2024. 04. 20. szombat
Tivadar
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A hathónapos felmentési idő

Hosz  |  2004. 06. 03., 12:11

Farkas László, a Honvédszakszervezet elnöke a közelmúltban levélben fordult dr. Fehér Józsefhez, a HM közigazgatási államtitkárához azzal a céllal, hogy miként értelmezi a szaktárca a hathónapos felmentési időt. A levélre illetékességből a szaktárca jogi helyettes állmatitkára adott választ.

Wapplerné dr. Balogh Ágnes válaszlevelében leírja, hogy a Hjt. 60§-ának (1) bekezdése a felmentési időt 6 hónapban állapítja meg. Ugyanazon bekezdés második fordulata azonban lehetőséget kínál a feleknek a törvényben garantált felmentési időnél rövidebb felmentési idő, közös megegyezéssel történő meghatározására. A felmentés - nem vitathatóan . a munkáltató egyoldalú, a munkavállalót védő jogi garanciákkal alkalmazható jognyilatkozata. Ilyen garancia többek között a 6 havi felmentési idő is. Abban az esetben, ha az állomány tagja a törvényben biztosított e garanciáról, vagy annak egy részéről le kíván mondani és ez a munkáltató érdekeit nem sérti, akaratnyilvánításukat - a későbbi joigviták elkerülése érdekében - egy a felmentés kézbesítését megelőző megállapodásba kell foglalni, hiszen más a jogi sorsa a felek megállapodásának és a munkáltató egyoldalú jognyilatkozatának. Természetesen a megállapodást a figyelembe vevő egyoldalú munkáltató döntés továbbra is a felmentés marad, anak összes jogkövetkezményével. Ez azt jelenti, hogy a testület felmentett tagját az összes felmentéshez kapcsolódó jogosultság megilleti, kivéve a 6 havi felmentési időt, hiszen annak mértékét a felek előzőleg közös megegyezéssel megváltoztatták.

A levél utolsó bekezdésében a helyettes államtitkár asszony még arról tájékoztatja a HOSZ elnökét, hogy meggyőződése, hogy a HM HVK SZÜCSF-ség osztja álláspontját és a haderő-átalakításban résztvevő alárendelt személyügyi szerveket is ennek megfelelő instrukciókkal látta el, tehát nincs ellentmondás a végrehajtó szervek és a HOSZ elnökének álláspontja között.      

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.