2023. 03. 21. kedd
Benedek
: 392 Ft   : 365 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Haderőnemi üléseken történt

Hosz  |  2005. 06. 01., 18:39

A május 4-i elnökségi ülést követöen, az elmúlt hónap közepén haderönemi gyûléseken tárgyalták át a választmányi határozat-tervezeteket. A légierönél szolgáló szakszervezeti tisztségviselök – Andor Tamás haderönemi képviselö vezetésével – május 9-én, Györött találkoztak. A haderönem elnökségi tagja kiemelte, hogy az iroda fenntartására – a haderönemi parancsnokkal való kiváló együttmûködés miatt – alig költöttek. A képviseleti iroda idei költségvetési tételei között a telefonköltségek, a haderönemi kiküldetések, valamint az iroda berendezésével, ellátásával kapcsolatos pénzösszegek szerepelnek. A 2005. évi fö feladatokról szóló egyeztetés közben elhangzott: szükséges az alapszervezeti és csoportvezetök legfontosabb, – katonákat érintö – kérdésekbe történö bevonása, aktivizálása. Heiling Ottó alelnök hozzászólásában azt hangsúlyozta, hogy a Hosz 2005-évi költségvetésének súlypontjait mindig az elfogadott szakszervezeti feladatok határozzák meg. Ezt követöen a beterjesztett határozat-tervezeteket fogadta el a légierö képviselet. A 2004. évi költségvetés, mérleg- és eredmény kimutatás szóbeli indoklása után – a györi haderönemi gyûlésen – a 2005.évi költségvetés föbb számairól egyeztettek. Az egyebek napirendi pontban – többek között – a következö idöszak szakszervezeti eseményeiröl, a csapatünnepeken történö megjelenésekröl beszéltek. Tóvári Róbert, a ,,Radar” alapszervezet vezetöje a Hosz szolgáltató jellegét hangsúlyozó, korszerû, a tagoknak kézzel fogható kedvezményeket nyújtó szolgáltatások frissítését igényelte. Mészáros Géza elnök szerint amellett, hogy konkretizálni kell a meglévö szerzödéseket, nyitni kell az új, a tagok körében népszerû szolgáltatók felé is.

 

A közigazgatási és intézményi érdekképviselet május 11-én tartotta – a Választmányi ülést elökészítö – rendezvényét. A Hosz budapesti központi irodájában Kocsor Sándor haderönemi képviselö – a megjelent alapszervezeti- és csoportvezetök mellett – Mészáros Géza elnököt és Heiling Ottó alelnököt is a résztvevök között köszönthette. Az elnökségi tag vitaindítója után Heiling Ottó a 2004. évi zárszámadással és az idei költségvetéssel kapcsolatban kiemelte: a Hosz arra törekszik, hogy minél nagyobb önállóságra tegyen szert, amellett, hogy bevételei vannak a szakszervezetnek, ma már tartalékot is tud képezni. Kocsor Sándor kijelentette: a képviselet idei költségvetése mindenki számára jól átlátható és megtervezett, a pénzösszeg elegendö a rendezvények lebonyolítására, az elérendö célok megvalósításának finanszírozására. Több alapszervezeti- és csoportvezetö is javasolta, hogy a haderönemi képviselö – a szakszervezet és az adott katonai szervezet közötti még hatékonyabb együttmûködés érdekében – folytasson érdemi megbeszéléseket a helyi parancsnokokkal.

 

Ugyancsak ezen a napon a logisztikai haderönem is ülésezett. A Besenyei Csaba elnökségi tag vezette tanácskozáson jelen volt Szincsák Gyula alelnök és Kepics György megbízott fötitkár is. A konkrét eredményekröl beszámoló Szincsák Gyula elmondta: fontosnak tartották normalizálni a viszonyt a munkáltatóval és az érdekvédelmi szervezetekkel. A Honvédszakszervezet reprezentativitásának megfelelöen folyamatban van a HÉF ügyrendjének módosítása. A Hosz vezetése többször találkozott a tárca irányítóival, s minden konkrét dologban megállapodtak – ennek szentesítése, vagyis az aláírás a közeljövöben megtörténik (az aláírásról lapunk második oldalán számolunk be – a szerk.), mindez pedig stabil mûködési feltételeket biztosít a Hosz számára. Napirenden van a Hjt. módosítása, melyet valószínûleg az öszi parlamenti ülésszakon tárgyalnak meg. Az ülésen – ezt követöen – konkrétumokról, az egészségügyi és a nyugdíjpénztár jövöjéröl tettek fel kérdéseket a jelenlévök.

 

A szárazföldhöz tartozó alapszervezeti- és csoportvezetök május 12-i, székesfehérvári rendezvényen Mészáros Géza elnök mellett a területi és szakmai ügyvivök is résztvettek. Kun Ferenc haderönemi képviselö rövid megnyitója után a Hosz elnöke tartott aktuális, az elmúlt idöszak szakszervezeti eseményeiröl szóló beszámolót. Mészáros Géza kitért rá, hogy a Juhász Ferenccel történt áprilisi találkozón a honvédelmi miniszternek elmondta: a Hosz olyan szakszervezetként fog mûködni, mely korrekt, tisztességes, a hivatásos és a szerzödéses katonák érdekeit mindenkor szem elött tartó véleményét mindig elmondja majd. A fórumon elhangzott kérdések, felvetések között Nyeste József debreceni alapszervezeti vezetö az Egység újság terjesztési címlistájának pontosítását, dr. Ujfaludi Zoltán megbízott területi ügyvivö, szentesi alapszervezeti vezetö pedig – a rendezvényeken történö megjelenés és a tagtoborzás fontossága miatt – a jelenlegi példányszám emelését javasolta. Az egyebek tárgyalása közben Jáger Tibor területi ügyvivö a nyári – köztük a július 16-i mogyoródi aquaparki és a szeptemberi, budapesti Hajógyári szigeti – szakszervezeti rendezvények programjáról adott hasznos információkat. A haderönemi gyûlés Németh Péter munkavédelmi ügyvivö aktuális – munkavédelmi érdekképviseletek megalakításáról, szakmai bejárásokról szóló – tájékoztatójával zárult.

 

 

Borka István kizárásának fellebbezését tárgyaló, a választmányi ülés ezen napirendjét elökészítö, május 3-i Ellenörzö Bizottsági ülésen Nagy Zoltán elmondta: ismeretes, hogy a Hosz korábbi elnöksége márciusi ülésén fegyelmi határozattal – elsö fokon – kizárta a tagok sorából Borka Istvánt. Érintett, élve fellebbezési jogával, a felsöbb döntéshozó szervhez, az Országos Választmányhoz (OV) fordult. A bizottság elnöke hangsúlyozta: az Ellenörzö Bizottság megvizsgálta Borka István beadványát, ügyét zárt körû ülésen tárgyalta. Az állásfoglalás szerint: az EB javasolja az Országos Választmánynak, hogy adjon helyt Borka István fellebbezésének, és ezzel hatálytalanítsa a kizárásról szóló, korábbi elnökségi határozatot.
Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 13:58
„Minden idők legnagyobb haderőreformja zajlik” – mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a Honvédszakszervezet őszi küldöttgyűlésén Budapesten, november 29-én, kedden.
2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…
2022-12-02 11:03:03
2022.november 30-án 13 órai kezdettel 4 csapat részvételével helyőrségi sakkversenyt rendezett a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományú Klub Kaposváron, a Helyőrségi Művelődési Otthonban...

  JETfly Magazin

Az 1985-ben indult légitársaság most harmadszor változtat arculatán. A jelenlegi festések 1999 óta láthatóak a világ legnagyobb légitársaságának óriásgépein, és az egyik legismertebb márkajelzéssé váltak ez alatt az idő alatt. A mostani arculatfrissítés a gépek függőleges vezérsíkját és a szárnyakat érinti.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.