2024. 04. 17. szerda
Rudolf
: 393 Ft   : 370 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Másfajta gondolkodás az alapdolgokról

Hosz  |  2005. 06. 01., 18:40

El kell hitetni a tagokkal, elért eredményeinkkel meg kell őket arról győzni, hogy az elmúlt hónapok viharos történései ellenére a Honvédszakszervezet müködőképes, s felelősséggel képviseli a fórumokon és tanácskozásokon a katonák érdekeit - fogalmazta meg az új szakszervezeti vezetés legaktuálisabb teendőit Mészáros Géza. A Hosz elnöke hangsúlyozta: a Honvédelmi Minisztériummal való korrekt kapcsolat mindkét fél számára gyümölcsöző lehet.

 

Korrekt kapcsolat a munkáltatóval

 

- Meggyőződésem, hogy mindig, minden kényes témában a kompromisszumot kell keresni, hiszen az élet más területén sem szabad folyamatosan szemben állni a munkáltatóval. Amikor a minisztérium legfelsőbb vezetésével - elnöki tisztemben először - találkoztam, tisztáztuk az alapvető normákat. Azt azonban nem tudtam megígérni - s ezt a tárca vezetése sem várta, várja el -, hogy ne legyen esetenként más véleményünk bizonyos kérdésekről. Úgy gondolom: fenntarthatjuk az abszolút függetlenség látszatát, de ezzel önmagunk ellen vétünk. Jogszabályok garantálják ugyanis, milyen feltételeket köteles a munkáltató számunkra biztosítani - örömmel mondhatom, hogy a tárca maximálisan eleget tesz ezen kritériumoknak.

Hasonlóan fontos volt normalizálni a viszonyt a társszervezetekkel, hiszen együttes fellépéssel tudunk csak egész pályán játszani, s az FRDÉSZ-en belüli meghatározó szerepünk is kötelezettségeket ró ránk. Az a tény tehát, hogy a tárcán és a szövetségen belül is a legnagyobb szervezetet képviseljük, a legmarkánsabb, ám egyben a legmegalapozottabb állásfoglalást követeli meg tőlünk.

 

Sok a feldolgozatlan probléma

 

A fentiek a Honvédszakszervezet külső kapcsolataihoz tartoznak, de belülről is sok a gond, a feldolgozatlan probléma. S bár a helyzet nem optimális, mégis reménykeltő, hogy van mire alapozni a jövőt. Tizenöt éves múltunk, s a felhalmozott értékek nagyrészt kijelölik az utat, melyen mennünk kell. Az új vezetés feladata, hogy korszerüsítse és átláthatóvá tegye a szervezet müködését - ne legyen kétsége senkinek sem, hogy itt minden törvényes és a tagság érdekeit szolgálja. Ennek része az Egység 2002 Kft. is, mellyel egyszerüsíteni szükséges a napi kontaktust, s ezzel együtt a szolgáltatáshoz jutás lehetőségét.

A Hosz mozgásban tartásához le kell tisztítani a feladat - és tevékenységi köröket - kulcsszó tehát a rend, amely biztosítja a felelősséget és számonkérhetőséget. A tapasztalatok arra inspirálnak bennünket, hogy felgyorsítsuk az információáramlást, s ezzel is könnyítsük az aktivisták munkáját. A munkaadóval és a szövetségeseinkkel való rendszeres és kiegyensúlyozott kapcsolat azonban már önmagában is segítséget jelent az alapszervezeti - és csoportvezetőknek, hiszen ők a legfontosabb láncszemek ebben a gépezetben. A közeljövő feladatai közé tartozik, hogy a megfelelő módszer kiválasztásával bevonjuk őket a döntések előkészítésébe.

A Honvédszakszervezet vezetése tudatában van annak, hogy a katonák eredményeket várnak tőlünk: a jogsegélyszolgálat sikeres müködtetését és egyéb más, materiális előnyök megszerzését. Úgy gondolom, mindezeket megfelelő infrastrukturális háttérrel biztosítani tudjuk.

 

Párbeszéd és eredmények

 

Félszáz nap meglehetősen kevés ahhoz, hogy valóságos mérleget vonjunk. Az viszont már jelzésértékü lehet, hogy megválasztásunk után együttmüködési megállapodást írtunk alá Juhász Ferenc miniszterrel, s megegyeztünk a Honvédségi Érdekegyeztető Fórumra történő visszatérés feltételeiről is. A tárca elfogadta a fórum munkarendjére vonatkozó javaslatunkat, melyet korábban a munkavállalói oldal többi képviselőjével is egyeztettünk. A Hosz erejét, szervezettségét az is érzékelteti, hogy egyik szervezet sem vitatja reprezentativitásunkat. A párbeszéd, a közös álláspont kialakítása a katonatársadalom szempontjából is komoly jelentőséggel bír. Ha érdemről, kézzelfogható eredményekről beszélhetünk még, feltétlenül ezek közé tartozik a peren kívüli megállapodás a munkaidőn kívüli juttatásokról - a bírósági eljárások nemcsak hosszadalmasak, de kedvezőtlenül befolyásolják az érintett bajtársak hangulatát is. Tárgyaltunk a kéthavi miniszteri jutalom hozzájutási lehetőségeiről is, s konkretizáltuk, hogy tizenötezer forintot kapnak a katonák a ruházati alap terhére. Szakértői szinten véleményezzük a kafeteria rendszer és a Hjt. módosítását. Bemutatkozó és kapcsolatfelvevő ülésen ismertettük meg elképzeléseinket, munkamódszerünket a munkavállalói oldal és a haderőnemek vezetőivel.

 

Együvé tartozunk

 

S végül ismét belső ügyeinkről! A rendkívüli kongresszus óta eltelt időszak azt igazolja, hogy a Honvédszakszervezet vezetése, az elnökség és a választmányi tagok nehéz kérdésekről is képesek korrektül véleményt formálni, s a szakmai apparátus jól készítette elő a döntéseket. Ugyanakkor arra is felfigyeltünk az átadás-átvétel kapcsán, hogy számtalan szabályzó hiányzik, vagy elégtelen az erre vonatkozó rendelkezés. Vezetői ars poeticám: nem csak a külső - a belső kapcsolatok átláthatósága is minősíti a szervezetet. Az együvé tartozás érzését több, százakat és - a családtagokkal együtt - ezreket megmozgat— rendezvényekkel kívánjuk erősíteni: a majális, a nyári aquaparki program, vagy a regionális események egyaránt ezt hivatottak szolgálni.

Minden szervezetben hangsúlyos az elnök szerepe. Azt vallom: csak akkor végzem megfelelően a munkámat, ha jól müködtetem a szervezetet, s az adott kérdésekben támaszkodom a szakértők véleményére. S talán még egy megjegyzés! Kimondani, amit ki kell mondani - ez az elnök felelőssége!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”
Széchenyi 2020 europai szociális alap.