2023. 12. 02. szombat
Melinda, Vivien
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Társakkal az új haderőért

Hosz  |  2004. 11. 09., 16:19

A Nemzeti Civil Alapprogram (NCA), a hagyományőrzés, a pályázatírás, valamint a honvédelmi tárca jövő évi fő feladatai is szóba kerültek azon a november 8-9-i országos találkozón, melyre a szakminisztériummal kapcsolatban álló mintegy ötven társadalmi szervezet vezetője kapott meghívást. A balatonkenesi Honvéd Üdülőben megrendezett eseményen a HM kommunikációs főigazgatója kijelentette: az utolsó sorkatona leszerelésével ,,becsuktuk” a kapukat, ezért – a társadalommal történő korrekt kapcsolattartás érdekében – új programokat, új kommunikációs csatornákat kell találni.      

A ,,Társakkal az új haderőért” címet viselte a Honvédelmi Minisztérium Kommunikációs Főigazgatósága (HM KFI) által szervezett kétnapos rendezvény. Vámos Nóra osztályvezető a helyszínen elmondta, hogy a már hagyományosnak tekinthető esemény nagyon eredményes volt és ez alkalommal is jól szolgálta a szaktárca és a társadalmi szervezetek kialakult együttműködését.

Az országos tapasztalatcsere során érintették a NCA indulását, az eddigi, egyéves tevékenység tapasztalatait, a pályázatírás jogi és pénzügyi vonatkozásait, valamint a 2004-es év eredményeit és a jövő esztendő kiemelt feladatait. 

A HM KFI főigazgatója felszólalásának első részében a 2004-es év történelmi eseményeit emelte ki; beszélt hazánk uniós csatlakozásáról, a védelmi felülvizsgálat végrehajtásáról, valamint az utolsó sorkatona november 3-i leszereléséről is. Matyuc Péter szerint a 2005-ös esztendő már közel sem ennyire ,,fényes”. A mintegy 100 milliárd forinttal csökkentett költségvetés már arra kötelezi a szaktárcát, – mondta – hogy szolid és betartható ígéreteket fogalmazzon meg. A főigazgató hangsúlyozta, a HM azzal kommunikál, hogy jelzi a társadalomnak: létezik, bemutatja mivel foglalkozik, mit tesz az a szerződéses katona, aki rövidebb-hosszabb ideig tagja lesz a pártok felett álló nemzeti szervezetnek, a Magyar Honvédségnek. 

Az utolsó sorkatona november 3-i leszerelésével kapcsolatban megjegyezte: nagy energiákat emésztett fel az önkéntes haderőre történő áttérés, a Magyar Honvédség kemény követelményeket támasztó (missziós távollétek, nyelv- valamint, magas szintű szaktudás), versenyképes fizetést biztosító munkáltatóvá vált. A társadalom azt látja, hogy van ránk igény, azt látja, hogy a Magyar Honvédség megítélése javult, a haderő aktív tevékenységet folytat, átalakul, bizonyít itthon és külföldön egyaránt ­– folytatta. A társadalommal való hatékony kapcsolattartás jövőbeni miniszteriális tervei között – Matyuc Péter főigazgató – elsődleges feladatnak a Magyar Honvédség fontosságának, létjogosultságának mindenki számára érthető, korrekt megfogalmazását említette.

- Ennek, illetve a jövőbeni prioritást élvező pályára-irányítás érdekében a szaktárca meg fogja szólítani a középfokú végzettségű ifjúságot, de a fakultatív tantárgyként megjelenő ,,honvédelmi oktatás” révén jelen lesz az intézményekben, középiskolákban is - mondta.  

A főigazgató a limitált költségvetési keretösszegek miatt azt kérte, hogy a társadalmi szervezetek legyenek a jövőben még kreatívabbak, hozzanak új ötleteket, finanszírozható, a társadalom számára is haszonnal járó programokat. A találkozó végén Matyuc Péter főigazgató és Szita Róbert, a HOSZ kommunikációs ügyvivője megállapodott abban, hogy a HM és a HOSZ szakemberei – a hatékonyabb együttműködés és a jobbító szándék érdekében – hamarosan áttekintik a Magyar Honvédség belső kommunikációs rendszerét.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia exnorvég F-16-osokkal bővíti flottáját. Az első három példány 2023. november 29-én meg is érkezett keleti szomszédunkhoz.

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!
Széchenyi 2020 europai szociális alap.