2023. 03. 31. péntek
Árpád
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tájékoztató perek állásáról

Hosz  |  2006. 08. 29., 17:38

Az utóbbi idõben több szerzõdéses katona fordult a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatához a következõ problémával:

A panaszosok 2004. év folyamán létesítettek a Magyar Honvédséggel szerzõdéses szolgálati viszonyt 2 év határozott idõtartamra. Az elõre vállalt szerzõdéses szolgálati viszony 2006. év folyamán jár(t) le, melyet egyik fél sem kíván(t) meghosszabbítani. Így a szerzõdéses katona jogosulttá válik a leszerelési segélyre, ami a Hjt. szabályai szerint az elsõ 5 évben évente 1,6 havi távolléti díjnak megfelelõ összeg.

A Hjt. idén január 1-én azonban úgy változott meg, hogy nem jár leszerelési segély annak a szerzõdéses katonának, akinek szolgálati viszonya 3 évnél rövidebb idõ alatt szûnik meg (kivéve a létszámcsökkentést és átszervezést). A változás nyilván azzal van összefüggésben, hogy 2006. január 1-tõl a vállalható legrövidebb szolgálati idõ – tisztesi beosztás esetén – 3 év lett.

Szakszervezetünk álláspontja az, hogy aki az általa vállalt szerzõdéses szolgálati idõt teljes egészében leszolgálta, az kapja meg a szolgálati viszony létesítésekor kilátásba helyezett leszerelési segélyt, amelynek tudatában vállalta a szolgálatot.

Ilyen ügyben eddig Debrecenben indult peres ügyünk. Felhívjuk minden érintett figyelmét, hogy aki érvényesíteni szeretné a leszerelési segély iránti igényét, az keresse meg a Hosz jogsegélyszolgálatát! Az érintetteknek segítséget nyújtunk a szolgálati panasz és az esetleges fellebbezés elkészítéséhez, valamint az ezt követõ bírósági eljárásban képviseljük õket.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…
2022-12-02 11:03:03
2022.november 30-án 13 órai kezdettel 4 csapat részvételével helyőrségi sakkversenyt rendezett a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományú Klub Kaposváron, a Helyőrségi Művelődési Otthonban...

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.