2024. 06. 22. szombat
Paulina
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Eljött az idő, újra közösségi döntést kell hozni...

Hosz  |  2007. 09. 10., 12:03

A haderőnemi és nyugállományú jelölőgyűlések lebonyolítása előtt Mészáros Géza elnök köszöntötte a megjelenteket. Ezt követően pedig mind a négy haderőnem megtartotta kongresszusi jelölőgyűlését. A Magyar Honvédség Támogató Dandár Zách utcai objektumában megtartott szeptember 11-i szakszervezeti eseményen Mészáros Géza - egyebek mellett - elmondta, hogy a párbeszéd és az egyensúlyra való törekvés a legfontosabb, emellett tovább kell dinamizálni a szervezet működését, minden egyes taghoz el kell juttatni az információkat. A nyugállományú tagozat szeptember 13-án tartja jelölőgyűlését... 

Eljött az idő, egy kicsit meg kell állni, a jó dolgokat meg kell erősíteni, a gyengébbeket pedig javítani kell, újra közösségi döntést kell hozni a novemberi kongresszuson - mondta bevezetőjében a Hosz elnöke. A szakszervezet vezetője azt is bejelentette, hogy az alapszervezeti vezetők eddigi eredményes munkáját - a szociális és személyügyi ügyvivő által kidolgozott kérdőív ismérvei alapján - fogják a következő időszakban elismerni.

A mi regnálásunk ugyan nem a szokványos módon kezdődött, de már a 2005. április 9-i rendkívüli kongresszus utáni időszak elején helyre állítottuk a munkáltató és a munkavállalók közötti viszonyt, a Hosz visszaült a HÉF-re - kezdte az elmúlt két és fél esztendő értékelését az elnök.

Mészáros Géza elmondta még, hogy a Hosz jól teszi a dolgát, a hazai helyőrségek mellett több külföldi missziót is felkerestek már a szakszervezet vezető tisztségviselői. A Hosz elnöke a szövetségi kapcsolatokat említve jó döntésnek nevezte a LIGA konföderációhoz történő csatlakozást, a kereset- és illetmény növelő megállapodásokat említve pedig azt emelte ki, hogy a szakszervezet áldozatos közbenjárásának köszönhetően mintegy 130-140 ezer forintot sikerül minden katonának többletként a zsebébe tenni.

Az FRDÉSZ-szel történő együttmüködésről azt mondta, hogy a HM, a Hosz és a LIGA elnökének köszönhetően megszünt a fegyveres és rendvédelmi szféra szövetségének hontalansága, ugyanakkor szükség van az FRDÉSZ Alapszabályának komoly módosítására is, majd a Hodosz-szal és a BEOSZ-szal való kontaktusról is szólt. Ezt követően a Hosz által alapított Egység 2002 Kft. és a Katonákért Alapítvány müködéséről, majd az üdültetés tapasztalatairól és a jogsegély-szolgálat tevékenységéről adott rövid áttekintést. A Hosz elnöke - a jelölőgyülések előtt - beszélt még a legfontosabb szakszervezeti rendezvényekről, a demonstrációkon való megjelenésről is. A Hjt. módosításával és a katonák érdekében szükséges teendőkkel kapcsolatos jövőbeni feladatokról kijelentette, hogy tovább kell dinamizálni a szervezet müködését, minden egyes taghoz el kell juttatni a legfontosabb információkat.

Amennyiben úgy gondoljátok, hogy továbbra is megtiszteltek bizalmatokkal, akkor természetesen örömmel vállalom - jelenlegi munkatársaimmal együtt - a következő négy esztendőben is az elnöki teendőket - mondta beszéde végén a Hosz elnöke.             

Ezt követően - korrekt forgatókönyv szerint - bonyolították le a jelölőgyüléseket. A megnyitót minden esetben az elnökségi tag, a haderőnem képviselője tartotta, majd megállapította, hogy a gyülés létszáma megfelelő a jelölés megtételéhez, emellett a haderőnemi képviselők beszámoltak elmúlt időszakban kifejtett tevékenységükről is.

Ezt követően a jegyzőkönyvvezető, a levezető elnök, illetve a szavazatszámláló megválasztása, a jelenléti ívek felfektetése következett. Valamennyi haderőnemi gyülésen ismertették a jelölőgyülés feladatát, az Alapszabály 19. § 5/d pontjának 4 fr. bekezdése szerint: ,,Az elnökségi tagok és helyettesek személyére kizárólagos joggal, első alkalommal a tagozatok, azt követően a haderőnemek (szakcsapatok, intézmények, stb.) önálló csoportjainak és alapszervezeteinek vezetőiből álló jelölőgyülések és a nyugállományú tagozat tesznek javaslatot".

A levezető közölte a megjelentekkel, hogy a gyülésen a haderőnemi elnökségi/nyugállományú elnökségi tagra, illetve helyettesére tehetnek jelölést. A haderőnem/tagozat a többi kongresszus által választandó személyre vonatkozóan az elnök, az alelnökök, az ellenőrző bizottság elnöke, valamint az ellenőrző bizottság tagjai (legalább 9 főre kell javaslatot tenni, 6 tag és 3 póttag) személyére is kialakította álláspontját.

Ezt követően a haderőnemi jelölőbizottsági tag számolt be a bizottság eddigi tevékenységéről, és a jelölések helyzetéről. A jelölés során a levezető elnök javaslatot/-kat kért a haderőnemi elnökségi tag személyére, majd a javaslattal érintettek nyilatkoztak a jelölés elfogadásáról. Ezt követően az érintettek felkerültek a szavazólapra, ABC rendben. A titkos szavazás, majd az eredményhirdetés után a levezető elnök javaslatot/-kat kért a haderőnemi elnökségi tag helyettesének személyére is. A javaslattal érintettek itt is nyilatkoztak a jelölés elfogadásáról, majd az érintettek ez esetben is felkerültek a szavazólapra, ABC rendben. A titkos szavazás és az eredményhirdetést követően a kongresszus által választandó tisztségviselőkre, az elnökre, az alelnökökre, az ellenőrző bizottság elnökére, az ellenőrző bizottság tagjaira (6 plusz 3 fő) vonatkoztatva alakították ki álláspontjukat a haderőnemek. Az eredmények jegyzőkönyvben történő rögzítése után a haderőnemi képviselők mondtak zárszót.

A jegyzőkönyv egy-egy példányát a jelenléti ívvel együtt a Hosz főtitkárának és a jelölőbizottság elnökének adták le. A jegyzőkönyvet a Kongresszusi okmányokkal együtt kezelik és őrzik meg. A jelölőgyülések után a Szekeres István ny. dandártábornok vezette jelölőbizottság is összeült.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Rendkívüli intézkedésekkel készül az olimpia miatt megnövekedett utas- és csomagforgalomra az Air France. A légitársaság több ezer fővel növelte dolgozói létszámát, minden üzemképes repülőgépét menetrendbe állítja és megerősíti poggyászkezelő részlegét.

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban számoltunk be lapunkon Brunei H145M rendeléséről, most pedig folytatódik a sor Belgiummal: az újabb beszerzés hírét a Párizsban megrendezett Eurosatory védelmi és biztonsági kiállításon jelentették be.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.