2024. 04. 18. csütörtök
Andrea, Ilma
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nyugállományú Híradó

Hosz  |  2006. 07. 27., 10:50

A nyugdíjas társadalom, benne a Hadsereg nyugállományú tagjai – azt gondolom és tapasztalom, hogy – az egyre szaporodó új fogalmak, mint az egyensúlyi program; kiigazítás; egyenlõ teherviselés; megszorítás a hadseregben, az átalakítás; régiókhoz igazítás; létszámcsökkentés; összevonás; eladás; kisebb bürokrácia; stb. mind-mind olyan kifejezések, amelyek között az ember egyre nehezebben tud kiigazodni...

Nem is e kifejezésekkel van a gond, hanem azzal, hogy mennyiben érint bennünket, nehezebben fogunk-e élni, mint eddig, drágább lesz-e a megélhetés, a gyógykezelés, a gyógyszer, mennyire leszünk kiszolgáltatottabbak?

Amikor az emberben e kérdések sokasága gyülemlik fel, akkor az fogalmazódik meg bennünk, hogy legalább a szerzett jogainkat ne csorbítsák, mert nem kívánunk mi kiváltságot, de azt igen, hogy az életút és a szerzett jogok területén megfelelõ megbecsülés és tisztelet övezze az idõseket és ez az intézkedésekben is nyilvánuljon meg.

Megértjük, hogy az ország stabilitásának megteremtése érdekében tett intézkedések szükségesek. Örömmel nyugtázzuk azt az eltökéltséget is, hogy a nyugdíjkorrekció nem fog változni, a 13. havi nyugdíj továbbra is megmarad, ami kétségtelenül megnyugvással tölt el bennünket.

Mindezek mellett ugyanakkor zavaró számunkra az úgynevezett vizit-díj, mert nem tudjuk, mit takar. Sokszor halljuk, olvassuk, hogy sokat járunk orvoshoz. Igaz! De azért, mert rá vagyunk kényszerítve, vagy azért, mert úgy tartja kedvünk? Az idõs ember sajnos rá van kényszerítve egészségi állapota miatt a gyógyszerek szedésére és ez már annyit jelent: évi 12-szer ha akar, ha nem, az orvosánál meg kell jelenjen, hogy a havi gyógyszerét felírják neki. Ez is vizit? Jó lenne ezt átgondolni.

A fentieket azért írtam le, mert ez alól nem mentes a nyugállományú katona sem. Mégis azt gondolom, hogy a nyugállományú katonák helyzete eltérõ. A nyugállományú katona megváltozott státuszú katona, aki katonaként élt, katonaként hal meg és akként temetik el.

Mi, nyugállományú katonák sem vágyunk kiváltságokra, de arra igen, hogy tisztes megbecsülést kapjunk az életünk alkonyán is. Ne tekintsenek bennünket eltartottnak, mert igenis értékteremtõ közösség vagyunk, akik összefogjuk a nyugállományúakat, ha baj van, segítünk egymásnak, nem akarunk mások kárára elõnyökhöz jutni – már csak azért sem, mert mi is mindannyian érdekeltek vagyunk egy sikeres hadseregben.

Nos, ezért nem értjük, hogy a nyugállományú katonák érdekvédelmét felvállaló szervezeteket miért nem vonják be az eszmecserébe? Én most elsõdlegesen az Idõsügyi Tanácsra gondolok, már csak azért is, mert nem hiszem, hogy azok az átfogó intézkedések, melyek a hadsereget érintik, azok ne legyenek hatással a nyugállományúakra. Gondolok itt olyan megnyilvánulásokra, mint az, hogy ami nem függ össze szorosan a hadsereg feladataival, azt eladják. Ha ez alatt többek között az értendõ, hogy ahol alakulat nincs, ott a klubokat eladják, akkor kérem elgondolkodni azon, hogy ez az itt élõ közösségek ellehetetlenüléséhez fog vezetni.

Gondoljanak arra is, hogy a nyugdíjas otthon, melynek létesítését a törvény 2004 évre írta elõ – nincs! Nem igaz az az állítás, hogy nincs rá igény! Van, ezt a szociológiai felmérés is bizonyítja. Régi igény, hogy a gyógyellátásban is valósuljon meg az esélyegyenlõség. Sajnálatos, de nem tapasztaljuk az ígéretnek a hatását sem, amelyet a szakrendeléseknél tapasztalt anomáliák megszüntetésére  vonatkoznak. Sõt, amit a különbözõ hírekben hallunk, elõrevetíti ennek rosszabbodását is. Azon is gondolkodni kellene, hogy a rászorultak ügyét hogyan lehet felvállalni úgy, hogy a hátralévõ éveiket ne azon kétségek között kelljen élniük, hogy mi a fontosabb, a gyógyszer vagy a kenyér.

Mi, nyugállományú katonák is azt szeretnénk, ha a kivívott jogosultságainkban nem történne változás. Emlékszem, Juhász miniszter úr január 9-én azt mondta: „a kivívott jogosultságokhoz nem tervezünk hozzányúlni”. Jó lenne, ha e kijelentésbõl a „tervezünk” szó végleg kimaradna.

Ma még nem igazán ismerjük a tárca elgondolásait a nyugállományúakra vonatkozóan. Fontos lenne, ha nem a kész tényekkel kellene szembesülnünk, hanem elõtte eszmecserét folytatnának az Idõsügyi Tanáccsal, mert biztos, hogy sok kérdésben hasznos tanácsokkal, javaslatokkal tudná segíteni e munkát. Errõl sem szabad megfeledkezni!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.

  Háború Művészete magazin

A Huntington Ingalls Industries newport news-i hajógyárában a közelmúltban kezdték el a befejezéséhez közeledő USS John F. Kennedy (CVN 79) nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó elektromágneses katapultjainak tesztelését.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.