2024. 02. 28. szerda
Elemér
: 391 Ft   : 362 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Katonanői konferencia volt Budapesten

Hosz  |  2005. 06. 23., 09:32

Az MH ÖLTP Zách utcai objektumában a Honvédszakszervezet katonanői szekciója tartott küldöttgyűlést. Az eseményen - többek között - a katonanők által megélt konfliktushelyzetekről, az egyenjogúságról, az esélyegyenlőségről és az aktuális, nőket érintő problémákról beszéltek. A Hosz tisztségviselői mellett az előadók között voltak a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem és a HM humánpolitikai főosztály szakértői is...   

A beérkezés és a regisztráció után Hornyák Erika, a katonanői szekció elnöke köszöntötte a résztvevőket, ezt követően pedig Szincsák Gyula Hosz alelnök adott tájékoztatást a legaktuálisabb - katonákat érintő - kérdésekről. Szincsák Gyula kiemelte: a rendezvény nem titkolt célja a rétegérdekek minél markánsabb megjelenítése. Az alelnök azt is fontosnak tartotta elmondani, hogy az élő információcsere, a Hosz elnöksége és a katonanők közötti kontaktus jól szolgálhatja a problémák felszínre kerülését. A Hosz alelnöke ezután a szakszervezet által - a rendkívüli kongresszus óta eltelt időszakban - elért eredményeket elevenítette fel: beszélt a HÉF-re történő visszatérésről, valamint a HM és a Hosz közötti együttmüködési megállapodás részleteiről is. Végül a Hjt. módosításokról és a bevezetendő választható illetményen kívüli juttatások (VIKJ) rendszeréről beszélt.

Ezután a ZMNE tanszékvezetője, dr. Bolgár Judit ny. mérnök ezredes a nők szerepéről, az általuk megélt konfliktushelyzetekről tartott előadást. A professzor asszony kiemelte: a semleges nemü, a speciális szerepeknek megfelelni tudó, a szervezet felé teljesen elkötelezett viselkedésü katonanő az ideál. A szakpszichológus hangsúlyozta, hogy a katonaság és a család falánk intézmények, e kettőnek nem lehet egyszerre tökéletesen megfelelni, az anyaszerepek sérülnek a legkönnyebben.

A katonanők Magyar Honvédségben elfoglalt szerepéről, helyzetéről Gál Anna alezredes beszélt. A HM humánpolitikai főosztályának kiemelt főtisztje a katonanők Magyar Honvédségben jellemző létszámadatairól, arányairól - többek között - elmondta: jelenleg 4031 katonanő szolgál hazánkban, ennek 20%-a legénységi, 61%-a tiszthelyettesi, zászlósi, 19%-a pedig tiszti beosztáést tölt be. A NATO katonnaői konfrencián szerzett tapasztalatait, a résztvevőkkel megosztva, Gál Anna elmondta: egyre nagyobb szerepet fog adni a katonai tömb a hölgyek missziókban történő megjelenésének, bizonyos beosztásokat csak katonanőkkel kívánnak feltölteni a jövőben.  

A Hosz jogi ügyvivője az esélyegyenlőségről, a jogszabályi garanciákról tájékoztatja a résztvevőket. Dr. Hortobágyi Tibor beszélt - többek között - a Hjt.-ben és a HM-rendeletekben megjelent, nőkre vonatkozó speciális szabályzókról.  

A június 23-i program végén Hornyák Erika szekcióelnöki beszámolója hangzott el, majd konzultáció és a szekció szervezeti kérdései kerültek szóba. A szekció - a hatékonyabb területi munkavégzés érdekében - új elnökségi tagokat is választott, a 7 fős fórum munkájában ezután dr. Nagy Katalin és Balogh Andrea is részt fog venni, a szekció elnökségének póttagjai Siposné, Erika, Jeszenyi Ildikó, Kutyik Viktória és Marton Eszter lettek.    

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.

  JETfly Magazin

Márciustól H145M típusú helikopterrel biztosítja a Magyar Honvédség a légi kutató-mentő szolgálatot az ország nyugati részén. A feladat legmagasabb szintű ellátásához szükséges tudás megszerzéséhez a kijelölt állomány speciális kiképzésen vett részt február 12-20-a között között az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál.

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.