2023. 03. 31. péntek
Árpád
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A HÉF-en történt

Hosz  |  2005. 05. 25., 12:18

A múlt heti kétoldalú - HM-Hosz közötti - együttműködési megállapodás aláírása után, mintegy éves távollét után, ismét teljes jogkörrel vett részt a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) ülésén a Honvédszakszervezet (Hosz). A május 25-i plenáris egyeztetésen a haderő-átalakítás helyzetéről, a személyi állomány 2005. évi illetményfejlesztésével kapcsolatos tapasztalatokról, a Hjt. módosításáról, valamint a választható illetményen kívüli juttatási rendszer bevezetésével kapcsolatos kérdésekről tárgyaltak. A Hosz-t Mészáros Géza elnök, Szincsák Gyula alelnök és dr. Ujfaludi Zoltán megbízott területi ügyvivő képviselte...

Dr. Zsiga Imrének, a HÉF soros elnökének megnyitója után a haderő-átalakítás helyzetéről Grőb János mérnök ezredes, a HM HVK katonai-tervezési főcsoportfőnökségének haderőszervezési osztályvezetője adott aktuális tájékoztatást. A beterjesztett írásos anyag számszaki pontosítása után Sipos Géza ny. ezredes a Tapolcai Kiképző Központ (TKK) megszüntetéséről hozott döntés katonai, politikai hátteréről érdeklődött. Tián József ny. ezredes CSÉSZ elnök miután áttekintette a tapolcai személyi állomány szociális és katona-technikai körülményeit, rossz döntésnek minősítette a kiképző központ Szentendrére történő áttelepítését. Mészáros Géza Hosz elnök arról tájékoztatta a HÉF résztvevőit, hogy június 9-én a katona-szakszervezet - a személyügyi és jogi szervek bevonásával - válságkezelő napon segíti a kialakult helyzet orvoslását, a személyi állomány ügyeinek intézését. 

A honvédelmi miniszter képviseletében megjelent Iváncsik Imre politikai államtitkár a döntés meghozatalának körülményeiről elmondta: az elmúlt időszakban sok esetben nem helytálló nyilatkozat előzte meg a szervezeti döntések bejelentését. A politikai államtitkár kijelentette, hogy nem kívánt a szaktárca politikai vezetése beavatkozni a vezérkar által hozott katonai-szakmai döntésbe. A TKK további müködtetése milliárdos nagyságrendü beruházást igényelt volna, a szervezet év végéig történő megszüntetése kényszerü lépés volt - mondta Iváncsik Imre. 

Ezt követően a személyi állomány 2005. évi illetményfejlesztésével kapcsolatos tapasztalatairól számolt be dr. Alkéri István dandártábornok. A HM KPSZH főigazgatója elmondta, hogy az illetményfejlesztés, mint technikai munka a vonatkozó miniszteri utasításnak megfelelően, probléma nélkül zajlott. Mészáros Géza arról tájékoztatta a HÉF résztvevőit, hogy a Hosz javaslatára a - ruházati illetmény terhére - 15 ezer forintot fizet ki a tárca a katonaállomány számára.  

A Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény módosításáról dr. József Péter ezredes adott tájékoztatást. A HM Jogi- és Információvédelmi főosztályvezető-helyettese kiemelte: korábban szélesebb körü módosításban gondolkodott a tárca, ám a szigorú korlátokat teremtő védelmi költségvetés, a kompenzációs lehetőségek hiánya ezt megakadályozta. A Hosz nevében hozzászóló dr. Ujfaludi Zoltán kérte, hogy kezdjenek mihamarabb szakértői egyeztetéseket a hivatásos- és szerződéses állomány érdekében. A módosításokról elmondta, hogy néhány esetben - müveleti területen választási jog, érdekvédelmi tevékenység korlátozása, stb. - indokolatlan a változtatás. A megbízott területi ügyvivő pozitívnak értékelte - többek között - a nyugállományú katonák előléptetési lehetőségét is. A módosítások részleteire még visszatérünk - a szerk.

Az ülés végén a választható illetményen kívüli juttatási rendszer bevezetésével kapcsolatos kérdésekről Erdélyi Lajos dandártábornok vezetésével egyeztettek. Hozzászólásában dr. Alkéri dandártábornok elmondta, hogy a számításokat elvégezték, jelenleg a kontroll zajlik. Szincsák Gyula Hosz alelnök szerint a javaslat irányt mutat, majd hozzátette: egy jó kafeteria-rendszer mindig hasznot hozhat az állomány számára. Mivel rengeteg kérdés felmerült, ezért a június 23-i HM Kollégiumi ülés előtt, már a jövő héten szakértői egyeztetésen folytatják a kidolgozói munkát.

A HÉF legközelebb június 22-én ülésezik majd, akkor a haderő-átalakítás aktualitásairól, a választható illetményen kívüli juttatási rendszerről szóló tárgyalások mellett, az Egészségügyi- és a Honvéd Önkéntes Magánnyugdíjpénztár tevékenységéről is előterjesztést hallgatnak meg.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…
2022-12-02 11:03:03
2022.november 30-án 13 órai kezdettel 4 csapat részvételével helyőrségi sakkversenyt rendezett a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományú Klub Kaposváron, a Helyőrségi Művelődési Otthonban...

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.

  Háború Művészete magazin

A honvedelmitabor.hu honlapon április 3-án, hétfőn reggel 9 órától lehet jelentkezni a Magyar Honvédség által szervezett idei nyári gyermektáborokra. Az érdeklődők számára ez nagyon fontos információ, mert egyes táborok esetén egy-két órán belül elfogynak a helyek.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.