2023. 03. 30. csütörtök
Zalán
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Merre tovább katonai oktatás?

Hosz  |  2004. 04. 16., 12:45

A katonai oktatási rendszer fejlesztésének helyzete és annak további feladatai volt a megbeszélés témája a HM Oktatási és Tudományszervező Főosztálya és a Honvédszakszervezet vezető tisztségviselői között. Az április 13-i egyeztetésen a HÉF 2004. márciusi ülésének, a katonai oktatással kapcsolatos napirendje is szóba került…

A tárgyaláson a HOSZ részéről Simon Zoltán elnökségi tag, Somorácz András a ZMNE alapszervezeti vezetője, valamint Fehér Zoltán haderőnemi titkár vett részt, a HM-et Czimmer István László ezredes, főosztályvezető és Holló József ezredes, osztályvető képviselte.

A találkozó kezdetén Simon Zoltán arról tájékoztatta Czimmer ezredest, hogy a látogatás célja egyrészt a kapcsolatfelvétel, másrészt pedig az oktatási rendszer átalakításának helyzete, valamint aktuális és jövőbeni feladatainak megismerése. Ezt követően Czimmer ezredes vázolta a HÉF anyagban leírtakat. E szóbeli kiegészítésből ugyanaz derült ki, mint a HÉF anyagból, vagyis; nagyon sok és fontos kérdés nem eldöntött, elsősorban azért, mert az állománytáblák szintjén kialakulatlan haderőstruktúra nem teszi lehetővé a pontos képzési igény számvetést. Így az átalakítás fő mozgatórugója egyrészt és elsősorban pénzügyi természetü (csökkentés), másrészt pedig arra az ideára épül, hogy a katonai felsőoktatást, mint a nemzeti felsőoktatásba integrálódott rendszert mindenképpen meg kell tartani. A találkozó során a HOSZ vezetői képet kaptak azokról a bonyolult problémákról, amelyet az oktatási rendszer átalakítása során meg kell oldani. Simon Zoltán szerint szakszervezeti részről az egyik legnagyobb probléma az, hogy a jelenlegi rendszerben szinte mozdíthatatlan az egyetem egyébként lényegesen túlméretezett és strukturálisan is rossz humán szerkezete. Emiatt a HOSZ komoly gondnak tartja, hogy az újabb csökkentések kapcsán a jól felkészült fiatal, aktív állomány szorulhat ki a munkahelyekről a csekély érdekérvényesítési lehetősége miatt.

Simon Zoltán azt is megfogalmazta, hogy a Honvédszakszervezet fontos feladatának tartja, hogy a döntések előkészítése során, főleg a szelekciós szempontok kialakításakor, képviselje a tagság érdekeit oly módon, hogy megfelelő szakmai tartalommal olyan időtálló átszervezések történjenek, amely megfelel a jól felkészült aktív állomány érdekeinek és a Magyar Honvédségnek egyaránt. A nyugdíjas katonák alkalmazásáról pedig az a határozott szakszervezeti vélemény alakult ki, hogy azt olyan formában kell megoldani, hogy az általuk képviselt tudás hasznosulhasson, ugyanakkor az általuk betöltött pozíciók ne akadályozzák a fiatalabb generációk érvényesülését, illetve sok esetben a megélhetését. A nyugdíjasok ne pozíciókat töltsenek be, hanem hozzanak létre részükre olyan státuszokat, melyekben az általuk végzett munka és nem a betöltött pozíció miatt részesülnek anyagi juttatásokban.

A HOSZ úgy látja, hogy az oktatási rendszer átalakítása még messze nem tart az ideális és végleges állapotánál, ezért fokozottan figyelni kell a folyamat előkészítési és végrehajtási időszakában egyaránt, hogy mind szakmailag és főleg az ott dolgozók érdekeinek megfelelő megoldások szülessenek.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…
2022-12-02 11:03:03
2022.november 30-án 13 órai kezdettel 4 csapat részvételével helyőrségi sakkversenyt rendezett a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományú Klub Kaposváron, a Helyőrségi Művelődési Otthonban...

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.