2023. 03. 26.
Emánuel
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ülést tartott a HÉF

Hosz  |  2005. 07. 14., 11:54

A haderő-átalakítás aktuális helyzetéről szóló tájékoztató mellett - többek között - a választható illetményen kívüli juttatások rendszerének koncepciójáról szóló kiegészítő előterjesztés, valamint a szakminisztérium gazdasági társaságainak tevékenységéről, illetve az ellátási körükbe tartozó igények kielégítéséről is szó esett a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) július 14-i ülésén. A munkaadói és a munkavállalói oldalak közötti tárgyaláson a Honvédszakszervezetet Mészáros Géza elnök, Heiling Ottó és Szincsák Gyula alelnökök képviselték...

Napirend előtti hozzászólások között Mészáros Géza a megszünő Tapolcai Kiképző Központnál (TKK) szolgáló katonákról történő gondoskodásról érdeklődött. A témában a Hosz elnöke a munkaadói oldal számára közös gondolkodást és az érintettek számára méltányos megoldást javasolt, majd beszámolt a Honvédszakszervezet által szervezett, a HM személyzeti főosztály közremüködésével lebonyolított aszódi és tapolcai konfliktus-kezelő napok sikeres lebonyolításáról is. A felvetésre reagáló Erdélyi Lajos dandártábornok pozitívnak nevezte a Hosz elképzelését, majd hozzátette: a minisztérium és a vezérkar vezetése ez alkalommal is nyitott minden megoldási javaslatra, az áttelepülő, eddig Tapolcán szolgáló katonák lakásügyeinek méltányos rendezése pedig közös érdek.

A HÉF ülése - ezt követően, már napirend szerint - a haderő-átalakítás helyzetéről, aktuális feladatairól szóló egyeztetéssel folytatódott. Grőb János ezredes, a HM HVK katonai-tervezési főcsoportfőnökségének haderőszervezési osztályvezetője elmondta a legutóbbi változásokat, illetve a közeljövő mozzanatait, így beszámolt - többek között - a TKK, az aszódi, a  taszári alakulat megszüntetéséről, a pápai Bázisrepülőtér müveleti képességeinek javításáról, de szólt a HIP belső átalakításáról is.

A 2329/2004. (XII.21.) kormányhatározatból adódó feladatok I. ütemének végrehajtásáról szóló helyzetről Szabó József ezredes beszélt. A HM Tervezési és Koordinációs Főosztály (TKF) főosztályvezető-helyettese kijelentette: a két ütemből álló feladatok - honvédelmi minisztériumra kirótt - végrehajtása 2006 végére befejeződik, gátló tényező eddig nem volt, a Központi Logisztikai Hivatal létrehozásának előkészítése folyamatban van. 

A HM gazdasági társaságainak 2004. évi tevékenységéről, a 2005. évi főbb elgondolásokról, illetve a Kht-k ellátási körébe tartozó igények kielégítéséről Lévai István Attila dandártábornok tájékoztatta a HÉF résztvevőit. A HM védelemgazdasági főosztályvezetője elmondta, hogy mind a tizenkettő HM alapítású részvény- és közhasznú társaságnál a fokozott szerepvállalás is kiemelt feladat volt. Az átszervezésekkel kapcsolatban elhangzott, hogy az ellátási színvonal növelése és a szolgáltatások hatékonysága érdekében az ellátandó feladatokat újra kell gondolni. Több - a munkavállalói oldalon helyet foglaló - hozzászóló is elmarasztalta az üdülők által biztosított jelenlegi szolgáltatások színvonalát, emellett a minisztérium által tervezett fejlesztésekről is érdeklődtek. Mészáros Géza Hosz elnök az üdültetési rendszer átalakításának beterjesztett írásos koncepciója és a bevezetés előtt álló kafeteria-rendszer közötti részbeni ellentmondást fogalmazta meg. 

A választható illetményen kívüli juttatási rendszer koncepciójáról szóló kiegészítő előterjesztés volt a témája Erdélyi Lajos dandártábornok hozzászólásának. A HM humánpolitikai főosztályvezetője szerint - az elmúlt hetek pozitív javaslatai után - a vesztesek számában helyzetjavulás látszik. A hozzászólások között - miután Mészáros Géza Hosz elnök megköszönte a HM KPSZH főigazgatójának és a HM humánpolitikai főosztályvezetőjének a szakmai egyeztetéseken megnyilvánuló segítő szándékát - Szincsák Gyula kifejtette: a cél, hogy az állomány örömmel fogadja a rendszer bevezetését. Mint mondta: a konstruktív együttgondolkodás eredményeként javul a bevezetés előtt álló, egyre pozitívabb képet mutató rendszer, emellett az érdekazonosság is megfigyelhető már. A Hosz alelnöke szerint vannak még kisebb, megoldásra váró részei a rendszernek, ezért az állandó karbantartás fontosságát hangsúlyozta. Olyan folyamat részesei vagyunk, mely elérkezett a társadalmi vita, majd az azt követő döntés elé - mondta Szincsák Gyula. Ezután a Hosz alelnöke azt fogalmazta meg, hogy az érdekképviseleti szervezetek továbbra is nagyon lényeges szociális elemnek tartják az üdültetést, s ezt a bevezetés előtt álló kafeteria-rendszer nem oldja, nem oldhatja meg. Az összegezett vélemény végén elhangzott: a szakszervezetek társadalmi vitára alkalmasnak tartják a rendszert, ugyanakkor kíváncsiak arra, hogy a szakminisztérium mit óhajt tenni a családi üdültetés területén. A munkavállalói oldal szerint a társadalmi vita lefolytatása után meghozható a munkaadói és a munkavállalói oldalak közös felelősségén alapuló döntés.      

Az ülés végén - a Hosz javaslatára - a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum ügyrendjét vitatták meg. Az előterjesztő Heiling Ottó Hosz alelnök - többek között - elmondta: a Magyar Honvédségben közelmúltban végbement feladatrendszer- és koncepcióváltás miatt a missziós feladatok tárgyalásának is kiemelten kell szerepelnie a a HÉF ügykörében. A 2005 II. félévi munkatervének megtárgyalása után a HÉF titkár, Zsoldos Géza elmondta, hogy a Fórum - a szabadságolások miatt - legközelebb szeptemberben tart majd plenáris ülést.   

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…
2022-12-02 11:03:03
2022.november 30-án 13 órai kezdettel 4 csapat részvételével helyőrségi sakkversenyt rendezett a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományú Klub Kaposváron, a Helyőrségi Művelődési Otthonban...

  JETfly Magazin

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.