2024. 04. 22. hétfő
Csilla, Noémi
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Megállapodtak - a Hosz nélkül!

Hosz  |  2005. 02. 08., 14:46

A Honvédelmi Érdekegyeztetö Fórum (HÉF) január 19-én tárgyalta a hivatásos, szerzödéses, köztisztviselöi és közalkalmazotti állomány 2005. évi illetményfejlesztésröl szóló megállapodást. Mivel a honvédelmi miniszter még korábban felmondta a Honvédszakszervezettel (Hosz) kötött kétoldalú megállapodást, így a katonák reprezentatív szakszervezetének jelenléte és hozzájárulása nélkül állapodott meg a HÉF résztvevöivel, a Hodosz, a BEOSZ és a CSÉSZ vezetöivel.

A HÉF egyetlen napirendi pontot tartalmazó ülésén Erdélyi Lajos dandártábornok vezette a munkaadói oldalt, a munkavállalói oldal ügyvivöje pedig Breuer László, a Hodosz vezetö titkára volt. Az ülés Iváncsik Imre politikai államtitkár szóbeli kiegészítésével kezdödött. Az államtitkár kiemelte, hogy több lépcsöben zajlottak az egyeztetések, a január 3-i és 14-i tárgyalások pedig már a végleges megállapodást voltak hivatottak elökészíteni. Iváncsik Imre elmondta, hogy a Honvédszakszervezet – a HÉF-röl történö távolmaradása miatt – írásban jelezte észrevételeit, köztük azt is, hogy csak a tavalyihoz hasonló, egyösszegü, 15 ezer forintos kifizetés esetén írja alá a megállapodást. A HM forráshiányra hivatkozva az egyszeri kifizetést elvetette. A HÉF ülésén az is elhangzott, hogy a kifizetés elmaradása esetén – a Hosz kérésére – a HM a Hodosz-szal, mint a közalkalmazottak reprezentatív szakszervezetével való megállapodástól válassza külön a katonákkal való további egyeztetést, esetleges megállapodást. A munkaadói oldal ebbe nem ment bele, továbbra is ahhoz ragaszkodott, hogy közös megállapodás köttessen, és azt a BEOSZ és a CSÉSZ is írja alá – ez pedig január 24-én már meg is történt –  a szerk.  

A HM politikai államtitkára fontosnak tartotta azt is hangsúlyozni, hogy a tavalyihoz hasonlóan a Honvédelmi Minisztérium idén is vállalja, hogy az év közben keletkezett esetleges megtakarításokat a személyi állomány anyagi elismerésére fordítja majd.

A HÉF – lapzártánk után – január 31-én, már a HM és HVK háttérintézményeinek átszervezéséröl tárgyalt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.