2023. 06. 03. szombat
Klotild
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ülést tartott a HÉF

Hosz  |  2005. 07. 14., 11:54

A haderő-átalakítás aktuális helyzetéről szóló tájékoztató mellett - többek között - a választható illetményen kívüli juttatások rendszerének koncepciójáról szóló kiegészítő előterjesztés, valamint a szakminisztérium gazdasági társaságainak tevékenységéről, illetve az ellátási körükbe tartozó igények kielégítéséről is szó esett a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) július 14-i ülésén. A munkaadói és a munkavállalói oldalak közötti tárgyaláson a Honvédszakszervezetet Mészáros Géza elnök, Heiling Ottó és Szincsák Gyula alelnökök képviselték...

Napirend előtti hozzászólások között Mészáros Géza a megszünő Tapolcai Kiképző Központnál (TKK) szolgáló katonákról történő gondoskodásról érdeklődött. A témában a Hosz elnöke a munkaadói oldal számára közös gondolkodást és az érintettek számára méltányos megoldást javasolt, majd beszámolt a Honvédszakszervezet által szervezett, a HM személyzeti főosztály közremüködésével lebonyolított aszódi és tapolcai konfliktus-kezelő napok sikeres lebonyolításáról is. A felvetésre reagáló Erdélyi Lajos dandártábornok pozitívnak nevezte a Hosz elképzelését, majd hozzátette: a minisztérium és a vezérkar vezetése ez alkalommal is nyitott minden megoldási javaslatra, az áttelepülő, eddig Tapolcán szolgáló katonák lakásügyeinek méltányos rendezése pedig közös érdek.

A HÉF ülése - ezt követően, már napirend szerint - a haderő-átalakítás helyzetéről, aktuális feladatairól szóló egyeztetéssel folytatódott. Grőb János ezredes, a HM HVK katonai-tervezési főcsoportfőnökségének haderőszervezési osztályvezetője elmondta a legutóbbi változásokat, illetve a közeljövő mozzanatait, így beszámolt - többek között - a TKK, az aszódi, a  taszári alakulat megszüntetéséről, a pápai Bázisrepülőtér müveleti képességeinek javításáról, de szólt a HIP belső átalakításáról is.

A 2329/2004. (XII.21.) kormányhatározatból adódó feladatok I. ütemének végrehajtásáról szóló helyzetről Szabó József ezredes beszélt. A HM Tervezési és Koordinációs Főosztály (TKF) főosztályvezető-helyettese kijelentette: a két ütemből álló feladatok - honvédelmi minisztériumra kirótt - végrehajtása 2006 végére befejeződik, gátló tényező eddig nem volt, a Központi Logisztikai Hivatal létrehozásának előkészítése folyamatban van. 

A HM gazdasági társaságainak 2004. évi tevékenységéről, a 2005. évi főbb elgondolásokról, illetve a Kht-k ellátási körébe tartozó igények kielégítéséről Lévai István Attila dandártábornok tájékoztatta a HÉF résztvevőit. A HM védelemgazdasági főosztályvezetője elmondta, hogy mind a tizenkettő HM alapítású részvény- és közhasznú társaságnál a fokozott szerepvállalás is kiemelt feladat volt. Az átszervezésekkel kapcsolatban elhangzott, hogy az ellátási színvonal növelése és a szolgáltatások hatékonysága érdekében az ellátandó feladatokat újra kell gondolni. Több - a munkavállalói oldalon helyet foglaló - hozzászóló is elmarasztalta az üdülők által biztosított jelenlegi szolgáltatások színvonalát, emellett a minisztérium által tervezett fejlesztésekről is érdeklődtek. Mészáros Géza Hosz elnök az üdültetési rendszer átalakításának beterjesztett írásos koncepciója és a bevezetés előtt álló kafeteria-rendszer közötti részbeni ellentmondást fogalmazta meg. 

A választható illetményen kívüli juttatási rendszer koncepciójáról szóló kiegészítő előterjesztés volt a témája Erdélyi Lajos dandártábornok hozzászólásának. A HM humánpolitikai főosztályvezetője szerint - az elmúlt hetek pozitív javaslatai után - a vesztesek számában helyzetjavulás látszik. A hozzászólások között - miután Mészáros Géza Hosz elnök megköszönte a HM KPSZH főigazgatójának és a HM humánpolitikai főosztályvezetőjének a szakmai egyeztetéseken megnyilvánuló segítő szándékát - Szincsák Gyula kifejtette: a cél, hogy az állomány örömmel fogadja a rendszer bevezetését. Mint mondta: a konstruktív együttgondolkodás eredményeként javul a bevezetés előtt álló, egyre pozitívabb képet mutató rendszer, emellett az érdekazonosság is megfigyelhető már. A Hosz alelnöke szerint vannak még kisebb, megoldásra váró részei a rendszernek, ezért az állandó karbantartás fontosságát hangsúlyozta. Olyan folyamat részesei vagyunk, mely elérkezett a társadalmi vita, majd az azt követő döntés elé - mondta Szincsák Gyula. Ezután a Hosz alelnöke azt fogalmazta meg, hogy az érdekképviseleti szervezetek továbbra is nagyon lényeges szociális elemnek tartják az üdültetést, s ezt a bevezetés előtt álló kafeteria-rendszer nem oldja, nem oldhatja meg. Az összegezett vélemény végén elhangzott: a szakszervezetek társadalmi vitára alkalmasnak tartják a rendszert, ugyanakkor kíváncsiak arra, hogy a szakminisztérium mit óhajt tenni a családi üdültetés területén. A munkavállalói oldal szerint a társadalmi vita lefolytatása után meghozható a munkaadói és a munkavállalói oldalak közös felelősségén alapuló döntés.      

Az ülés végén - a Hosz javaslatára - a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum ügyrendjét vitatták meg. Az előterjesztő Heiling Ottó Hosz alelnök - többek között - elmondta: a Magyar Honvédségben közelmúltban végbement feladatrendszer- és koncepcióváltás miatt a missziós feladatok tárgyalásának is kiemelten kell szerepelnie a a HÉF ügykörében. A 2005 II. félévi munkatervének megtárgyalása után a HÉF titkár, Zsoldos Géza elmondta, hogy a Fórum - a szabadságolások miatt - legközelebb szeptemberben tart majd plenáris ülést.   

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.