2023. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A HOSZ új elnöke - Mészáros Géza

Hosz  |  2005. 04. 28., 19:07

1955. december 30-án született Sopronban. Hatgyermekes katonacsalád legidösebb gyermekeként nevelkedett. Általános és középiskolai tanulmányait Marcaliban és Kaposvárott végezte kiváló és jó eredménnyel. 1974–1978 között sikeres tanulmányokat folytatott a Pannon Agrártudományi Egyetem Föiskolai és szakmérnöki karán. Tizenhat hónapos sorkatonai szolgálatot követöen, 1982–ben életpályájává vált a katonai hivatás, miután hadnaggyá avatták, elsö tiszti beosztása hangfelderítö szakaszparancsnok volt a Magyar Néphadsereg 8284 tüzér ezredénél Marcaliban.  1988–1990 között – megszûnéséig – egyetemi szintû tanulmányokat folytatott a Politikai Föiskolán. 1989–1994 áprilisáig tüzér hadmûveleti fötiszt, mozgósítási és hadkiegészítési részlegvezetö beosztásokat látott el a marcali Tóth Ágoston tüzérdandárnál. 1994. április 1-án pályázati úton került az akkori 2. Katonai Kerület parancsnoki irodájára, szociológus feladatkörbe. A humán szolgálat létrejöttét követöen részt vett a szolgálat felállításában, az elméleti és formai mûködési kereteinek kialakításában a szárazföldi haderö csapatainál. 1995 decembere óta Székesfehérváron, a Magyar Honvédség Szárazföldi Parancsnokságán teljesített szolgálatot szociológusként. 1997–98-ban az SFOR Magyar Mûszaki Kontingens humán fötisztjeként mélyreható tapasztalatokat szerzett a misszióban végzendö humán munka szervezése és végzése terén. Középfokú „C” és alapfokú „C” típusú nyelvvizsgával rendelkezik német, illetve angol nyelvböl.

 

Az 1995–2003 között eltelt idöszak során több, Ma­gyar­or­szá­gon rendezett nemzetközi gyakorlaton irányította a látogató megfigyelö tevékenység haderönemi részét. Nös, feleségével és három felnött gyermekével Marcaliban él. 1994-ben végzett az Eötvös Lóránd Tudomány Egyetem Szociológiai és Szociálpolitikai Intézetében. Tudományos kutatómunkával tizennégy éve foglalkozik. A diplomadolgozatot a „katonai” öngyilkosságokból írta, amely akkor – nem a szokványos és nem a közhiedelemben élö módon közelített meg – civil szakmai körökben nagy vihart kavart. A fent jelzett évtöl tagja a prof. Ozsváth Károly nyá. o. ezredes és Dr. Pörzci József nyá. o. ezredes által fémjelzett szakmai csoportnak, mely a korábbi deviancia kutatások, szervezeti megfelelési és beválási vizsgálatokra alapozva, szervezeti  mûködési zavarokat elemezve, külföldi (amerikai) és szakirodalmi tapasztalatokat felhasználva kidolgozta az elméleti és gyakorlati katonai mentálhigiénés modellt. E modellre alapozva dolgozták ki és már tíz éve folynak- a honvédségen és két haderönemen belül – a szervezeti mûködést, drogprevenciót és a vezetöi magatartást támogató, az egyén megfelelését segítö, korrekciós modellt (minta) adó képzések és programok. Így a „Mentálhigiénés szemléletû, drogprevenciót, krízis kommunikációt  támogató vezetöi magatartást formáló képzések”, melyek érintették a katonai szervezetek vezetöit, a humán és érdekvédelmi szakembereket, század és szakaszparancsnokokat, a vezénylö zászlósokat, kortárs képzés keretében a szerzödéses katonákat, „ Szernélküli laktanyákért és katonacsaládokért” drog prevenciós laktanya napok. (Melyek a napjainkra már több mint tízezer embert érintettek) A témában tizenöt egy szerzös, hat több szerzös –  változó terjedelmû –  publikációja jelent meg. Meghívott elöadóként részt vett „A magyar katonai – és katasztrófa orvostani társaság V. tudományos konferencián, a Segítö kapcsolatok szerepe a fegyveres testületek szervezeteiben c. konferencián, a Pécsi Tudományegyetem Felnöttképzési Intézetében. A 2003. év folyamán kidolgozta a szárazföldi haderö mentálhigiénés doktrínáját. A több éve folyó kutatómunkát jelenleg doktori (PhD) képzés keretében – a ZMNE-n –folytatja, illetve a doktori (PhD) képzés alatt mélyíti el. Célja a tudományos kutatás alapjait és a doktori fokozat megszerzéséhez szükséges tudásszintet elsajátítani annak érdekében, hogy kutatási eredményei hozzájáruljanak haderönk, azon belül a katonai szervezetek harmonikus mûködéséhez, a vezetöi magatartás formálásához, az egyén szervezeti megfeleléséhez, a humán eröforrás fejlesztéséhez.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…
2022-12-02 11:03:03
2022.november 30-án 13 órai kezdettel 4 csapat részvételével helyőrségi sakkversenyt rendezett a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományú Klub Kaposváron, a Helyőrségi Művelődési Otthonban...

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.