2023. 06. 01. csütörtök
Tünde
: 371 Ft   : 348 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Jelölőgyűlés Győrött

Hosz  |  2005. 03. 08., 10:53

A Honvédszakszervezet (Hosz) Országos Választmánya február végén döntött: tisztújítás céljából rendkívüli kongresszus lesz. A légierő haderőnem a vezető tisztségviselőket jelölő gyűlését március 8-án tartotta. A győri ülést – Heling Ottó és Tóth László alelnökök jelenlétében - Andor Tamás haderőnemi képviselő nyitotta meg…  

A légierő haderőnem ülésén elsőként az elmúlt időszak szakszervezeti történéseiről számolt be Andor Tamás. A Hosz elnökségi tagja – többek között – tájékoztatta a megjelent alapszervezeti és csoportvezetőket az Egységes Közszolgálati Törvény legutóbbi, katonákat is érintő tervezetéről, a haderőreform időszerű kérdéseiről, valamint az alapszervezetekkel történő kapcsolattartás, információáramlás jelenlegi helyzetéről. A légierő haderőnemi képviselője kiemelte: az elmúlt hónapokat sok munka jellemezte, Pápa kivételével minden alapszervezethez, illetve csoporthoz - személyesen is - eljutott a haderőnemi titkár és az elnökségi tag. A haderőnemi iroda működése – a többszöri költözés ellenére is – megoldott, az elektronikus információ-áramoltatás jól szolgálja a Hosz légierő haderőnemhez tartozó tagságának érdekeit és igényeit, az iroda kiadásai időarányosak. Az elnökségi tag beszámolóját a haderőnem elfogadta.

Heiling Ottó alelnök hozzászólásában kijelentette: az elnökségben kialakult konfliktust a február 24-i Választmányi ülésnek kellett volna feloldani, mivel ez nem történt meg, így az április 9-én megrendezendő rendkívüli kongresszusnak muszáj állást foglalni az ügyben. Iváncsik Miklós alapszervezeti vezető véleménye szerint az elmúlt hetek belső konfliktusát nem szabadott volna az elnökség hatáskörén túlra vinni. 

Ezt követően Oláh József haderőnemi titkár ismertette, hogy a Hosz Alapszabályának hatályos paragrafusa szerint az alapszervezeteknek és a csoportoknak haderőnemi képviselőt kell választani. A haderőnem képviselőjének újfent Andor Tamást, helyettesének pedig ismét Iváncsik Miklóst jelölték.

Az egyebek napirendi pontban Heiling Ottó számolt be a március 7-i - politikai államtitkárral történt - tárgyalás eredményeiről. Iváncsik államtitkár követhetőnek és reálisnak nevezte a Hosz HÉF-re történő visszatéréssel kapcsolatos választmányi határozatában foglaltakat, elmozdulásról viszont nem beszélhetünk - mondta az alelnök. Besenyei Csaba logisztikai haderőnemi képviselő hozzászólásában elmondta, hogy optimista a március 7-i tárgyalás után, előremutatónak nevezte az államtitkár szakszervezeti javaslatokhoz való hozzáállását, a Hosz visszatérési szándékát. Besenyei Csaba ezt követően személyi javaslatait fogalmazta meg, a logisztikai haderőnem nevében Mészáros Gézát elnöknek, Heiling Ottót pedig alelnöknek javasolta a légierő haderőnem tagsága számára.  

Ezt követően vita alakult ki a jelenlegi, a rendkívüli kongresszus előtti helyzettel kapcsolatban. Több alapszervezeti vezető megfogalmazta: nincs a jelenlegi elnök ellen bizalmatlanság, a tagság nem akarta Farkas László és az elnökség többi tagjának lemondását, inkább - mint elmondták - a konszenzusra való törekvés lenne az elsődleges. Ezután Andor Tamás elnökségi tag a ,,hogyan továbbról" faggatta a haderőnemi gyűlés résztvevőit. Dobai István, a kecskeméti alapszervezet vezetőségi tagja kijelentette, hogy április 9-én a légierő küldöttei a most képviselőnek, illetve helyettesének jelölt tisztségviselőket fogja megválasztani. Heiling Ottó reflexiójában elmondta, hogy minden választott testületnek addig kell gyúrni az ügyeket, ameddig meg nem oldja azokat. A Hosz alelnöke szerint jelenségként kell értékelni a mostani helyzetet, - mint elmondta - tudni kell egymás szemébe nézni, bízni kell a másikban, a jövőben is hatékonyan kell képviselni a tagság érdekeit.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.

  Háború Művészete magazin

„Katonáink ismét hősiesen teljesítették kötelességüket” – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter május 30-án, Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.