2023. 09. 26. kedd
Jusztina, Pál
: 390 Ft   : 368 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Alkotmánybírósághoz fordul a Hosz

Hosz  |  2005. 02. 02., 10:55

A Honvédszakszervezet véleménye szerint a Honvédelmi Minisztérium is azon tárcák közé tartozik, amely nem teljesítette a kormánymegállapodásban foglaltakat, hiszen egyfelől nem biztosítja a 6%-os kötelező illetményfejlesztést minden állománykategóriában (a középszintű és országos szintű szerveknél szolgálatot teljesítő katonák esetében ez csak 5% lesz), ráadásul a tárcaszintű megállapodást – a HOSZ alternatív javaslatainak elutasításával - éppen az érintett állománykategória, a katonák reprezentatív szakszervezetének mellőzésével írta alá. Ugyancsak borzolja a tisztek, tiszthelyettesek kedélyállapotát a 2004. évi 13. havi illetmények elmaradásának ügye. Ezzel kapcsolatban a Honvédszakszervezet önállóan is kérelmet nyújt be az Alkotmánybírósághoz - jelentette ki újságírók előtt Farkas László elnök a Hosz február 3-i sajtóbeszélgetésén...

,,A reprezentatív szakszervezet bevonása nélküli vezetői döntések születnek, szétzilált az érdekegyeztetés a honvédelmi tárcánál. Szégyenletes a 2005-ös illetményfejlesztésről szóló megállapodás, amelyet a HM olyan szervezetekkel írt alá, akik nem kompetensek a katonák ügyében (Hodosz), illetve akikkel nincs értelme megállapodni (BEOSZ, CSÉSZ) a hivatásos és szerződéses katonák illetményéről.” – kezdte tájékoztatóját Farkas László elnök. A 2004. évi 13. havi illetmény ügyében a Hosz elnöke elmondta, Alkotmánybírósághoz fordul a reprezentatív katona szakszervezet, mivel egy törvényi trükkel egyszerűen eltüntették a múlt évi különjuttatást a katonák zsebéből.

A szakszervezeti vezető – újságírói kérdésre válaszolva - kiemelte: üzenetértéke van a szaktárca intézkedéseinek, hiszen úgy nem lesz, de nem is lehet önkéntes haderő Magyarországon, ha folyamatosan csorbítják a már kiharcolt külön juttatásokat, visszafejlesztik a szociális járandóságokat. Farkas László szerint a fenti intézkedések mellett a haderő folyamatos karcsúsítása, az utazási költségtérítés megadóztatása is tovább rombolja a katonák létbiztonságba, a Magyar Honvédségbe mint munkaadóba vetett hitét.     

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

A szélestörzsű flotta megújításának felgyorsítása érdekében a korábban leadott megrendelést kiegészítve újabb 50 darab Airbus A350-es repülőgépet rendel az Air France-KLM Csoport. A francia-holland vállalat fogja a legtöbb A350-est üzemeltetni a világon az évtized végére.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.