2023. 10. 04. szerda
Ferenc
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az elnökség demonstrációs bizottsággá alakult

Hosz  |  2009. 06. 02., 13:56

Szakszervezetünk elnöksége június 2-i ülésén arról döntött, hogy önállóan fejezi ki tiltakozását a kormány megszorító intézkedései ellen. A Szincsák Gyula alelnök vezette ülésen miután az elnökség jóváhagyta a  megszorító intézkedések ellen tiltakozó felhívást(tartalmát a későbbiekben tesszük közzé - a szerk.), létrehozta a demonstrációs bizottságot is…

Az előző ülés jegyzőkönyvének elfogadását – kisebb pontatlanságok miatt – a következő rendezvényre halasztotta az elnökség.

Ezt követően a vezető tisztségviselők aktuális tájékoztatója hangzott el. Miután a szabadságon tartózkodó Mészáros Géza elnök a Liga Szakszervezetek vezetőivel a közelmúltban lezajlott tárgyalásokról tájékoztatta a megjelenteket, dr. Heiling Ottó alelnök a szövetségi kapcsolatok alakulásáról szolgált információkkal. Szakszervezetünk alelnöke – egyebek mellett – elmondta, hogy május 4-óta noha háromszor is összehívta az FRDÉSZ elnöke a szakszervezeti szövetség döntéshozó fórumát, az elnökség a távolmaradások miatt egy alkalommal sem volt döntésképes, így valamennyi ülés informálissá vált. Dr. Heiling Ottó beszámolt a május 29-i SZÉF-ülésen történtekről, illetve az alá nem írt megállapodás szövegtervezetéről is. Az alelnök az Állami Egészségügyi Központ (ÁEK) főigazgatójának munkaszervezési intézkedése mellett a gazdasági ügyekről, majd a jogsegélyszolgálat munkájáról is beszámolt. Ekkor mondta el, hogy az utóbbi időszakban megnövekedett a peres, ezen belül is a büntetőügyek száma. 

Szincsák Gyula alelnök tájékoztatójában – többek között – beszélt a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) legutóbbi ülésén történtekről, a május 28-i kabinetfőnökkel történt találkozóról, a szerződéses szekcióban dolgozó tisztségviselők javaslatairól, valamint a kedvezményes üdültetési térítési díjakról is.

Ezt követően Sörös István, a nyugállományú tagozat elnöke az idősotthonok helyzetéről adott rövid tájékoztatást, majd Andor Tamás és Besenyei Csaba elnökségi tagok számoltak be a május 21-i szarajevói látogatásukról. A magyar napok keretében lezajlott vizit alkalmával a két elnökségi tag meghallgatta a kontingens tagjainak – leginkább az élelmezési ellátást érintő – problémáit, beszélgettek a végrehajtó beosztásokban tevékenykedő szerződéses, valamint a magasabb beosztású hivatásos állomány tagjaival is. Mindketten fontosnak tartották megemlíteni, hogy a szakszervezet nemzetközi jelenléte tovább emeli, emelheti a Hosz eddig is pozitív megítélését.  

Szakszervezetünk főtitkára, dr. Ujfaludi Zoltán az előző elnökségi ülés óta eltelt időszak főbb történéseit vette csokorba. Beszélt a választmányi ülés, az országos horgászverseny tapasztalatairól, majd a következő időszak néhány fontos eseményének (Egység Kupa focitorna, holland társszervezet látogatása) előkészületéről adott hasznos információkat.

Ezt követően a tiltakozó akciókról tárgyalt szakszervezetünk elnöksége. Szincsák Gyula alelnök indokolásában elmondta, hogy mivel elmaradt a május 28-ra tervezett FRDÉSZ demonstráció, a Hosz szükségesnek tartja, hogy – ha kell – önállóan tiltakozzon a katonák érdekében. Beszélt a már megfogalmazott petíció tartalmáról, illetve a parlamenti szavazások előtti figyelmeztető demonstráció megtartására vonatkozó időpont-javaslatról is. Fegyelmezett, alakias, látványos tiltakozás kell - mondta.

Szó esett a demonstráció mihamarabbi megszervezéséről és a kiegészítő programokról is.  

Miután egyetértettek a demonstráció szükségességéről és lebonyolításáról, az akciótervről tárgyalt az elnökség. A döntéshozó fórum arról is határozott, hogy az eredeti időpontban elmarad, illetve későbbi időpontban lesz mindkét - balatonfüredi és ceglédi - aquaparki rendezvény.

A tagfelvételről szóló napirendet Szincsák Gyula alelnök terjesztette elő. Az elnökség Berecz Zoltánt, Gelencsér Ferencet, Kádár Pétert, Laczkó Csabát és Csikós Mihályt a szakszervezet pártoló tagjai sorába vette fel.

A nyugállományú tagozat tevékenységéről Sörös István tájékoztatott. A nyugállományúakat képviselő elnökségi tag - egyebek mellett - elmondta, hogy megélénkült a nyugállományú csoportok, alapszervezetek aktivitása, ezt a különböző városi és helyi rendezvényeken is tapasztalni lehet. Jelenleg már 1267 fő fizető tagja van a nyugállományú tagozatnak - tette hozzá Sörös István.

A kommunikáció, ezen belül is az Egység újság átalakításáról szóló napirend során Andor Tamás elnökségi tag mondta el a következő időszakban megjelenő lappal kapcsolatos reform-elképzeléseket. Szincsák Gyula elmondta, hogy tartalmi megújításra van szükség, az Egység jelenleg nem rólunk szól és nem üzen a tagságnak semmit.

 

 

A szociális és személyügyi ügyvivő tevékenységéről szóló tájékoztató szóbeli kiegészítése során Jeszenyi Ildikó elmondta, hogy a Katonákért Alapítvány már folyamatosan dolgozik a rekonverzióval kapcsolatos norvég projektben. Elkezdődtek a tájékoztatók, a programot népszerüsítő előadások - mondta.

A szakmai ügyvivő friss információkkal szolgált az üdültetés aktuális helyzetéről is.  

 

Az Egység 2002 Kft. 2008-as mérleg és eredmény beszámolója, és annak elfogadása, döntés az eredményről - volt a következő napirend témája. Sárkány Ferenc ügyvezető - egyebek mellett - elmondta, hogy a gazdasági társaság a 2008-as üzleti évet nehéz körülmények (Vodafone tertozások) között kezdte meg, majd hozzátette, hogy drasztikusan csökkent a nettó árbevétel (Vodafone szolgáltatásból adódó kiáramlás miatt - a szerk.). A Kft. kalkulált nyereség-árbevétele, valamint a 2008-ban kötött együttmüködési megállapodások stabilizálhatják a gazdasági társaság 2009. évi müködését - foglalta össze jelentését Sárkány Ferenc ügyvezető. A beszámolóról sés a jelentésről szóló döntést a következő elnökségi ülésre halasztották. 

Az egyebekben dr. Heiling Ottó alelnök a holland társszervezet - június 8-10 közötti -látogatásáról, valamint az NRF per, illetve ítélet következményeiről is tájékoztatott. 

Az elnökség augusztus 4-én tartja következő ülését.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.

  JETfly Magazin

Újabb mérföldkövet jelentő esemény a Szlovák Légierő F-16-os beszerzési programjában: 2023. szeptember 29-én repült az első, szlovák részre készült F-16V.

  Háború Művészete magazin

Véget ért a leendő EUFOR parancsnok és törzse, valamint a magyar parancsnoki évhez kapcsolódó képességek (például támogató, tűzszerész, MEDEVAC) szakállománya részére tartott békeműveleti célfelkészítés szeptember 29-én.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.