2023. 09. 23. szombat
Tekla
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Haderőnemi gyűlés a szárazföldnél

Hosz  |  2005. 02. 23., 11:17

A székesfehérvári Helyőrségi Klubban február 23-án Oláh Gábor haderőnemi titkár nyitotta meg a rendezvényt. Miután köszöntötte Tóth László alelnököt, Besenyei Csaba elnökségi tagot, a megjelent ügyvivőket, haderőnemi titkárokat, alapszervezeti- és csoportvezetőket, a házigazda Mészáros Géza elnökségi tag a legfőbb célként a február 24-i választmányi ülés előtti - a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórumra (HÉF)-re történő visszatéréssel kapcsolatos - közös álláspont kialakítását nevezte meg…

A február 24-i rendkívüli választmányi ülés előzményeiről és miértjeiről Mészáros Géza szárazföldi haderőnemi képviselő elmondta: már hónapokkal ezelőtt felmerült, hogy meggondolás tárgyává kell tenni a HÉF-re történő visszatérést. Mint kiemelte: a fórumon sok minden eldőlhet, itt jelennek meg a munkáltatót képviselő katonai és politikai vezetők. Szerinte a Hosz-nak nem szabadna hagynia, hogy a HÉF munkájában résztvevő súlytalan szervezetek (pl: CSÉSZ) hallassák csak hangjukat, a Hosz is vegyen részt minőségének, súlyának megfelelő mértékben. A szárazföldi haderőnemi képviselő szerint a katonák reprezentatív szakszervezete a HÉF-en mutathatná meg leginkább erejét, érdekképviseleti, érdekérvényesítési szerepét. Tóth László alelnök hangsúlyozta: ha ilyen nagy a tagság részéről a nyomás, foglalkozni kell a HÉF-re történő visszatéréssel, bár sok minden egyéb dolog is rárakódott a fórumra való visszaülés kérdéskörére. Mint elmondta zavarkeltés a célja a honvédelmi tárcának, a szaktárca nem akarja, hogy erős legyen a Hosz, a Honvédelmi Minisztériumnak az az érdeke, hogy súlytalan szervezetekkel tárgyaljon, bennünket pedig megosszon. A Hosz alelnöke tudja, hogy zavar van a szakszervezeti gépezetben, pedig nem a belső ügyekkel, hanem más, sokkal fontosabb, a tagság érdekeinek képviseletével, érvényesítésével kellene mihamarabb foglalkozni. Az alelnök kiemelte: az elnökségen belül kétféle álláspont van, ezek pedig megmerevedtek. Hozzátette, hogy mindkét vélemény azonos abban, hogy ott kell lenni a HÉF-en, a visszatérés mikéntjében van vita. Tóth László szerint nem akarhatja a Hosz, hogy lehajtott fejjel jelenjen meg, feltétel nélkül semmiképpen nem szabad a HÉF-en megjelenni, ez a szakszervezet ellehetetlenüléshez vezethet.

Kun Ferenc hozzászólásban fogalmazta meg, hogy a Hosz által kiküldött háttéranyagokból számára az derül ki, hogy az információcsere, a tárgyalások folyamatossága miatt érdemben kellene részt venni a honvédelmi érdekegyeztetésben. A szárazföldi haderőnemi képviselő helyettese szerint, ezért vissza kell térni a plenáris ülésekre. A plenáris ülésről történő távolmaradás nem befolyásolja az érdemi munkát, a szakszervezetet kár nem éri – mondta válaszában Tóth László. A következő hozzászóló, dr. Ujfaludi Zoltán számára nem tiszta pontosan mit akar most a szakszervezet. Megkérdezte, hogy határozatot fog-e - ezzel kapcsolatban – hozni a február 24-i választmányi ülés. A szentesi alapszervezeti vezető szerint előre ki kell alakítani a két szembenálló oldal álláspontját, hiszen az elnökségi határozat – noha jó kiindulási alap – mégsem alkalmas arra, hogy lehetővé tegye az azonnali visszatérést. Oláh József szerint csak a Hosz elnöksége által megfogalmazott feltételek teljesülése után, a HM és a Hosz közötti konszenzus megteremtésével szabadna visszatérni a HÉF-re. A légvédelmi haderőnemi titkár elmondta, hogy a Hosz-nak nincsenek barátai, nincsenek ellenségei, érdekei vannak, ezt kell szem előtt tartani.

A szárazföldi haderőnemi gyűlés ezt követően - az elnökségi határozat alapján - a február 24-i választmányi ülés elé terjesztendő határozati javaslatot tárgyalta.   

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-04 10:07:16
A 10. Fáy túra része a Honvédszakszervezet, Magyar Honvédség 175. éves jubileumához kapcsolódó rendezvénysorozatnak, mely 2023. július 22-én kerül megtartásra Gombán, melyre szeretettel várják a vállalkozó kedvű katonákat...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.