2024. 06. 19. szerda
Gyárfás
: 396 Ft   : 368 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hjt. módosítás

Hosz  |  2005. 06. 30., 21:14

A Honvédszakszervezet vezetése – szakértök bevonásával – a közelmúltban tárgyalásokat kezdeményezett a tárcával a Hjt. módosításával kapcsolatosan. Az átfogó jogszabálytervezet, melyet a HÉF is tárgyalt, jelenleg már a kormány elött van, s kihat a külszolgálati vezénylés, a hivatásos és szerzödéses állomány szolgálatteljesítésének felté­teleire, az illetménypótlékok rendszerére, továbbá a káreljárás szabályaira is. A Hjt-módosítás pozitív eleme az illetménykiegészítés mértékének növekedése – ugyanakkor csökkenne az illetménypótlékra jogosító lehetöségek száma. A Hosz ezzel nem értett egyet, ezért azt javasolta: amíg a megszüntetendö pótlékokra jelenleg a jogcímet biztosító beosztás fennáll, addig az állomány tagja továbbra is a korábbi pótlékot kapja meg.A Honvédelmi Mi­nisz­té­rium elfogadta a szakszervezet azon javaslatát, hogy a szakmai alkalmatlanság miatt történö felmentés idötartama – a tárca által kezdeményezett két hónap helyett – hat hónap maradjon. A szolgálati nyugdíj tekintetében is változás várható: annak a katonának, aki a kinevezést alapos indok nélkül elutasítja, csak a szolgálati nyugdíj 50%-a folyósítható. A szolgálati nyugdíjra jogosító szolgálati idö, valamint a nyugdíj számított mértéke tekintetében nem lesz módosítás. Akinek a beosztása létszámcsökkentés vagy átszervezés miatt megszûnt, de számára más beosztást terveznek, az a módosítás szerint legfeljebb csak egy évig tartható rendelkezési állományban – ezzel gyakorlatilag visszaáll a 2003. december 21-ét megelözö állapot.A Honvédszakszervezet kezdeményezésére kivették a Hjt. tervezetböl azt a rendelkezést, mely szerint a nem magyar állampolgárokkal való hivatalos és magáncélú kapcsolattartást a miniszter szabályozhatta volna. A tárca azt a javaslatunkat is elfogadta, hogy a külföldi szolgálatot ellátó állomány esetén a Honvédszakszervezet –  a szolgálat ellátásának veszélyeztetése nélkül – gyakorolhassa bizonyos jogait. Ezek közé tartozik például hirdetményeinek nyilvánosságra hozatala, a honvédség kijelölt helyiségeinek használata, a szolgálati és munkakörülményekre vonatkozó szabályok megtartásának ellenörzése. A Hosz jogosítványai közé tartozik továbbá, hogy az észlelt hibákra, mulasztásokra a felelös szerv vezetöjének figyelmét felhívhatja – ezzel is elösegítve a katonák munkakörülményeinek javítását.A tárgyalások során mindkét fél részéröl nagyfokú kompromisszumkészség volt tapasztalható, melynek eredményei – reményeink szerint – megjelennek majd az Országgyûlés által elfogadott törvényben is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

A legfrissebb információk szerint Svédország - a légierő modernizációs folyamatának részeként - már 2024 vége előtt dönthet a kiöregedő Lockheed Martin C-130H szállító repülőgép flottájuk cseréjéről.

  Háború Művészete magazin

„Szeretem, megvédem!" mottóval indít toborzókampányt a területvédelmi ezredekbe a Magyar Honvédség - jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a kampány megnyitóján június 17-én, hétfőn, Budapesten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.