2023. 12. 11. hétfő
Árpád
: 383 Ft   : 355 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Marad-e a parancsnoki jutalom

Hosz  |  2005. 03. 31., 09:14

A hivatásos tisztek, tiszthelyettesek, valamint köztisztviselök és közalkalmazottak nyugállományba helyezésük alkalmából történö elismeréséröl szóló 82/1993 (HK 26) HM utasítás hatályon kívül helyezéséröl szóló HM utasítás-tervezetet Zsoldos Géza HÉF titkár juttatta el a Honvédszakszervezethez. A katonák reprezentatív szakszervezete március 18-án küldte meg válaszlevelét Iváncsik Imre politikai államtitkárnak. A levélben Farkas László elnök arra kérte az államtitkárt: tegye lehetövé, hogy az utasítás hatályon kívül helyezésének várható hatásairól és ezzel kapcsolatos Hosz álláspontról – az ügy sürgösségére való tekintettel egy közeli idöpontban – személyesen tájékoztathasson. 

 

 

* * *

 

 

Az államtitkár március 25-én fogadta a Hosz elnökét és alelnökét. Az érdekvédök tájékoztatták az államtitkár urat arról, hogy a tervezett intézkedésnek milyen hatásai lesznek az érintett állomány körében, bemutatták annak diszkriminatív és hangulatromboló hatásait is.

 

Farkas László és Heiling Ottó azt kérték továbbá az államtitkár úrtól, hogy a megvonás valós indokáról adjon tájékoztatást, mert az az utasítástervezetböl nem derült ki. Valamint felhívták a figyelmet a kormány nevében megfogalmazott ígéretre, amelyet a miniszterelnöki hivatalt vezetö miniszter, Kiss Péter tett 2004. június 10-én az FRDÉSZ megkeresésére válaszolva, miszerint az egységes közszolgálati törvény elökészítése nem irányul a hivatásos állomány nyugdíjba vonulási felté­teleinek – az érintettek számára hátrányos – módosítására.

 

Hangsúlyozták, hogy bár az ígéret a közszolgálati reformmal kapcsolatban született, de abból a kormányzati szándék világosan kitûnik, így azt a hátrányos módosítás más formájára is érvényesnek kell tekinteni. Az államtitkár úr megerösítette azt a feltételezést, hogy a módosítási elképzelés valójában a kiáramlási kedv csökkentésére született, mivel a bevezetés idöpontjában fennálló hátrányos nyugállományba helyezési feltételek, aminek ellentételezésére vezették be a 2 havi parancsnoki jutalmat, most már nem állnak fenn. A szakszervezeti vezetök az érvek felsorolása után kérték az államtitkár urat, járjon közbe annak érdekében, hogy a tervezett utasítás hatályon kívül helyezése ne történjen meg.

 

A találkozón szóba került még a 3-as TPSZI megszüntetése következtében a kiegeknél kialakuló helyzet, aminek eredményeként megszûnnek a pénzügyi referatúrák, szakfeladataikat pedig az állomány egyes tagjaira szándékoznak terhelni anélkül, hogy a plusz feladatokat ellentételeznék. Aggályos ez azért is, mert pénzügyi képzettséggel a hadkiegészítö parancsnokságok szakállománya nem rendelkezik.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

  JETfly Magazin

Olvasóink már jól ismerik a sok-sok éve működő JETfly Webáruházat, melyben repüléshez kapcsolódó relikviákat, illetve ruházati termékeket rendelhetnek meg. A kínálat folyamatosan bővül, mutatjuk a legfrissebb ajánlatokat, melyek a közelgő ünnepek kapcsán is szép ajándékok lehetnek!

  Háború Művészete magazin

Lánctalpak csörögnek, motorok zúgnak, ágyúcsövek robbanásszerű hangot hallatnak. Röviden és tömören: harckocsilövészet Szomódon.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.