A Honvédszakszervezet a KEMPP-vel közösen a Honvédfesztivál részeként rendezte meg az I. Honvéd Babgulyás Főző Versenyt 2014. szeptember 27.-én, melynek fővédnöke Dr. Benkő Tibor vezérezredes vezérkari főnők volt.
A verseny kiírásnak megfelelően a 7 induló csapat (Debrecen, Szentes, Székesfehérvár, ÖHP, BHK, Hosz 1, Hosz 2) egység csomagokban kapta a babgulyás elkészítéséhez szükséges alapanyagokat, melyekhez mindenki a saját receptúrájában szereplő füszereket és egyéb hozzávalókat maga biztosította.
A letelepített szabadtüzi bográcsokat a csapatok az érkezés sorrendjében foglalhatták el, de a rajtszámokat sorshúzással nyerték el a résztvevők.
Tekintettel arra, hogy a pákozdi Honvédfesztivál programjának része volt a Főző Verseny a megnyitó idejére már a csapatok befejezték az előkészítő munkát és az ünnepi esemény befejezését követően vehette kezdetét maga a főzés.
Az ételek előkészítése és a főzés folyamata is nagyon jó hangulatban folyt, a csipetke elkészítésébe pedig még Fucsku Sándor vezérőrnagy is bekapcsolódott.
Természetesen az egyes csapatok tevékenységét a parancsnoki odafigyelés is segítette, mely látogatások alkalmával egy - egy közös kép elkészítésére is maradt idő.
A csapatok főztjét nemcsak a zsüri értékelt, hanem az érdeklődők, köztük a nemzetközi látogatók is kóstolták.
A zsüri értékelése alapján a Versenyt a Debreceni csapat nyerte a Szentesiek és a Székesfehérváriak előtt. Az első alkalommal megrendezett Honvéd Babgulyás Főző Verseny pedig hagyomány teremtő szándékkal született. Így az elkövetkező évek Pákozdon megrendezésre kerülő Honvédfesztiváljainak az előzetes terveknek megfelelően része lesz az egyes katonai szervezetek által delegált főző csapatok részvételével zajló vetélkedés.
Szöveg és fotó: Dr. Hajós Dezső