2024. 02. 26. hétfő
Edina
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tájékoztató perek állásáról

Hosz  |  2006. 08. 29., 17:38

Az utóbbi idõben több szerzõdéses katona fordult a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatához a következõ problémával:

A panaszosok 2004. év folyamán létesítettek a Magyar Honvédséggel szerzõdéses szolgálati viszonyt 2 év határozott idõtartamra. Az elõre vállalt szerzõdéses szolgálati viszony 2006. év folyamán jár(t) le, melyet egyik fél sem kíván(t) meghosszabbítani. Így a szerzõdéses katona jogosulttá válik a leszerelési segélyre, ami a Hjt. szabályai szerint az elsõ 5 évben évente 1,6 havi távolléti díjnak megfelelõ összeg.

A Hjt. idén január 1-én azonban úgy változott meg, hogy nem jár leszerelési segély annak a szerzõdéses katonának, akinek szolgálati viszonya 3 évnél rövidebb idõ alatt szûnik meg (kivéve a létszámcsökkentést és átszervezést). A változás nyilván azzal van összefüggésben, hogy 2006. január 1-tõl a vállalható legrövidebb szolgálati idõ – tisztesi beosztás esetén – 3 év lett.

Szakszervezetünk álláspontja az, hogy aki az általa vállalt szerzõdéses szolgálati idõt teljes egészében leszolgálta, az kapja meg a szolgálati viszony létesítésekor kilátásba helyezett leszerelési segélyt, amelynek tudatában vállalta a szolgálatot.

Ilyen ügyben eddig Debrecenben indult peres ügyünk. Felhívjuk minden érintett figyelmét, hogy aki érvényesíteni szeretné a leszerelési segély iránti igényét, az keresse meg a Hosz jogsegélyszolgálatát! Az érintetteknek segítséget nyújtunk a szolgálati panasz és az esetleges fellebbezés elkészítéséhez, valamint az ezt követõ bírósági eljárásban képviseljük õket.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

A Gripenek beépített tűzfegyvere, a 27 mm-es Mauser BK 27 revolver-gépágyú több európai harci gép fedélzetén is megtalálható. A története egészen a második világháborúig nyúlik vissza - vagy esetleg még tovább?

  Háború Művészete magazin

A megújuló Magyar Honvédség újonnan vásárolt szárazföldi harckocsijai és lövegjei után vízi járművekkel is gazdagítja eszközállományát. Katonáink hamarosan két felújított SOC-R típusú folyami naszádot vehetnek használatba.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.