2023. 09. 21. csütörtök
Máté, Mirella
: 386 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Megállapodtak - a Hosz nélkül!

Hosz  |  2005. 02. 08., 14:46

A Honvédelmi Érdekegyeztetö Fórum (HÉF) január 19-én tárgyalta a hivatásos, szerzödéses, köztisztviselöi és közalkalmazotti állomány 2005. évi illetményfejlesztésröl szóló megállapodást. Mivel a honvédelmi miniszter még korábban felmondta a Honvédszakszervezettel (Hosz) kötött kétoldalú megállapodást, így a katonák reprezentatív szakszervezetének jelenléte és hozzájárulása nélkül állapodott meg a HÉF résztvevöivel, a Hodosz, a BEOSZ és a CSÉSZ vezetöivel.

A HÉF egyetlen napirendi pontot tartalmazó ülésén Erdélyi Lajos dandártábornok vezette a munkaadói oldalt, a munkavállalói oldal ügyvivöje pedig Breuer László, a Hodosz vezetö titkára volt. Az ülés Iváncsik Imre politikai államtitkár szóbeli kiegészítésével kezdödött. Az államtitkár kiemelte, hogy több lépcsöben zajlottak az egyeztetések, a január 3-i és 14-i tárgyalások pedig már a végleges megállapodást voltak hivatottak elökészíteni. Iváncsik Imre elmondta, hogy a Honvédszakszervezet – a HÉF-röl történö távolmaradása miatt – írásban jelezte észrevételeit, köztük azt is, hogy csak a tavalyihoz hasonló, egyösszegü, 15 ezer forintos kifizetés esetén írja alá a megállapodást. A HM forráshiányra hivatkozva az egyszeri kifizetést elvetette. A HÉF ülésén az is elhangzott, hogy a kifizetés elmaradása esetén – a Hosz kérésére – a HM a Hodosz-szal, mint a közalkalmazottak reprezentatív szakszervezetével való megállapodástól válassza külön a katonákkal való további egyeztetést, esetleges megállapodást. A munkaadói oldal ebbe nem ment bele, továbbra is ahhoz ragaszkodott, hogy közös megállapodás köttessen, és azt a BEOSZ és a CSÉSZ is írja alá – ez pedig január 24-én már meg is történt –  a szerk.  

A HM politikai államtitkára fontosnak tartotta azt is hangsúlyozni, hogy a tavalyihoz hasonlóan a Honvédelmi Minisztérium idén is vállalja, hogy az év közben keletkezett esetleges megtakarításokat a személyi állomány anyagi elismerésére fordítja majd.

A HÉF – lapzártánk után – január 31-én, már a HM és HVK háttérintézményeinek átszervezéséröl tárgyalt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-04 10:07:16
A 10. Fáy túra része a Honvédszakszervezet, Magyar Honvédség 175. éves jubileumához kapcsolódó rendezvénysorozatnak, mely 2023. július 22-én kerül megtartásra Gombán, melyre szeretettel várják a vállalkozó kedvű katonákat...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.