2024. 02. 24. szombat
Mátyás
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szakszervezeti élet vidéken

Hosz  |  2004. 01. 28., 10:45

A személyi beszélgetéseken azt az ígéretet kapták, hogy katonaként legalább akkora lesz az illetményük, mint amennyit korábban közalkalmazottként kaptak. Elhangzott az is, hogy a műszakpótlékokat is megfizetik majd számukra. Október elseje óta viszont mintegy húszezer forinttal kapnak kevesebbet kézhez a Magyar Honvédség verőcei betegotthonának dolgozói. Így aztán türelmetlenek, sokan már azt fontolgatják, hogy a hat hónapos próbaidő letelte után búcsút intenek a seregnek.

Magyar Honvédség Verőce Betegotthon. Régen a Honvéd Kórházhoz tartozott, most viszont már önálló állománytáblával rendelkező szervezet. Mintegy százan vannak, ebből húsznál alig többen hivatásos és szerződéses katonaként dolgoznak. Nem minden azonban a szép környezet, a nyugalom. A jól képzett családanyáknak, az ifjú hölgyeknek - természetes módon - a munkájukért járó pénz is fontos tényező. Ők is ebből élnek, így aztán nem mindegy, hogy mennyi az annyi. Történt ugyanis, hogy az egykor közalkalmazotti jogviszonyban dolgozó verőcei ápolók jóhiszemüen katonai esküt tettek, minimálisan 5 évre vállalták a szerződéses katonai szolgálatot. Az ígéretekből ugyanis most sem volt hiány; nem lesz gond a pénzzel, mindenki megkapja majd az évei és a végzettségei után járó rendfokozatot, a délutáni, az éjszakai pótlékot.Aztán hamar kiderült, nem is olyan egyszerü a közalkalmazottakból lett szerződéses katonák élete. A joggal elégedetlen katonák ezt követően fordultak a Honvédszakszervezethez (HOSZ) segítségért. Jáger Tibor, a HOSZ területi ügyvivője kapta a feladatot, és nemrég, december 11-én immár második alkalommal járt a verőceieknél. Miután dr. Németh Károly orvos ezredesnél, a kórház vezetőjénél vizitelt két ügyvivő kollégájával, megtartotta a HOSZ-ról szóló részletes tájékoztatóját is. Az átfogó, a szakszervezet történetére, jelenlegi feladataira és szolgáltatásaira is kiterjedő beszámoló után dr. Hortobágyi Tibor, a HOSZ jogi ügyvivője válaszolt a - többek között - lakhatással, utazási kedvezményekkel, előmenetellel, pótlékokkal, szerződéses jogviszonnyal összefüggő kérdésekre. Persze a kötelező szakszervezeti feladat is megtörtént, Kulman Regina, csoportvezető megerősítése mellett a tizenhét fős csoport Hugyecz Jánosné és Liktor András személyében vezetőségi tagot is választott.

Mit lehetne kívánni a verőceieknek? Talán azt, hogy az ígéretek beválnak, tényleg megoldódik majd a helyzet, az ápolók megkapják a megígért pótlékokat, újra annyi lesz majd a számlán, mint korábban.

 

 

Kulman Regina szerződéses törzsőrmester 25 éves. Már négy esztendeje dolgozik a Betegotthonban. A szakápolónő sokat foglalkozik önképzéssel, jelenleg is tanul; a gödöllői Egyetem humánerőforrás-menedzser szakát látogatja. A november elsejével szerződéses állományba került fiatal szakember ott-jártunkkor sem kertelt.

- Bizony nem ezt ígérték, most a Honvédszakszervezettől azt várjuk, hogy segítsenek problémáink megoldásában. A lányok, asszonyok nagyon szomorúak, sok kérdésük van, hisz nem volt teljes körü a tájékoztatás, sok mindenre most, utólag derült csak fény.

A verőcei HOSZ-csoport fiatal vezetője szabadidejében szívesen foglalkozik a számítógépével és szeretett kiskutyájával, emellett még sokat is olvas.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

2024. február 23-án, pénteken, Budapestre érkezett Svédország miniszterelnöke, Ulf Kristersson. Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott tárgyalássorozat eredményeként többek között arról is megállapodás született, hogy bővül a Magyar Légierő Gripen flottája.

  Háború Művészete magazin

A megújuló Magyar Honvédség újonnan vásárolt szárazföldi harckocsijai és lövegjei után vízi járművekkel is gazdagítja eszközállományát. Katonáink hamarosan két felújított SOC-R típusú folyami naszádot vehetnek használatba.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.