2023. 09. 22. péntek
Móric
: 386 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A jogász válaszol

Hosz  |  2006. 08. 29., 17:38

A Honvédszakszervezet Internetes honlapján már hírt adtunk arról, hogy az Országgyûlés 2006. július 24-én elfogadta a T/366. számú törvényjavaslatot, mely a közszférában foglalkoztatottak jogviszonyáról szóló törvényeket módosítja. A törvényjavaslat idõközben a Magyar Közlöny 97. számában kihirdetésre került 2006. augusztus 2-án...

A törvény többek között a Magyar Honvédség hivatásos és szerzõdéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvényt (Hjt.) is módosítja.

A Hjt. 59. §-a a felmentést eddig úgy szabályozta, hogy „az állomány tagjának szolgálati viszonya - a (3) és (5) bekezdésben foglalt korlátozás figyelembevételével - felmentéssel akkor szüntethetõ meg, ha c) szolgálati nyugellátásra szerzett jogosultságot és az eredeti beosztásában szolgálati érdekbõl tovább nem foglalkoztatható, a számára felajánlott legalább azonos szintû beosztást - figyelemmel az 51. § (4) bekezdésére is - pedig nem fogadta el”.

Az elfogadott törvényjavaslat szerint „az állomány tagjának szolgálati viszonya - az (5) bekezdésben foglalt korlátozás figyelembevételével - felmentéssel akkor szüntethetõ meg, ha c) szolgálati nyugellátásra szerzett jogosultságot”. Ez annyit jelent, hogy a szolgálati nyugellátásra jogosult személyek esetében megszüntethetõ a szolgálati viszony akkor is, ha a személy továbbra is foglalkoztatható lenne az eredeti beosztásában. Nincs továbbá a honvédségnek kötelezettsége másik beosztást sem felajánlani.

A létszámcsökkentés vagy átszervezés következtében alkalmazott felmentés esetén is megszûnik a másik beosztás felajánlásának kötelezettsége!

Változott továbbá az is, hogy a beosztás ellátására alkalmatlan minõsítés esetén sincs a honvédségnek kötelezettsége más beosztást felajánlani. Ez a kötelezettség azonban változatlanul megmaradt az egészségi, pszichikai alkalmatlanság esetén.

Felmentés esetén a hivatásos állomány tagja a munkavégzési kötelezettség alóli mentesítés idejére járó távolléti díjra havonta egyenlõ részletekben lesz jogosult. Ha ez idõ alatt az érintett személy bármely költségvetési szervvel teljes vagy részmunkaidõs jogviszonyt létesít,

a) ezt a tényt a korábban munkáltatói jogkört gyakorló elöljárónak haladéktalanul köteles írásban bejelenteni,

b) a felmentési idõbõl hátralevõ idõ tekintetében távolléti díjra nem jogosult,

c) végkielégítésre nem jogosult, azonban új jogviszonyában a végkielégítés alapjául szolgáló idõszak számítása során a felmentéssel megszüntetett jogviszony alapján végkielégítésre jogosító idejét is számításba kell venni.

A törvény a kihirdetését követõ 8. napon, azaz 2006. augusztus 10-én lépett hatályba. A felmentési idõre járó távolléti díjra, valamint az ennek megszüntetésére vonatkozó rendelkezéseket csak a hatályba lépést követõen közölt felmentésekre kell alkalmazni!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-04 10:07:16
A 10. Fáy túra része a Honvédszakszervezet, Magyar Honvédség 175. éves jubileumához kapcsolódó rendezvénysorozatnak, mely 2023. július 22-én kerül megtartásra Gombán, melyre szeretettel várják a vállalkozó kedvű katonákat...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.