2023. 03. 30. csütörtök
Zalán
: 381 Ft   : 351 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Katonanői konferencia

Hosz  |  2005. 06. 30., 20:44

Az MH ÖLTP Zách utcai objektumában a Honvédszakszervezet katonanöi szekciója tartott küldöttgyûlést. Az eseményen – többek között – a katonanök által megélt konfliktushelyzetekröl, az egyenjogúságról, az esélyegyenlöségröl és az aktuális, nöket érintö problémákról beszéltek.

A beérkezés és a regisztráció után Hornyák Erika, a katonanöi szekció elnöke köszöntötte a résztvevöket, ezt követöen pedig Szincsák Gyula Hosz alelnök adott tájékoztatást a legaktuálisabb – katonákat érintö – kérdésekröl. Szincsák Gyula kiemelte: a rendezvény nem titkolt célja a rétegérdekek minél markánsabb megjelenítése. Az alelnök azt is fontosnak tartotta elmondani, hogy az élö információcsere, a Hosz elnöksége és a katonanök közötti kontaktus jól szolgálhatja a problémák felszínre kerülését. Ezután a ZMNE tanszékvezetöje, dr. Bolgár Judit ny. mérnök ezredes a nök szerepéröl, az általuk megélt konfliktushelyzetekröl tartott elöadást. A professzor asszony kiemelte: a semleges nemû, a speciális szerepeknek megfelelni tudó, a szervezet felé teljesen elkötelezett viselkedésû katonanö az ideál. A szakpszichológus hangsúlyozta, hogy a katonaság és a család falánk intézmények, e kettönek nem lehet egyszerre tökéletesen megfelelni, az anyaszerepek sérülnek a legkönnyebben.

A katonanök Magyar Honvédségben elfoglalt szerepéröl, helyzetéröl Gál Anna alezredes beszélt. A HM humánpolitikai föosztályának kiemelt fötisztje a katonanök Magyar Honvédségben jellemzö létszámadatairól, arányairól – többek között – elmondta: jelenleg 4031 katonanö szolgál hazánkban, ennek 20%-a legénységi, 61%-a tiszthelyettesi, zászlósi, 19%-a pedig tiszti beosztást tölt be. A NATO katonanöi konferencián szerzett tapasztalatait a résztvevökkel megosztva, Gál Anna elmondta: egyre nagyobb szerepet fog adni a katonai tömb a hölgyek missziókban történö megjelenésének, bizonyos beosztásokat csak katonanökkel kívánnak feltölteni a jövöben. A Hosz jogi ügyvivöje az esélyegyenlöségröl, a jogszabályi garanciákról tájékoztatta a résztvevöket. Dr. Hortobágyi Tibor beszélt – többek között – a Hjt-ben és a HM-rendeletekben megjelent, nökre vonatkozó speciális szabályzókról.  A június 23-i program végén Hornyák Erika szekcióelnöki beszámolója hangzott el, majd konzultáció és a szekció szervezeti kérdései kerültek szóba. A szekció – a hatékonyabb területi munkavégzés érdekében – új elnökségi tagokat is választott, a 7 fös fórum munkájában ezután dr. Nagy Katalin és Balogh Andrea is részt fog venni, a szekció elnökségének póttagjai Siposné, Erika, Jeszenyi Ildikó, Kutyik Viktória és Marton Eszter lettek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…
2022-12-02 11:03:03
2022.november 30-án 13 órai kezdettel 4 csapat részvételével helyőrségi sakkversenyt rendezett a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományú Klub Kaposváron, a Helyőrségi Művelődési Otthonban...

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.