2024. 04. 17. szerda
Rudolf
: 393 Ft   : 370 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Jelölőgyűlés Győrött

Hosz  |  2005. 03. 08., 10:53

A Honvédszakszervezet (Hosz) Országos Választmánya február végén döntött: tisztújítás céljából rendkívüli kongresszus lesz. A légierő haderőnem a vezető tisztségviselőket jelölő gyűlését március 8-án tartotta. A győri ülést – Heling Ottó és Tóth László alelnökök jelenlétében - Andor Tamás haderőnemi képviselő nyitotta meg…  

A légierő haderőnem ülésén elsőként az elmúlt időszak szakszervezeti történéseiről számolt be Andor Tamás. A Hosz elnökségi tagja – többek között – tájékoztatta a megjelent alapszervezeti és csoportvezetőket az Egységes Közszolgálati Törvény legutóbbi, katonákat is érintő tervezetéről, a haderőreform időszerű kérdéseiről, valamint az alapszervezetekkel történő kapcsolattartás, információáramlás jelenlegi helyzetéről. A légierő haderőnemi képviselője kiemelte: az elmúlt hónapokat sok munka jellemezte, Pápa kivételével minden alapszervezethez, illetve csoporthoz - személyesen is - eljutott a haderőnemi titkár és az elnökségi tag. A haderőnemi iroda működése – a többszöri költözés ellenére is – megoldott, az elektronikus információ-áramoltatás jól szolgálja a Hosz légierő haderőnemhez tartozó tagságának érdekeit és igényeit, az iroda kiadásai időarányosak. Az elnökségi tag beszámolóját a haderőnem elfogadta.

Heiling Ottó alelnök hozzászólásában kijelentette: az elnökségben kialakult konfliktust a február 24-i Választmányi ülésnek kellett volna feloldani, mivel ez nem történt meg, így az április 9-én megrendezendő rendkívüli kongresszusnak muszáj állást foglalni az ügyben. Iváncsik Miklós alapszervezeti vezető véleménye szerint az elmúlt hetek belső konfliktusát nem szabadott volna az elnökség hatáskörén túlra vinni. 

Ezt követően Oláh József haderőnemi titkár ismertette, hogy a Hosz Alapszabályának hatályos paragrafusa szerint az alapszervezeteknek és a csoportoknak haderőnemi képviselőt kell választani. A haderőnem képviselőjének újfent Andor Tamást, helyettesének pedig ismét Iváncsik Miklóst jelölték.

Az egyebek napirendi pontban Heiling Ottó számolt be a március 7-i - politikai államtitkárral történt - tárgyalás eredményeiről. Iváncsik államtitkár követhetőnek és reálisnak nevezte a Hosz HÉF-re történő visszatéréssel kapcsolatos választmányi határozatában foglaltakat, elmozdulásról viszont nem beszélhetünk - mondta az alelnök. Besenyei Csaba logisztikai haderőnemi képviselő hozzászólásában elmondta, hogy optimista a március 7-i tárgyalás után, előremutatónak nevezte az államtitkár szakszervezeti javaslatokhoz való hozzáállását, a Hosz visszatérési szándékát. Besenyei Csaba ezt követően személyi javaslatait fogalmazta meg, a logisztikai haderőnem nevében Mészáros Gézát elnöknek, Heiling Ottót pedig alelnöknek javasolta a légierő haderőnem tagsága számára.  

Ezt követően vita alakult ki a jelenlegi, a rendkívüli kongresszus előtti helyzettel kapcsolatban. Több alapszervezeti vezető megfogalmazta: nincs a jelenlegi elnök ellen bizalmatlanság, a tagság nem akarta Farkas László és az elnökség többi tagjának lemondását, inkább - mint elmondták - a konszenzusra való törekvés lenne az elsődleges. Ezután Andor Tamás elnökségi tag a ,,hogyan továbbról" faggatta a haderőnemi gyűlés résztvevőit. Dobai István, a kecskeméti alapszervezet vezetőségi tagja kijelentette, hogy április 9-én a légierő küldöttei a most képviselőnek, illetve helyettesének jelölt tisztségviselőket fogja megválasztani. Heiling Ottó reflexiójában elmondta, hogy minden választott testületnek addig kell gyúrni az ügyeket, ameddig meg nem oldja azokat. A Hosz alelnöke szerint jelenségként kell értékelni a mostani helyzetet, - mint elmondta - tudni kell egymás szemébe nézni, bízni kell a másikban, a jövőben is hatékonyan kell képviselni a tagság érdekeit.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”
Széchenyi 2020 europai szociális alap.