2024. 05. 29. szerda
Magdolna
: 385 Ft   : 355 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Költségvetési megszorításokról tájékoztatott a vezérkari főnök

Hosz  |  2004. 07. 26., 16:55

A honvédelmi tárcát érintő aktuális kérdésekről tájékoztatta a szakszervezetek képviselőit dr. Szenes Zoltán altábornagy. A HM HVK vezérkari főnöke – többek között – a haderő-átalakítás teljes időszakára várható költségvetési megszorításokról informálta a megjelenteket. A július 26-i találkozón a Honvédszakszervezetet Farkas László elnök, valamint Heiling Ottó és Tóth László alelnökök képviselték.  

Gesztusértékü találkozóra invitálta a szaktárcához tartozó érdekképviseleti, érdekvédelmi szervezetek vezetőit a vezérkari főnök. A találkozó mondanivalójának alapját a közelmúltban kiadott HM KÁT-HM HVKF-i közös intézkedés szolgáltatta. A haderő-átalakítás teljes időszakára várható költségvetési megszorításokkal kapcsolatos információkra reagálva a HOSZ vezetői kifejtették, hogy a haderő-átalakítás hitelét veszítheti a katonák előtt, ha a jelentkező forráshiányokat majd a személyi állomány juttatásaiból – illetményfejlesztés elmaradásával, különböző pótlékok elvesztésével, nyugdíjpénztári és üdültetési támogatások lefaragásával – kell pótolni.

Farkas László a tanácskozáson azt hangsúlyozta, hogy a személyi juttatások megvonásával nyilvánvalóan csökkenhet a hadsereg megtartó képessége, de veszélybe kerülhet az önkéntes haderő létrejötte is. A HOSZ elnöke szerint a megtartó képességre nemcsak a személyi juttatásoknak van hatása, hanem azt az élet- és munkakörülmények romlása, a technikai modernizáció és a nyelvképzés elmaradása is befolyásolhatja. A katonák reprezentatív szakszervezete javaslatot tett arra, hogy a külső források hiányát más belső tartalékok felkutatásával oldják meg. A HOSZ vezetői megfogalmazták, hogy a müködő rendszerek hatékonyabbá tételével, a támogatások normatívvá tételét, a caffeteria rendszer bevezetését és az üdültetési rendszer teljes átgondolását, a lakhatási támogatás megreformálást javasolta.

A HOSZ a vezérkari főnökkel történő találkozóján hangot adott annak, hogy a helyes állományarányok beállítása csak hosszabb távon történjen meg és a jelenleg zajló átalakítás – a már érintett szervezetek esetében – már csak kisebb korrekciókkal járjon. Információk szerint a tervezett létszámcsökkentés zöme a központi szerveket érinti majd.  

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...

  JETfly Magazin

Az első nyári hónapban repülőnapot rendeznek többek között Dunakeszin, Kadarkúton és Budaörsön is, a Múzeumok Éjszakáján pedig szintén több helyszínen várják a repülés rajongóit!

  Háború Művészete magazin

A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.