2023. 10. 03. kedd
Helga
: 387 Ft   : 367 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A hathónapos felmentési idő

Hosz  |  2004. 06. 03., 12:11

Farkas László, a Honvédszakszervezet elnöke a közelmúltban levélben fordult dr. Fehér Józsefhez, a HM közigazgatási államtitkárához azzal a céllal, hogy miként értelmezi a szaktárca a hathónapos felmentési időt. A levélre illetékességből a szaktárca jogi helyettes állmatitkára adott választ.

Wapplerné dr. Balogh Ágnes válaszlevelében leírja, hogy a Hjt. 60§-ának (1) bekezdése a felmentési időt 6 hónapban állapítja meg. Ugyanazon bekezdés második fordulata azonban lehetőséget kínál a feleknek a törvényben garantált felmentési időnél rövidebb felmentési idő, közös megegyezéssel történő meghatározására. A felmentés - nem vitathatóan . a munkáltató egyoldalú, a munkavállalót védő jogi garanciákkal alkalmazható jognyilatkozata. Ilyen garancia többek között a 6 havi felmentési idő is. Abban az esetben, ha az állomány tagja a törvényben biztosított e garanciáról, vagy annak egy részéről le kíván mondani és ez a munkáltató érdekeit nem sérti, akaratnyilvánításukat - a későbbi joigviták elkerülése érdekében - egy a felmentés kézbesítését megelőző megállapodásba kell foglalni, hiszen más a jogi sorsa a felek megállapodásának és a munkáltató egyoldalú jognyilatkozatának. Természetesen a megállapodást a figyelembe vevő egyoldalú munkáltató döntés továbbra is a felmentés marad, anak összes jogkövetkezményével. Ez azt jelenti, hogy a testület felmentett tagját az összes felmentéshez kapcsolódó jogosultság megilleti, kivéve a 6 havi felmentési időt, hiszen annak mértékét a felek előzőleg közös megegyezéssel megváltoztatták.

A levél utolsó bekezdésében a helyettes államtitkár asszony még arról tájékoztatja a HOSZ elnökét, hogy meggyőződése, hogy a HM HVK SZÜCSF-ség osztja álláspontját és a haderő-átalakításban résztvevő alárendelt személyügyi szerveket is ennek megfelelő instrukciókkal látta el, tehát nincs ellentmondás a végrehajtó szervek és a HOSZ elnökének álláspontja között.      

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.