2024. 02. 27. kedd
Ákos, Bátor
: 389 Ft   : 358 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Új elnök a HTFSZ-nél

Hosz  |  2005. 04. 05., 17:10

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) április 4-6 között tartotta éves küldöttgyűlését. A dobogókői BM Üdülőben rendezett eseményen – a demonstrációs bizottság további munkájának meghatározása mellett – döntöttek a reprezentatív szakszervezet új tisztségviselőinek személyéről is, az új elnök-ügyvivő Kajsza Zoltán lett.   

Az április 5-i plenáris ülésén elsőként a meghívott vendégek, a Belügyminisztérium illetékes főosztályvezetői adtak választ a felmerült problémákra. Babák László, az OKF személyzeti főosztályvezetője – többek között – elmondta, hogy az egységes közszolgálati törvény ebben a kormányzati ciklusban biztosan nem lép hatályba. Azt is hangsúlyozta, hogy minden olyan tüzoltó kolléga, aki ezután éri el a 25 év szolgálati viszonyt, annak megállapítják nyugdíjának mértékét, rögzítik is azt, emellett értesítik is erről a munkavállalót. A 13. havi illetményről kialakított HTFSZ álláspontot mübalhénak nevezte, szerinte a munkaügyi bíróságok nem fognak állást foglalni az ügyben, csak az Alkotmánybíróság adhat útmutatást a továbbiakra nézve.

Bérről, munkaruházatról és a pénzről beszélt Kun István, a HÖTOSZ elnöke. Az országos szinten 112 városi parancsnokságot tömörítő szövetség vezetője szerint a tüzoltóság a 37 milliárdos éves költségvetésből nem 6, hanem mindössze 3,32%-os bérfejlesztést kapott. A 24/48-as munkarendről kijelentette: a technikai állománytáblához kell rendelni a létszámot, a munkaidő igazodjon az EU hatályos normáihoz. Törekedni kell a 24/72-es szolgálati rendre történő átállásra, de akinek jó a jelenlegi 24/48-as munkarend, annak legyen a túlóra kifizetve – mondta, majd hozzátette, hogy a HÖTOSZ együttmüködő partnerének tartja a HTFSZ-t, saját, szövetségi feladataikról pedig elmondta, hogy a bérek és a munkaidő rendezését tartják a legfontosabbnak. Befejezésül még a tüzoltók egységes és modern munkaruhával történő ellátását is szorgalmazta. 

Kónya Péter hozzászólásában elmondta, hogy a fegyveres- és rendvédelmi szférában kialakult bérfeszültség nagymértékben annak köszönhető, hogy a Belügyminisztérium jelenlegi vezetése 2004-ben nem támogatta a köztisztviselői illetményalap emelését. Az FRDÉSZ elnöke szerint, szakszervezeti összefogásnak köszönhető, hogy 2005-ben – az előzetes kormányzati szándék ellenére – a köztisztviselői illetményalap emelése, garantált 6%-os emelést biztosított minden hivatásos állományú számára. Az FRDÉSZ elnöke szerint szükíteni kellene a demonstrációs bizottság által vállalt feladatokat, a közvélemény által is érthető veszélyességi pótlék emelésére kell a legfőbb tárgyalási hangsúlyt fordítani. Elmondta: óriási az összefogás, a szövetség, a közös érdekek szerepe, az FRDÉSZ továbbra is támogatja a tüzoltók törekvéseit, elérhető célkitüzéseit.          

Az FRDÉSZ tömörülésbe tartozó, megjelent társszakszervezeti vezetők közül Pongó Géza aláhúzta: fontos a szakszervezeti egység, szükséges továbbra is az FRDÉSZ keretein belül müködni. Az FRSZ főtitkára elmondta még, hogy a rendőrszakszervezet a továbbiakban is felajánlja jogi és szociális ügyekben szerzett tapasztalatait, támogatja ezután is a HTFSZ törekvéseit. A tüzoltók munkaideje körül felmerült nehézségeket tarthatatlanak nevezte, -

mint mondta – a markáns problémát fel kell tüzni a zászlóra, harcolni, küzdeni kell a mihamarabbi megoldás érdekében. 

A plenáris ülést követő fórum után a HTFSZ küldöttgyülése megválasztotta az új tisztségviselőket. Az elnök-ügyvivő Kajsza Zoltán lett, gazdasági ügyvivőnek Bodnár Sándort, területi ügyvivőnek pedig Kis Andrást választották. Szervezeti ügyvivő maradt: Nagy-György  Zsolt és Hócza György. A felügyelő bizottság tagjai Hajdú Miklós, Bognár László és Morvai Zsolt lettek.  

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

A Gripenek beépített tűzfegyvere, a 27 mm-es Mauser BK 27 revolver-gépágyú több európai harci gép fedélzetén is megtalálható. A története egészen a második világháborúig nyúlik vissza - vagy esetleg még tovább?

  Háború Művészete magazin

Széchenyi 2020 europai szociális alap.