2018. 03. 22. csütörtök
Beáta, Izolda
: 311 Ft   : 254 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ezt írták rólunk - Sajtószemle

Hosz  |  2009. 06. 10., 08:22

A június 9-i sajtótájékoztatónkon elhangzottak élénk sajtóvisszhangra leltek. Az alábbiakban az MTI, a Magyar Nemzet, a Népszabadság és a Független Hírügynökség hírei közül szemezgethetnek...

Demonstrációt hirdet a megszorítások ellen a Honvédszakszervezet

Az intézkedések mintegy 30 százalékos bércsökkenést jelentenek a számukra

A kormány megszorító intézkedései ellen demonstrációt hirdet a Honvédszakszervezet június 22-ére a fővárosi Kossuth térre. A katonák azért tiltakoznak, mert az intézkedések mintegy 30 százalékos bércsökkenést jelentenek a számukra - közölte az érdekképviselet elnöke kedden Budapesten.

Mészáros Géza elmondta: a mintegy 12 ezres tagságú, reprezentatív szakszervezet a többi között azt várja a kormánytól, hogy módosítsa a közszféra terheit növelő törvénymódosítási javaslatát és vonja vissza a 13. havi nyugdíj megvonásáról szóló kezdeményezését. Az érdekképviselet tiltakozik a cafetéria és más - eddig kedvezményes - juttatások megadóztatása ellen is.

A szakszervezet elnöke hozzátette: a lakástámogatás, az egyenruha-térítés és az étkezési utalvány jelentős része nem illetményen kívüli juttatás, hanem a szolgálat teljesítésének feltétele.

Megjelent: Népszava Online / MTI

***

A Kossuth térre vonulnak a katonák a megszorítások miatt

A kormány megszorító intézkedései ellen demonstrációt hirdet a Honvédszakszervezet június 22-ére a fővárosi Kossuth térre. A katonák azért tiltakoznak, mert az intézkedések mintegy 30 százalékos bércsökkenést jelentenek a számukra – közölte az érdekképviselet elnöke kedden Budapesten.

Mészáros Géza elmondta: a mintegy 12 ezres tagságú, reprezentatív szakszervezet a többi között azt várja a kormánytól, hogy módosítsa a közszféra terheit növelő törvénymódosítási javaslatát és vonja vissza a 13. havi juttatás megvonásáról szóló kezdeményezését. Az érdekképviselet tiltakozik az eddig kedvezményes juttatások megadóztatása ellen is.

A szakszervezet elnöke hozzátette: a lakástámogatás, az egyenruha-térítés és az étkezési utalvány jelentős része nem illetményen kívüli juttatás, hanem a szolgálat teljesítésének feltétele. Tiltakoznak továbbá a gyermekneveléshez kötődő juttatások csökkentése és a családokra háruló terhek növelése ellen – tette hozzá.

Mint a sajtótájékoztatón kiosztott petícióból – amelyet eljuttattak a kormányzat mellett a politikai pártoknak és a honvédelemmel foglalkozó bizottságoknak is – kiderült: „A katonák jelentős része helyzetét kilátástalannak, reménytelennek ítéli meg, ami magában hordozza a morális válság lehetőségét. A közel 3000 fős létszámhiány – amin a honvédség évek óta nem tud úrrá lenni – kézzelfoghatóvá teszi a vonzó- és megtartó erő hiányát.”

Wim van den Burg, a Honvédszakszervezet holland társszervezetének, a AFMP-FNV elnöke, aki hivatalos látogatásra érkezett Magyarországra, a sajtótájékoztatón elmondta, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel támogatják a meghirdetett demonstrációt, mert a katonák megérdemlik az igazságos elbánást, különösen amiatt, hogy a társadalom egyre többet vár el tőlük. Nagyon rossz jelzés a nemzetközi közösség számára, ha a kollegák jövedelme csökken – mondta Wim van den Burg, hozzátéve, hogy elfogadhatatlan a 30 százalékos jövedelemcsökkenés.

Heiling Ottó, a Honvédszakszervezet egyik alelnöke elmondta, hogy ha a demonstrációnak nem lesz eredménye, akkor nyár végén, ősz elején – az európai társszervekkel egyeztetve – Brüsszelben is megmozdulást szerveznek.

Az alelnök szólt arról is, hogy eddig csak egyszer – 1997-ben – vonultak utcára a katonák; a június 22-ére, a Kossuth Lajos térre meghirdetett tüntetést hasonlóan szervezik meg – mondta. Elhangzott az is, hogy a törvények sztrájkot nem, de tüntetést, demonstrációt engedélyeznek a fegyveres és rendvédelmi szerveknek.

Megjelent: Magyar Nemzet Online / MTI

***

Katonatüntetés lesz a Kossuth téren

A megszorítások ellen tiltakoznak a rendvédelmisek. A Honvédszakszervezet a Kossuth térre hirdetett tüntetést a bércsökkentések ellen, a fegyveres és rendvédelmi dolgozók érdekképviselete pedig a bérkiegészítések megvonását igyekszik megakadályozni.

A kormány megszorító intézkedései ellen demonstrációt hirdet a Honvédszakszervezet június 22-ére a fővárosi Kossuth térre. A katonák azért tiltakoznak, mert az intézkedések mintegy 30 százalékos bércsökkenést jelentenek a számukra - közölte az érdekképviselet elnöke kedden Budapesten.

Mészáros Géza elmondta: a mintegy 12 ezres tagságú, reprezentatív szakszervezet a többi között azt várja a kormánytól, hogy módosítsa a közszféra terheit növelő törvénymódosítási javaslatát és vonja vissza a 13. havi nyugdíj megvonásáról szóló kezdeményezését. Az érdekképviselet tiltakozik a cafetéria és más - eddig kedvezményes - juttatások megadóztatása ellen is. A szakszervezet elnöke hozzátette: a lakástámogatás, az egyenruha-térítés és az étkezési utalvány jelentős része nem illetményen kívüli juttatás, hanem a szolgálat teljesítésének feltétele.

Ugyancsak a megszorítások ellen tiltakozik a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDÉSZ). Azt kifogásolják, hogy az fegyveres és rendvédelmi szférában idén tovább csökkenjenek a keresetek, ezért nemmel szavaztak az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácson (OKÉT) a közszféra munkavállalóinak 2009-re vonatkozó bérkiegészítéseinek megvonására - közölte az FRDÉSZ elnöke kedden az MTI-vel.

A mintegy 35 ezer rendőrt, katonát, tüzoltót, vámost, börtönőrt, polgári védelmi és nemzetbiztonsági dolgozót tömörítő FRDÉSZ elnöke, Kónya Péter közleményében emlékeztetett rá: a kormány tervezett intézkedése nyomán a közszféra munkavállalóinak bruttó 131 ezer forint felett július 1-től megszünne az a havonta folyósított bérkiegészítés, amelyet a 13. havi bérek elvételének kompenzálásaként kaptak. Mint írta, ezt az OKÉT munkavállalói oldala többségi szavazással tudomásul vette a testület mai ülésén, az FRDÉSZ azonban nemmel szavazott. Az FRDÉSZ határozottan tiltakozik az ellen, hogy a fegyveres és rendvédelmi szférában 2009-ben bármely illetménykategóriában tovább csökkenjenek a keresetek.

Kónya Péter hangsúlyozta: tavaly decemberben a fegyveres szféra szakszervezetei "nagyfokú toleranciáról tettek tanúbizonyságot" amikor tudomásul vették, hogy a korábban a kormánnyal megkötött megállapodásban rögzítetteket a kabinet a gazdasági válságra hivatkozva nem tudja teljesíteni.

"Az FRDÉSZ ezért elvárja, hogy a kormány a lehető legrövidebb időn belül kezdjen tárgyalást a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fórumán (SZÉF) arról, hogy milyen módon kívánják megakadályozni a további keresetcsökkenést a fegyveres és rendvédelmi szférában" - tette hozzá.

Megjelent: Népszabadság Online / MTI

***

Demonstrációt hirdetett a Honvédszakszervezet

30-35 százalékos illetménycsökkenéssel járnak a tervezett változtatások

Demonstrációt hirdetett a Honvéd Szakszervezet (HOSZ) június 22-én délután 18 órára a fővárosi Kossuth térre. A megmozdulással a cafeteria-juttatások, illetve a szolgálatteljesítéssel összefüggő "költségkímélő elemek", így például a lakhatási támogatás megadóztatása ellen akarnak tiltakozni. Számításaik szerint ugyanis egy szerződéses katona esetében a 2002-es bérrendezés szintjéhez képest 30-35 százalékos illetménycsökkenést eredményeznének az elvonások.

Az érdekképviselet szerint a honvédséget egyre szigorúbb szakmai követelmények elé állítják, a katonák illetményének reálértéke azonban 2002 óta folyamatosan csökken. A cafeteria juttatások tervezett megadóztatása miatt a magasabb fokozatú, illetve keresetü katonák 20-25, alacsonyabb fokozatú, illetve keresetü kollégáik körülbelül 30 százalékos kereset-csökkenés elé néznek, amelyet a szakszervezet elfogadhatatlannak tart - mondta a HOSZ elnöke. Mészáros Géza hozzátette, a kormány olyan "illetménykiegészítő" juttatásokat is az adóalap részéve tenne, amelyek gyakorlatilag a szolgálatteljesítés feltételei. Ilyenek a lakáscélú munkáltatói támogatás, a katonák lakhatási költségtérítése, az egyenruha pénz, és a hideg/meleg étkezési utalvány jelentős része. Mivel ezeket kötelező biztosítani, megadóztatásuk komoly terhet róna a munkáltatóra - hangzott el.

A HOSZ elnöke szerint az elvonások lehetetlen helyzetbe hozzák a katonákat; a szerződéses legénység, valamint a tiszthelyettesek jelentős részének már most is anyagi gondjai vannak. Emiatt félő, hogy az évek óta több ezer fős létszámhiánnyal küzdő haderő továbbra sem tud utánpótlást toborozni magának. Jelenleg körülbelül 18 ezren tartoznak a honvédség kötelékébe, ebből csaknem ezren külföldön teljesítenek szolgálatot. Az emberhiány miatt ezek a vállalások is veszélybe kerülhetnek - jegyezte meg Mészáros Géza.

A HOSZ június 2-i elnökségi ülésén demonstrációs bizottságot alakított, amely úgy döntött, június 22-én országos demonstrációt hirdet délután 18 órától a fővárosi Kossuth térre. A katonák egyenruhában vonulnak majd fel, amelyre 1997 óta nem volt példa - mondta Heilig Ottó, alelnök. A megszorító intézkedések nyomán megfogalmazott tiltakozó petícióját a szakszervezet már eljuttatta a kormánynak illetve valamennyi parlamenti pártnak és a honvédelemmel foglalkozó szakbizottságnak, de a demonstráció napján személyesen is szeretnék átadni valakinek.

Amennyiben a tiltakozó megmozdulás nem talál visszhangra, a szakszervezeti vezetők kilátásba helyezték a nemzetközi fellépést. Heilig Ottó szerint a nyár végén, esetleg ősszel nem kizárt egy brüsszeli demonstráció sem az EU vagy a NATO valamelyik intézménye előtt. A haderőt érintő megszorítások ugyanis az uniós más tagállamait sem kerülik el. A keddi sajtótájékoztatón megjelent a holland katonai szakszervezet két képviselője, akik megerősítették ezt, majd hozzátették: a NATO-ban és az EU-ban már megkezdődött a párbeszéd arról, hogy ugyanazért a munkáért az uniós katonák hasonló bért kapjanak.

Megjelent: www.hir6.hu Malatyinszki András / Független Hírügynökség

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 18., 14:58
Minden évben az adóbevallások leadásával együtt nyilatkozhatunk adónk 1+1%-ának felajánlásáról. Kérjük Tagjainkat és Szimpatizánsainkat, hogy az idén is támogassák adójuk 1%-val a Honvédszakszervezet által alapított Katonákért Közhasznú Alapítványt.
2018. 03. 13., 11:58
A LIGA Nyugdíjas Bizottság alakuló ülését 2018. március 09-én tartotta meg, ahol egyhangú döntéssel Bálint Zoltánt a Hosz Nyugállományú Tagozat székesfehérvári alapszervezetének vezetőjét választotta meg a Bizottság vezetőjévé.
2018-03-02 11:45:32
Február utolsó hetére rekord hideget jeleznek a meteorológusok. A hideg idő kötelezettséget ró a munkáltatókra: plusz pihenőidőt, fűtést, meleg teát, védőruházatot, sőt adott esetben munka alóli felmentést is biztosítaniuk kell a munkavállalók számára. A munkavállaló ugyanis csak a munkaerejét bocsátja bérfizetés ellenében a munkáltató rendelkezésére, és nem az egészségét.
2018-03-02 11:42:50
Már 70 000 tagkártya van a LIGA Szakszervezetek tagjainál - tudtuk meg Balázs Norbert szolgáltatási koordinátortól. Kollégánk, Trembulyák Péter pedig a kedvezményes üzemanyagvásárlásra szolgáló MOL kártyák igényléséről oszt meg hasznos tudnivalókat.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

2018. március 20-án, kedden lezuhant a Brit Királyi Légierő világhírű Red Arrows bemutató csapat, illetve az Indiai Légierő egy-egy Hawk típusú kiképző repülőgépe.

  Háború Művészete magazin

A második negyedévben befejeződik a Mi-38T tesztfázisa és az év végéig sor kerül az első példány átadására a megrendelő, az Orosz Védelmi Minisztérium számára.