2023. 06. 01. csütörtök
Tünde
: 371 Ft   : 348 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

6,5%-kal bővült a gazdaság teljesítménye

2022. 08. 31., 12:51

A Központi Statisztikai Hivatal 2022. augusztus 17-i gyorsjelentése szerint Magyarország bruttó hazai terméke a 2022 II. negyedévében 6,5%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, az első negyedéves 8,2%-os bővülés után tehát lassult a növekedés.

A növekedéshez a mezőgazdaság kivételével valamennyi nemzetgazdasági ág hozzájárult. Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – a gazdaság teljesítménye 1,1%-kal emelkedett.

gdp.jpg [md-600]

Az év második felében éves alapon a mostaninál lassabb növekedés várható, a nagy kérdés pedig az, hogy negyedéves alapon elfogy-e a lendület, és recesszióba csúszik-e a magyar gazdaság. A növekedést övező kockázatok (magas hazai infláció, emelkedő áram- és gázár, a hitelezés megtorpanása, európai gázválság) alapján nem lenne meglepő a visszaesés.

A növekedéshez szinte valamennyi nemzetgazdasági ág hozzájárult, leginkább az ipar és a piaci szolgáltatások. Az iparon belül különösen az élelmiszer- és italgyártás, illetve a villamos berendezés gyártása, a piaci szolgáltatások közül pedig főként a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, valamint a szállítás, raktározás bővülése volt jelentős. A növekedést fékezte a mezőgazdaság jelentős visszaesése.

Felhasználási oldalról nézve a fogyasztás, termelési oldalról pedig a szolgáltatások bővülése lehetett a gazdaság motorja a második negyedévben. A bérek emelkedése mellett a fogyasztás bővülését segítették az egyszeri juttatások, mit az SZJA-visszatérítés vagy a 13. havi nyugdíj. A második negyedév végén azonban már láthatóak voltak a lassulás jelei, a harmadik negyedévben pedig valószínűleg éves alapon érdemben tovább lassul majd a gazdaság.

A lakosságot egyre jobban érinti a vártnál gyorsabb ütemben emelkedő infláció, amely egyre szélesebb körben csökkenti a reálkereseteket. Ma már azoknak is csökken az életszínvonala, akik 10% feletti béremelést kaptak, hiszen az infláció ennél is magasabb.

Infláció2.jpg [md-600]

A következő hónapokban a rezsiköltségek nagymértékű emelkedése is növeli az inflációt, aminek következtében a lakosság kénytelen lesz visszafogni a fogyasztását. Az egyszeri juttatások hatásai kifutottak, így ez a tényező már nem segíti a bruttó hazai termék növekedését.

Összefoglalva tehát elmondható, hogy a második negyedévben jelentős volt a GDP növekedése, amiben jelentős szerepe volt a lakossági fogyasztás erőteljes bővülése. Az idei első félévben 7,3%-kal nőtt a bruttó hazai termék, így a második féléves lassulással számítva a Kopint- Tárki 4%, a GKI 3,7%-os éves GDP-bővülést prognosztizál jelenleg. Az infláció növekedése és a reálkeresetek emelkedésének lassulása visszavetik a gazdaság teljesítményét, a legfontosabb kérdés, hogy a gázválság hatásai milyen mértékben érintik az ipar és a szolgáltatások alakulását. Ettől függ ugyanis, hogy a GDP növekedése negyedéves alapon leáll vagy recesszió alakul ki (legalább két egymást követő negyedévben csökken a reál GDP az előző negyedévhez viszonyítva). A vázolt kockázatok miatt a Kopint-Tárki 4%-os, a GKI 2,7%-os GDP-bővülést prognosztizál a következő évre.

Forrás: www.liganet.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.

  Háború Művészete magazin

„Katonáink ismét hősiesen teljesítették kötelességüket” – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter május 30-án, Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.