2023. 06. 05. hétfő
Fatime
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A szolidaritás, a bajtársiasság jegyében

Hosz  |  2005. 02. 08., 14:28

Másfél évtizede müködik a Magyar Honvédség Szociálpolitikai Közhasznú Alapítványa, s ez idö alatt megközelíti a húszezer föt azoknak a száma, akik életük nehéz, gondokkal terhelt idöszakában bízvást számíthattak a kurátorok empátiájára, az alapítvány anyagi támogatására. A kuratórium munkájában a megalakulás óta részt vesz Csetényi László, aki a Honvédszakszervezetet képviseli a rangos grémiumban.

– A történeti hüség kedvéért érdemes megjegyezni, hogy a már a Hosz jogelödjeinek delegáltjaként is részt vettem az alapítvány tevékenységében. Az 1990-es megalakulás óta 2004-ig az alapítvány munkájáért a mindenkori vezérkari fönök volt a felelös, ám ez a tisztség tavaly megváltozott, s immár a közalapítványi státusz miatt a honvédelmi miniszter hatáskörébe került. Tizenöt évvel ezelött húszmillió forint volt az alapító összeg, jelenleg ennek háromszorosából gazdálkodhatunk. Az elmúlt év – az új jogállás miatt – tulajdonképpen kísérleti idöszaknak is tekinthetö, bár a munkánkban ez korántsem volt érzékelhetö. 1316 fönek 38,5 millió forintot folyósítottunk, melyböl címzett támogatásként 30 milliót a tárca biztosított. Jellemzö egyébként a hazai szociális helyzetre, hogy az érintettek 50%-a nyugalmazott katona és polgári alkalmazott: ök összesen 17,5 millió forint segélyben részesültek. Az állományból kikerülöket 5,1 millió forinttal segélyeztük, ezzel 105 fö átképzési támogatását tudtuk biztosítani. Több mint tízmillió forinttal kívántuk a rászoruló özvegyek, árvák napi megélhetési gondjain segíteni, míg a szolgálati kötelmeknél balesetet szenvedett 125 bajtársunknak 3,7 millió forintot utaltunk ki. Az igények pozitív elbírálásának azonban elengedhetetlen feltétele, hogy a kérelmezö pontos, ellenörizhetö adatokkal támassza alá megalapozott igényét. Ennek hiányában tavaly 202 pályázatot kellett érdemi tárgyalás nélkül elutasítanunk.

Csetényi László elmondta, hogy a Magyar Honvédség Szociálpolitikai Közhasznú Alapítvány kuratóriumának munkáját, a döntések elökészítését a titkárság végzi, a segélyek összegét a keretgazdák javaslatának figyelembevételével viszont a kuratórium határozza meg. S bár a testület csak negyedévente ülésezik, ez a döntéseket nem befolyásolja, hiszen sürgösségi ügyekben, telefonon történt egyeztetés után a titkárság gondoskodik a pénz kiutalásáról.

– Hangsúlyozni szeretném, hogy az elbírálásnál rendkívül sokat jelenthet a Honvédszakszervezet, a BEOSZ és a Hodosz tagok aktvitása, a valóban rászoruló személyek felkutatása, valós helyzetük bemutatása. Számítunk a nyugállományú tagozat és a szekciók ilyen irányú érdeklödésére, hiszen ebben a közegben meglehetösen jól ismerik a tagok problémáit, s valószínüleg a nyilvántartásuk is pontos.

Azt gondolom, érdemes a Hosz tagok figyelmét arra is felhívni, hogy a kérelmeket a hadkiegészítö parancsnokságokra kell eljuttatni. A hozzánk beérkezö anyagokat a négy keretgazda és a kurátorok állásfoglalása alapján minösíti a kuratórium, amely indokolt esetben méltányosságot is gyakorol – így gyakran a támogatás összege is emelkedik. Talán fontos információ az is, hogy az általunk folyósított támogatások adómentesek.

Az alapítvány kurátora felhívta a figyelmet arra is, hogy a katonák személyi jövedelemadójának 1%-os felajánlásával évente több millió forinttal gazdagodhat a rászorultak megsegítésére fordítható összeg. Ugyanakkor nehezíti a megalapozott döntést, hogy hét-nyolc segélyezési forma létezik a seregben, s számtalan csekély tökével rendelkezö alapítvány is munkálkodik az alakulatoknál. Az átfedések kizárása csak jó kommunikációval lehetséges.

– Meggyözödésem, hogy a támogatások nagysága és formái is bövülhetnének, ha kevesebb alapítvány vállalná fel ezt a nemes feladatot, s célszerü lenne azt is egységesíteni, milyen feltételekkel, mely célra biztosítanak segélyt. Ezen túlmenöen természetesen mi is gondolkodunk azon, hogyan tudnánk a támogatási lehetöségeket bövíteni: ennek egyik formája például az üdülési díj támogatása lehet. Segíteni akarunk tehát, de csak a valóban rászorulóknak, s ehhez kérjük a Hosz tagjainak segítségét.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.