2024. 02. 25.
Géza
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hjt. módosítás

Hosz  |  2005. 06. 30., 21:14

A Honvédszakszervezet vezetése – szakértök bevonásával – a közelmúltban tárgyalásokat kezdeményezett a tárcával a Hjt. módosításával kapcsolatosan. Az átfogó jogszabálytervezet, melyet a HÉF is tárgyalt, jelenleg már a kormány elött van, s kihat a külszolgálati vezénylés, a hivatásos és szerzödéses állomány szolgálatteljesítésének felté­teleire, az illetménypótlékok rendszerére, továbbá a káreljárás szabályaira is. A Hjt-módosítás pozitív eleme az illetménykiegészítés mértékének növekedése – ugyanakkor csökkenne az illetménypótlékra jogosító lehetöségek száma. A Hosz ezzel nem értett egyet, ezért azt javasolta: amíg a megszüntetendö pótlékokra jelenleg a jogcímet biztosító beosztás fennáll, addig az állomány tagja továbbra is a korábbi pótlékot kapja meg.A Honvédelmi Mi­nisz­té­rium elfogadta a szakszervezet azon javaslatát, hogy a szakmai alkalmatlanság miatt történö felmentés idötartama – a tárca által kezdeményezett két hónap helyett – hat hónap maradjon. A szolgálati nyugdíj tekintetében is változás várható: annak a katonának, aki a kinevezést alapos indok nélkül elutasítja, csak a szolgálati nyugdíj 50%-a folyósítható. A szolgálati nyugdíjra jogosító szolgálati idö, valamint a nyugdíj számított mértéke tekintetében nem lesz módosítás. Akinek a beosztása létszámcsökkentés vagy átszervezés miatt megszûnt, de számára más beosztást terveznek, az a módosítás szerint legfeljebb csak egy évig tartható rendelkezési állományban – ezzel gyakorlatilag visszaáll a 2003. december 21-ét megelözö állapot.A Honvédszakszervezet kezdeményezésére kivették a Hjt. tervezetböl azt a rendelkezést, mely szerint a nem magyar állampolgárokkal való hivatalos és magáncélú kapcsolattartást a miniszter szabályozhatta volna. A tárca azt a javaslatunkat is elfogadta, hogy a külföldi szolgálatot ellátó állomány esetén a Honvédszakszervezet –  a szolgálat ellátásának veszélyeztetése nélkül – gyakorolhassa bizonyos jogait. Ezek közé tartozik például hirdetményeinek nyilvánosságra hozatala, a honvédség kijelölt helyiségeinek használata, a szolgálati és munkakörülményekre vonatkozó szabályok megtartásának ellenörzése. A Hosz jogosítványai közé tartozik továbbá, hogy az észlelt hibákra, mulasztásokra a felelös szerv vezetöjének figyelmét felhívhatja – ezzel is elösegítve a katonák munkakörülményeinek javítását.A tárgyalások során mindkét fél részéröl nagyfokú kompromisszumkészség volt tapasztalható, melynek eredményei – reményeink szerint – megjelennek majd az Országgyûlés által elfogadott törvényben is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

2024. február 23-án, pénteken, Budapestre érkezett Svédország miniszterelnöke, Ulf Kristersson. Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott tárgyalássorozat eredményeként többek között arról is megállapodás született, hogy bővül a Magyar Légierő Gripen flottája.

  Háború Művészete magazin

A megújuló Magyar Honvédség újonnan vásárolt szárazföldi harckocsijai és lövegjei után vízi járművekkel is gazdagítja eszközállományát. Katonáink hamarosan két felújított SOC-R típusú folyami naszádot vehetnek használatba.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.