2023. 03. 30. csütörtök
Zalán
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Katonanői konferencia volt Budapesten

Hosz  |  2005. 06. 23., 09:32

Az MH ÖLTP Zách utcai objektumában a Honvédszakszervezet katonanői szekciója tartott küldöttgyűlést. Az eseményen - többek között - a katonanők által megélt konfliktushelyzetekről, az egyenjogúságról, az esélyegyenlőségről és az aktuális, nőket érintő problémákról beszéltek. A Hosz tisztségviselői mellett az előadók között voltak a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem és a HM humánpolitikai főosztály szakértői is...   

A beérkezés és a regisztráció után Hornyák Erika, a katonanői szekció elnöke köszöntötte a résztvevőket, ezt követően pedig Szincsák Gyula Hosz alelnök adott tájékoztatást a legaktuálisabb - katonákat érintő - kérdésekről. Szincsák Gyula kiemelte: a rendezvény nem titkolt célja a rétegérdekek minél markánsabb megjelenítése. Az alelnök azt is fontosnak tartotta elmondani, hogy az élő információcsere, a Hosz elnöksége és a katonanők közötti kontaktus jól szolgálhatja a problémák felszínre kerülését. A Hosz alelnöke ezután a szakszervezet által - a rendkívüli kongresszus óta eltelt időszakban - elért eredményeket elevenítette fel: beszélt a HÉF-re történő visszatérésről, valamint a HM és a Hosz közötti együttmüködési megállapodás részleteiről is. Végül a Hjt. módosításokról és a bevezetendő választható illetményen kívüli juttatások (VIKJ) rendszeréről beszélt.

Ezután a ZMNE tanszékvezetője, dr. Bolgár Judit ny. mérnök ezredes a nők szerepéről, az általuk megélt konfliktushelyzetekről tartott előadást. A professzor asszony kiemelte: a semleges nemü, a speciális szerepeknek megfelelni tudó, a szervezet felé teljesen elkötelezett viselkedésü katonanő az ideál. A szakpszichológus hangsúlyozta, hogy a katonaság és a család falánk intézmények, e kettőnek nem lehet egyszerre tökéletesen megfelelni, az anyaszerepek sérülnek a legkönnyebben.

A katonanők Magyar Honvédségben elfoglalt szerepéről, helyzetéről Gál Anna alezredes beszélt. A HM humánpolitikai főosztályának kiemelt főtisztje a katonanők Magyar Honvédségben jellemző létszámadatairól, arányairól - többek között - elmondta: jelenleg 4031 katonanő szolgál hazánkban, ennek 20%-a legénységi, 61%-a tiszthelyettesi, zászlósi, 19%-a pedig tiszti beosztáést tölt be. A NATO katonnaői konfrencián szerzett tapasztalatait, a résztvevőkkel megosztva, Gál Anna elmondta: egyre nagyobb szerepet fog adni a katonai tömb a hölgyek missziókban történő megjelenésének, bizonyos beosztásokat csak katonanőkkel kívánnak feltölteni a jövőben.  

A Hosz jogi ügyvivője az esélyegyenlőségről, a jogszabályi garanciákról tájékoztatja a résztvevőket. Dr. Hortobágyi Tibor beszélt - többek között - a Hjt.-ben és a HM-rendeletekben megjelent, nőkre vonatkozó speciális szabályzókról.  

A június 23-i program végén Hornyák Erika szekcióelnöki beszámolója hangzott el, majd konzultáció és a szekció szervezeti kérdései kerültek szóba. A szekció - a hatékonyabb területi munkavégzés érdekében - új elnökségi tagokat is választott, a 7 fős fórum munkájában ezután dr. Nagy Katalin és Balogh Andrea is részt fog venni, a szekció elnökségének póttagjai Siposné, Erika, Jeszenyi Ildikó, Kutyik Viktória és Marton Eszter lettek.    

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…
2022-12-02 11:03:03
2022.november 30-án 13 órai kezdettel 4 csapat részvételével helyőrségi sakkversenyt rendezett a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományú Klub Kaposváron, a Helyőrségi Művelődési Otthonban...

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.