2024. 04. 20. szombat
Tivadar
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ünnepi megemlékezések március 15-én

Hosz  |  2004. 03. 15., 16:48

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 156. évfordulóján reggel felvonták a Magyar Köztársaság lobogóját az Országház előtt. A zászlófelvonáson jelen volt Mádl Ferenc köztársasági elnök, Medgyessy Péter miniszterelnök és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke is. A korábban tervezettel ellentétben a miniszterelnök nem mondott beszédet a Kossuth téren. A Nemzeti Múzeumnál rendezett központi ünnepségen Magyar Bálint oktatási miniszter mondott beszédet.

Medgyessy Péter a Kossuth téren felállított, az uniós csatlakozásig hátralévő időt számoló óránál beszélt volna. A Gál J. Zoltán kormányszóvivőtől kapott tájékoztatás szerint azonban a szervezők jobbnak látták, ha a beszéd elmarad a téren.A köztársaság lobogójának felvonása után a közjogi méltóságok koszorút helyeztek el Kossuth Lajos szobránál. Ezután a Nemzeti Lovas Díszegység és a fúvószenekar felvezetésével a Kossuth téren egybegyültek átvonultak a Magyar Nemzeti Múzeumhoz, a központi ünnepség helyszínére.Magyar: "Európa és Hungária testvérek"A múzeum kertjében rendezett állami ünnepségen az oktatási miniszter kijelentette: "Magyarnak lenni sikertörténet." A magyaroknak sikerült államot alapítaniuk, és azt megtartaniuk, annak ellenére, hogy az országot elfoglalták a tatárok, a törökök, a németek és az oroszok. Mindegyik saját dicsőségét zengte, de ez a dicsőség hamis volt és elenyészett - közölte Magyar Bálint.A miniszter azt mondta, hogy a görög mitológia Európája és a Magyarországot szimbolizáló Hungária "testvérek". "Most Hungária visszatalál testvéreihez, a testvérek visszatalálnak Hungáriához. De egy családban is mindenkinek megvan a saját arca, a saját története, a saját személyisége, a saját lényege" - jelentette ki a szabad demokrata politikus.Magyar Bálint hozzátette, hogy akkor születtek meg a nemzet színei is: a piros az erőt, a fehér a hüséget, a zöld a reményt jelentette. Március 15-e szabadsághősöket adott, van, akinek ismert a neve, van, akinek nem. Kossuth úgy hívta a honvédeket, hogy névtelen félistenek - emlékeztetett Magyar Bálint.A miniszter közölte: március 15-ét a magyarok tették ünneppé, és akkor sem adták, amikor el akarták venni tőlük. "Nem adtuk, sem pecsovics kormányoknak, sem az oroszok bábjainak. Nem adtuk, mert a mi ünnepünk az a mi szabadságunk. Amíg lesz magyar, addig lesz március 15-e. Amíg lesz március 15-e, addig lesz magyar szabadság" - jelentette ki Magyar Bálint.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.