikai tengerészgyalogság tanfolyama után. A szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Mûszaki Dandár törzstámogató századának gépkocsivezetõje szerint minél több tizedes, szakaszvezetõ és tiszthelyettes kiküldése fontos lenne ezekre az igazán színvonalas tanfolyamokra is.

– A tanfolyam teljes terjedelme alatt folyamatosan alkalmaztuk a magas szinten felkészült és harci tapasztalattal rendelkezõ oktatók személyes tapasztalatait. Az elméleti és gyakorlati tudásukban érzõdött a nem szokványos hadiviselés jelentõsége, amint napjaink háborúinak tapasztalataiból merítettek, legyen az afganisztáni, iraki, vagy balkáni eredetû. Mindezek tudatában tartom rendkívül hasznosnak a kurzuson való részvételemet. Az ott megszerzett tudást hasznosítani, illetve kamatoztatni szeretném a Magyar Honvédség érdekében - mondta el Kádár Imre a North Carolina-i, Camp Lejeune bázison teljesített két hónap után.

Kiemelkedõ helytállás

Az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Mûszaki Dandár állományába tartozó szakszervezeti tagunk, Antal Sándor szerzõdéses szakaszvezetõ kiemelkedõ helytállásával június 7-én megmentette egy polgári személy életét. Antal szakaszvezetõ Tömörkény külterületén kimentette egy vízzel teli árokba borult tehergépjármû vezetõjét a vízbõl, majd értesítette a mentõket és a rendõrséget. Ezt követõen vette észre, hogy egy másik személy is tartózkodik a balesetet szenvedett gépjármûben. Az õ kimentésére is erõfeszítéseket tett, de az illetõ úgy beszorult a tehergépkocsiba, hogy csak a helyszínre érkezõ tûzoltók tudták kiszabadítani.

A Csongrád Megyei Rendõr-fõkapitányság vezetõje elismerését és köszönetét fejezte ki Antal Sándor szerzõdéses szakaszvezetõnek,
Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

A legnagyobb nemzetközi légitársaság újabb jelentős lépést tett a légi közlekedés károsanyag-kibocsátásának csökkentéséért. Az Emirates több más járatához hasonlóan, már a Szingapúrból induló repülőgépeit is környezetkímélőbb üzemanyaggal üzemelteti.

  Háború Művészete magazin

Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.