2023. 06. 02. péntek
Anita, Kármen
: 371 Ft   : 347 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Borka István nyílt levele

Hosz  |  2005. 03. 31., 08:56

Borka István a Hosz február 24-i választmányi ülésén elismerte, hogy találkozót kezdeményezett a HM politikai államtitkára és a haderönemi képviselök között, az elnökség és az ö tudtuk nélkül. A minisztériumi csoportvezetö a március 24-ei elnökségi ülésen történt meghallgatáson ezt a tényt megerösítette. Az Elnökség tagjai eltérö véleményüknek adtak hangot az ügy megítélésével kapcsolatban, a többségi álláspont alapján azonban Borka István a fenti cselekedetével megsértette az Alapszabály több pontját is, nehéz helyzetbe hozva ezzel a Hosz Elnökségét, súlyos mûködési zavarokat okozva a szervezet életében. Tevékenysége ellentétes a szakszervezet különbözö szabályzóiban és határozataiban foglaltakkal. A fentiek miatt az Elnökség Borka Istvánt többségi határozattal (5 igen szavazattal, 3 tartózkodás mellett) a Hosz tagjai sorából Borka Istvánt kizárta. A határozat ellen a Választmánynál fellebbezhet, így a döntés nem jogerös.

Tisztelt Olvasó!

Tisztelt Tagtársam!

 Az elmúlt választmányi ülés óta több, méltánytalan támadás elszenvedöje voltam. A legutóbbi Egység újságban megjelentek késztettek arra, hogy lehetöséget kérjek és  véleményemet röviden kifejtsem.

 

1. A Hosz honlapján megjelent idézet tölem, korrekt volt. Most is vállalom. Csak a teljes idézetet tessék végigolvasni és gondolni. „ Én kezdeményeztem a politikai államtitkár úrnál, hogy hallgassa meg a haderönemi képviselöket a területükön kialakult helyzetröl és a katonák problémáiról, beleértve a minisztérium és a háttérintézményekben dolgozók helyzetét is, talán – ha lehet – így lesz elörelépés. Amennyiben cselekedetem Alapszabályba ütközö, úgy kérem ezt megvizsgálni, így a felelösség megállapításáról is dönthet az adott fórum.” Az, hogy kezdeményeztem, úgy gondolom ma is, nem ütközik Alapszabályba. De állok elébe minden vizsgálatnak.”  Mindez, mint az újságban gondolom itt olvasható, megtörtént. Most elöször, hogy valakit az elnökség kizárt. Alapító tagot. „Szakszervezeti díj” kitüntetettjét azért mert meghallgatást kezdeményezett ott, ahol csoportvezetö.

 

2. Megkezdödött a kongresszus elökészítése címmel megjelentetett internetes tudósításban szó szerint ez olvasható „Borka István Hosz csoportvezetö – a HM vezetöivel történö tárgyalások kezdeményezésével – megsértette az Alapszabályt. Szoboszlai Endre elnökségi tag hangsúlyozta: Borka István lépése válsághelyzetet indukált a Hosz vezetésében, a minisztériumi csoportvezetönek nincs helye a katonák reprezentatív szakszervezetének tagjai között.” Vannak akik tévedhetetlenek és már ránézésre tudják az ítéletet. Most is azt gondolom, nem tárgyalásokat kezdeményeztem, csak meghallgatást. De ez itt már súlyosan az alapszabályba ütközö cselekedet. Így ítélték öten. Viszont ha ez a lépés válsághelyzetet okozott az elnökségben akkor szerintem nagyobb a baj.

 

3. A szakszervezet régóta használt szlogenje” Rólunk, nélkülünk, ne döntsenek!”  De mindezt figyelembe vehették volna akkor, amikor a felmentésem ügyében érkezett levélre válaszoltak. Elötte, mint minden tagot engem is megkérdezhetett volna az Elnök úr, mit válaszoljanak és én mit gondolok saját ügyemröl. De ezt nem tették meg!

 

4. Ha  volt, felelösségemet elismerem. De azt nem, hogy azt a szervezetet, amit tizennégy éve valamilyen formában és tisztségben építettem tönkre akartam tenni és azt sem, hogy azt a válságot, ami kialakult én okoztam volna. Ez ellen tiltakozom!  Ajánlom figyelmébe minden Olvasónak Hamvas Béla gondolatait: „Eszméket gyártani csak azért, hogy az embert el lehessen nyomni és ki lehessen zsákmányolni. Ez már a múlté. A Nagyinkvizátor helyébe ma már az apparátus lépett. A megoldás kitûnö. Már ideológiára sincs szükség. Az apparátus felelösség nélkül, dicsöség nélkül van. Elönye, hogy az emberböl automatikusan kiírtja az öntudatot és az önérzetet.”

 

 

Tisztelettel: Borka István, az Egység alapító felelös szerkesztöje

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.

  Háború Művészete magazin

1942 tavaszán, a megtépázott amerikai USS Houston és az ausztrál HMAS Perth cirkálók, a Jáva-tengeren előző nap vívott tengeri csata túlélőiként, a Jáva és Szumátra között húzódó Szunda-szoroson át próbáltak egérutat nyerni a megállíthatatlanul előrenyomuló japánok elől. Nem jártak sikerrel és sorsukat sokáig homály fedte.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.