2024. 04. 15. hétfő
Tas, Anasztázia
: 393 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Marad-e a parancsnoki jutalom

Hosz  |  2005. 03. 31., 09:14

A hivatásos tisztek, tiszthelyettesek, valamint köztisztviselök és közalkalmazottak nyugállományba helyezésük alkalmából történö elismeréséröl szóló 82/1993 (HK 26) HM utasítás hatályon kívül helyezéséröl szóló HM utasítás-tervezetet Zsoldos Géza HÉF titkár juttatta el a Honvédszakszervezethez. A katonák reprezentatív szakszervezete március 18-án küldte meg válaszlevelét Iváncsik Imre politikai államtitkárnak. A levélben Farkas László elnök arra kérte az államtitkárt: tegye lehetövé, hogy az utasítás hatályon kívül helyezésének várható hatásairól és ezzel kapcsolatos Hosz álláspontról – az ügy sürgösségére való tekintettel egy közeli idöpontban – személyesen tájékoztathasson. 

 

 

* * *

 

 

Az államtitkár március 25-én fogadta a Hosz elnökét és alelnökét. Az érdekvédök tájékoztatták az államtitkár urat arról, hogy a tervezett intézkedésnek milyen hatásai lesznek az érintett állomány körében, bemutatták annak diszkriminatív és hangulatromboló hatásait is.

 

Farkas László és Heiling Ottó azt kérték továbbá az államtitkár úrtól, hogy a megvonás valós indokáról adjon tájékoztatást, mert az az utasítástervezetböl nem derült ki. Valamint felhívták a figyelmet a kormány nevében megfogalmazott ígéretre, amelyet a miniszterelnöki hivatalt vezetö miniszter, Kiss Péter tett 2004. június 10-én az FRDÉSZ megkeresésére válaszolva, miszerint az egységes közszolgálati törvény elökészítése nem irányul a hivatásos állomány nyugdíjba vonulási felté­teleinek – az érintettek számára hátrányos – módosítására.

 

Hangsúlyozták, hogy bár az ígéret a közszolgálati reformmal kapcsolatban született, de abból a kormányzati szándék világosan kitûnik, így azt a hátrányos módosítás más formájára is érvényesnek kell tekinteni. Az államtitkár úr megerösítette azt a feltételezést, hogy a módosítási elképzelés valójában a kiáramlási kedv csökkentésére született, mivel a bevezetés idöpontjában fennálló hátrányos nyugállományba helyezési feltételek, aminek ellentételezésére vezették be a 2 havi parancsnoki jutalmat, most már nem állnak fenn. A szakszervezeti vezetök az érvek felsorolása után kérték az államtitkár urat, járjon közbe annak érdekében, hogy a tervezett utasítás hatályon kívül helyezése ne történjen meg.

 

A találkozón szóba került még a 3-as TPSZI megszüntetése következtében a kiegeknél kialakuló helyzet, aminek eredményeként megszûnnek a pénzügyi referatúrák, szakfeladataikat pedig az állomány egyes tagjaira szándékoznak terhelni anélkül, hogy a plusz feladatokat ellentételeznék. Aggályos ez azért is, mert pénzügyi képzettséggel a hadkiegészítö parancsnokságok szakállománya nem rendelkezik.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Folytatódik a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat Nagykanizsán, a Halis István Városi Könyvtárban: 2024. április 24-én, 18 órától az egyik legeredményesebb magyar vadászpilótáról, vitéz nemes Molnár László főhadnagyról hallgathatunk meg egy előadást.

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”
Széchenyi 2020 europai szociális alap.