2024. 04. 17. szerda
Rudolf
: 395 Ft   : 372 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az elnökség demonstrációs bizottsággá alakult

Hosz  |  2009. 06. 02., 13:56

Szakszervezetünk elnöksége június 2-i ülésén arról döntött, hogy önállóan fejezi ki tiltakozását a kormány megszorító intézkedései ellen. A Szincsák Gyula alelnök vezette ülésen miután az elnökség jóváhagyta a  megszorító intézkedések ellen tiltakozó felhívást(tartalmát a későbbiekben tesszük közzé - a szerk.), létrehozta a demonstrációs bizottságot is…

Az előző ülés jegyzőkönyvének elfogadását – kisebb pontatlanságok miatt – a következő rendezvényre halasztotta az elnökség.

Ezt követően a vezető tisztségviselők aktuális tájékoztatója hangzott el. Miután a szabadságon tartózkodó Mészáros Géza elnök a Liga Szakszervezetek vezetőivel a közelmúltban lezajlott tárgyalásokról tájékoztatta a megjelenteket, dr. Heiling Ottó alelnök a szövetségi kapcsolatok alakulásáról szolgált információkkal. Szakszervezetünk alelnöke – egyebek mellett – elmondta, hogy május 4-óta noha háromszor is összehívta az FRDÉSZ elnöke a szakszervezeti szövetség döntéshozó fórumát, az elnökség a távolmaradások miatt egy alkalommal sem volt döntésképes, így valamennyi ülés informálissá vált. Dr. Heiling Ottó beszámolt a május 29-i SZÉF-ülésen történtekről, illetve az alá nem írt megállapodás szövegtervezetéről is. Az alelnök az Állami Egészségügyi Központ (ÁEK) főigazgatójának munkaszervezési intézkedése mellett a gazdasági ügyekről, majd a jogsegélyszolgálat munkájáról is beszámolt. Ekkor mondta el, hogy az utóbbi időszakban megnövekedett a peres, ezen belül is a büntetőügyek száma. 

Szincsák Gyula alelnök tájékoztatójában – többek között – beszélt a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) legutóbbi ülésén történtekről, a május 28-i kabinetfőnökkel történt találkozóról, a szerződéses szekcióban dolgozó tisztségviselők javaslatairól, valamint a kedvezményes üdültetési térítési díjakról is.

Ezt követően Sörös István, a nyugállományú tagozat elnöke az idősotthonok helyzetéről adott rövid tájékoztatást, majd Andor Tamás és Besenyei Csaba elnökségi tagok számoltak be a május 21-i szarajevói látogatásukról. A magyar napok keretében lezajlott vizit alkalmával a két elnökségi tag meghallgatta a kontingens tagjainak – leginkább az élelmezési ellátást érintő – problémáit, beszélgettek a végrehajtó beosztásokban tevékenykedő szerződéses, valamint a magasabb beosztású hivatásos állomány tagjaival is. Mindketten fontosnak tartották megemlíteni, hogy a szakszervezet nemzetközi jelenléte tovább emeli, emelheti a Hosz eddig is pozitív megítélését.  

Szakszervezetünk főtitkára, dr. Ujfaludi Zoltán az előző elnökségi ülés óta eltelt időszak főbb történéseit vette csokorba. Beszélt a választmányi ülés, az országos horgászverseny tapasztalatairól, majd a következő időszak néhány fontos eseményének (Egység Kupa focitorna, holland társszervezet látogatása) előkészületéről adott hasznos információkat.

Ezt követően a tiltakozó akciókról tárgyalt szakszervezetünk elnöksége. Szincsák Gyula alelnök indokolásában elmondta, hogy mivel elmaradt a május 28-ra tervezett FRDÉSZ demonstráció, a Hosz szükségesnek tartja, hogy – ha kell – önállóan tiltakozzon a katonák érdekében. Beszélt a már megfogalmazott petíció tartalmáról, illetve a parlamenti szavazások előtti figyelmeztető demonstráció megtartására vonatkozó időpont-javaslatról is. Fegyelmezett, alakias, látványos tiltakozás kell - mondta.

Szó esett a demonstráció mihamarabbi megszervezéséről és a kiegészítő programokról is.  

Miután egyetértettek a demonstráció szükségességéről és lebonyolításáról, az akciótervről tárgyalt az elnökség. A döntéshozó fórum arról is határozott, hogy az eredeti időpontban elmarad, illetve későbbi időpontban lesz mindkét - balatonfüredi és ceglédi - aquaparki rendezvény.

A tagfelvételről szóló napirendet Szincsák Gyula alelnök terjesztette elő. Az elnökség Berecz Zoltánt, Gelencsér Ferencet, Kádár Pétert, Laczkó Csabát és Csikós Mihályt a szakszervezet pártoló tagjai sorába vette fel.

A nyugállományú tagozat tevékenységéről Sörös István tájékoztatott. A nyugállományúakat képviselő elnökségi tag - egyebek mellett - elmondta, hogy megélénkült a nyugállományú csoportok, alapszervezetek aktivitása, ezt a különböző városi és helyi rendezvényeken is tapasztalni lehet. Jelenleg már 1267 fő fizető tagja van a nyugállományú tagozatnak - tette hozzá Sörös István.

A kommunikáció, ezen belül is az Egység újság átalakításáról szóló napirend során Andor Tamás elnökségi tag mondta el a következő időszakban megjelenő lappal kapcsolatos reform-elképzeléseket. Szincsák Gyula elmondta, hogy tartalmi megújításra van szükség, az Egység jelenleg nem rólunk szól és nem üzen a tagságnak semmit.

 

 

A szociális és személyügyi ügyvivő tevékenységéről szóló tájékoztató szóbeli kiegészítése során Jeszenyi Ildikó elmondta, hogy a Katonákért Alapítvány már folyamatosan dolgozik a rekonverzióval kapcsolatos norvég projektben. Elkezdődtek a tájékoztatók, a programot népszerüsítő előadások - mondta.

A szakmai ügyvivő friss információkkal szolgált az üdültetés aktuális helyzetéről is.  

 

Az Egység 2002 Kft. 2008-as mérleg és eredmény beszámolója, és annak elfogadása, döntés az eredményről - volt a következő napirend témája. Sárkány Ferenc ügyvezető - egyebek mellett - elmondta, hogy a gazdasági társaság a 2008-as üzleti évet nehéz körülmények (Vodafone tertozások) között kezdte meg, majd hozzátette, hogy drasztikusan csökkent a nettó árbevétel (Vodafone szolgáltatásból adódó kiáramlás miatt - a szerk.). A Kft. kalkulált nyereség-árbevétele, valamint a 2008-ban kötött együttmüködési megállapodások stabilizálhatják a gazdasági társaság 2009. évi müködését - foglalta össze jelentését Sárkány Ferenc ügyvezető. A beszámolóról sés a jelentésről szóló döntést a következő elnökségi ülésre halasztották. 

Az egyebekben dr. Heiling Ottó alelnök a holland társszervezet - június 8-10 közötti -látogatásáról, valamint az NRF per, illetve ítélet következményeiről is tájékoztatott. 

Az elnökség augusztus 4-én tartja következő ülését.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Folytatódik a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat Nagykanizsán, a Halis István Városi Könyvtárban: 2024. április 24-én, 18 órától az egyik legeredményesebb magyar vadászpilótáról, vitéz nemes Molnár László főhadnagyról hallgathatunk meg egy előadást.

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”
Széchenyi 2020 europai szociális alap.