2023. 06. 03. szombat
Klotild
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szakszervezeti élet vidéken

Hosz  |  2004. 01. 28., 10:45

A személyi beszélgetéseken azt az ígéretet kapták, hogy katonaként legalább akkora lesz az illetményük, mint amennyit korábban közalkalmazottként kaptak. Elhangzott az is, hogy a műszakpótlékokat is megfizetik majd számukra. Október elseje óta viszont mintegy húszezer forinttal kapnak kevesebbet kézhez a Magyar Honvédség verőcei betegotthonának dolgozói. Így aztán türelmetlenek, sokan már azt fontolgatják, hogy a hat hónapos próbaidő letelte után búcsút intenek a seregnek.

Magyar Honvédség Verőce Betegotthon. Régen a Honvéd Kórházhoz tartozott, most viszont már önálló állománytáblával rendelkező szervezet. Mintegy százan vannak, ebből húsznál alig többen hivatásos és szerződéses katonaként dolgoznak. Nem minden azonban a szép környezet, a nyugalom. A jól képzett családanyáknak, az ifjú hölgyeknek - természetes módon - a munkájukért járó pénz is fontos tényező. Ők is ebből élnek, így aztán nem mindegy, hogy mennyi az annyi. Történt ugyanis, hogy az egykor közalkalmazotti jogviszonyban dolgozó verőcei ápolók jóhiszemüen katonai esküt tettek, minimálisan 5 évre vállalták a szerződéses katonai szolgálatot. Az ígéretekből ugyanis most sem volt hiány; nem lesz gond a pénzzel, mindenki megkapja majd az évei és a végzettségei után járó rendfokozatot, a délutáni, az éjszakai pótlékot.Aztán hamar kiderült, nem is olyan egyszerü a közalkalmazottakból lett szerződéses katonák élete. A joggal elégedetlen katonák ezt követően fordultak a Honvédszakszervezethez (HOSZ) segítségért. Jáger Tibor, a HOSZ területi ügyvivője kapta a feladatot, és nemrég, december 11-én immár második alkalommal járt a verőceieknél. Miután dr. Németh Károly orvos ezredesnél, a kórház vezetőjénél vizitelt két ügyvivő kollégájával, megtartotta a HOSZ-ról szóló részletes tájékoztatóját is. Az átfogó, a szakszervezet történetére, jelenlegi feladataira és szolgáltatásaira is kiterjedő beszámoló után dr. Hortobágyi Tibor, a HOSZ jogi ügyvivője válaszolt a - többek között - lakhatással, utazási kedvezményekkel, előmenetellel, pótlékokkal, szerződéses jogviszonnyal összefüggő kérdésekre. Persze a kötelező szakszervezeti feladat is megtörtént, Kulman Regina, csoportvezető megerősítése mellett a tizenhét fős csoport Hugyecz Jánosné és Liktor András személyében vezetőségi tagot is választott.

Mit lehetne kívánni a verőceieknek? Talán azt, hogy az ígéretek beválnak, tényleg megoldódik majd a helyzet, az ápolók megkapják a megígért pótlékokat, újra annyi lesz majd a számlán, mint korábban.

 

 

Kulman Regina szerződéses törzsőrmester 25 éves. Már négy esztendeje dolgozik a Betegotthonban. A szakápolónő sokat foglalkozik önképzéssel, jelenleg is tanul; a gödöllői Egyetem humánerőforrás-menedzser szakát látogatja. A november elsejével szerződéses állományba került fiatal szakember ott-jártunkkor sem kertelt.

- Bizony nem ezt ígérték, most a Honvédszakszervezettől azt várjuk, hogy segítsenek problémáink megoldásában. A lányok, asszonyok nagyon szomorúak, sok kérdésük van, hisz nem volt teljes körü a tájékoztatás, sok mindenre most, utólag derült csak fény.

A verőcei HOSZ-csoport fiatal vezetője szabadidejében szívesen foglalkozik a számítógépével és szeretett kiskutyájával, emellett még sokat is olvas.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.