2023. 12. 06. szerda
Miklós
: 381 Ft   : 353 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Katonanői konferencia

Hosz  |  2005. 06. 30., 20:44

Az MH ÖLTP Zách utcai objektumában a Honvédszakszervezet katonanöi szekciója tartott küldöttgyûlést. Az eseményen – többek között – a katonanök által megélt konfliktushelyzetekröl, az egyenjogúságról, az esélyegyenlöségröl és az aktuális, nöket érintö problémákról beszéltek.

A beérkezés és a regisztráció után Hornyák Erika, a katonanöi szekció elnöke köszöntötte a résztvevöket, ezt követöen pedig Szincsák Gyula Hosz alelnök adott tájékoztatást a legaktuálisabb – katonákat érintö – kérdésekröl. Szincsák Gyula kiemelte: a rendezvény nem titkolt célja a rétegérdekek minél markánsabb megjelenítése. Az alelnök azt is fontosnak tartotta elmondani, hogy az élö információcsere, a Hosz elnöksége és a katonanök közötti kontaktus jól szolgálhatja a problémák felszínre kerülését. Ezután a ZMNE tanszékvezetöje, dr. Bolgár Judit ny. mérnök ezredes a nök szerepéröl, az általuk megélt konfliktushelyzetekröl tartott elöadást. A professzor asszony kiemelte: a semleges nemû, a speciális szerepeknek megfelelni tudó, a szervezet felé teljesen elkötelezett viselkedésû katonanö az ideál. A szakpszichológus hangsúlyozta, hogy a katonaság és a család falánk intézmények, e kettönek nem lehet egyszerre tökéletesen megfelelni, az anyaszerepek sérülnek a legkönnyebben.

A katonanök Magyar Honvédségben elfoglalt szerepéröl, helyzetéröl Gál Anna alezredes beszélt. A HM humánpolitikai föosztályának kiemelt fötisztje a katonanök Magyar Honvédségben jellemzö létszámadatairól, arányairól – többek között – elmondta: jelenleg 4031 katonanö szolgál hazánkban, ennek 20%-a legénységi, 61%-a tiszthelyettesi, zászlósi, 19%-a pedig tiszti beosztást tölt be. A NATO katonanöi konferencián szerzett tapasztalatait a résztvevökkel megosztva, Gál Anna elmondta: egyre nagyobb szerepet fog adni a katonai tömb a hölgyek missziókban történö megjelenésének, bizonyos beosztásokat csak katonanökkel kívánnak feltölteni a jövöben. A Hosz jogi ügyvivöje az esélyegyenlöségröl, a jogszabályi garanciákról tájékoztatta a résztvevöket. Dr. Hortobágyi Tibor beszélt – többek között – a Hjt-ben és a HM-rendeletekben megjelent, nökre vonatkozó speciális szabályzókról.  A június 23-i program végén Hornyák Erika szekcióelnöki beszámolója hangzott el, majd konzultáció és a szekció szervezeti kérdései kerültek szóba. A szekció – a hatékonyabb területi munkavégzés érdekében – új elnökségi tagokat is választott, a 7 fös fórum munkájában ezután dr. Nagy Katalin és Balogh Andrea is részt fog venni, a szekció elnökségének póttagjai Siposné, Erika, Jeszenyi Ildikó, Kutyik Viktória és Marton Eszter lettek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

  JETfly Magazin

"Nehéz szerénynek maradni!", állítja a Tiger Meet-ek jelmondata. A fotókat nézve, van benne igazság! Sehol máshol nem láthatunk ennyi, látványosan megfestett katonai repülőgépet - de a csodaszép merev- és forgószárnyasok nem kiállításra jöttek. Dolgoztak, kőkeményen, s velük együtt a hajózók és a műszakiak is.

  Háború Művészete magazin

Kormányközi megállapodás keretein belül, Szlovénia hat Leonardo AW139M típusú, közepes, többcélú helikopter beszerzéséről döntött, a szerződést 2023. november 28-án írták alá a felek.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.