2023. 05. 31. szerda
Angéla
: 371 Ft   : 348 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Bérek, élet- és munkakörülmények 2005-ben – a számok tükrében

Hosz  |  2004. 11. 16., 08:10

November 11-én a HM KPSZH főigazgatója, dr. Alkéri István dandártábornok vezetésével a HM illetékes munkatársai tájékoztatták az érdekvédelmi szervezetek vezetőit a honvédelmi tárca 2005. évi költségvetésének várható fő számairól. A személyi állomány élet- és munkakörülményeit meghatározó irányszámokra különös figyelmet fordító tájékoztatón a Honvédszakszervezetet Farkas László elnök és Tóth László alelnök képviselte.

A parlamentnek benyújtott költségvetési törvény tervezete szerint a HM 2005-ben mintegy 288 milliárd 116,6 millió forintból gazdálkodhat, szemben a 2004. évi 346 milliárd 956.1 millió forintos előirányzattal, ami az ismert költségvetési szigorítások miatt később 309 milliárd 819.2 millió forintra szűkült. A HM KPSZH főigazgató tájékoztatása alapján a HM és az MH minden minden területét érintően megszorításokra és szigorításokra kell számítani, csak így biztosíthatók a működés feltételei. A személyi juttatások vonatkozásában a tárca– összhangban a kormány elvárásaival – bérfejlesztésre nominálisan 6%-ot tervezett, ami a számítások szerint 2%-os reálbérnövekedést eredményez. Az illetményemelés konkrét végrehajtásának módszere és esetleges differenciálása egy későbbi, külön egyeztetés tárgyát képezi majd. Az egyéb járandóságokat, költségtérítéseket és más juttatásokat a 2004. évinél többnyire magasabb szinten, a tényleges szükségleteket figyelembe véve tervezte meg a tárca.

A 2005. évi költségvetésben egyértelműen vesztes a lakástámogatás- és építés rendszere, amelyre a 2004. évi 5,6 milliárd forinttal szemben 2005-ben mindössze 1,206 milliárd forintot szán a költségvetés. Továbbra sem megoldott az arra rászoruló nyugállományúak nyugdíjas otthonokban történő elhelyezésének ügye, mivel férőhely bérlésére 31 millió forintot tervez a tárca, ami mintegy 14 férőhely bizosítására elegendő.

A tájékoztatóhoz kapcsolódóan a HOSZ a következő álláspontot fogalmazta meg, illetve problémákat vetette fel:

1./ Az illetmények terén: az elmúlt két évben az országos átlagtól (20% feletti reálbéremelkedés) történt látványos elmaradásunk miatt szükségesnek tartjuk a kormány 6%-os ajánlatán túl a tárcán belül egyéb módon való kompenzálás lehetőségének vizsgálatát. A tárca erre – mivel a költségvetés minden téren „kifeszített” – jelenleg nem lát reális lehetőséget.

2./ Az új Hjt. kidolgozása kapcsán elterjedt, hogy a nyugdíjszámítás alapjául szolgáló összetevők közül kikerül a jubileumi jutalom. Ha ez megvalósul, az véleményünk szerint beláthatatlan következményekkel járhat a hivatásos állomány megtartóképességére és a honvédségben maradására vonatkozóan. A KPSZH főigazgatója szerint a tárca ilyen értelmű javaslatot a törvény tervezetében nem tesz, a jelenlegihez képest kedvezőtlenebb szabályozást nem tervez.

3./ A költségvetési törvény tervezete a Hjt-t úgy módosítja, hogy megszünteti az ún. kiemelt nyelvek tudása alapján járó nyelvpótlékok alanyi jogosultságát. A HOSZ véleménye szerint ez nem áll összhangban a katonákkal szemben megfogalmazott követelményekkel és feladatokkal (a nyelvtudás kötelező megszerzése, külföldre vezénylés beleegyezés nélkül). Ennek kapcsán mi a tárca álláspontja és szándéka a nyelvpótlékok folyósítását illetően?

A KPSZH főigazgatója szerint a tárca az említett módosítástól függetlenül a jelenlegi gyakorlat alapján tervezi a nyelvpótlékokat folyósítani a jövőben is.

4./ Az idei év kedvezőtlen változásai fokozottan éreztetik hatásukat az állomány hangulatára és anyagi helyzetére az év vége közeledtével is. Itt elsősorban arra gondolunk, hogy a 13. havi illetményt ebben az évben a katonaállomány elveszítette, illetve a költségvetési megszorítások miatt az ún. „pulykapénz” reménye is elveszni látszik. Ezért a HOSZ azt kéri a tárcától, hogy a december havi illetményeket még az év végi ünnepek előtt fizesse ki az állomány részére. A KPSZH főigazgatója ígéretet tett ennek a kérdésnek a megvizsgálására, azonban előre bocsátotta, hogy a megvalósítás lehetősége túlnyúlik a tárca keretein, az az államháztartás hiányának kezelési módjával is összefügg. A HOSZ jelenleg a döntést és a konkrét – reményeink szerint kedvező – választ várja, erről pedig természetesen tájékoztatást is adunk.

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.

  Háború Művészete magazin

„Katonáink ismét hősiesen teljesítették kötelességüket” – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter május 30-án, Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.