2024. 06. 23.
Zoltán
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Borka István nyílt levele

Hosz  |  2005. 03. 31., 08:56

Borka István a Hosz február 24-i választmányi ülésén elismerte, hogy találkozót kezdeményezett a HM politikai államtitkára és a haderönemi képviselök között, az elnökség és az ö tudtuk nélkül. A minisztériumi csoportvezetö a március 24-ei elnökségi ülésen történt meghallgatáson ezt a tényt megerösítette. Az Elnökség tagjai eltérö véleményüknek adtak hangot az ügy megítélésével kapcsolatban, a többségi álláspont alapján azonban Borka István a fenti cselekedetével megsértette az Alapszabály több pontját is, nehéz helyzetbe hozva ezzel a Hosz Elnökségét, súlyos mûködési zavarokat okozva a szervezet életében. Tevékenysége ellentétes a szakszervezet különbözö szabályzóiban és határozataiban foglaltakkal. A fentiek miatt az Elnökség Borka Istvánt többségi határozattal (5 igen szavazattal, 3 tartózkodás mellett) a Hosz tagjai sorából Borka Istvánt kizárta. A határozat ellen a Választmánynál fellebbezhet, így a döntés nem jogerös.

Tisztelt Olvasó!

Tisztelt Tagtársam!

 Az elmúlt választmányi ülés óta több, méltánytalan támadás elszenvedöje voltam. A legutóbbi Egység újságban megjelentek késztettek arra, hogy lehetöséget kérjek és  véleményemet röviden kifejtsem.

 

1. A Hosz honlapján megjelent idézet tölem, korrekt volt. Most is vállalom. Csak a teljes idézetet tessék végigolvasni és gondolni. „ Én kezdeményeztem a politikai államtitkár úrnál, hogy hallgassa meg a haderönemi képviselöket a területükön kialakult helyzetröl és a katonák problémáiról, beleértve a minisztérium és a háttérintézményekben dolgozók helyzetét is, talán – ha lehet – így lesz elörelépés. Amennyiben cselekedetem Alapszabályba ütközö, úgy kérem ezt megvizsgálni, így a felelösség megállapításáról is dönthet az adott fórum.” Az, hogy kezdeményeztem, úgy gondolom ma is, nem ütközik Alapszabályba. De állok elébe minden vizsgálatnak.”  Mindez, mint az újságban gondolom itt olvasható, megtörtént. Most elöször, hogy valakit az elnökség kizárt. Alapító tagot. „Szakszervezeti díj” kitüntetettjét azért mert meghallgatást kezdeményezett ott, ahol csoportvezetö.

 

2. Megkezdödött a kongresszus elökészítése címmel megjelentetett internetes tudósításban szó szerint ez olvasható „Borka István Hosz csoportvezetö – a HM vezetöivel történö tárgyalások kezdeményezésével – megsértette az Alapszabályt. Szoboszlai Endre elnökségi tag hangsúlyozta: Borka István lépése válsághelyzetet indukált a Hosz vezetésében, a minisztériumi csoportvezetönek nincs helye a katonák reprezentatív szakszervezetének tagjai között.” Vannak akik tévedhetetlenek és már ránézésre tudják az ítéletet. Most is azt gondolom, nem tárgyalásokat kezdeményeztem, csak meghallgatást. De ez itt már súlyosan az alapszabályba ütközö cselekedet. Így ítélték öten. Viszont ha ez a lépés válsághelyzetet okozott az elnökségben akkor szerintem nagyobb a baj.

 

3. A szakszervezet régóta használt szlogenje” Rólunk, nélkülünk, ne döntsenek!”  De mindezt figyelembe vehették volna akkor, amikor a felmentésem ügyében érkezett levélre válaszoltak. Elötte, mint minden tagot engem is megkérdezhetett volna az Elnök úr, mit válaszoljanak és én mit gondolok saját ügyemröl. De ezt nem tették meg!

 

4. Ha  volt, felelösségemet elismerem. De azt nem, hogy azt a szervezetet, amit tizennégy éve valamilyen formában és tisztségben építettem tönkre akartam tenni és azt sem, hogy azt a válságot, ami kialakult én okoztam volna. Ez ellen tiltakozom!  Ajánlom figyelmébe minden Olvasónak Hamvas Béla gondolatait: „Eszméket gyártani csak azért, hogy az embert el lehessen nyomni és ki lehessen zsákmányolni. Ez már a múlté. A Nagyinkvizátor helyébe ma már az apparátus lépett. A megoldás kitûnö. Már ideológiára sincs szükség. Az apparátus felelösség nélkül, dicsöség nélkül van. Elönye, hogy az emberböl automatikusan kiírtja az öntudatot és az önérzetet.”

 

 

Tisztelettel: Borka István, az Egység alapító felelös szerkesztöje

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Rendkívüli intézkedésekkel készül az olimpia miatt megnövekedett utas- és csomagforgalomra az Air France. A légitársaság több ezer fővel növelte dolgozói létszámát, minden üzemképes repülőgépét menetrendbe állítja és megerősíti poggyászkezelő részlegét.

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban számoltunk be lapunkon Brunei H145M rendeléséről, most pedig folytatódik a sor Belgiummal: az újabb beszerzés hírét a Párizsban megrendezett Eurosatory védelmi és biztonsági kiállításon jelentették be.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.