2023. 09. 30. szombat
Jeromos
: 391 Ft   : 369 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A HOSZ új elnöke - Mészáros Géza

Hosz  |  2005. 04. 28., 19:07

1955. december 30-án született Sopronban. Hatgyermekes katonacsalád legidösebb gyermekeként nevelkedett. Általános és középiskolai tanulmányait Marcaliban és Kaposvárott végezte kiváló és jó eredménnyel. 1974–1978 között sikeres tanulmányokat folytatott a Pannon Agrártudományi Egyetem Föiskolai és szakmérnöki karán. Tizenhat hónapos sorkatonai szolgálatot követöen, 1982–ben életpályájává vált a katonai hivatás, miután hadnaggyá avatták, elsö tiszti beosztása hangfelderítö szakaszparancsnok volt a Magyar Néphadsereg 8284 tüzér ezredénél Marcaliban.  1988–1990 között – megszûnéséig – egyetemi szintû tanulmányokat folytatott a Politikai Föiskolán. 1989–1994 áprilisáig tüzér hadmûveleti fötiszt, mozgósítási és hadkiegészítési részlegvezetö beosztásokat látott el a marcali Tóth Ágoston tüzérdandárnál. 1994. április 1-án pályázati úton került az akkori 2. Katonai Kerület parancsnoki irodájára, szociológus feladatkörbe. A humán szolgálat létrejöttét követöen részt vett a szolgálat felállításában, az elméleti és formai mûködési kereteinek kialakításában a szárazföldi haderö csapatainál. 1995 decembere óta Székesfehérváron, a Magyar Honvédség Szárazföldi Parancsnokságán teljesített szolgálatot szociológusként. 1997–98-ban az SFOR Magyar Mûszaki Kontingens humán fötisztjeként mélyreható tapasztalatokat szerzett a misszióban végzendö humán munka szervezése és végzése terén. Középfokú „C” és alapfokú „C” típusú nyelvvizsgával rendelkezik német, illetve angol nyelvböl.

 

Az 1995–2003 között eltelt idöszak során több, Ma­gyar­or­szá­gon rendezett nemzetközi gyakorlaton irányította a látogató megfigyelö tevékenység haderönemi részét. Nös, feleségével és három felnött gyermekével Marcaliban él. 1994-ben végzett az Eötvös Lóránd Tudomány Egyetem Szociológiai és Szociálpolitikai Intézetében. Tudományos kutatómunkával tizennégy éve foglalkozik. A diplomadolgozatot a „katonai” öngyilkosságokból írta, amely akkor – nem a szokványos és nem a közhiedelemben élö módon közelített meg – civil szakmai körökben nagy vihart kavart. A fent jelzett évtöl tagja a prof. Ozsváth Károly nyá. o. ezredes és Dr. Pörzci József nyá. o. ezredes által fémjelzett szakmai csoportnak, mely a korábbi deviancia kutatások, szervezeti megfelelési és beválási vizsgálatokra alapozva, szervezeti  mûködési zavarokat elemezve, külföldi (amerikai) és szakirodalmi tapasztalatokat felhasználva kidolgozta az elméleti és gyakorlati katonai mentálhigiénés modellt. E modellre alapozva dolgozták ki és már tíz éve folynak- a honvédségen és két haderönemen belül – a szervezeti mûködést, drogprevenciót és a vezetöi magatartást támogató, az egyén megfelelését segítö, korrekciós modellt (minta) adó képzések és programok. Így a „Mentálhigiénés szemléletû, drogprevenciót, krízis kommunikációt  támogató vezetöi magatartást formáló képzések”, melyek érintették a katonai szervezetek vezetöit, a humán és érdekvédelmi szakembereket, század és szakaszparancsnokokat, a vezénylö zászlósokat, kortárs képzés keretében a szerzödéses katonákat, „ Szernélküli laktanyákért és katonacsaládokért” drog prevenciós laktanya napok. (Melyek a napjainkra már több mint tízezer embert érintettek) A témában tizenöt egy szerzös, hat több szerzös –  változó terjedelmû –  publikációja jelent meg. Meghívott elöadóként részt vett „A magyar katonai – és katasztrófa orvostani társaság V. tudományos konferencián, a Segítö kapcsolatok szerepe a fegyveres testületek szervezeteiben c. konferencián, a Pécsi Tudományegyetem Felnöttképzési Intézetében. A 2003. év folyamán kidolgozta a szárazföldi haderö mentálhigiénés doktrínáját. A több éve folyó kutatómunkát jelenleg doktori (PhD) képzés keretében – a ZMNE-n –folytatja, illetve a doktori (PhD) képzés alatt mélyíti el. Célja a tudományos kutatás alapjait és a doktori fokozat megszerzéséhez szükséges tudásszintet elsajátítani annak érdekében, hogy kutatási eredményei hozzájáruljanak haderönk, azon belül a katonai szervezetek harmonikus mûködéséhez, a vezetöi magatartás formálásához, az egyén szervezeti megfeleléséhez, a humán eröforrás fejlesztéséhez.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.