2024. 07. 18. csütörtök
Frigyes
: 391 Ft   : 357 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hírek, információk, közérdekű közlemények

Hosz  |  2005. 06. 01., 17:33

Szekcióülés a katonanöknél

 

A Honvédszakszervezet katonanöi szekciója Hornyák Erika szekcióelnök vezetésével elnökségi ülést tartott. A május 9-i, Szincsák Gyula Hosz alelnök részvételével lebonyolított rendezvény napirendjén az elözö elnökségi ülés óta eltelt idöszak értékelése, az új szakszervezeti vezetés jövöbeni elképzelései, az eddigi eredményekröl szóló aktuális tájékoztató, a szekció költségvetése, valamint egyéb, a közeljövöre vonatkozó felvetések, tervek és ötletek szerepeltek. A katonanöi szekció elnökségi tagjai – az alakulataiknál tapasztalt problémák között – megemlítették, hogy a polgári alkalmazotti, illetve közalkalmazotti állományból hivatásos katonává lett személyek szolgálati idejének kiszámításakor csak a tényleges katonai szolgálat vehetö figyelembe a nyugállományba helyezésnél, nem ismerik el szolgálati idönek a korábbi állományviszonyt. A résztvevök ezek mellett azt is szóvá tették, hogy a szerzödéses sorállományú katonák köznapi egyenruhája az egykori sorállomány kimenö egyenruhájával azonos. A Szolnokról érkezett Balog Ilona szerint a Hosz katonanöi szekciójának kellene lépéseket tenni annak érdekében, hogy részükre is biztosítható legyen a tiszti, tiszthelyettesi állomány számára meghatározott köznapi ruházattal való ellátás. A felvetések között a katonahölgyek megemlítették a szerzödéses legénységi állomány elömeneteli lehetöségének, valamint a nyelvi képzés nehézségeit, de beszélgettek a kafeteria-rendszerrel kapcsolatos gondolataikról, az ezzel kapcsolatos várható problémákról is.

 

Majális a Városligetben

 

Nagy sikerû majálist rendezett a fövárosi Városligetben a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDÉSZ). A Napozóréten – a tagszervezetek között - a Honvédszakszervezet (Hosz) is vendégül látta kilátogató tagjait és a családtagokat. Az igazi tavaszi napsütésben a Hosz babgulyással és hûsítövel fogadta a megjelent több száz vendégét. A városligeti Napozóréten már korán reggel nagy volt a készülödés. Sátort állítottak, szalagkorlátot húztak, Besenyei Csaba és segítöi pedig már kora reggel nekiláttak a finom babgulyás fözéséhez. A Hosz elnökségi tagjának és a „szakácssegédeknek” biztosra kellett ugyanis menni, hiszen az FRDÉSZ tagszervezetei mintegy hétszáz vendéget regisztráltak elözetesen a majálisra. Már a kora délelötti órákban sokan érkeztek, dr. Krizbai János ezredest, a HM humánpolitikai föosztályának helyettes vezetöjét és feleségét Heiling Ottó és Szincsák Gyula alelnökök, valamint Kepics György megbízott fötitkár fogadta. A déli órákra már igazi nagyüzem volt, a Hosz mintegy négyszáz szakszervezeti tagot és családtagot fogadott a Napozóréten. A rendezvényt a déli órákban megtisztelte jelenlétével dr. Fapál László, a HM közigazgatási államtitkára, dr. Szenes Zoltán, a Honvéd Önkéntes-és Magán Nyugdíjpénztár ügyvezetö igazgatója, Zsoldos Géza, a Honvédelmi Érdekegyeztetö Fórum (HÉF) titkára, valamint Breuer László, a Hodosz vezetö titkára is.

 

Majális Táborfalván

 

A Hodosz és a Hosz helyi szervezeteinek közös rendezésében sikeres szakszervezeti majálist rendeztek Táborfalván. Az április 29-i rendezvény programján – többek között – sör-virsli, tojásdobáló, ping-pong labda fújó és darts verseny, valamint az elmaradhatatlan kispályás labdarúgó bajnokság szerepelt. A logisztikai majálison jelen volt Kepics György, a Hosz megbízott fötitkára, Besenyei Csaba elnökségi tag, valamint Jakubik András megbízott területi ügyvivö is. Az április 29-i rendezvényröl Mészáros Mária, a pusztavacsi Hosz alapszervezet helyettes vezetöje a helyszínen elmondta: tekintettel a szakszervezetek közötti jó kapcsolatra, a Nönap és az Ivó nap mellett már Május elsejét is hagyományosan közösen ünnepli a Hodosz és a Hosz helyi alapszervezete. A félnapos program végén a finom ebéd sem maradhatott el, mivel Táborfalván nem szokás babgulyást enni, az ügyes és szakképzett szakácsok csülökpörkölttel lepték meg a szép számú vendégsereget. A rendezvényen mindkét reprezentatív szakszervezet képviselöi kinyilvánították, hogy 2006-ban már az MH HEK éves munkatervében is rögzítik a Hosz-Hodosz majálist.  

   

A Hosz a Honvédelem Napján

 

A fövárosi Felvonulási téren rendezett Honvédelem Napja igazán sikeres eseménynek bizonyult. Május 21-én volt - többek között - technikai eszköz- egyenruha- és közelharcbemutató, látványos tömegkezelés, emellett szórakoztató koncertet adott a veszprémi Légierö Zenekar is. A kilátogató több ezres közönségnek bemutatkozó alakulatok sátrai között a Honvédszakszervezeté is megjelent...

A Honvédszakszervezet sátránál már kora délelött rengeteg látogató megfordult. A szakszervezetis polók, sapkák, bögrék, valamint az egyéb reklámeszközök - a több ezer, honvédelem iránt érdeklödö gyermek és felnött jóvoltából - gyorsan elfogytak. Juhász Ferenc honvédelmi miniszternek Mészáros Géza elnök adott át szakszervezeti szóróajándékokat.

 

Aláírták az esélyegyenlöségi keret-tervet

 

A HM közigazgatási államtitkárának hivatala volt a helyszíne a honvédelmi tárca esélyegyenlöségi keretterve aláírásának. Az április 26-i ceremónián a munkavállalói oldal – Hosz, Hodosz, BEOSZ, CSÉSZ – vezetöi mellett dr. Fapál László is ellátta kézjegyével az okiratot. A Honvédszakszervezetet Mészáros Géza elnök képviselte. Az aláírási ceremónián jelen volt dr. Komor Levente, a HM humánpolitikai helyettes államtitkára, dr. Krizbai János, a HM humánpolitikai föosztályának helyettes vezetöje, valamint Zsoldos Géza, a HÉF titkára is.

 

Együttmûködési megállapodást írtak alá

 

A Honvédszakszervezet (Hosz) és a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) nyugállományú tagozatai, szervezetük céljainak megvalósítása, a tagságuk érdekeinek hatékonyabb képviselete érdekében Együttmûködési Megállapodást kötöttek. A Magyar Honvédség Mûvelödési Háza Stefánia Kulturális Központjában április 25-én aláírt egyezményt Mészáros Géza és Sipos Géza elnökök, valamint Kása László, a Hosz nyugállományú tagozatának elnöke, illetve Galló István ny. ezredes, a BEOSZ érdekvédelmi ügyvivöje is ellátta kézjegyével.

 

Rendkívüli ülést tartott az Ellenörzö Bizottság

 

A Hosz Ellenörzö Bizottságának (EB) május 3-i ülésén elbúcsúztatták az – áprilisi rendkívüli kongresszuson – alelnökké megválasztott korábbi EB tagot, Szincsák Gyulát. Nagy Zoltán bizottsági elnök miután méltatta és megköszönte Szincsák Gyula elmúlt nyolc esztendöben végzett eredményes tevékenységét, bemutatta László Imrét, az EB új tagját. Az Alapszabály szerinti tevékenységet vizsgáló albizottság vezetésével Katócs Zsoltot bízták meg. Az ülés elején Nagy Zoltán EB elnök az elmúlt idöszak történéseiröl számolt be, majd a bizottság minden tagja, így az új tag, László Imre is bemutatkozott. Az április 26-i – Nyugállományú Tagozatnál történt – EB ellenörzésröl Mihálykó Sándor, EB tag elmondta: Szoboszlai Endre, volt elnökségi tag beadványával kapcsolatban a bizottság megállapította: a panasz megalapozatlan volt, a Tagozat választmányi ülése az SZMSZ szerint, rendben zajlott le. Mihálykó Sándor még hozzátette: az okmányok vezetése pontos, a Tagozat SZMSZ-e módosítás alatt van. A következö idöszak feladataival kapcsolatban Nagy Zoltán elnök azt javasolta, hogy a májusra tervezett bizottsági továbbképzést – a számos egyéb szakszervezeti elfoglaltság miatt – tegyék át június hónapra.

 

A készenléti jellegû beosztásokról egyeztettek

 

Heiling Ottó Hosz alelnök mellett Tóvári Róbert, a veszprémi ,,Radar” alapszervezet vezetöje is részt vett azon a május 5-i egyeztetésen, melyen a készenléti jellegû beosztásokról szóló HM utasítás-tervezetröl tárgyaltak. A szakértöi egyeztetést Pál István ezredes, a HM KPSZH osztályvezetöje vezette, a Hosz tisztségviselöi mellett megjelentek a szakminisztérium humánpolitikai és jogi föosztályainak, valamint a HM HVK mûveleti föcsoportfönökségének képviselöi is. A szakértöi egyeztetés május 5-i fordulóján Pál ezredes ismertette a humánpolitikai föosztálytól, a HM HVK mûveleti föcsoportfönökségéröl és a Honvédszakszervezettöl érkezett javaslatokat. Heiling Ottó alelnök közvetítve a Hosz – egy korábbi – javaslatát elmondta: szükség volna egy fogalom-meghatározásra arról, mit is jelentenek a készenléti jellegû beosztások. Ennek tükrében aztán megállapítható lenne – már személyre szólóan is – a munkaidö-keret. A tárgyaló felek abban maradtak, hogy a készülö Hjt. módosításában, vagy pedig a vonatkozó HM rendelet végrehajtási utasításában adnak egy általános megfogalmazást a készenléti jellegû munkakörökröl. Ennek alapján pedig a parancsnokoknak már lehetöségük lesz a beosztások azonosítására. A minisztérium és a katona-szakszervezet képviselöinek újabb tárgyalása a nyáron várható.

 

Haderönemi parancsnokokkal találkozott a Hosz elnöke

 

Györössy Ferenc vezérörnagy fogadta május 13-án Mészáros Gézát. A Magyar Honvédség szárazföldi parancsnoka és a Honvédszakszervezet elnöke – többek között – a haderönemhez tartozó tapolcai katonák érdekében ült tárgyalóasztalhoz. A székesfehérvári megbeszélésen Marics József ezredes, parancsnoki irodavezetö, Kun Ferenc szárazföldi haderönemi képviselö és Jáger Tibor területi ügyvivö is részt vett. A bemutatkozó látogatás keretében a Hosz elnöke bemutatta az MH SZFP parancsnokának a haderönem új elnökségi tagját, a Hódmezövásárhelyen szolgáló Kun Ferencet. Györössy Ferenc vezérörnagy amellett, hogy gratulált a Hosz április 9-i kongresszusán megválasztott új vezetö tisztségviselöknek, támogatásáról is biztosította a haderönem új képviselöjét. A mintegy órás, nagyon jó hangulatú egyeztetésen Mészáros Géza tájékoztatta Györössy Ferencet az elmúlt idöszak szakszervezeti történéseiröl, valamint a HM és a Hosz közötti, – az akkor még – az aláírás küszöbén álló együttmûködési megállapodás elökészítéséröl.

Május 24-én dr. Gáspár Tibor mérnök vezérörnagy, az MH Összhaderönemi Logisztikai Parancsnokság (ÖLTP) parancsnoka fogadta Mészáros Géza elnököt. Az egyeztetésen részt vett Romwalter Péter ezredes, parancsnoki irodavezetö és Besenyei Csaba, a Hosz logisztikai haderönemi képviselöje is. A megbeszélés elején a Hosz elnöke tájékoztatta az MH ÖLTP parancsnokát a HM és a Hosz közötti kétoldalú együttmûködési megállapodás május 19-i aláírásáról. Mindkét fél reményét fejezte ki a kiegyensúlyozott kapcsolat folytatását, valamint a középszintû együttmûködési megállapodás mihamarabbi megkötését illetöen.

A Gáspár-Mészáros találkozón az is elhangzott, hogy akkor mûködik jól egy katonai szervezet, ha a munkavállaló hivatásos vagy szerzödéses katona a munkaadóval korrekt, kiegyensúlyozott viszonyt alakít ki, a katona középen – a Hosz által képviselt alapértékeket nem feladva – helyezkedik el. A vezetök megállapodtak abban is, hogy a HM és a Hosz közötti együttmûködésnek megfelelöen az MH ÖLTP biztosítja majd a Hosz mûködéséhez szükséges tárgyi-technikai feltételeket.

A szárazföldi és a logisztikai haderö­nem parancsnokai után a légierö elsö embere is fogadta a Honvédszakszer­vezet elnökét. A május 26-i veszprémi találkozón mindkét fél tájékoztatót adott saját szervezete aktualitásairól, küszöbön álló feladatairól. Sági János vezérörnagy és Mészáros Géza megbeszélésén jelen volt Andor Tamás, a szakszervezet haderönemi képviselöje, valamint Oláh József haderönemi titkár is. A veszprémi bemutatkozó látogatás elsö részében a Hosz elnöke – többek között – a HÉF munkájáról is megbeszélést folytatott a légierö parancsnokával. Ezt követöen Sági vezérörnagy ismertette a légierö haderönem elött álló legfontosabb célkitûzéseket, a jelenlegi NATO elvárásokat és hazai haderönemi feladatokat. Említést tett a szolnoki és györi egységek idei kiemelt feladatairól, a taszári Kapos Bázisrepülötér bezárásáról, a pápai kitérö- befogadó- és NATO repülötér felállításáról, illetve az idei hazai és nemzetközi kutató-mentö gyakorlatokról is. Az MH légierö parancsnoka miután felajánlotta támogatását a szakszervezet számára, reményét fejezte ki, hogy hasznot hoz a szakszervezet életében bekövetkezett változás, majd konstruktív együttmûködést, a döntés-elökészítö munkát támogató idöbeni és felelös szerepvállalást kért a Hosz elnökétöl. Mészáros Géza kifejtette: minél tágabb lehetösége van egy szervezet vezetöjének, annál nagyobb a felelössége és a szerepe, ez pedig kihat a katonák sorsának alakítására is. A megbeszélés végén a Hosz elnöke ajándéktárgyat nyújtott át a légierö parancsnokának, Sági vezérörnagy pedig a haderönemröl nemrégiben megjelent könyvet adott át a szakszervezeti tisztségviselöknek. A találkozó után Mészáros Géza Hosz elnök – Andor Tamás elnökségi tag és Oláh József légierö haderönemi titkár társaságában – a légierönél mûködö nagyobb alapszervezetek vezetöivel folytatott megbeszélést. A veszprémi Helyörségi Klubban Iváncsik Miklós, Simon Károly és Tóvári Róbert a repülö– és radarcsapatoknál szolgáló tagtársakat leginkább foglalkoztató problémákról tájékoztatta az elnököt, emellett a nyugállományú alapszervezet megalakításáról is szót váltottak.

Ismét téma volt a kafeteria-rendszer

A választható béren kívüli juttatások (VBKJ), divatos nevén a kafeteria-rendszer bevezetése volt a témája annak az egyeztetésnek, melyet a Hosz Központi Irodájában rendeztek. A május 23-i tapasztalatcserén megjelent Bakos István, a Pénzügyminisztérium (PM) pénzügyi- és számviteli gazdasági osztályvezetöje, Trautmanné Zsigri Gyöngyi, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSzSz) pénzügyi referense, dr. Zsiga Imre, a Hodosz titkára, valamint Galló István ny. ezredes, a BEOSZ érdekvédelmi ügyvivöje – a házigazda Szincsák Gyula, a Hosz alelnöke volt. Ö tájékoztatott arról, hogy noha május 23-án az érdekvédelmi szervezetek megkapták a Honvédelmi Minisztériumtól a konkrét elképzelést a kafeteria-rendszerröl, de ennek áttanulmányozására még nem volt idö. A MÁV-nál 2004. január elsején bevezetett VBKJ eddigi tapasztalatairól a VDSzSz alelnöke – többek között – elmondta, hogy a vasútnál minden évben a bértárgyalások részét képezi a kafeteria-rendszerröl szóló egyeztetés. Trautmanné Zsigri Gyöngyi kiemelte, hogy a VBKJ nem kötödik, nem kötödhet teljesítményhez, majd hozzátette: kezdetben igen nagy nehézséget okozott az, hogy minden munkavállalónál egyenként kellett megvizsgálni a jövedelmi viszonyokat. A szakértö szerint fontos, hogy a tárcánál dolgozó szakszervezetek járjanak közbe a munkáltatónál a lehetöségek folyamatos bövülése érdekében, emellett legyen a témáról széleskörû tájékoztatás is.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Elegánsak, kiemelkedően figyelmesek, munkájukat pedig mindig a legmagasabb szinten végzik. Az Emirates légiutas-kísérőiről sok mindent lehet tudni, de arról, hogy pontosan mit is tanulnak a dubaji központban, eddig csak keveset lehetett hallani.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.