2023. 03. 24. péntek
Gábor, Karina
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ünnepi megemlékezések március 15-én

Hosz  |  2004. 03. 15., 16:48

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 156. évfordulóján reggel felvonták a Magyar Köztársaság lobogóját az Országház előtt. A zászlófelvonáson jelen volt Mádl Ferenc köztársasági elnök, Medgyessy Péter miniszterelnök és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke is. A korábban tervezettel ellentétben a miniszterelnök nem mondott beszédet a Kossuth téren. A Nemzeti Múzeumnál rendezett központi ünnepségen Magyar Bálint oktatási miniszter mondott beszédet.

Medgyessy Péter a Kossuth téren felállított, az uniós csatlakozásig hátralévő időt számoló óránál beszélt volna. A Gál J. Zoltán kormányszóvivőtől kapott tájékoztatás szerint azonban a szervezők jobbnak látták, ha a beszéd elmarad a téren.A köztársaság lobogójának felvonása után a közjogi méltóságok koszorút helyeztek el Kossuth Lajos szobránál. Ezután a Nemzeti Lovas Díszegység és a fúvószenekar felvezetésével a Kossuth téren egybegyültek átvonultak a Magyar Nemzeti Múzeumhoz, a központi ünnepség helyszínére.Magyar: "Európa és Hungária testvérek"A múzeum kertjében rendezett állami ünnepségen az oktatási miniszter kijelentette: "Magyarnak lenni sikertörténet." A magyaroknak sikerült államot alapítaniuk, és azt megtartaniuk, annak ellenére, hogy az országot elfoglalták a tatárok, a törökök, a németek és az oroszok. Mindegyik saját dicsőségét zengte, de ez a dicsőség hamis volt és elenyészett - közölte Magyar Bálint.A miniszter azt mondta, hogy a görög mitológia Európája és a Magyarországot szimbolizáló Hungária "testvérek". "Most Hungária visszatalál testvéreihez, a testvérek visszatalálnak Hungáriához. De egy családban is mindenkinek megvan a saját arca, a saját története, a saját személyisége, a saját lényege" - jelentette ki a szabad demokrata politikus.Magyar Bálint hozzátette, hogy akkor születtek meg a nemzet színei is: a piros az erőt, a fehér a hüséget, a zöld a reményt jelentette. Március 15-e szabadsághősöket adott, van, akinek ismert a neve, van, akinek nem. Kossuth úgy hívta a honvédeket, hogy névtelen félistenek - emlékeztetett Magyar Bálint.A miniszter közölte: március 15-ét a magyarok tették ünneppé, és akkor sem adták, amikor el akarták venni tőlük. "Nem adtuk, sem pecsovics kormányoknak, sem az oroszok bábjainak. Nem adtuk, mert a mi ünnepünk az a mi szabadságunk. Amíg lesz magyar, addig lesz március 15-e. Amíg lesz március 15-e, addig lesz magyar szabadság" - jelentette ki Magyar Bálint.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…
2022-12-02 11:03:03
2022.november 30-án 13 órai kezdettel 4 csapat részvételével helyőrségi sakkversenyt rendezett a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományú Klub Kaposváron, a Helyőrségi Művelődési Otthonban...

  JETfly Magazin

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.