2023. 03. 26.
Emánuel
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Marad-e a parancsnoki jutalom

Hosz  |  2005. 03. 31., 09:14

A hivatásos tisztek, tiszthelyettesek, valamint köztisztviselök és közalkalmazottak nyugállományba helyezésük alkalmából történö elismeréséröl szóló 82/1993 (HK 26) HM utasítás hatályon kívül helyezéséröl szóló HM utasítás-tervezetet Zsoldos Géza HÉF titkár juttatta el a Honvédszakszervezethez. A katonák reprezentatív szakszervezete március 18-án küldte meg válaszlevelét Iváncsik Imre politikai államtitkárnak. A levélben Farkas László elnök arra kérte az államtitkárt: tegye lehetövé, hogy az utasítás hatályon kívül helyezésének várható hatásairól és ezzel kapcsolatos Hosz álláspontról – az ügy sürgösségére való tekintettel egy közeli idöpontban – személyesen tájékoztathasson. 

 

 

* * *

 

 

Az államtitkár március 25-én fogadta a Hosz elnökét és alelnökét. Az érdekvédök tájékoztatták az államtitkár urat arról, hogy a tervezett intézkedésnek milyen hatásai lesznek az érintett állomány körében, bemutatták annak diszkriminatív és hangulatromboló hatásait is.

 

Farkas László és Heiling Ottó azt kérték továbbá az államtitkár úrtól, hogy a megvonás valós indokáról adjon tájékoztatást, mert az az utasítástervezetböl nem derült ki. Valamint felhívták a figyelmet a kormány nevében megfogalmazott ígéretre, amelyet a miniszterelnöki hivatalt vezetö miniszter, Kiss Péter tett 2004. június 10-én az FRDÉSZ megkeresésére válaszolva, miszerint az egységes közszolgálati törvény elökészítése nem irányul a hivatásos állomány nyugdíjba vonulási felté­teleinek – az érintettek számára hátrányos – módosítására.

 

Hangsúlyozták, hogy bár az ígéret a közszolgálati reformmal kapcsolatban született, de abból a kormányzati szándék világosan kitûnik, így azt a hátrányos módosítás más formájára is érvényesnek kell tekinteni. Az államtitkár úr megerösítette azt a feltételezést, hogy a módosítási elképzelés valójában a kiáramlási kedv csökkentésére született, mivel a bevezetés idöpontjában fennálló hátrányos nyugállományba helyezési feltételek, aminek ellentételezésére vezették be a 2 havi parancsnoki jutalmat, most már nem állnak fenn. A szakszervezeti vezetök az érvek felsorolása után kérték az államtitkár urat, járjon közbe annak érdekében, hogy a tervezett utasítás hatályon kívül helyezése ne történjen meg.

 

A találkozón szóba került még a 3-as TPSZI megszüntetése következtében a kiegeknél kialakuló helyzet, aminek eredményeként megszûnnek a pénzügyi referatúrák, szakfeladataikat pedig az állomány egyes tagjaira szándékoznak terhelni anélkül, hogy a plusz feladatokat ellentételeznék. Aggályos ez azért is, mert pénzügyi képzettséggel a hadkiegészítö parancsnokságok szakállománya nem rendelkezik.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…
2022-12-02 11:03:03
2022.november 30-án 13 órai kezdettel 4 csapat részvételével helyőrségi sakkversenyt rendezett a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományú Klub Kaposváron, a Helyőrségi Művelődési Otthonban...

  JETfly Magazin

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.