2024. 04. 15. hétfő
Tas, Anasztázia
: 393 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Katonanői konferencia

Hosz  |  2005. 06. 30., 20:44

Az MH ÖLTP Zách utcai objektumában a Honvédszakszervezet katonanöi szekciója tartott küldöttgyûlést. Az eseményen – többek között – a katonanök által megélt konfliktushelyzetekröl, az egyenjogúságról, az esélyegyenlöségröl és az aktuális, nöket érintö problémákról beszéltek.

A beérkezés és a regisztráció után Hornyák Erika, a katonanöi szekció elnöke köszöntötte a résztvevöket, ezt követöen pedig Szincsák Gyula Hosz alelnök adott tájékoztatást a legaktuálisabb – katonákat érintö – kérdésekröl. Szincsák Gyula kiemelte: a rendezvény nem titkolt célja a rétegérdekek minél markánsabb megjelenítése. Az alelnök azt is fontosnak tartotta elmondani, hogy az élö információcsere, a Hosz elnöksége és a katonanök közötti kontaktus jól szolgálhatja a problémák felszínre kerülését. Ezután a ZMNE tanszékvezetöje, dr. Bolgár Judit ny. mérnök ezredes a nök szerepéröl, az általuk megélt konfliktushelyzetekröl tartott elöadást. A professzor asszony kiemelte: a semleges nemû, a speciális szerepeknek megfelelni tudó, a szervezet felé teljesen elkötelezett viselkedésû katonanö az ideál. A szakpszichológus hangsúlyozta, hogy a katonaság és a család falánk intézmények, e kettönek nem lehet egyszerre tökéletesen megfelelni, az anyaszerepek sérülnek a legkönnyebben.

A katonanök Magyar Honvédségben elfoglalt szerepéröl, helyzetéröl Gál Anna alezredes beszélt. A HM humánpolitikai föosztályának kiemelt fötisztje a katonanök Magyar Honvédségben jellemzö létszámadatairól, arányairól – többek között – elmondta: jelenleg 4031 katonanö szolgál hazánkban, ennek 20%-a legénységi, 61%-a tiszthelyettesi, zászlósi, 19%-a pedig tiszti beosztást tölt be. A NATO katonanöi konferencián szerzett tapasztalatait a résztvevökkel megosztva, Gál Anna elmondta: egyre nagyobb szerepet fog adni a katonai tömb a hölgyek missziókban történö megjelenésének, bizonyos beosztásokat csak katonanökkel kívánnak feltölteni a jövöben. A Hosz jogi ügyvivöje az esélyegyenlöségröl, a jogszabályi garanciákról tájékoztatta a résztvevöket. Dr. Hortobágyi Tibor beszélt – többek között – a Hjt-ben és a HM-rendeletekben megjelent, nökre vonatkozó speciális szabályzókról.  A június 23-i program végén Hornyák Erika szekcióelnöki beszámolója hangzott el, majd konzultáció és a szekció szervezeti kérdései kerültek szóba. A szekció – a hatékonyabb területi munkavégzés érdekében – új elnökségi tagokat is választott, a 7 fös fórum munkájában ezután dr. Nagy Katalin és Balogh Andrea is részt fog venni, a szekció elnökségének póttagjai Siposné, Erika, Jeszenyi Ildikó, Kutyik Viktória és Marton Eszter lettek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Folytatódik a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat Nagykanizsán, a Halis István Városi Könyvtárban: 2024. április 24-én, 18 órától az egyik legeredményesebb magyar vadászpilótáról, vitéz nemes Molnár László főhadnagyról hallgathatunk meg egy előadást.

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”
Széchenyi 2020 europai szociális alap.