2023. 06. 03. szombat
Klotild
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az Euromil elnökének nyilatkozata a Hosz és a magyar nép támogatásáról

Hosz  |  2011. 06. 08., 18:41

Az EUROMIL magyar tagszervezetétől, a Honvédszakszervezettől értesült arról, hogy a kormányon lévő magyar párt a Parlament elé terjesztett egy alkotmánymódosító javaslatot. (T/3199 számú javaslat). Az ezzel kapcsolatban született Euromil elnöki nyilatkozatot az alábbiakban olvashatják...

A T/3199 számú törvényjavaslat egy része azoknak a kormány általi változtatásoknak, melyek eltörlik a lehetőségét az összes magyar állampolgár korkedvezményes és korengedményes nyugdíjba vonulásának, közöttük a fegyveres- és rendvédelmi szervezetek tagjainak, továbbá más köztisztviselők számára is. Ez annyit jelent, hogy a nyugdíjba vonulás legkorábban a 65. életév betöltését követően lesz lehetséges. A javaslat egyértelmüen lehetővé teszi az előzetesen megállapított és folyósított nyugdíjak visszamenőleges korlátozását és átalakításukat szociális ellátássá. Ilyen esetekben, ha az egyénről megállapítást nyer, hogy még alkalmas lehet valamilyen munkavégzésre, a múltban garantált nyugdíj, szociális ellátás elnevezéssel teljesen eltörölhetővé válik.

Mind a jelen Alkotmány, mind a 2011. április 25-én kihirdetett Alaptörvény, amely 2012. január 1-vel lép hatályba, megkívánja, hogy a nyugellátási jogosultság törvényben legyen lefektetve. Ezért tehát, a HOSZ és más szakszervezetek hangsúlyozzák, hogy nincs alkotmányosan elfogadható ok a T/3199-es változtatási javaslat elfogadására. A javaslat egyetlen „előnye”, hogy korlátozza az Alkotmánybíróság hatáskörét. A múltban az Alkotmánybíróság néhány határozata ellentmondott a Kormány törvényjavaslat-kezdeményezéseinek.

Az EUROMIL rendkívül sajnálatosnak tartja és helyteleníti a törvényjavaslatot teljes egészében. Ha elfogadásra kerül, potenciálisan több ezer család életét teheti tönkre, akik jogosultak voltak korkedvezményes nyugdíjra, és erre alapozták az életüket. Ez különösen érinteni fogja a fegyveres erők tagjainak családjait. A bérek 2002-es befagyasztásának következtében, a magyar fegyveres állománynak eleve nagyon alacsony a fizetése más szektorokéhoz képest. A nemzet biztonságának szempontjából is fontos a hivatás népszerüsítése, a megfelelő kedvezmények és juttatások biztosítása az állomány részére. Azok az emberek, akik a hazájuk szolgálatára szerződtek, hüséggel és büszkeséggel szolgálnak, feladják állampolgári jogaikat, egészségüket és esetlegesen életüket teszik kockára népükért, méltányos honoráriumra lennének jogosultak. Ezért tehát a korkedvezményes nyugdíj eltörlése elfogadhatatlan és méltánytalan.

Mind a magam nevében, mind az EUROMIL elnökeként kijelentem, nehéz elhinnem, hogy az az ország, amely mindig élen járt a fejlődésben az európai volt szocialista országok között, megváltozhat ilyen drasztikusan. Az EUROMIL kinyilvánítja teljes támogatását, szolidaritását és együttérzését a Honvédszakszervezetnek, a magyar katonáknak és az egész magyar népnek. Kívánunk nekik bátorságot, erőt, hogy elegendő nyomást tudjanak gyakorolni a magyar kormányra, megakadályozni őket az igazságtalan törvények bevezetésében.

Emmanuel Jacob

elnök

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.