2023. 09. 30. szombat
Jeromos
: 391 Ft   : 369 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ünnepi megemlékezések március 15-én

Hosz  |  2004. 03. 15., 16:48

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 156. évfordulóján reggel felvonták a Magyar Köztársaság lobogóját az Országház előtt. A zászlófelvonáson jelen volt Mádl Ferenc köztársasági elnök, Medgyessy Péter miniszterelnök és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke is. A korábban tervezettel ellentétben a miniszterelnök nem mondott beszédet a Kossuth téren. A Nemzeti Múzeumnál rendezett központi ünnepségen Magyar Bálint oktatási miniszter mondott beszédet.

Medgyessy Péter a Kossuth téren felállított, az uniós csatlakozásig hátralévő időt számoló óránál beszélt volna. A Gál J. Zoltán kormányszóvivőtől kapott tájékoztatás szerint azonban a szervezők jobbnak látták, ha a beszéd elmarad a téren.A köztársaság lobogójának felvonása után a közjogi méltóságok koszorút helyeztek el Kossuth Lajos szobránál. Ezután a Nemzeti Lovas Díszegység és a fúvószenekar felvezetésével a Kossuth téren egybegyültek átvonultak a Magyar Nemzeti Múzeumhoz, a központi ünnepség helyszínére.Magyar: "Európa és Hungária testvérek"A múzeum kertjében rendezett állami ünnepségen az oktatási miniszter kijelentette: "Magyarnak lenni sikertörténet." A magyaroknak sikerült államot alapítaniuk, és azt megtartaniuk, annak ellenére, hogy az országot elfoglalták a tatárok, a törökök, a németek és az oroszok. Mindegyik saját dicsőségét zengte, de ez a dicsőség hamis volt és elenyészett - közölte Magyar Bálint.A miniszter azt mondta, hogy a görög mitológia Európája és a Magyarországot szimbolizáló Hungária "testvérek". "Most Hungária visszatalál testvéreihez, a testvérek visszatalálnak Hungáriához. De egy családban is mindenkinek megvan a saját arca, a saját története, a saját személyisége, a saját lényege" - jelentette ki a szabad demokrata politikus.Magyar Bálint hozzátette, hogy akkor születtek meg a nemzet színei is: a piros az erőt, a fehér a hüséget, a zöld a reményt jelentette. Március 15-e szabadsághősöket adott, van, akinek ismert a neve, van, akinek nem. Kossuth úgy hívta a honvédeket, hogy névtelen félistenek - emlékeztetett Magyar Bálint.A miniszter közölte: március 15-ét a magyarok tették ünneppé, és akkor sem adták, amikor el akarták venni tőlük. "Nem adtuk, sem pecsovics kormányoknak, sem az oroszok bábjainak. Nem adtuk, mert a mi ünnepünk az a mi szabadságunk. Amíg lesz magyar, addig lesz március 15-e. Amíg lesz március 15-e, addig lesz magyar szabadság" - jelentette ki Magyar Bálint.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.