2024. 06. 19. szerda
Gyárfás
: 396 Ft   : 368 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Haderőnemi üléseken történt

Hosz  |  2005. 06. 01., 18:39

A május 4-i elnökségi ülést követöen, az elmúlt hónap közepén haderönemi gyûléseken tárgyalták át a választmányi határozat-tervezeteket. A légierönél szolgáló szakszervezeti tisztségviselök – Andor Tamás haderönemi képviselö vezetésével – május 9-én, Györött találkoztak. A haderönem elnökségi tagja kiemelte, hogy az iroda fenntartására – a haderönemi parancsnokkal való kiváló együttmûködés miatt – alig költöttek. A képviseleti iroda idei költségvetési tételei között a telefonköltségek, a haderönemi kiküldetések, valamint az iroda berendezésével, ellátásával kapcsolatos pénzösszegek szerepelnek. A 2005. évi fö feladatokról szóló egyeztetés közben elhangzott: szükséges az alapszervezeti és csoportvezetök legfontosabb, – katonákat érintö – kérdésekbe történö bevonása, aktivizálása. Heiling Ottó alelnök hozzászólásában azt hangsúlyozta, hogy a Hosz 2005-évi költségvetésének súlypontjait mindig az elfogadott szakszervezeti feladatok határozzák meg. Ezt követöen a beterjesztett határozat-tervezeteket fogadta el a légierö képviselet. A 2004. évi költségvetés, mérleg- és eredmény kimutatás szóbeli indoklása után – a györi haderönemi gyûlésen – a 2005.évi költségvetés föbb számairól egyeztettek. Az egyebek napirendi pontban – többek között – a következö idöszak szakszervezeti eseményeiröl, a csapatünnepeken történö megjelenésekröl beszéltek. Tóvári Róbert, a ,,Radar” alapszervezet vezetöje a Hosz szolgáltató jellegét hangsúlyozó, korszerû, a tagoknak kézzel fogható kedvezményeket nyújtó szolgáltatások frissítését igényelte. Mészáros Géza elnök szerint amellett, hogy konkretizálni kell a meglévö szerzödéseket, nyitni kell az új, a tagok körében népszerû szolgáltatók felé is.

 

A közigazgatási és intézményi érdekképviselet május 11-én tartotta – a Választmányi ülést elökészítö – rendezvényét. A Hosz budapesti központi irodájában Kocsor Sándor haderönemi képviselö – a megjelent alapszervezeti- és csoportvezetök mellett – Mészáros Géza elnököt és Heiling Ottó alelnököt is a résztvevök között köszönthette. Az elnökségi tag vitaindítója után Heiling Ottó a 2004. évi zárszámadással és az idei költségvetéssel kapcsolatban kiemelte: a Hosz arra törekszik, hogy minél nagyobb önállóságra tegyen szert, amellett, hogy bevételei vannak a szakszervezetnek, ma már tartalékot is tud képezni. Kocsor Sándor kijelentette: a képviselet idei költségvetése mindenki számára jól átlátható és megtervezett, a pénzösszeg elegendö a rendezvények lebonyolítására, az elérendö célok megvalósításának finanszírozására. Több alapszervezeti- és csoportvezetö is javasolta, hogy a haderönemi képviselö – a szakszervezet és az adott katonai szervezet közötti még hatékonyabb együttmûködés érdekében – folytasson érdemi megbeszéléseket a helyi parancsnokokkal.

 

Ugyancsak ezen a napon a logisztikai haderönem is ülésezett. A Besenyei Csaba elnökségi tag vezette tanácskozáson jelen volt Szincsák Gyula alelnök és Kepics György megbízott fötitkár is. A konkrét eredményekröl beszámoló Szincsák Gyula elmondta: fontosnak tartották normalizálni a viszonyt a munkáltatóval és az érdekvédelmi szervezetekkel. A Honvédszakszervezet reprezentativitásának megfelelöen folyamatban van a HÉF ügyrendjének módosítása. A Hosz vezetése többször találkozott a tárca irányítóival, s minden konkrét dologban megállapodtak – ennek szentesítése, vagyis az aláírás a közeljövöben megtörténik (az aláírásról lapunk második oldalán számolunk be – a szerk.), mindez pedig stabil mûködési feltételeket biztosít a Hosz számára. Napirenden van a Hjt. módosítása, melyet valószínûleg az öszi parlamenti ülésszakon tárgyalnak meg. Az ülésen – ezt követöen – konkrétumokról, az egészségügyi és a nyugdíjpénztár jövöjéröl tettek fel kérdéseket a jelenlévök.

 

A szárazföldhöz tartozó alapszervezeti- és csoportvezetök május 12-i, székesfehérvári rendezvényen Mészáros Géza elnök mellett a területi és szakmai ügyvivök is résztvettek. Kun Ferenc haderönemi képviselö rövid megnyitója után a Hosz elnöke tartott aktuális, az elmúlt idöszak szakszervezeti eseményeiröl szóló beszámolót. Mészáros Géza kitért rá, hogy a Juhász Ferenccel történt áprilisi találkozón a honvédelmi miniszternek elmondta: a Hosz olyan szakszervezetként fog mûködni, mely korrekt, tisztességes, a hivatásos és a szerzödéses katonák érdekeit mindenkor szem elött tartó véleményét mindig elmondja majd. A fórumon elhangzott kérdések, felvetések között Nyeste József debreceni alapszervezeti vezetö az Egység újság terjesztési címlistájának pontosítását, dr. Ujfaludi Zoltán megbízott területi ügyvivö, szentesi alapszervezeti vezetö pedig – a rendezvényeken történö megjelenés és a tagtoborzás fontossága miatt – a jelenlegi példányszám emelését javasolta. Az egyebek tárgyalása közben Jáger Tibor területi ügyvivö a nyári – köztük a július 16-i mogyoródi aquaparki és a szeptemberi, budapesti Hajógyári szigeti – szakszervezeti rendezvények programjáról adott hasznos információkat. A haderönemi gyûlés Németh Péter munkavédelmi ügyvivö aktuális – munkavédelmi érdekképviseletek megalakításáról, szakmai bejárásokról szóló – tájékoztatójával zárult.

 

 

Borka István kizárásának fellebbezését tárgyaló, a választmányi ülés ezen napirendjét elökészítö, május 3-i Ellenörzö Bizottsági ülésen Nagy Zoltán elmondta: ismeretes, hogy a Hosz korábbi elnöksége márciusi ülésén fegyelmi határozattal – elsö fokon – kizárta a tagok sorából Borka Istvánt. Érintett, élve fellebbezési jogával, a felsöbb döntéshozó szervhez, az Országos Választmányhoz (OV) fordult. A bizottság elnöke hangsúlyozta: az Ellenörzö Bizottság megvizsgálta Borka István beadványát, ügyét zárt körû ülésen tárgyalta. Az állásfoglalás szerint: az EB javasolja az Országos Választmánynak, hogy adjon helyt Borka István fellebbezésének, és ezzel hatálytalanítsa a kizárásról szóló, korábbi elnökségi határozatot.
Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

A legfrissebb információk szerint Svédország - a légierő modernizációs folyamatának részeként - már 2024 vége előtt dönthet a kiöregedő Lockheed Martin C-130H szállító repülőgép flottájuk cseréjéről.

  Háború Művészete magazin

„Szeretem, megvédem!" mottóval indít toborzókampányt a területvédelmi ezredekbe a Magyar Honvédség - jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a kampány megnyitóján június 17-én, hétfőn, Budapesten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.