2024. 07. 15. hétfő
Henrik, Roland
: 391 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Alkotmánybírósághoz fordul a Hosz

Hosz  |  2005. 02. 02., 10:55

A Honvédszakszervezet véleménye szerint a Honvédelmi Minisztérium is azon tárcák közé tartozik, amely nem teljesítette a kormánymegállapodásban foglaltakat, hiszen egyfelől nem biztosítja a 6%-os kötelező illetményfejlesztést minden állománykategóriában (a középszintű és országos szintű szerveknél szolgálatot teljesítő katonák esetében ez csak 5% lesz), ráadásul a tárcaszintű megállapodást – a HOSZ alternatív javaslatainak elutasításával - éppen az érintett állománykategória, a katonák reprezentatív szakszervezetének mellőzésével írta alá. Ugyancsak borzolja a tisztek, tiszthelyettesek kedélyállapotát a 2004. évi 13. havi illetmények elmaradásának ügye. Ezzel kapcsolatban a Honvédszakszervezet önállóan is kérelmet nyújt be az Alkotmánybírósághoz - jelentette ki újságírók előtt Farkas László elnök a Hosz február 3-i sajtóbeszélgetésén...

,,A reprezentatív szakszervezet bevonása nélküli vezetői döntések születnek, szétzilált az érdekegyeztetés a honvédelmi tárcánál. Szégyenletes a 2005-ös illetményfejlesztésről szóló megállapodás, amelyet a HM olyan szervezetekkel írt alá, akik nem kompetensek a katonák ügyében (Hodosz), illetve akikkel nincs értelme megállapodni (BEOSZ, CSÉSZ) a hivatásos és szerződéses katonák illetményéről.” – kezdte tájékoztatóját Farkas László elnök. A 2004. évi 13. havi illetmény ügyében a Hosz elnöke elmondta, Alkotmánybírósághoz fordul a reprezentatív katona szakszervezet, mivel egy törvényi trükkel egyszerűen eltüntették a múlt évi különjuttatást a katonák zsebéből.

A szakszervezeti vezető – újságírói kérdésre válaszolva - kiemelte: üzenetértéke van a szaktárca intézkedéseinek, hiszen úgy nem lesz, de nem is lehet önkéntes haderő Magyarországon, ha folyamatosan csorbítják a már kiharcolt külön juttatásokat, visszafejlesztik a szociális járandóságokat. Farkas László szerint a fenti intézkedések mellett a haderő folyamatos karcsúsítása, az utazási költségtérítés megadóztatása is tovább rombolja a katonák létbiztonságba, a Magyar Honvédségbe mint munkaadóba vetett hitét.     

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.