2023. 12. 05. kedd
Vilma
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Költségvetési megszorításokról tájékoztatott a vezérkari főnök

Hosz  |  2004. 07. 26., 16:55

A honvédelmi tárcát érintő aktuális kérdésekről tájékoztatta a szakszervezetek képviselőit dr. Szenes Zoltán altábornagy. A HM HVK vezérkari főnöke – többek között – a haderő-átalakítás teljes időszakára várható költségvetési megszorításokról informálta a megjelenteket. A július 26-i találkozón a Honvédszakszervezetet Farkas László elnök, valamint Heiling Ottó és Tóth László alelnökök képviselték.  

Gesztusértékü találkozóra invitálta a szaktárcához tartozó érdekképviseleti, érdekvédelmi szervezetek vezetőit a vezérkari főnök. A találkozó mondanivalójának alapját a közelmúltban kiadott HM KÁT-HM HVKF-i közös intézkedés szolgáltatta. A haderő-átalakítás teljes időszakára várható költségvetési megszorításokkal kapcsolatos információkra reagálva a HOSZ vezetői kifejtették, hogy a haderő-átalakítás hitelét veszítheti a katonák előtt, ha a jelentkező forráshiányokat majd a személyi állomány juttatásaiból – illetményfejlesztés elmaradásával, különböző pótlékok elvesztésével, nyugdíjpénztári és üdültetési támogatások lefaragásával – kell pótolni.

Farkas László a tanácskozáson azt hangsúlyozta, hogy a személyi juttatások megvonásával nyilvánvalóan csökkenhet a hadsereg megtartó képessége, de veszélybe kerülhet az önkéntes haderő létrejötte is. A HOSZ elnöke szerint a megtartó képességre nemcsak a személyi juttatásoknak van hatása, hanem azt az élet- és munkakörülmények romlása, a technikai modernizáció és a nyelvképzés elmaradása is befolyásolhatja. A katonák reprezentatív szakszervezete javaslatot tett arra, hogy a külső források hiányát más belső tartalékok felkutatásával oldják meg. A HOSZ vezetői megfogalmazták, hogy a müködő rendszerek hatékonyabbá tételével, a támogatások normatívvá tételét, a caffeteria rendszer bevezetését és az üdültetési rendszer teljes átgondolását, a lakhatási támogatás megreformálást javasolta.

A HOSZ a vezérkari főnökkel történő találkozóján hangot adott annak, hogy a helyes állományarányok beállítása csak hosszabb távon történjen meg és a jelenleg zajló átalakítás – a már érintett szervezetek esetében – már csak kisebb korrekciókkal járjon. Információk szerint a tervezett létszámcsökkentés zöme a központi szerveket érinti majd.  

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia exnorvég F-16-osokkal bővíti flottáját. Az első három példány 2023. november 29-én meg is érkezett keleti szomszédunkhoz.

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!
Széchenyi 2020 europai szociális alap.