2024. 04. 17. szerda
Rudolf
: 393 Ft   : 370 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Érdekvédelem, mundérban

Hosz  |  2005. 05. 04., 09:29

Az egyenruhások számára 1990-től vált lehetőséggé, hogy érdekérvényesítő szervezetet alakítsanak, így született meg 1991-ben a Honvédszakszervezet jogelődje, amely ilyen néven 1995-től tevékenykedik - így kezdődik a Fejér Megyei Hírlapban múlt héten megjelent, Mészáros Géza elnökkel készült interjú... 

- Milyen változásokat várhatnak az új elnöktől?

- A múltban nem született megállapodás a HM és a Hosz között az érdekegyeztetésről, ezen pedig változtatni kell. Nem csak erősebbek akarunk lenni, hanem a lehetőségekhez igazodva tárgyalásokat kívánunk folytatni, miközben törekszünk a kompromisszumokra.

- Melyek lesznek a közeljövő legfontosabb feladatai?

- A minisztérium képviselőivel megkezdtük az egyeztetéseket, s reményeink szerint ez kellő alapot ad ahhoz, hogy javítsunk tevékenységünk erkölcsi, anyagi keretein, a peres ügyeket pedig igyekszünk peren kívüli megegyezéssel megoldani. Mielőbb vissza kívánunk térni a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum üléseire, miközben szeretnénk átláthatóvá trenni, egyszerüsíteni a szervezet müködési és döntéshozó folyamatait.

- A változásokhoz a másik fél együttmüködése is szükséges...

- Tapasztalataink szerint a minisztérium vezetésének is az a véleménye, hogy a Honvédszakszervezet kihagyhatatlan szereplője a történéseknek.

- Az elmúlt évek leépítési folyamata bizonyára komoly tanulságokat jelentett az Önök munkatársai számára. Lehet ezt a jövőben újra hasznosítani?

- A Hosz mindent megtett annak érdekében, hogy az elbocsátottak a kialakult helyzetből ,,jól jöhessenek ki". Nyilvánvaló, hogy rengeteg tapasztalat van a birtkunkban. A jövőben a törvényalkotó folyamatban is részt kell vennünk, miközben tudomásul vesszük azokat a körülményeket, amelyekre nem lehet befolyásunk.  

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”
Széchenyi 2020 europai szociális alap.