2023. 10. 03. kedd
Helga
: 387 Ft   : 367 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Sajtószemle - a demonstrációról

Hosz  |  2009. 06. 23., 09:19

Az elektronikus sajtó mellett természetesen a nyomtatott média is élénken foglalkozott szakszervezetünk június 22-i demonstrációjával. Az alábbiakban ezekből a tudósításokból közlünk részleteket...

A kormány megszorításai ellen demonstráltak a katonák

A kormány megszorító intézkedései ellen tartott figyelmeztető demonstrációt a Honvédszakszervezet (HOSZ) és a hozzá csatlakozó érdekképviseletek hétfőn a budapesti Kossuth Lajos téren, a Parlament előtt; a tárca szerint ugyanakkor a minisztérium időarányosan teljesítette a szakszervezetekkel kötött megállapodásban rögzített vállalásait.

Mészáros Géza, a HOSZ elnöke a megjelent mintegy 600 ember előtt elmondta, hogy a megszorítások akár 30 százalékos jövedelemkiesést is okozhatnak például az alacsonyabb beosztásban dolgozó katonáknak. Mint fogalmazott: nem azt kérik, hogy ne legyenek megszorítások, hanem azt, hogy a terheket arányosan osszák el és ne hozzák hátrányos helyzetbe a katonákat.

A szakszervezet elnöke szerint méltánytalan például a 13. havi illetmény felfüggesztése, vagy az eddig kedvezményes juttatások megadóztatása, mert például a lakástámogatás, az egyenruha-térítés és az étkezési utalvány jelentős része nem illetményen kívüli juttatás, hanem a szolgálat teljesítésének feltétele. Mészáros Géza megemlítette, hogy a Honvédelmi Minisztériummal folytatott tárgyalásokon többek között azt is kérték: a jövő évtől folyamatos keresetfelzárkóztatás legyen a honvédségen belül.

Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) beszédében elmondta, hogy a kormánnyal folytatott tárgyalásokon a leghatározottabban képviselik majd a katonák érdekeit, „reméljük, hogy sikert fogunk elérni, ha nem, akkor nyilván ez csak egy figyelmeztető demonstráció volt, a figyelmeztetést más is követheti.” A FRDÉSZ elnöke annyit tett hozzá, hogy bízik benne, a kormány megérti: a katonáknak szolgálniuk kell, s nem demonstrálniuk. A rendezvény végén felolvasták a HOSZ petícióját, amely többek között azt tartalmazza, hogy „a katonák jelentős része helyzetét kilátástalannak, reménytelennek ítéli meg, ami magában hordozza a morális válság lehetőségét. A közel 3000 fős létszámhiány – amin a honvédség évek óta nem tud úrrá lenni – kézzelfoghatóvá teszi a vonzó- és megtartó erő hiányát.”

A petíciót Szollár Domokos kormányszóvivő és Bocskai István, a honvédelmi tárca szóvivője vette át. A demonstrációhoz csatlakozott és szolidaritásáról biztosította a szervezőket a Liga Szakszervezetek – a demonstráción jelen volt Gaskó István, a Liga elnöke –, továbbá a Rendészeti Védegylet, a Polgári Védelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége, a Hivatásos Tüzoltók Független Szakszervezete és a Független Rendőr Szakszervezet. A rendezvényen megjelent katonák – az előzetes tervektől eltérően – nem egyenruhában, hanem civil ruhában demonstráltak.

A Honvédelmi Minisztérium MTI-hez hétfőn eljuttatott közleménye szerint a tárca tudomásul veszi a Honvédszakszervezet – demonstrációjával is kifejezett – tiltakozását a béreket és juttatásokat érintő tervezett kormányzati intézkedések ellen, ugyanakkor hangsúlyozni kívánja, hogy tárcaszinten ez évben – mint ahogyan az előző két évben is – időarányosan teljesítette a szakszervezetekkel kötött megállapodásban rögzített vállalásait.

A minisztérium fontosnak tartja a szakszervezettel megkezdett egyeztetés folytatását, hiszen a honvédség – amellett, hogy itthon garantálja az ország biztonságát és részt vállal a katasztrófahelyzetek elhárításában – nemzetközi békefenntartásban végzett tevékenységével jelentős mértékben hozzájárul a magyar külpolitika sikeréhez is. A magyar katonák számos elismerésben részesültek eddigi missziós teljesítményükért, szolgálatukat nemzetközi elismerés övezi – írták. A közlemény emlékeztet: a szakszervezet és a tárca legutóbbi egyeztetésére június 19-én került sor. Ezen áttekintették a február 5-én aláírt, ez évre szóló megállapodást, és mindkét részről egyetértettek abban, hogy a minisztérium által 2009. első félévére vállaltak időarányosan teljesültek. „Idén is biztosítottuk – és biztosítjuk – többek között az egészségpénztári és magánnyugdíj-pénztári munkáltatói hozzájárulást, az étkezési hozzájárulást, a ruházati költségtérítést, az iskolakezdési támogatást. Tíz százalékkal felemeltük a missziókban szolgálatot teljesítő katonák devizaellátmányát, emeltük a tüzszerészpótlékot, kompenzáltuk az Állami Egészségügyi Központban dolgozók kieső egészségkockázati pótlékát” – áll a közleményben. Hozzáteszik: a Honvédelmi Minisztérium kész folytatni az egyeztetést mind a Honvédszakszervezettel, mind pedig a többi reprezentatív érdekképviselettel.

Magyar Nemzet Online

Katonák vonulnak a Kossuth térre

A kormány megszorító intézkedései ellen tartott figyelmeztető demonstrációt a Honvédszakszervezet (HOSZ) és a csatlakozó érdekképviseletek hétfőn a budapesti Kossuth Lajos téren, a Parlament előtt. Mészáros Géza, a HOSZ elnöke a megjelent mintegy 600 ember előtt elmondta, hogy a megszorítások akár 30 százalékos jövedelem-kiesést is okozhatnak például az alacsonyabb beosztásban dolgozó katonáknak. Nem azt kérik, hogy ne legyenek megszorítások, hanem azt, hogy a terheket arányosan osszák el és ne hozzák hátrányos helyzetbe a katonákat - közölte. 

HVG

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.