2024. 04. 22. hétfő
Csilla, Noémi
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Felhívás

Hosz  |  2009. 06. 04., 18:04

A hivatásos és szerződéses állomány egészét képviselő Honvédszakszervezet tiltakozik az elmúlt hónapokban foganatosított és a közeljövőben bevezetésre tervezett megszorító intézkedésekkel szemben. Ezért június 2-án demonstrációs bizottságot alakítottunk, amely az alábbiakban közzéteszi tiltakozó felhívását...

Hivatásos és Szerződéses Katonák!

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a válságra adott kormányzati válaszlépések legnagyobb vesztesei a közszféra munkavállalói, a jelenlegi és az egykori hivatásos és szerződéses katonák legyenek.

Ránk, katonákra a közelmúltban és napjainkban is - a sorozatos átszervezésből és az ezzel járó létszámleépítésekből fakadóan - egyre nagyobb terhek hárultak és hárulnak, ugyanakkor az illetményeink és juttatásaink reálértéke folyamatosan és jelentősen csökkent és csökken. Az elmúlt években a konvergencia program végrehajtása során, majd a pénzügyi válság következtében újabb- és újabb megszorításokra került sor. Mindezek következménye, hogy elsősorban a szerződéses legénységi állományba tartozó, valamint tiszthelyettes kollégáink döntő többsége anyagi gondokkal, sokan pedig napi megélhetési problémákkal küzdenek.

A romló körülmények között nap mint nap egyre szigorúbb katonai- szakmai követelményekkel, elvárásokkal nézünk szembe. A pénzhiányra való hivatkozással – az EU irányelvekkel ellentétben – egyes területeken megnövekedett a szolgálatteljesítési (munka) idő, a helyettesítésre vonatkozó új törvényi szabályzás azonos munkáért alacsonyabb díjazást vezetett be.

Katonatársaink jelentős része helyzetét kilátástalannak, reménytelennek ítéli meg, ami magában hordozza egy morális válság lehetőségét. A közel 3000 fős létszámhiány – amelyen a honvédség évek óta nem tud úrrá lenni – kézzelfoghatóvá teszi a megtartó erő hiányát.

Katonatársaink!

A Honvédszakszervezet elutasít minden olyan nyílt és burkolt kijelentést, csúsztatást, amely az ország problémáiért, a pénzügyi stabilitás hiányáért, az államháztartás és a nemzetgazdaság kritikus állapotáért, a következményektől leginkább sújtott rétegeket – a munkavállalókat, a közszféra alkalmazottait, és szolgálatvállalóit, köztük a katonákat – (mint a költségvetés torzulásának túlfinanszírozott okozóit) igyekszik felelősként feltüntetni.  Ugyanakkor nem tapasztalható azon szférák tehervállalásának és szolidaritásának szorgalmazása, kikényszerítése, amelyek valós befolyással bírtak, bírnak a pénzügyi- gazdasági folyamatokra, vagy igyekeznek elkerülni a közterhek együttes, jövedelemarányos viselését.

A fentiek miatt tiltakozzunk:

- a 13. havi juttatás, illetve a helyette részlegesen folyósított kereset (illetmény) kiegészítés megvonása, illetve további csökkentése ellen,

- az illetményen kívüli juttatás (kafetéria) és más, eddig kedvezményben részesülő juttatási forma tehermentességének megszüntetése ellen,

- az öngondoskodási intézményekhez nyújtható munkáltatói támogatások (önkéntes kölcsönös egészségpénztári és nyugdíjpénztári munkáltatói hozzájárulás, magánnyugdíjpénztári munkáltatói tagdíj-kiegészítés) és a jóléti célú kafetéria elemek (dolgozó üdülése céges üdülőben, iskolakezdési támogatás) tehermentességének felszámolása ellen,

- a gyermekvállaláshoz, az anyasághoz és a gyermekneveléshez kötődő juttatások, csökkentése, a családokra háruló terhek növelése ellen,

- az ellen, hogy egyre több munkáért egyre kevesebb illetményt fizessenek. 

Tisztelt Kollégák, Hivatásos-, Szerződéses- és Nyugállományú Katonák!

Céljaink elérése érdekében felhívjuk a parlamenti képviselőket, hogy szavazataikkal ne vállaljanak felelősséget olyan megszorító intézkedéseket tartalmazó törvények elfogadásában, amelyek a bérből, fizetésből és illetményből élők terheinek további fokozására irányulnak!

Nyomatékosan felhívjuk a jogalkotók figyelmét arra, hogy a lakáscélú munkáltatói támogatás, a katonák lakhatási költségtérítése, az egyenruha térítése, a hideg/meleg étkezési utalvány jelentős része nem illetményen kívüli juttatás, hanem a szolgálati érdekhez rendelt munkaadói kötelezettségvállalás teljesítése.

A nyugállományú katonák döntő többsége a katonai szervezetek felszámolása miatt kényszerült aktív pályafutását befejezni, így méltánytalan, hogy a polgári életbe beilleszkedett, és ott dolgozni akaró nyugdíjasokat kereset-korlátozásra, vagy a nyugellátásról való lemondásra kényszerítik.

Tisztelt Tagtársunk!

A Honvédszakszervezet – a tiltakozó akció során - minden törvényes eszközt felhasznál a katonák jövedelmének további csökkentésének megakadályozására. A több, mint tizenegyezer fős tagság nevében elvárjuk a kormányzattól, hogy a közszféra terheit növelő törvénymódosításról szóló javaslatát – érdekeink figyelembe vételével – módosítsa, valamint a 13. havi juttatás megvonására, illetve a helyette folyósított kereset kiegészítés leállítására irányuló kezdeményezését vonja vissza!

Emellett elvárjuk azt is, hogy a Hjt. szolgálatteljesítési időt szabályozó fejezetét az Unió érvényben lévő (2003/88) irányelvével harmonizálja!

A megszorító intézkedések megkérdőjelezik az érvényben lévő kereset-megállapodásainkat, ezért a fenti problémák miatt sürgős egyeztetést kérünk a miniszterelnöktől, a honvédelmi minisztertől, a Honvédelmi Bizottság elnökétől, és a parlamenti pártok frakcióinak vezetőitől.

A demonstrációs bizottság megkezdte a tiltakozó akciók szervezését, amelyek menetrendjéről kellő időben tájékoztatjuk tagjainkat.

Figyeld információs csatornáinkat, tartsd a kapcsolatot helyi tisztségviselőnkkel!

Akcióinkon való aktív részvételeddel járulj hozzá Te is a közös sikerhez, hogy valóra váljon: Rólunk – nélkülünk ne döntsenek!

 

Budapest, 2009. június 4.                

                                        A Honvédszakszervezet elnöksége nevében:

                                                                                                            Mészáros Géza sk.

                                                                                                                     elnök

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.