2024. 04. 17. szerda
Rudolf
: 393 Ft   : 370 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Bérek, élet- és munkakörülmények 2005-ben – a számok tükrében

Hosz  |  2004. 11. 16., 08:10

November 11-én a HM KPSZH főigazgatója, dr. Alkéri István dandártábornok vezetésével a HM illetékes munkatársai tájékoztatták az érdekvédelmi szervezetek vezetőit a honvédelmi tárca 2005. évi költségvetésének várható fő számairól. A személyi állomány élet- és munkakörülményeit meghatározó irányszámokra különös figyelmet fordító tájékoztatón a Honvédszakszervezetet Farkas László elnök és Tóth László alelnök képviselte.

A parlamentnek benyújtott költségvetési törvény tervezete szerint a HM 2005-ben mintegy 288 milliárd 116,6 millió forintból gazdálkodhat, szemben a 2004. évi 346 milliárd 956.1 millió forintos előirányzattal, ami az ismert költségvetési szigorítások miatt később 309 milliárd 819.2 millió forintra szűkült. A HM KPSZH főigazgató tájékoztatása alapján a HM és az MH minden minden területét érintően megszorításokra és szigorításokra kell számítani, csak így biztosíthatók a működés feltételei. A személyi juttatások vonatkozásában a tárca– összhangban a kormány elvárásaival – bérfejlesztésre nominálisan 6%-ot tervezett, ami a számítások szerint 2%-os reálbérnövekedést eredményez. Az illetményemelés konkrét végrehajtásának módszere és esetleges differenciálása egy későbbi, külön egyeztetés tárgyát képezi majd. Az egyéb járandóságokat, költségtérítéseket és más juttatásokat a 2004. évinél többnyire magasabb szinten, a tényleges szükségleteket figyelembe véve tervezte meg a tárca.

A 2005. évi költségvetésben egyértelműen vesztes a lakástámogatás- és építés rendszere, amelyre a 2004. évi 5,6 milliárd forinttal szemben 2005-ben mindössze 1,206 milliárd forintot szán a költségvetés. Továbbra sem megoldott az arra rászoruló nyugállományúak nyugdíjas otthonokban történő elhelyezésének ügye, mivel férőhely bérlésére 31 millió forintot tervez a tárca, ami mintegy 14 férőhely bizosítására elegendő.

A tájékoztatóhoz kapcsolódóan a HOSZ a következő álláspontot fogalmazta meg, illetve problémákat vetette fel:

1./ Az illetmények terén: az elmúlt két évben az országos átlagtól (20% feletti reálbéremelkedés) történt látványos elmaradásunk miatt szükségesnek tartjuk a kormány 6%-os ajánlatán túl a tárcán belül egyéb módon való kompenzálás lehetőségének vizsgálatát. A tárca erre – mivel a költségvetés minden téren „kifeszített” – jelenleg nem lát reális lehetőséget.

2./ Az új Hjt. kidolgozása kapcsán elterjedt, hogy a nyugdíjszámítás alapjául szolgáló összetevők közül kikerül a jubileumi jutalom. Ha ez megvalósul, az véleményünk szerint beláthatatlan következményekkel járhat a hivatásos állomány megtartóképességére és a honvédségben maradására vonatkozóan. A KPSZH főigazgatója szerint a tárca ilyen értelmű javaslatot a törvény tervezetében nem tesz, a jelenlegihez képest kedvezőtlenebb szabályozást nem tervez.

3./ A költségvetési törvény tervezete a Hjt-t úgy módosítja, hogy megszünteti az ún. kiemelt nyelvek tudása alapján járó nyelvpótlékok alanyi jogosultságát. A HOSZ véleménye szerint ez nem áll összhangban a katonákkal szemben megfogalmazott követelményekkel és feladatokkal (a nyelvtudás kötelező megszerzése, külföldre vezénylés beleegyezés nélkül). Ennek kapcsán mi a tárca álláspontja és szándéka a nyelvpótlékok folyósítását illetően?

A KPSZH főigazgatója szerint a tárca az említett módosítástól függetlenül a jelenlegi gyakorlat alapján tervezi a nyelvpótlékokat folyósítani a jövőben is.

4./ Az idei év kedvezőtlen változásai fokozottan éreztetik hatásukat az állomány hangulatára és anyagi helyzetére az év vége közeledtével is. Itt elsősorban arra gondolunk, hogy a 13. havi illetményt ebben az évben a katonaállomány elveszítette, illetve a költségvetési megszorítások miatt az ún. „pulykapénz” reménye is elveszni látszik. Ezért a HOSZ azt kéri a tárcától, hogy a december havi illetményeket még az év végi ünnepek előtt fizesse ki az állomány részére. A KPSZH főigazgatója ígéretet tett ennek a kérdésnek a megvizsgálására, azonban előre bocsátotta, hogy a megvalósítás lehetősége túlnyúlik a tárca keretein, az az államháztartás hiányának kezelési módjával is összefügg. A HOSZ jelenleg a döntést és a konkrét – reményeink szerint kedvező – választ várja, erről pedig természetesen tájékoztatást is adunk.

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”
Széchenyi 2020 europai szociális alap.