2024. 05. 26.
Evelin, Fülöp
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A munkafeltételek javítása megelőzheti a tragédiákat

Hosz  |  2006. 08. 29., 17:56

Az FRDÉSZ sajtóközleménye A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöksége - Gaskó István LIGA elnök jelenlétében - augusztus 11-én, Kiskunhalason tartott rendkívüli ülése után az alábi közleményt juttatta el szerkesztõségünkhöz...

A tagszervezetek vezetõibõl álló testület meghallgatta a Hivatásos Tûzoltók Független Szakszervezete elnökének, Kajsza Zoltánnak a tájékoztatóját a közelmúltban bekövetkezett tragikus tûzoltó baleset körülményeirõl.

Az FRDÉSZ Elnöksége megállapította: rendkívül sajnálatos tény az, hogy az ország vezetõ politikusai, döntéshozói éveken keresztül érdemben nem figyeltek oda azokra a szakszervezeti jelzésekre, figyelmeztetésekre (lásd, tûzoltók aláírásgyûjtése, petíciók, sorozatos tûzoltó demonstrációk stb.) amelyben az érdekvédõk megpróbálták felhívni a közvélemény figyelmét a nap, mint nap életüket kockáztató tûzoltók munka- és életkörülményeinek nehézségeire. Több éve – sikertelenül – küzdenek a tûzoltók azért, hogy az európai normáknak megfelelõ heti 40 órás munkaidõben és ne az ellentételezés nélküli – gyakran –heti 56 órában kelljen dolgozniuk olyan fizetésért, amely a családjuk tisztes megélhetését sem biztosítja. A radikális és rendszeres költségvetési megvonások létszámhiányt, egyre romló munkakörülményeket, a munkaeszközök, védelmi felszerelések rohamos amortizációját eredményezik. Ez olyan veszélyes munkahelyen, mint például a tûzoltóság, elfogadhatatlan, mert mindezek közvetve vagy közvetlenül emberi tragédiák okozói lehetnek.

A Szövetség Elnökségének ugyanakkor egyhangú véleménye volt, hogy a többi fegyveres és rendvédelmi testület munkavállalói is hasonló helyzetben vannak. Éppen ezért érthetetlen és elfogadhatatlan az a kormányzati döntés, amely további költségvetési megszorításokat tervez a fegyveres- és rendvédelmi területen, veszélyeztetve ezzel az alapfeladatok ellátását..

Az FRDÉSZ elnöksége egyhangúlag döntött arról, hogy minden törvényes eszközt fel fog használni annak érdekében, hogy megakadályozza azt a kormányzati szándékot, amely a jogállási törvények módosításával tovább kívánja szûkíteni a hivatásos állományúak fegyveres és rendvédelmi szolgálattal együtt járó nehézségek ellentételezéseként szerzett jogait, juttatásait!

A mai napon a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) közel 7000 taggal rendelkezõ Határõr Tagozata a BRDSZ-bõl való azonnali kilépésrõl döntött. Ugyanakkor a határõrök ,,Rendészeti Védegylet” néven önálló szakszervezetet alakítottak, amely a mai napon csatlakozott az FRDÉSZ-hez. Így az FRDÉSZ  - amely a LIGA Szakszervezetek tagja – 8 tagszervezetével, közel 40.000 hivatásos állományú tagjával már a teljes fegyveres és rendvédelmi szféra érdekképviseletét látja el.

Kónya Péter FRDÉSZ elnök sk.

Kiskunhalas, 2006. augusztus 11.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.
2024-05-07 13:18:55
Kedves Tagtársunk! 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának...

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.