2023. 03. 25. szombat
Irén, Írisz
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szakszervezeti élet vidéken

Hosz  |  2004. 01. 28., 10:45

A személyi beszélgetéseken azt az ígéretet kapták, hogy katonaként legalább akkora lesz az illetményük, mint amennyit korábban közalkalmazottként kaptak. Elhangzott az is, hogy a műszakpótlékokat is megfizetik majd számukra. Október elseje óta viszont mintegy húszezer forinttal kapnak kevesebbet kézhez a Magyar Honvédség verőcei betegotthonának dolgozói. Így aztán türelmetlenek, sokan már azt fontolgatják, hogy a hat hónapos próbaidő letelte után búcsút intenek a seregnek.

Magyar Honvédség Verőce Betegotthon. Régen a Honvéd Kórházhoz tartozott, most viszont már önálló állománytáblával rendelkező szervezet. Mintegy százan vannak, ebből húsznál alig többen hivatásos és szerződéses katonaként dolgoznak. Nem minden azonban a szép környezet, a nyugalom. A jól képzett családanyáknak, az ifjú hölgyeknek - természetes módon - a munkájukért járó pénz is fontos tényező. Ők is ebből élnek, így aztán nem mindegy, hogy mennyi az annyi. Történt ugyanis, hogy az egykor közalkalmazotti jogviszonyban dolgozó verőcei ápolók jóhiszemüen katonai esküt tettek, minimálisan 5 évre vállalták a szerződéses katonai szolgálatot. Az ígéretekből ugyanis most sem volt hiány; nem lesz gond a pénzzel, mindenki megkapja majd az évei és a végzettségei után járó rendfokozatot, a délutáni, az éjszakai pótlékot.Aztán hamar kiderült, nem is olyan egyszerü a közalkalmazottakból lett szerződéses katonák élete. A joggal elégedetlen katonák ezt követően fordultak a Honvédszakszervezethez (HOSZ) segítségért. Jáger Tibor, a HOSZ területi ügyvivője kapta a feladatot, és nemrég, december 11-én immár második alkalommal járt a verőceieknél. Miután dr. Németh Károly orvos ezredesnél, a kórház vezetőjénél vizitelt két ügyvivő kollégájával, megtartotta a HOSZ-ról szóló részletes tájékoztatóját is. Az átfogó, a szakszervezet történetére, jelenlegi feladataira és szolgáltatásaira is kiterjedő beszámoló után dr. Hortobágyi Tibor, a HOSZ jogi ügyvivője válaszolt a - többek között - lakhatással, utazási kedvezményekkel, előmenetellel, pótlékokkal, szerződéses jogviszonnyal összefüggő kérdésekre. Persze a kötelező szakszervezeti feladat is megtörtént, Kulman Regina, csoportvezető megerősítése mellett a tizenhét fős csoport Hugyecz Jánosné és Liktor András személyében vezetőségi tagot is választott.

Mit lehetne kívánni a verőceieknek? Talán azt, hogy az ígéretek beválnak, tényleg megoldódik majd a helyzet, az ápolók megkapják a megígért pótlékokat, újra annyi lesz majd a számlán, mint korábban.

 

 

Kulman Regina szerződéses törzsőrmester 25 éves. Már négy esztendeje dolgozik a Betegotthonban. A szakápolónő sokat foglalkozik önképzéssel, jelenleg is tanul; a gödöllői Egyetem humánerőforrás-menedzser szakát látogatja. A november elsejével szerződéses állományba került fiatal szakember ott-jártunkkor sem kertelt.

- Bizony nem ezt ígérték, most a Honvédszakszervezettől azt várjuk, hogy segítsenek problémáink megoldásában. A lányok, asszonyok nagyon szomorúak, sok kérdésük van, hisz nem volt teljes körü a tájékoztatás, sok mindenre most, utólag derült csak fény.

A verőcei HOSZ-csoport fiatal vezetője szabadidejében szívesen foglalkozik a számítógépével és szeretett kiskutyájával, emellett még sokat is olvas.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…
2022-12-02 11:03:03
2022.november 30-án 13 órai kezdettel 4 csapat részvételével helyőrségi sakkversenyt rendezett a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományú Klub Kaposváron, a Helyőrségi Művelődési Otthonban...

  JETfly Magazin

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.