2024. 04. 21.
Konrád
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Haderőnemi gyűlés a szárazföldnél

Hosz  |  2005. 02. 23., 11:17

A székesfehérvári Helyőrségi Klubban február 23-án Oláh Gábor haderőnemi titkár nyitotta meg a rendezvényt. Miután köszöntötte Tóth László alelnököt, Besenyei Csaba elnökségi tagot, a megjelent ügyvivőket, haderőnemi titkárokat, alapszervezeti- és csoportvezetőket, a házigazda Mészáros Géza elnökségi tag a legfőbb célként a február 24-i választmányi ülés előtti - a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórumra (HÉF)-re történő visszatéréssel kapcsolatos - közös álláspont kialakítását nevezte meg…

A február 24-i rendkívüli választmányi ülés előzményeiről és miértjeiről Mészáros Géza szárazföldi haderőnemi képviselő elmondta: már hónapokkal ezelőtt felmerült, hogy meggondolás tárgyává kell tenni a HÉF-re történő visszatérést. Mint kiemelte: a fórumon sok minden eldőlhet, itt jelennek meg a munkáltatót képviselő katonai és politikai vezetők. Szerinte a Hosz-nak nem szabadna hagynia, hogy a HÉF munkájában résztvevő súlytalan szervezetek (pl: CSÉSZ) hallassák csak hangjukat, a Hosz is vegyen részt minőségének, súlyának megfelelő mértékben. A szárazföldi haderőnemi képviselő szerint a katonák reprezentatív szakszervezete a HÉF-en mutathatná meg leginkább erejét, érdekképviseleti, érdekérvényesítési szerepét. Tóth László alelnök hangsúlyozta: ha ilyen nagy a tagság részéről a nyomás, foglalkozni kell a HÉF-re történő visszatéréssel, bár sok minden egyéb dolog is rárakódott a fórumra való visszaülés kérdéskörére. Mint elmondta zavarkeltés a célja a honvédelmi tárcának, a szaktárca nem akarja, hogy erős legyen a Hosz, a Honvédelmi Minisztériumnak az az érdeke, hogy súlytalan szervezetekkel tárgyaljon, bennünket pedig megosszon. A Hosz alelnöke tudja, hogy zavar van a szakszervezeti gépezetben, pedig nem a belső ügyekkel, hanem más, sokkal fontosabb, a tagság érdekeinek képviseletével, érvényesítésével kellene mihamarabb foglalkozni. Az alelnök kiemelte: az elnökségen belül kétféle álláspont van, ezek pedig megmerevedtek. Hozzátette, hogy mindkét vélemény azonos abban, hogy ott kell lenni a HÉF-en, a visszatérés mikéntjében van vita. Tóth László szerint nem akarhatja a Hosz, hogy lehajtott fejjel jelenjen meg, feltétel nélkül semmiképpen nem szabad a HÉF-en megjelenni, ez a szakszervezet ellehetetlenüléshez vezethet.

Kun Ferenc hozzászólásban fogalmazta meg, hogy a Hosz által kiküldött háttéranyagokból számára az derül ki, hogy az információcsere, a tárgyalások folyamatossága miatt érdemben kellene részt venni a honvédelmi érdekegyeztetésben. A szárazföldi haderőnemi képviselő helyettese szerint, ezért vissza kell térni a plenáris ülésekre. A plenáris ülésről történő távolmaradás nem befolyásolja az érdemi munkát, a szakszervezetet kár nem éri – mondta válaszában Tóth László. A következő hozzászóló, dr. Ujfaludi Zoltán számára nem tiszta pontosan mit akar most a szakszervezet. Megkérdezte, hogy határozatot fog-e - ezzel kapcsolatban – hozni a február 24-i választmányi ülés. A szentesi alapszervezeti vezető szerint előre ki kell alakítani a két szembenálló oldal álláspontját, hiszen az elnökségi határozat – noha jó kiindulási alap – mégsem alkalmas arra, hogy lehetővé tegye az azonnali visszatérést. Oláh József szerint csak a Hosz elnöksége által megfogalmazott feltételek teljesülése után, a HM és a Hosz közötti konszenzus megteremtésével szabadna visszatérni a HÉF-re. A légvédelmi haderőnemi titkár elmondta, hogy a Hosz-nak nincsenek barátai, nincsenek ellenségei, érdekei vannak, ezt kell szem előtt tartani.

A szárazföldi haderőnemi gyűlés ezt követően - az elnökségi határozat alapján - a február 24-i választmányi ülés elé terjesztendő határozati javaslatot tárgyalta.   

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.