2018. 01. 20. szombat
Fábián, Sebestyén
: 309 Ft   : 252 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az elnökség demonstrációs bizottsággá alakult

Hosz  |  2009. 06. 02., 13:56

Szakszervezetünk elnöksége június 2-i ülésén arról döntött, hogy önállóan fejezi ki tiltakozását a kormány megszorító intézkedései ellen. A Szincsák Gyula alelnök vezette ülésen miután az elnökség jóváhagyta a  megszorító intézkedések ellen tiltakozó felhívást(tartalmát a későbbiekben tesszük közzé - a szerk.), létrehozta a demonstrációs bizottságot is…

Az előző ülés jegyzőkönyvének elfogadását – kisebb pontatlanságok miatt – a következő rendezvényre halasztotta az elnökség.

Ezt követően a vezető tisztségviselők aktuális tájékoztatója hangzott el. Miután a szabadságon tartózkodó Mészáros Géza elnök a Liga Szakszervezetek vezetőivel a közelmúltban lezajlott tárgyalásokról tájékoztatta a megjelenteket, dr. Heiling Ottó alelnök a szövetségi kapcsolatok alakulásáról szolgált információkkal. Szakszervezetünk alelnöke – egyebek mellett – elmondta, hogy május 4-óta noha háromszor is összehívta az FRDÉSZ elnöke a szakszervezeti szövetség döntéshozó fórumát, az elnökség a távolmaradások miatt egy alkalommal sem volt döntésképes, így valamennyi ülés informálissá vált. Dr. Heiling Ottó beszámolt a május 29-i SZÉF-ülésen történtekről, illetve az alá nem írt megállapodás szövegtervezetéről is. Az alelnök az Állami Egészségügyi Központ (ÁEK) főigazgatójának munkaszervezési intézkedése mellett a gazdasági ügyekről, majd a jogsegélyszolgálat munkájáról is beszámolt. Ekkor mondta el, hogy az utóbbi időszakban megnövekedett a peres, ezen belül is a büntetőügyek száma. 

Szincsák Gyula alelnök tájékoztatójában – többek között – beszélt a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) legutóbbi ülésén történtekről, a május 28-i kabinetfőnökkel történt találkozóról, a szerződéses szekcióban dolgozó tisztségviselők javaslatairól, valamint a kedvezményes üdültetési térítési díjakról is.

Ezt követően Sörös István, a nyugállományú tagozat elnöke az idősotthonok helyzetéről adott rövid tájékoztatást, majd Andor Tamás és Besenyei Csaba elnökségi tagok számoltak be a május 21-i szarajevói látogatásukról. A magyar napok keretében lezajlott vizit alkalmával a két elnökségi tag meghallgatta a kontingens tagjainak – leginkább az élelmezési ellátást érintő – problémáit, beszélgettek a végrehajtó beosztásokban tevékenykedő szerződéses, valamint a magasabb beosztású hivatásos állomány tagjaival is. Mindketten fontosnak tartották megemlíteni, hogy a szakszervezet nemzetközi jelenléte tovább emeli, emelheti a Hosz eddig is pozitív megítélését.  

Szakszervezetünk főtitkára, dr. Ujfaludi Zoltán az előző elnökségi ülés óta eltelt időszak főbb történéseit vette csokorba. Beszélt a választmányi ülés, az országos horgászverseny tapasztalatairól, majd a következő időszak néhány fontos eseményének (Egység Kupa focitorna, holland társszervezet látogatása) előkészületéről adott hasznos információkat.

Ezt követően a tiltakozó akciókról tárgyalt szakszervezetünk elnöksége. Szincsák Gyula alelnök indokolásában elmondta, hogy mivel elmaradt a május 28-ra tervezett FRDÉSZ demonstráció, a Hosz szükségesnek tartja, hogy – ha kell – önállóan tiltakozzon a katonák érdekében. Beszélt a már megfogalmazott petíció tartalmáról, illetve a parlamenti szavazások előtti figyelmeztető demonstráció megtartására vonatkozó időpont-javaslatról is. Fegyelmezett, alakias, látványos tiltakozás kell - mondta.

Szó esett a demonstráció mihamarabbi megszervezéséről és a kiegészítő programokról is.  

Miután egyetértettek a demonstráció szükségességéről és lebonyolításáról, az akciótervről tárgyalt az elnökség. A döntéshozó fórum arról is határozott, hogy az eredeti időpontban elmarad, illetve későbbi időpontban lesz mindkét - balatonfüredi és ceglédi - aquaparki rendezvény.

A tagfelvételről szóló napirendet Szincsák Gyula alelnök terjesztette elő. Az elnökség Berecz Zoltánt, Gelencsér Ferencet, Kádár Pétert, Laczkó Csabát és Csikós Mihályt a szakszervezet pártoló tagjai sorába vette fel.

A nyugállományú tagozat tevékenységéről Sörös István tájékoztatott. A nyugállományúakat képviselő elnökségi tag - egyebek mellett - elmondta, hogy megélénkült a nyugállományú csoportok, alapszervezetek aktivitása, ezt a különböző városi és helyi rendezvényeken is tapasztalni lehet. Jelenleg már 1267 fő fizető tagja van a nyugállományú tagozatnak - tette hozzá Sörös István.

A kommunikáció, ezen belül is az Egység újság átalakításáról szóló napirend során Andor Tamás elnökségi tag mondta el a következő időszakban megjelenő lappal kapcsolatos reform-elképzeléseket. Szincsák Gyula elmondta, hogy tartalmi megújításra van szükség, az Egység jelenleg nem rólunk szól és nem üzen a tagságnak semmit.

 

 

A szociális és személyügyi ügyvivő tevékenységéről szóló tájékoztató szóbeli kiegészítése során Jeszenyi Ildikó elmondta, hogy a Katonákért Alapítvány már folyamatosan dolgozik a rekonverzióval kapcsolatos norvég projektben. Elkezdődtek a tájékoztatók, a programot népszerüsítő előadások - mondta.

A szakmai ügyvivő friss információkkal szolgált az üdültetés aktuális helyzetéről is.  

 

Az Egység 2002 Kft. 2008-as mérleg és eredmény beszámolója, és annak elfogadása, döntés az eredményről - volt a következő napirend témája. Sárkány Ferenc ügyvezető - egyebek mellett - elmondta, hogy a gazdasági társaság a 2008-as üzleti évet nehéz körülmények (Vodafone tertozások) között kezdte meg, majd hozzátette, hogy drasztikusan csökkent a nettó árbevétel (Vodafone szolgáltatásból adódó kiáramlás miatt - a szerk.). A Kft. kalkulált nyereség-árbevétele, valamint a 2008-ban kötött együttmüködési megállapodások stabilizálhatják a gazdasági társaság 2009. évi müködését - foglalta össze jelentését Sárkány Ferenc ügyvezető. A beszámolóról sés a jelentésről szóló döntést a következő elnökségi ülésre halasztották. 

Az egyebekben dr. Heiling Ottó alelnök a holland társszervezet - június 8-10 közötti -látogatásáról, valamint az NRF per, illetve ítélet következményeiről is tájékoztatott. 

Az elnökség augusztus 4-én tartja következő ülését.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018. 01. 17., 12:08
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018. 01. 16., 15:01
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018. 01. 12., 10:11
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
2018-01-09 12:45:45
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető tárgyalás miatt 2018. január 10-e helyett január 11-én 14.00-16.00 óráig tart ügyfélszolgálatot a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b.). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-12-20 12:37:46
A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum negyedik negyedéves ülését 2017. december 20-án tartotta. Az ülésen a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkárát dr. Kádár Pál dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium Tervezési és Koordinációs Főosztály főosztályvezetője képviselte, aki egyben ellátta az ülés elnöki feladatait is.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Újabb típus búcsújáról számolhatunk be, ezúttal Nagy-Britanniából: az AgustaWestland Lynx AH9A változata 2018. január 16-án repült utoljára, ezzel végleg búcsút intettek a 40 év szolgálatot maga mögött tudó Lynx helikopternek.

  Háború Művészete magazin

Jakutszk repülőterén január 11-én extrém időjárási körülmények között megkezdődött a Moszkvai Helikoptergyártó Üzem Mi-171A2 típusának tesztrepülése. A helikoptert a Volga-Dnyeper légitársaság An-124-100 Ruszlán teherszállító repülőgépe szállította a helyszínre.