2024. 02. 21. szerda
Eleonóra
: 388 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tisztavatás 2006

Hosz  |  2006. 08. 29., 17:33

Ilyen még nem volt: katonanő mondta a tiszti esküt! A Magyar Köztársaság lobogójának ünnepélyes felvonása után a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) 144 végzõs – köztük 22 hölgy – hallgatóját avatták honvéd- és határõrtisztté. A honvédtisztek esküjét a Magyar Honvédség történetében elsõ alkalommal mondta hölgy, az ünnepi beszédet Szekeres Imre honvédelmi miniszter tartotta...

Németh Csilláról megtudtuk: már kislányként elhatározta, hogy katona lesz. A honvédtisztek esküjét elõmondó katonanõ az érettségi után most az egyetemet is kiválóan végezte el. A határõrtisztek esküjét - az ugyancsak kiváló eredménnyel végzett - Oláh Erik határõr hadnagy mondta elõ. Az eskük záróaktusaként mindkét ifjú tiszt átadta Sólyom László köztársasági elnöknek a fiatal tisztek által aláírt albumot.

Az ifjú tisztek közül egy hölgyet és egy urat mi is megszólaltattunk.

Az ózdi Losonczi Erika hadnagy egy jó hírû egri gimnáziumban érettségizett:

- Ebben a gimnáziumban és szakközépiskolában kiemelt tantárgy volt a matematika és a fizika, így szinte törvényszerû, hogy a katonai fõiskolán a villamosmérnöki szakra jelentkeztem, s most, a diploma átadása után a nagytarcsai híradószázadnál az informatikai központ parancsnoki beosztását fogom betölteni. Úgy gondolom, nemcsak a tisztavatásra, a várható szellemi és fizikai megterhelésre is kellõen felkészített bennünket az iskola. Meggyõzõdésem, hogy hû tudok maradni korábbi fogadalmamhoz, s a választott pályám egészen nyugdíjas koromig biztos megélhetést nyújt számomra.

Erika elmondta azt is, hogy hihetetlen nagy fizikai megterhelésben volt részük a fõiskolai évek alatt, de a sok sport, a vívás, úszás, a kézilabda és a foci segített átlendülni a holtpontokon.

- A lányok szállása egyébként külön, jól elszeparáltan volt a fiúktól, s egyébként sem éreztünk soha bármilyen jellegû megkülönböztetést. Az a szomorú, hogy míg a mi évfolyamunkon 13% körül volt a hölgyek aránya, addig ez napjainkra folyamatosan csökken – csakúgy, mint a hallgatói létszám. Szerencsésnek tartom magam, hiszen az iskola nemcsak szakmát adott és remélhetõleg perspektivikusan is jó munkahelyhez segített, megajándékozott egy szép szerelmi kapcsolattal is. Bízom abban, hogy a tisztavatás utáni élettársi kapcsolat majd egy csodálatos házasságban teljesedik ki.

Losonczi Erika két és fél éve a Honvédszakszervezet tagja: a hallgatói önkormányzat egyik fórumán ismerkedett meg az érdekvédõk tevékenységével, s ennek számtalan elõnye inspirálta arra, hogy a tagok közé lépjen.

A szolnoki Pintér Tamás ugyancsak korán, már kora gyermekkorában katonatisztnek készült: a kisfiúk nagy részénél ez természetes, csak õk kinövik, én nem - mondja mosolyogva.

A sportolás edzetté tett, s a fõiskola oktatási programját dicséri, hogy itt is lehetõségünk volt rendszeres testedzésre.  Mûszaki-informatika szakon végeztem, s a kiválasztásnál már a jövõre is gondoltam: ha esetleg leépítések lesznek a honvédségnél, e tudással felvértezve a civil életben is megtalálom a helyemet. A fõiskolát egyébként különösebb konfliktus nélkül végeztem el, és soha nem gondoltam arra, hogy elhagyom a katonai pályát. Hadnaggyá avatásom után a székesfehérvári informatikai központban fogok dolgozni, de „bejáróként”. Megszerettem a fõvárost, s így inkább vállalom a napi utazással járó kellemetlenségeket. S hogy az anyagiakról is szó essék: a fizetésem megegyezik majd azzal, amit elképzeltem. Egyébként én is elsõ évfolyamosként ismerkedtem meg a Honvédszakszervezettel, ekkor léptem tagjai közé: szívesen olvasom az Egység újságot, a honlapot és persze örülök, hogy kedvezményesen hívhatom fel telefonon szeretteimet.

Elkötelezettség, nagyobb felelősség

Az idei tisztavatás elõtti fõpróbát elõbb az avatandók nélkül az ünnepség helyszínén, a Parlament elõtt, majd teljes létszámmal a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Üllõi úti bázisán tartották. Az augusztus 18-i eseményen a lapunknak nyilatkozó prof. dr. Szabó Miklós rektor kijelentette: a végzõsök 4,21-es záróátlaga a tanárok odaadó munkáján, a hallgatók szorgalmán múlott, valamint azon, hogy sajátos ellenõrzési rendet alakítottak ki. Ez arra ösztönözte a hallgatókat, hogy ne csak a vizsgaidõszakban tanuljanak, hanem folyamatosan készüljenek a megmérettetésre.

A rektor azt is elmondta, hogy az iskola büszke most végzett hallgatóira, s meggyõzõdése, hogy ez az évfolyam is jól fog teljesíteni a mindennapi munkában, a szolgálatteljesítésben. A tervezett átalakítás kapcsán a rektor arról beszélt, hogy a létrehozandó Zrínyi Miklós Nemzet- és Rendvédelmi Egyetem szervezeti struktúrájának kialakításáig nem lesz létszámleépítés. A katonai hivatás: elkötelezettség és nagyobb felelõsség - hirdette a fõpróba helyszínén elhelyezett transzparens.

A fõpróba szünetében a hallgatók és a Hosz kapcsolatáról kérdeztük Balog Pétert, a katonai mûszaki tanszék harmadéves tisztjelöltjét, a helyi hallgatói önkormányzat elnökét:

- Pályaválasztásomban nem motiváltak családi hagyományok: már gyermekkoromban is érdekelt a katonaság. Törvényszerû volt, hogy az egri honvéd gimnázium elvégzése után tiszti iskolába jelentkezem. A sikeres felvételi után is kitûnõ társaságba kerültem, s ez erõt adott a nehézségek leküzdéséhez. A Honvédszakszervezetbe elsõ évfolyamosként léptem be – ezt egy ugyancsak hallgató ajánlotta. A sok pragmatikus kedvezmény mellett magam is számíthattam a Hosz támogatására: a kollégiumi elhelyezés kapcsán felmerült problémákkal megkerestem a Honvédszakszervezet vezetõjét, s az elmúlt években több konkrét ügyben is sikerült elõrelépni az érdekvédõk segítségével. A továbbiakban is szoros együttmûködésre számítok a szakszervezettel, s az utódomnak is ezt fogom javasolni.

S.F.-Sz.R.-K.N.F.
Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 13., 13:05
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

2024. február 21. újabb mérföldkőként vonul be a Török Légierő történetébe, hiszen teljesítette első repülését az ötödik generációs, KAAN harci repülőgép prototípusa. Mutatjuk a videót!

  Háború Művészete magazin

India védelmi minisztériuma 2024. február 16-án hagyta jóvá 15 darab, különböző változatú Airbus Defence C295 többfeladatú, tengerészeti járőr repülőgép megvásárlását.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.