2023. 06. 01. csütörtök
Tünde
: 371 Ft   : 347 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Katonanői konferencia volt Budapesten

Hosz  |  2005. 06. 23., 09:32

Az MH ÖLTP Zách utcai objektumában a Honvédszakszervezet katonanői szekciója tartott küldöttgyűlést. Az eseményen - többek között - a katonanők által megélt konfliktushelyzetekről, az egyenjogúságról, az esélyegyenlőségről és az aktuális, nőket érintő problémákról beszéltek. A Hosz tisztségviselői mellett az előadók között voltak a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem és a HM humánpolitikai főosztály szakértői is...   

A beérkezés és a regisztráció után Hornyák Erika, a katonanői szekció elnöke köszöntötte a résztvevőket, ezt követően pedig Szincsák Gyula Hosz alelnök adott tájékoztatást a legaktuálisabb - katonákat érintő - kérdésekről. Szincsák Gyula kiemelte: a rendezvény nem titkolt célja a rétegérdekek minél markánsabb megjelenítése. Az alelnök azt is fontosnak tartotta elmondani, hogy az élő információcsere, a Hosz elnöksége és a katonanők közötti kontaktus jól szolgálhatja a problémák felszínre kerülését. A Hosz alelnöke ezután a szakszervezet által - a rendkívüli kongresszus óta eltelt időszakban - elért eredményeket elevenítette fel: beszélt a HÉF-re történő visszatérésről, valamint a HM és a Hosz közötti együttmüködési megállapodás részleteiről is. Végül a Hjt. módosításokról és a bevezetendő választható illetményen kívüli juttatások (VIKJ) rendszeréről beszélt.

Ezután a ZMNE tanszékvezetője, dr. Bolgár Judit ny. mérnök ezredes a nők szerepéről, az általuk megélt konfliktushelyzetekről tartott előadást. A professzor asszony kiemelte: a semleges nemü, a speciális szerepeknek megfelelni tudó, a szervezet felé teljesen elkötelezett viselkedésü katonanő az ideál. A szakpszichológus hangsúlyozta, hogy a katonaság és a család falánk intézmények, e kettőnek nem lehet egyszerre tökéletesen megfelelni, az anyaszerepek sérülnek a legkönnyebben.

A katonanők Magyar Honvédségben elfoglalt szerepéről, helyzetéről Gál Anna alezredes beszélt. A HM humánpolitikai főosztályának kiemelt főtisztje a katonanők Magyar Honvédségben jellemző létszámadatairól, arányairól - többek között - elmondta: jelenleg 4031 katonanő szolgál hazánkban, ennek 20%-a legénységi, 61%-a tiszthelyettesi, zászlósi, 19%-a pedig tiszti beosztáést tölt be. A NATO katonnaői konfrencián szerzett tapasztalatait, a résztvevőkkel megosztva, Gál Anna elmondta: egyre nagyobb szerepet fog adni a katonai tömb a hölgyek missziókban történő megjelenésének, bizonyos beosztásokat csak katonanőkkel kívánnak feltölteni a jövőben.  

A Hosz jogi ügyvivője az esélyegyenlőségről, a jogszabályi garanciákról tájékoztatja a résztvevőket. Dr. Hortobágyi Tibor beszélt - többek között - a Hjt.-ben és a HM-rendeletekben megjelent, nőkre vonatkozó speciális szabályzókról.  

A június 23-i program végén Hornyák Erika szekcióelnöki beszámolója hangzott el, majd konzultáció és a szekció szervezeti kérdései kerültek szóba. A szekció - a hatékonyabb területi munkavégzés érdekében - új elnökségi tagokat is választott, a 7 fős fórum munkájában ezután dr. Nagy Katalin és Balogh Andrea is részt fog venni, a szekció elnökségének póttagjai Siposné, Erika, Jeszenyi Ildikó, Kutyik Viktória és Marton Eszter lettek.    

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.

  Háború Művészete magazin

1942 tavaszán, a megtépázott amerikai USS Houston és az ausztrál HMAS Perth cirkálók, a Jáva-tengeren előző nap vívott tengeri csata túlélőiként, a Jáva és Szumátra között húzódó Szunda-szoroson át próbáltak egérutat nyerni a megállíthatatlanul előrenyomuló japánok elől. Nem jártak sikerrel és sorsukat sokáig homály fedte.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.