2023. 06. 06. kedd
Cintia, Norbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Haderőnemi gyűlés a szárazföldnél

Hosz  |  2005. 02. 23., 11:17

A székesfehérvári Helyőrségi Klubban február 23-án Oláh Gábor haderőnemi titkár nyitotta meg a rendezvényt. Miután köszöntötte Tóth László alelnököt, Besenyei Csaba elnökségi tagot, a megjelent ügyvivőket, haderőnemi titkárokat, alapszervezeti- és csoportvezetőket, a házigazda Mészáros Géza elnökségi tag a legfőbb célként a február 24-i választmányi ülés előtti - a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórumra (HÉF)-re történő visszatéréssel kapcsolatos - közös álláspont kialakítását nevezte meg…

A február 24-i rendkívüli választmányi ülés előzményeiről és miértjeiről Mészáros Géza szárazföldi haderőnemi képviselő elmondta: már hónapokkal ezelőtt felmerült, hogy meggondolás tárgyává kell tenni a HÉF-re történő visszatérést. Mint kiemelte: a fórumon sok minden eldőlhet, itt jelennek meg a munkáltatót képviselő katonai és politikai vezetők. Szerinte a Hosz-nak nem szabadna hagynia, hogy a HÉF munkájában résztvevő súlytalan szervezetek (pl: CSÉSZ) hallassák csak hangjukat, a Hosz is vegyen részt minőségének, súlyának megfelelő mértékben. A szárazföldi haderőnemi képviselő szerint a katonák reprezentatív szakszervezete a HÉF-en mutathatná meg leginkább erejét, érdekképviseleti, érdekérvényesítési szerepét. Tóth László alelnök hangsúlyozta: ha ilyen nagy a tagság részéről a nyomás, foglalkozni kell a HÉF-re történő visszatéréssel, bár sok minden egyéb dolog is rárakódott a fórumra való visszaülés kérdéskörére. Mint elmondta zavarkeltés a célja a honvédelmi tárcának, a szaktárca nem akarja, hogy erős legyen a Hosz, a Honvédelmi Minisztériumnak az az érdeke, hogy súlytalan szervezetekkel tárgyaljon, bennünket pedig megosszon. A Hosz alelnöke tudja, hogy zavar van a szakszervezeti gépezetben, pedig nem a belső ügyekkel, hanem más, sokkal fontosabb, a tagság érdekeinek képviseletével, érvényesítésével kellene mihamarabb foglalkozni. Az alelnök kiemelte: az elnökségen belül kétféle álláspont van, ezek pedig megmerevedtek. Hozzátette, hogy mindkét vélemény azonos abban, hogy ott kell lenni a HÉF-en, a visszatérés mikéntjében van vita. Tóth László szerint nem akarhatja a Hosz, hogy lehajtott fejjel jelenjen meg, feltétel nélkül semmiképpen nem szabad a HÉF-en megjelenni, ez a szakszervezet ellehetetlenüléshez vezethet.

Kun Ferenc hozzászólásban fogalmazta meg, hogy a Hosz által kiküldött háttéranyagokból számára az derül ki, hogy az információcsere, a tárgyalások folyamatossága miatt érdemben kellene részt venni a honvédelmi érdekegyeztetésben. A szárazföldi haderőnemi képviselő helyettese szerint, ezért vissza kell térni a plenáris ülésekre. A plenáris ülésről történő távolmaradás nem befolyásolja az érdemi munkát, a szakszervezetet kár nem éri – mondta válaszában Tóth László. A következő hozzászóló, dr. Ujfaludi Zoltán számára nem tiszta pontosan mit akar most a szakszervezet. Megkérdezte, hogy határozatot fog-e - ezzel kapcsolatban – hozni a február 24-i választmányi ülés. A szentesi alapszervezeti vezető szerint előre ki kell alakítani a két szembenálló oldal álláspontját, hiszen az elnökségi határozat – noha jó kiindulási alap – mégsem alkalmas arra, hogy lehetővé tegye az azonnali visszatérést. Oláh József szerint csak a Hosz elnöksége által megfogalmazott feltételek teljesülése után, a HM és a Hosz közötti konszenzus megteremtésével szabadna visszatérni a HÉF-re. A légvédelmi haderőnemi titkár elmondta, hogy a Hosz-nak nincsenek barátai, nincsenek ellenségei, érdekei vannak, ezt kell szem előtt tartani.

A szárazföldi haderőnemi gyűlés ezt követően - az elnökségi határozat alapján - a február 24-i választmányi ülés elé terjesztendő határozati javaslatot tárgyalta.   

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.