2024. 04. 17. szerda
Rudolf
: 395 Ft   : 372 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Merre tovább katonai oktatás?

Hosz  |  2004. 04. 16., 12:45

A katonai oktatási rendszer fejlesztésének helyzete és annak további feladatai volt a megbeszélés témája a HM Oktatási és Tudományszervező Főosztálya és a Honvédszakszervezet vezető tisztségviselői között. Az április 13-i egyeztetésen a HÉF 2004. márciusi ülésének, a katonai oktatással kapcsolatos napirendje is szóba került…

A tárgyaláson a HOSZ részéről Simon Zoltán elnökségi tag, Somorácz András a ZMNE alapszervezeti vezetője, valamint Fehér Zoltán haderőnemi titkár vett részt, a HM-et Czimmer István László ezredes, főosztályvezető és Holló József ezredes, osztályvető képviselte.

A találkozó kezdetén Simon Zoltán arról tájékoztatta Czimmer ezredest, hogy a látogatás célja egyrészt a kapcsolatfelvétel, másrészt pedig az oktatási rendszer átalakításának helyzete, valamint aktuális és jövőbeni feladatainak megismerése. Ezt követően Czimmer ezredes vázolta a HÉF anyagban leírtakat. E szóbeli kiegészítésből ugyanaz derült ki, mint a HÉF anyagból, vagyis; nagyon sok és fontos kérdés nem eldöntött, elsősorban azért, mert az állománytáblák szintjén kialakulatlan haderőstruktúra nem teszi lehetővé a pontos képzési igény számvetést. Így az átalakítás fő mozgatórugója egyrészt és elsősorban pénzügyi természetü (csökkentés), másrészt pedig arra az ideára épül, hogy a katonai felsőoktatást, mint a nemzeti felsőoktatásba integrálódott rendszert mindenképpen meg kell tartani. A találkozó során a HOSZ vezetői képet kaptak azokról a bonyolult problémákról, amelyet az oktatási rendszer átalakítása során meg kell oldani. Simon Zoltán szerint szakszervezeti részről az egyik legnagyobb probléma az, hogy a jelenlegi rendszerben szinte mozdíthatatlan az egyetem egyébként lényegesen túlméretezett és strukturálisan is rossz humán szerkezete. Emiatt a HOSZ komoly gondnak tartja, hogy az újabb csökkentések kapcsán a jól felkészült fiatal, aktív állomány szorulhat ki a munkahelyekről a csekély érdekérvényesítési lehetősége miatt.

Simon Zoltán azt is megfogalmazta, hogy a Honvédszakszervezet fontos feladatának tartja, hogy a döntések előkészítése során, főleg a szelekciós szempontok kialakításakor, képviselje a tagság érdekeit oly módon, hogy megfelelő szakmai tartalommal olyan időtálló átszervezések történjenek, amely megfelel a jól felkészült aktív állomány érdekeinek és a Magyar Honvédségnek egyaránt. A nyugdíjas katonák alkalmazásáról pedig az a határozott szakszervezeti vélemény alakult ki, hogy azt olyan formában kell megoldani, hogy az általuk képviselt tudás hasznosulhasson, ugyanakkor az általuk betöltött pozíciók ne akadályozzák a fiatalabb generációk érvényesülését, illetve sok esetben a megélhetését. A nyugdíjasok ne pozíciókat töltsenek be, hanem hozzanak létre részükre olyan státuszokat, melyekben az általuk végzett munka és nem a betöltött pozíció miatt részesülnek anyagi juttatásokban.

A HOSZ úgy látja, hogy az oktatási rendszer átalakítása még messze nem tart az ideális és végleges állapotánál, ezért fokozottan figyelni kell a folyamat előkészítési és végrehajtási időszakában egyaránt, hogy mind szakmailag és főleg az ott dolgozók érdekeinek megfelelő megoldások szülessenek.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Folytatódik a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat Nagykanizsán, a Halis István Városi Könyvtárban: 2024. április 24-én, 18 órától az egyik legeredményesebb magyar vadászpilótáról, vitéz nemes Molnár László főhadnagyról hallgathatunk meg egy előadást.

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”
Széchenyi 2020 europai szociális alap.