2024. 04. 15. hétfő
Tas, Anasztázia
: 393 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Sajtószemle - a demonstrációról

Hosz  |  2009. 06. 23., 09:19

Az elektronikus sajtó mellett természetesen a nyomtatott média is élénken foglalkozott szakszervezetünk június 22-i demonstrációjával. Az alábbiakban ezekből a tudósításokból közlünk részleteket...

A kormány megszorításai ellen demonstráltak a katonák

A kormány megszorító intézkedései ellen tartott figyelmeztető demonstrációt a Honvédszakszervezet (HOSZ) és a hozzá csatlakozó érdekképviseletek hétfőn a budapesti Kossuth Lajos téren, a Parlament előtt; a tárca szerint ugyanakkor a minisztérium időarányosan teljesítette a szakszervezetekkel kötött megállapodásban rögzített vállalásait.

Mészáros Géza, a HOSZ elnöke a megjelent mintegy 600 ember előtt elmondta, hogy a megszorítások akár 30 százalékos jövedelemkiesést is okozhatnak például az alacsonyabb beosztásban dolgozó katonáknak. Mint fogalmazott: nem azt kérik, hogy ne legyenek megszorítások, hanem azt, hogy a terheket arányosan osszák el és ne hozzák hátrányos helyzetbe a katonákat.

A szakszervezet elnöke szerint méltánytalan például a 13. havi illetmény felfüggesztése, vagy az eddig kedvezményes juttatások megadóztatása, mert például a lakástámogatás, az egyenruha-térítés és az étkezési utalvány jelentős része nem illetményen kívüli juttatás, hanem a szolgálat teljesítésének feltétele. Mészáros Géza megemlítette, hogy a Honvédelmi Minisztériummal folytatott tárgyalásokon többek között azt is kérték: a jövő évtől folyamatos keresetfelzárkóztatás legyen a honvédségen belül.

Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) beszédében elmondta, hogy a kormánnyal folytatott tárgyalásokon a leghatározottabban képviselik majd a katonák érdekeit, „reméljük, hogy sikert fogunk elérni, ha nem, akkor nyilván ez csak egy figyelmeztető demonstráció volt, a figyelmeztetést más is követheti.” A FRDÉSZ elnöke annyit tett hozzá, hogy bízik benne, a kormány megérti: a katonáknak szolgálniuk kell, s nem demonstrálniuk. A rendezvény végén felolvasták a HOSZ petícióját, amely többek között azt tartalmazza, hogy „a katonák jelentős része helyzetét kilátástalannak, reménytelennek ítéli meg, ami magában hordozza a morális válság lehetőségét. A közel 3000 fős létszámhiány – amin a honvédség évek óta nem tud úrrá lenni – kézzelfoghatóvá teszi a vonzó- és megtartó erő hiányát.”

A petíciót Szollár Domokos kormányszóvivő és Bocskai István, a honvédelmi tárca szóvivője vette át. A demonstrációhoz csatlakozott és szolidaritásáról biztosította a szervezőket a Liga Szakszervezetek – a demonstráción jelen volt Gaskó István, a Liga elnöke –, továbbá a Rendészeti Védegylet, a Polgári Védelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége, a Hivatásos Tüzoltók Független Szakszervezete és a Független Rendőr Szakszervezet. A rendezvényen megjelent katonák – az előzetes tervektől eltérően – nem egyenruhában, hanem civil ruhában demonstráltak.

A Honvédelmi Minisztérium MTI-hez hétfőn eljuttatott közleménye szerint a tárca tudomásul veszi a Honvédszakszervezet – demonstrációjával is kifejezett – tiltakozását a béreket és juttatásokat érintő tervezett kormányzati intézkedések ellen, ugyanakkor hangsúlyozni kívánja, hogy tárcaszinten ez évben – mint ahogyan az előző két évben is – időarányosan teljesítette a szakszervezetekkel kötött megállapodásban rögzített vállalásait.

A minisztérium fontosnak tartja a szakszervezettel megkezdett egyeztetés folytatását, hiszen a honvédség – amellett, hogy itthon garantálja az ország biztonságát és részt vállal a katasztrófahelyzetek elhárításában – nemzetközi békefenntartásban végzett tevékenységével jelentős mértékben hozzájárul a magyar külpolitika sikeréhez is. A magyar katonák számos elismerésben részesültek eddigi missziós teljesítményükért, szolgálatukat nemzetközi elismerés övezi – írták. A közlemény emlékeztet: a szakszervezet és a tárca legutóbbi egyeztetésére június 19-én került sor. Ezen áttekintették a február 5-én aláírt, ez évre szóló megállapodást, és mindkét részről egyetértettek abban, hogy a minisztérium által 2009. első félévére vállaltak időarányosan teljesültek. „Idén is biztosítottuk – és biztosítjuk – többek között az egészségpénztári és magánnyugdíj-pénztári munkáltatói hozzájárulást, az étkezési hozzájárulást, a ruházati költségtérítést, az iskolakezdési támogatást. Tíz százalékkal felemeltük a missziókban szolgálatot teljesítő katonák devizaellátmányát, emeltük a tüzszerészpótlékot, kompenzáltuk az Állami Egészségügyi Központban dolgozók kieső egészségkockázati pótlékát” – áll a közleményben. Hozzáteszik: a Honvédelmi Minisztérium kész folytatni az egyeztetést mind a Honvédszakszervezettel, mind pedig a többi reprezentatív érdekképviselettel.

Magyar Nemzet Online

Katonák vonulnak a Kossuth térre

A kormány megszorító intézkedései ellen tartott figyelmeztető demonstrációt a Honvédszakszervezet (HOSZ) és a csatlakozó érdekképviseletek hétfőn a budapesti Kossuth Lajos téren, a Parlament előtt. Mészáros Géza, a HOSZ elnöke a megjelent mintegy 600 ember előtt elmondta, hogy a megszorítások akár 30 százalékos jövedelem-kiesést is okozhatnak például az alacsonyabb beosztásban dolgozó katonáknak. Nem azt kérik, hogy ne legyenek megszorítások, hanem azt, hogy a terheket arányosan osszák el és ne hozzák hátrányos helyzetbe a katonákat - közölte. 

HVG

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Folytatódik a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat Nagykanizsán, a Halis István Városi Könyvtárban: 2024. április 24-én, 18 órától az egyik legeredményesebb magyar vadászpilótáról, vitéz nemes Molnár László főhadnagyról hallgathatunk meg egy előadást.

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”
Széchenyi 2020 europai szociális alap.