2023. 12. 02. szombat
Melinda, Vivien
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A munkafeltételek javítása megelőzheti a tragédiákat

Hosz  |  2006. 08. 29., 17:56

Az FRDÉSZ sajtóközleménye A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöksége - Gaskó István LIGA elnök jelenlétében - augusztus 11-én, Kiskunhalason tartott rendkívüli ülése után az alábi közleményt juttatta el szerkesztõségünkhöz...

A tagszervezetek vezetõibõl álló testület meghallgatta a Hivatásos Tûzoltók Független Szakszervezete elnökének, Kajsza Zoltánnak a tájékoztatóját a közelmúltban bekövetkezett tragikus tûzoltó baleset körülményeirõl.

Az FRDÉSZ Elnöksége megállapította: rendkívül sajnálatos tény az, hogy az ország vezetõ politikusai, döntéshozói éveken keresztül érdemben nem figyeltek oda azokra a szakszervezeti jelzésekre, figyelmeztetésekre (lásd, tûzoltók aláírásgyûjtése, petíciók, sorozatos tûzoltó demonstrációk stb.) amelyben az érdekvédõk megpróbálták felhívni a közvélemény figyelmét a nap, mint nap életüket kockáztató tûzoltók munka- és életkörülményeinek nehézségeire. Több éve – sikertelenül – küzdenek a tûzoltók azért, hogy az európai normáknak megfelelõ heti 40 órás munkaidõben és ne az ellentételezés nélküli – gyakran –heti 56 órában kelljen dolgozniuk olyan fizetésért, amely a családjuk tisztes megélhetését sem biztosítja. A radikális és rendszeres költségvetési megvonások létszámhiányt, egyre romló munkakörülményeket, a munkaeszközök, védelmi felszerelések rohamos amortizációját eredményezik. Ez olyan veszélyes munkahelyen, mint például a tûzoltóság, elfogadhatatlan, mert mindezek közvetve vagy közvetlenül emberi tragédiák okozói lehetnek.

A Szövetség Elnökségének ugyanakkor egyhangú véleménye volt, hogy a többi fegyveres és rendvédelmi testület munkavállalói is hasonló helyzetben vannak. Éppen ezért érthetetlen és elfogadhatatlan az a kormányzati döntés, amely további költségvetési megszorításokat tervez a fegyveres- és rendvédelmi területen, veszélyeztetve ezzel az alapfeladatok ellátását..

Az FRDÉSZ elnöksége egyhangúlag döntött arról, hogy minden törvényes eszközt fel fog használni annak érdekében, hogy megakadályozza azt a kormányzati szándékot, amely a jogállási törvények módosításával tovább kívánja szûkíteni a hivatásos állományúak fegyveres és rendvédelmi szolgálattal együtt járó nehézségek ellentételezéseként szerzett jogait, juttatásait!

A mai napon a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) közel 7000 taggal rendelkezõ Határõr Tagozata a BRDSZ-bõl való azonnali kilépésrõl döntött. Ugyanakkor a határõrök ,,Rendészeti Védegylet” néven önálló szakszervezetet alakítottak, amely a mai napon csatlakozott az FRDÉSZ-hez. Így az FRDÉSZ  - amely a LIGA Szakszervezetek tagja – 8 tagszervezetével, közel 40.000 hivatásos állományú tagjával már a teljes fegyveres és rendvédelmi szféra érdekképviseletét látja el.

Kónya Péter FRDÉSZ elnök sk.

Kiskunhalas, 2006. augusztus 11.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia exnorvég F-16-osokkal bővíti flottáját. Az első három példány 2023. november 29-én meg is érkezett keleti szomszédunkhoz.

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!
Széchenyi 2020 europai szociális alap.