2023. 09. 21. csütörtök
Máté, Mirella
: 386 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Demonstráció előtt: Felháborító és sértő megjegyzések a SZÉF-en

Hosz  |  2009. 06. 17., 18:06

Tovább folytatódott a sikertelen egyeztetések sorozata a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fórumán (SZÉF). A Hszt. módosításáról és a szakszervezeti követelésekről szóló június 17-i tárgyaláson hamar kiderült, hogy a törvénymódosítások jelenlegi formájukban nem elfogadhatóak a szakszervezetek számára, illetve, hogy a Honvédszakszervezet továbbra is fenntartja demonstrációs szándékát. Miután Juhász Gábor IRM államtitkár több sértő megjegyzést tett a demonstrációt szervező szakszervezetünkre és a Magyar Honvédség katonáira, a bennünket képviselő Szincsák Gyula alelnök éles szavakkal utasította vissza a keresetlen megjegyzéseket…

A június 17-i egyeztetésen a munkaadói oldal elnöke Juhász Gábor IRM államtitkár, a munkavállalói oldalé pedig Kónya Péter FRDÉSZ elnök volt. A Honvédelmi Minisztériumot dr. Till Szabolcs jogi főosztályvezető képviselte.

A Hszt. módosításáról szóló egyeztetés során Juhász Gábor, az IRM államtitkára, a munkaadói oldal ügyvivője elmondta, hogy az utolsó tárgyalási nap óta egyre több kérdés tisztázódott. Komoly előrelépésnek nevezte, hogy a szakmunkásképzést folytató szakközépiskolákban eltöltött tanulmányi idő szolgálati időbe történő beszámításának akadálya – az AB határozat megszületése napján érvényes bírósági ítélettel rendelkezők esetében – elhárult. Ugyancsak sikernek könyvelte el a tüzoltók délutáni és éjszakai pótlékának rendszeres juttatássá válását, valamint a már IRM rendeletben is rögzített, a rendőrök hosszú szolgálati idejét elismerő hüségpénzét.

Az államtitkár azt is kifejtette, hogy kimondott célja a munkáltatóknak, hogy mihamarabb, de a szakszervezetek egyetértésével kerüljenek az Országgyülés elé a módosító javaslatok. Juhász Gábor szakközépiskolai tanulmányi idő beszámítására vonatkozó kérdésére reagálva - a HM tárcát képviselő - dr. Till Szabolcs jogi főosztályvezető kijelentette: ami a Hszt.-ben elrendeződik, az a Hjt.-be is bekerülhet.

Ezt követően tárgyalási szünetet kért a munkavállalói oldal elnöke, majd rövid konzultáció után bejelentette, hogy a munkavállalói oldal számára a Hszt. módosítások jelenlegi formájukban nem elfogadhatóak. A szakszervezeti oldal nem tudja támogatni a Hszt. általános részének módosításait.

- Ha már úgy döntöttek, hogy nem kívánnak megállapodni, hogy ugyan tudomásul vesszük az elutasítást, de arra lehet számítani, hogy minden szakszervezeti tagot egyesével megkeresünk, és elmagyarázzuk nekik, hogy Önök mit is utasítottak el. Nézzenek szembe azzal is, hogy amennyiben demonstrálni akarnak, akkor a kormányzati oldal hátba támadja majd Önöket, sajnos fel kell majd világosítani a közvéleményt, így azt is nyilvánosságra kell hozni, hogy az Önök javadalmazási rendszere mennyiben tér el a civil szféráétól.  

Ezt követően, az államtitkár javaslatára, - mivel még mindig számtalan egyet nem értés van - a téma tárgyalása szükebb körben, szakértői szinten folytatódik majd.

A ,,néhány flangáló, szabadnapos katonáról" szóló államtitkári megjegyzés után, az érintettség jogán Szincsák Gyula Hosz alelnök kért szót.

- Államtitkár Úr! Köszönöm szépen a sértő megjegyzéseit, de mindenképpen vissza kell, hogy utasítsam azokat. Úgy gondolom, hogy a tárgyalások nem akkor vezetnek előre, ha minél szellemesebben tudjuk a másik oldal törvényes jogokért tett lépéseit minősíteni. Ha Ön azt mondja, hogy mi egy kicsit demonstrálunk, kicsit tárgyalunk, akkor én pedig erre azt felelem, hogy Önök pedig egy kicsit törvénykeznek, majd egy kicsit tárgyalnak. Nem bennünket minősít az, ha mi, katonák rákényszerülünk az amúgy tőlünk nagyon távol álló eszköz, a demonstráció alkalmazására. Mi nem azt vállaltuk, hogy a 2010-es juttatásaink érdekében nem fogunk demonstrálni. Annál is inkább, hiszen a kormányzat sem vállalta azt, hogy nem tesz olyan lépéseket, amelyek nem érintenék a 2010-es juttatásainkat. Ezért a katonák úgy döntöttek, hogy demonstrációval tiltakoznak az ellen, hogy megvonták a 13. havi illetményünket. Ez egyébként önmagában elég volna a tiltakozáshoz, hiszen ez az elvonás önmagában 8,3%-os keresetvesztéssel jár. A HM tárca költségvetése olyan mértékü elvonást szenvedett el, ami egyértelmüen azt jelzi számunkra, hogy a szaktárca már nem tudja teljesíteni a katonák számára a már korábban elért juttatásokat. Mi már annak is örülnénk, ha a reálpozícióinkat megőrizhetnénk. Szerintünk a megállapodásunk már nem él, illetve a kívánt hatásai az állomány körében már nem érzékelhetőek - többek között ezt mondta a Hosz alelnöke.

A sértő megjegyzésekre reagálva alelnökünk még hozzátette: a Magyar Honvédségben szolgáló katonáknak annyi kiadatlan szabadnapja, szabadsága van, amennyin a parancsnokok már nem tudnak úrrá lenni, ezért aztán én egyetlen ráérő katonát sem ismerek. Egyébként nekünk nem célunk a demonstráció, hanem a nyomásgyakorlás egy eszköze. Most is tárgyalunk, s ezt fogjuk tenni holnap és pénteken is, tehát nem rajtunk múlik a megegyezés. Persze minden nyomásgyakorlási eszköz úgy müködik, hogy előtte eredményt hoz-e a tárgyalás, ez pedig nyílván következményeket okoz szakszervezetünk viselkedésében is.

Az államtitkár ezt követően bocsánatot kért, majd elmondta, hogy nem volt szándékában egyetlen katonát sem megsérteni.

Az ülés végén az államtitkár még egyszer kísérletet tett a kompromisszumra, az általa oly sokszor emlgtett munkabéke szükségességére, majd ,,gondolkodási szünet”-ben állapodtak meg a tárgyaló felek.

Az ülés után e sorok írója átadta az államtitkárnak szakszervezetünk demonstrációjára hívó, tiltakozásunk okait tartalmazó szórólapját. Az egyeztetések a Honvédszakszervezet június 22-i demonstrációja után folytatódnak.

Galéria: Demonstráció előtt: Felháborító és sértő megjegyzések a SZÉF-en

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-04 10:07:16
A 10. Fáy túra része a Honvédszakszervezet, Magyar Honvédség 175. éves jubileumához kapcsolódó rendezvénysorozatnak, mely 2023. július 22-én kerül megtartásra Gombán, melyre szeretettel várják a vállalkozó kedvű katonákat...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.