2024. 04. 12. péntek
Gyula
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Alkotmánybírósághoz fordul a Hosz

Hosz  |  2005. 02. 02., 10:55

A Honvédszakszervezet véleménye szerint a Honvédelmi Minisztérium is azon tárcák közé tartozik, amely nem teljesítette a kormánymegállapodásban foglaltakat, hiszen egyfelől nem biztosítja a 6%-os kötelező illetményfejlesztést minden állománykategóriában (a középszintű és országos szintű szerveknél szolgálatot teljesítő katonák esetében ez csak 5% lesz), ráadásul a tárcaszintű megállapodást – a HOSZ alternatív javaslatainak elutasításával - éppen az érintett állománykategória, a katonák reprezentatív szakszervezetének mellőzésével írta alá. Ugyancsak borzolja a tisztek, tiszthelyettesek kedélyállapotát a 2004. évi 13. havi illetmények elmaradásának ügye. Ezzel kapcsolatban a Honvédszakszervezet önállóan is kérelmet nyújt be az Alkotmánybírósághoz - jelentette ki újságírók előtt Farkas László elnök a Hosz február 3-i sajtóbeszélgetésén...

,,A reprezentatív szakszervezet bevonása nélküli vezetői döntések születnek, szétzilált az érdekegyeztetés a honvédelmi tárcánál. Szégyenletes a 2005-ös illetményfejlesztésről szóló megállapodás, amelyet a HM olyan szervezetekkel írt alá, akik nem kompetensek a katonák ügyében (Hodosz), illetve akikkel nincs értelme megállapodni (BEOSZ, CSÉSZ) a hivatásos és szerződéses katonák illetményéről.” – kezdte tájékoztatóját Farkas László elnök. A 2004. évi 13. havi illetmény ügyében a Hosz elnöke elmondta, Alkotmánybírósághoz fordul a reprezentatív katona szakszervezet, mivel egy törvényi trükkel egyszerűen eltüntették a múlt évi különjuttatást a katonák zsebéből.

A szakszervezeti vezető – újságírói kérdésre válaszolva - kiemelte: üzenetértéke van a szaktárca intézkedéseinek, hiszen úgy nem lesz, de nem is lehet önkéntes haderő Magyarországon, ha folyamatosan csorbítják a már kiharcolt külön juttatásokat, visszafejlesztik a szociális járandóságokat. Farkas László szerint a fenti intézkedések mellett a haderő folyamatos karcsúsítása, az utazási költségtérítés megadóztatása is tovább rombolja a katonák létbiztonságba, a Magyar Honvédségbe mint munkaadóba vetett hitét.     

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotókkal frissítjük cikkünket!

  Háború Művészete magazin

2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.