2023. 03. 31. péntek
Árpád
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Költségvetési megszorításokról tájékoztatott a vezérkari főnök

Hosz  |  2004. 07. 26., 16:55

A honvédelmi tárcát érintő aktuális kérdésekről tájékoztatta a szakszervezetek képviselőit dr. Szenes Zoltán altábornagy. A HM HVK vezérkari főnöke – többek között – a haderő-átalakítás teljes időszakára várható költségvetési megszorításokról informálta a megjelenteket. A július 26-i találkozón a Honvédszakszervezetet Farkas László elnök, valamint Heiling Ottó és Tóth László alelnökök képviselték.  

Gesztusértékü találkozóra invitálta a szaktárcához tartozó érdekképviseleti, érdekvédelmi szervezetek vezetőit a vezérkari főnök. A találkozó mondanivalójának alapját a közelmúltban kiadott HM KÁT-HM HVKF-i közös intézkedés szolgáltatta. A haderő-átalakítás teljes időszakára várható költségvetési megszorításokkal kapcsolatos információkra reagálva a HOSZ vezetői kifejtették, hogy a haderő-átalakítás hitelét veszítheti a katonák előtt, ha a jelentkező forráshiányokat majd a személyi állomány juttatásaiból – illetményfejlesztés elmaradásával, különböző pótlékok elvesztésével, nyugdíjpénztári és üdültetési támogatások lefaragásával – kell pótolni.

Farkas László a tanácskozáson azt hangsúlyozta, hogy a személyi juttatások megvonásával nyilvánvalóan csökkenhet a hadsereg megtartó képessége, de veszélybe kerülhet az önkéntes haderő létrejötte is. A HOSZ elnöke szerint a megtartó képességre nemcsak a személyi juttatásoknak van hatása, hanem azt az élet- és munkakörülmények romlása, a technikai modernizáció és a nyelvképzés elmaradása is befolyásolhatja. A katonák reprezentatív szakszervezete javaslatot tett arra, hogy a külső források hiányát más belső tartalékok felkutatásával oldják meg. A HOSZ vezetői megfogalmazták, hogy a müködő rendszerek hatékonyabbá tételével, a támogatások normatívvá tételét, a caffeteria rendszer bevezetését és az üdültetési rendszer teljes átgondolását, a lakhatási támogatás megreformálást javasolta.

A HOSZ a vezérkari főnökkel történő találkozóján hangot adott annak, hogy a helyes állományarányok beállítása csak hosszabb távon történjen meg és a jelenleg zajló átalakítás – a már érintett szervezetek esetében – már csak kisebb korrekciókkal járjon. Információk szerint a tervezett létszámcsökkentés zöme a központi szerveket érinti majd.  

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…
2022-12-02 11:03:03
2022.november 30-án 13 órai kezdettel 4 csapat részvételével helyőrségi sakkversenyt rendezett a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományú Klub Kaposváron, a Helyőrségi Művelődési Otthonban...

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.