2023. 06. 04.
Bulcsú
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hjt. módosítás

Hosz  |  2005. 06. 30., 21:14

A Honvédszakszervezet vezetése – szakértök bevonásával – a közelmúltban tárgyalásokat kezdeményezett a tárcával a Hjt. módosításával kapcsolatosan. Az átfogó jogszabálytervezet, melyet a HÉF is tárgyalt, jelenleg már a kormány elött van, s kihat a külszolgálati vezénylés, a hivatásos és szerzödéses állomány szolgálatteljesítésének felté­teleire, az illetménypótlékok rendszerére, továbbá a káreljárás szabályaira is. A Hjt-módosítás pozitív eleme az illetménykiegészítés mértékének növekedése – ugyanakkor csökkenne az illetménypótlékra jogosító lehetöségek száma. A Hosz ezzel nem értett egyet, ezért azt javasolta: amíg a megszüntetendö pótlékokra jelenleg a jogcímet biztosító beosztás fennáll, addig az állomány tagja továbbra is a korábbi pótlékot kapja meg.A Honvédelmi Mi­nisz­té­rium elfogadta a szakszervezet azon javaslatát, hogy a szakmai alkalmatlanság miatt történö felmentés idötartama – a tárca által kezdeményezett két hónap helyett – hat hónap maradjon. A szolgálati nyugdíj tekintetében is változás várható: annak a katonának, aki a kinevezést alapos indok nélkül elutasítja, csak a szolgálati nyugdíj 50%-a folyósítható. A szolgálati nyugdíjra jogosító szolgálati idö, valamint a nyugdíj számított mértéke tekintetében nem lesz módosítás. Akinek a beosztása létszámcsökkentés vagy átszervezés miatt megszûnt, de számára más beosztást terveznek, az a módosítás szerint legfeljebb csak egy évig tartható rendelkezési állományban – ezzel gyakorlatilag visszaáll a 2003. december 21-ét megelözö állapot.A Honvédszakszervezet kezdeményezésére kivették a Hjt. tervezetböl azt a rendelkezést, mely szerint a nem magyar állampolgárokkal való hivatalos és magáncélú kapcsolattartást a miniszter szabályozhatta volna. A tárca azt a javaslatunkat is elfogadta, hogy a külföldi szolgálatot ellátó állomány esetén a Honvédszakszervezet –  a szolgálat ellátásának veszélyeztetése nélkül – gyakorolhassa bizonyos jogait. Ezek közé tartozik például hirdetményeinek nyilvánosságra hozatala, a honvédség kijelölt helyiségeinek használata, a szolgálati és munkakörülményekre vonatkozó szabályok megtartásának ellenörzése. A Hosz jogosítványai közé tartozik továbbá, hogy az észlelt hibákra, mulasztásokra a felelös szerv vezetöjének figyelmét felhívhatja – ezzel is elösegítve a katonák munkakörülményeinek javítását.A tárgyalások során mindkét fél részéröl nagyfokú kompromisszumkészség volt tapasztalható, melynek eredményei – reményeink szerint – megjelennek majd az Országgyûlés által elfogadott törvényben is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.