2023. 09. 22. péntek
Móric
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Dr.Heiling Ottó: az illetménycsökkentés fegyelmi büntetés

Hosz  |  2008. 11. 20., 18:58

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter volt a vendég az FRDÉSZ továbbképzés november 20-i fórumán. A kormány képviseletében megjelent tárcavezető szerint olyan esztendő előtt állunk, amit rajtunk kívül álló tényezők befolyásolnak majd. A Honvédszakszervezet képviseletében felszólaló dr. Heiling Ottó alelnök azt hangsúlyozta, hogy fegyelmi büntetést alkalmaz a kormány, amikor illetménycsökkentésről beszélnek a politikusok. Alelnökünk azt kérte, hogy a kormány ne fenyítse a katonákat, hanem valóban ismerje el a tisztességgel és becsülettel elvégzett munkát...

- A kormányt képviselem, ilyen felhatalmazással érkeztem, de az IRM vezetőjeként nagyon jó érzéssel dolgozom együtt a többi, fegyveres és rendvédelmi szakmákat felügyelő szaktárcák vezetőivel, valamint - természetes módon - saját kollégáimmal, a rendőrökkel, és a börtönőrökkel is. Persze itt vagyok állampolgárként is, s e három funkciót sok esetben nem lehet és nem is akarom szétválasztani - kezdte mondandóját a fórum vendége, dr. Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter.

Az első szó a köszöneté, az elismerésé, Önök mindannyian tisztességesen tették eddig is a dolgukat. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a dolgok alapvetően rendben vannak, a közvélemény értékeli a katonák missziós feladatait, a rendőrök és a többi rendvédelmi szakma dolgozóinak feladatellátását. Megtanultuk, hogyan kell komolyan és felelősségteljesen gazdálkodnunk. Valamennyi fegyveresés rendvédelmi szervezet megtanulta, hogyan kell kijönni abból a pénzből, ami rendelkezésre áll. Ma már mindenki azon töri a fejét, hogyan lehet még okosabban gazdálkodni - folytatta az általános helyzetelmezését a miniszter.

Az elmúlt időszak történéseiről elmondta: Sok ezer tapasztalt, erejük teljében lévő kolléga hagyta el testületeinket. De most sem nézünk könnyebb időszak elé, a népszerütlen intézkedések ellenére nyíltan kell beszélnünk. Mi áll előttünk? Egy olyan esztendő előtt, amit nem mi, hanem rajtunk kívül álló tényezők befolyásolnak majd. Mire megtettük a saját háztartásunk rendbetételét, elért bennünket a világválság. Most az a feladatunk, hogy a legkevésbé rosszul jöjjünk ki ebből a helyzetből. Nincs más lehetősége az országnak, minthogy visszafogja a kiadásokat. Ezért következtek be azok az intézkedések, amelyek Önöket is érintik. Vacak dolog ez - emelte ki az IRM vezetője.

Draskovics Tibor a másik lehetőséget is felvázolta: drasztikus létszámcsökkentés, annak ellenére, hogy veszélyeztetné a feladatellátást. Nem hiszem, hogy Önök ezt akarják. Nemcsak visszafogunk, a müködőképességet is megőrizzük. Visszafogás a költségvetésben és a gazdaság forrásainak átcsoportosítása – ez lehet a megoldás. Én úgy látom, hogy a müködőképesség anyagi feltételei, anélkül, hogy ésszerütlen intézkedéseket hoznánk, megmaradnak. Megőrizzük a munkahelyeket, lesz ajánlatunk arra, hogy a 2007-es bérajánlatunkat módosítsuk. Ha felelősségteljes partnerek ülnek egymással szemben, tisztességes megállapodás születhet - hangsúlyozta a miniszter.

A kormány nevében önkritikus leszek - mondta. A kormány és a miniszterek nem figyeltek eléggé arra, hogy Önök milyen körülmények között szolgálnak, odafigyelés és elhatározás kérdése mindez. Megértést, tisztességes szolgálatellátást kérek Önöktől. Hozzák a felszínre, tegyék az asztalra azokat a javaslatokat, amelyekkel megváltoztatható lenne a jogszabályi és müködésért felelő környezet - tette hozzá befejezésül az igazságügyi és rendészeti miniszter. Ezt követően az FRDÉSZ tagszervezeteinek képviseletében 1-1 vezető tisztségviselő elmondthatta véleményét és kérdéseket is feltehetett.

Dr. Heiling Ottó, a Hosz alelnöke: hasonlattal élek: mi megértük a Magyar Honvédségnél, hogy 100 ezerről 25 ezerre csökkent a létszámunk. Aki megmaradt, azóta, így most is azt várja, hogy legyen tisztességesen megfizetve. Fegyelmi fenyítést alkalmaz a tárca, amikor illetménycsökkentésről beszélnek a politikusok. Miért? Nos azért, mert az illetménycsökkentés - a Hjt. szerint - fegyelmi büntetés. A kormány ne fenyítse a katonákat, hanem valóban ismerje el a tisztességgel és becsülettel elvégzett munkát.

Draskovics Tibor válaszában elmondta, hogy nem fenyítésről van szó, hiszen mindenkinek el kell szenvedni ezeket az intézkedéseket. Lesz javaslatunk, bár tudom előre, hogy nem lesz kielégítő. Ezt követően türelmet kért, amikor azt mondta, hogy ne fokozzuk a feszültséget, majd higgadt tárgyalásokat javasolt.

Zárszavában Kónya Péter, FRDÉSZ elnök azt kérte, hogy a reálbéreket szinten kell tartani, majd felkérte a szakminisztert, hogy a testületek ne legyenek megkülönböztetve! Végül pedig felolvasta az FRDÉSZ tagszervezetei által elfogadott közös nyilatkozatot.

Nyilatkozat 

A Fegyveres Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségét alkotó szakszervezetek a Szövetség 2008. november 18-ai tanácskozásán egyhangúan egységes akarattal az alábbi döntést hozták:

A munkavállalói érdekképviseletek a 2009. évi reálbérek értékének megőrzése érdekében - a fegyveres és rendvédelmi szervek munkavállalói vonatkozásában - egységesen csak a közös tárcaközi érdekegyeztetés fóruma (SZÉF) keretei között folytatnak tárgyalást a fegyveres rendvédelmi szervezetek teljes állományát érintő bérmegállapodás megkötése érdekében.

A munkavallalók jövedelmét növelő további bérjellegü juttatások tekintetében csak a reálbér megőrző megállapodást követően tárgyalnak az ágazati érdekegyeztető fórumokon.

A nyilatkozatot az FRDÉSZ elnöksége egyhangú-egységes döntéssel fogadta el, és azt a Szövetséget alkotó szakszervezetek vezetői, mint szervezetükre nézve kötelező döntést aláírásukkal megerősítik. 

Kelt, Nagyberény, 2008. november 20.

                                                                         Kónya Péter sk.

                                                                           FRDÉSZ elnök

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-04 10:07:16
A 10. Fáy túra része a Honvédszakszervezet, Magyar Honvédség 175. éves jubileumához kapcsolódó rendezvénysorozatnak, mely 2023. július 22-én kerül megtartásra Gombán, melyre szeretettel várják a vállalkozó kedvű katonákat...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.