2024. 07. 15. hétfő
Henrik, Roland
: 391 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A hathónapos felmentési idő

Hosz  |  2004. 06. 03., 12:11

Farkas László, a Honvédszakszervezet elnöke a közelmúltban levélben fordult dr. Fehér Józsefhez, a HM közigazgatási államtitkárához azzal a céllal, hogy miként értelmezi a szaktárca a hathónapos felmentési időt. A levélre illetékességből a szaktárca jogi helyettes állmatitkára adott választ.

Wapplerné dr. Balogh Ágnes válaszlevelében leírja, hogy a Hjt. 60§-ának (1) bekezdése a felmentési időt 6 hónapban állapítja meg. Ugyanazon bekezdés második fordulata azonban lehetőséget kínál a feleknek a törvényben garantált felmentési időnél rövidebb felmentési idő, közös megegyezéssel történő meghatározására. A felmentés - nem vitathatóan . a munkáltató egyoldalú, a munkavállalót védő jogi garanciákkal alkalmazható jognyilatkozata. Ilyen garancia többek között a 6 havi felmentési idő is. Abban az esetben, ha az állomány tagja a törvényben biztosított e garanciáról, vagy annak egy részéről le kíván mondani és ez a munkáltató érdekeit nem sérti, akaratnyilvánításukat - a későbbi joigviták elkerülése érdekében - egy a felmentés kézbesítését megelőző megállapodásba kell foglalni, hiszen más a jogi sorsa a felek megállapodásának és a munkáltató egyoldalú jognyilatkozatának. Természetesen a megállapodást a figyelembe vevő egyoldalú munkáltató döntés továbbra is a felmentés marad, anak összes jogkövetkezményével. Ez azt jelenti, hogy a testület felmentett tagját az összes felmentéshez kapcsolódó jogosultság megilleti, kivéve a 6 havi felmentési időt, hiszen annak mértékét a felek előzőleg közös megegyezéssel megváltoztatták.

A levél utolsó bekezdésében a helyettes államtitkár asszony még arról tájékoztatja a HOSZ elnökét, hogy meggyőződése, hogy a HM HVK SZÜCSF-ség osztja álláspontját és a haderő-átalakításban résztvevő alárendelt személyügyi szerveket is ennek megfelelő instrukciókkal látta el, tehát nincs ellentmondás a végrehajtó szervek és a HOSZ elnökének álláspontja között.      

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.