2023. 03. 30. csütörtök
Zalán
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ülésezett a HÉF

Hosz  |  2005. 06. 22., 09:57

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum június 22-i ülésén - a munkavállalói oldal javaslatára, napirend előtt - a HÉF ügyrendjével kapcsolatos módosító javaslatokról, a Fórum második féléves munkatervéről, illetve a Honvéd Nyugdíjas Otthon létrehozásának esélyeiről tárgyaltak. Az ülésen a Honvédszakszervezetet Mészáros Géza elnök, Szincsák Gyula alelnök és dr. Hortobágyi Tibor jogi ügyvivő képviselte...

A HÉF ülését Breuer László, a HODOSZ vezető titkára nyitotta meg. Napirend előtt Mészáros Géza Hosz elnök terjesztette be a HÉF ügyrendjével kapcsolatos, Honvédszakszervezet által kidolgozott módosító javaslatot. A BEOSZ részéről Erdős László a Honvéd Nyugdíjas Otthon létrehozásának aktualitásairól beszélt. A HÉF ezt követően a tervezett napirend szerint folytatódott. Először a haderő-átalakítás helyzetéről hallgattak meg tájékoztatót az ülés résztvevői. Vass János mérnök ezredes, a HM HVK helyettes katonai-tervezési főcsoportfőnöke elmondta, hogy megkezdődött a szentendrei Kiképző Központ felállítása, a taszári Kapos Bázisrepülőtér felszámolása, illetve a feladatok pápai Bázisrepülőtér részére történő átadás-átvétele. 

A következő napirend a HM tárca 2004.évi költségvetési gazdálkodásának végrehajtása volt. Dr.Tamás Sándor ezredes, a HM KPSZH helyettes főigazgatója hangsúlyozta, hogy a szaktárca továbbra is kiemelten kezeli a katonák járandóságait, valamint a haderő-átalakítás okozta kiáramlásból adódó személyi juttatások megoldását.

Ezután a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény módosításáról dr. Mátyus Ferenc ezredes beszélt. A HM JIF főosztályvezetője által elmondottakhoz dr. Hortobágyi Tibor szólt hozzá. A Hosz jogi ügyvivője a munkavállalói oldal egyeztetett álláspontját megfogalmazva, - többek között - a készenléti beosztások definíciójában, a heti 60 órás kiképzési időben, illetve az illetmény-pótlékok helyzetében jelenleg rejlő anomáliákról beszélt. A szakszervezet jogásza - amellett, hogy több módosító javaslatot is jónak és üdvözlendőnek értékelt - a veszélyességi pótlékok fizetési rendjének esetleges megváltoztatásáról és a 13. havi illetmény jövőbeni folyósításának rendjéről is kérdéseket fogalmazott meg. A napirend beterjesztője a felvetett problémákkal kapcsolatban további szakértői egyeztetéseket javasolt. A HM kollégiumi ülésen születendő döntések miatt az egyeztetést - a Hosz elnökének javaslatára, egyetértésben a HM JIF vezetőjével - június 23-án reggelre hívták össze.  

A választható illetményen kívüli juttatások (VIKJ) rendszeréről szóló előterjesztést Erdélyi Lajos dandártábornoktól hallgatták meg. A HM humánpolitikai főosztályvezetője után a munkavállalói oldal fogalmazta meg gondolatait. Szincsák Gyula Hosz alelnök kiemelte: a katona-szakszervezet mindig akítvan vett részt az előkészítő egyeztetéseken. Varga István Hodosz elnökhöz hasonlóan elmondta, hogy szociális feszültséget jelentene az üdültetés VIKJ rendszerébe történő bekerülése, szerinte egy másik pilléren kellene ezt a juttatási formát megjeleníteni. A Hosz alelnöke forráshiányosnak nevezte a bevezetendő rendszert, - noha tudomásul veszi - szerinte elkerülhetetlen a veszteségeket szenvedő, az előzetes számítások szerint mintegy 11%-os réteg megjelenése. Szincsák Gyula amellett, hogy a veszteséget elszenvedők arányának csökkentése mellett érvelt, azt is elmondta, hogy a Pénztárakban rejlő - még bővíthető - lehetőségek, a szolgáltatások kiterjesztése enyhíthetné a jelenlegi forráshiányt.   

Ezt követően a Honvéd Egészségpénztár (HONVEP) helyzetéről és szolgáltatásairól dr. Rékai Miklós, a HONVEP Igazgató Tanácsának elnöke, dr. Szenes Zoltán ügyvezető igazgató pedig a Honvéd Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár (HOMNYP) aktualitásairól és szolgáltatásairól adott hasznos információkat. A HOMNYP ügyvezető igazgatója előadását kiegészítve, elmondta, hogy nem javasolja nyugdíjpénztár által biztosított források VIKJ rendszerébe történő bekerülését.

Az ülés végén a munkkadói és a munkavállalói oldal képviselői elfogadták a következő, július 14-i ülés napirendjét. A HÉF ekkor a 2329/2004. (XII.21.) kormányhatározat végrehajtásából fakadó feladatokról tárgyal majd.    

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…
2022-12-02 11:03:03
2022.november 30-án 13 órai kezdettel 4 csapat részvételével helyőrségi sakkversenyt rendezett a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományú Klub Kaposváron, a Helyőrségi Művelődési Otthonban...

  JETfly Magazin

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendben tovább növeli ázsiai járatainak számát, 96 interkontinentális és 69 európai célállomás lesz elérhető az október végéig tartó időszakban. Budapestre a legtöbb napon öt járat közlekedik majd.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.