2023. 09. 22. péntek
Móric
: 386 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nyugállományú Híradó

Hosz  |  2005. 10. 28., 18:19

Az október és november hónap a Hosz és a Nyugállományú Tagozat, a haderönemek életében mindig nagyüzem, mert összegezzük munkánk eredményét, esetleg sikertelenségét, tervezzük a következö év feladatait, azok költség kihatásait.

Nézze el nekem a tisztelt olvasó, hogy én, a nyugdíjas mégsem ezt, hanem a minket, nyugdíjasokat, a 3,2 millió embert egyaránt foglalkoztató programot elemezzem. „Az 5 éves nyugdíjprogram 8 lépése” címû tervet szeptember 30-án a Mûvészetek Palotájában ismertette a miniszterelnök. Eddig több tájékoztatót, véleményt hallgattam már végig, és azt tapasztaltam, hogy abban mindenképpen egyetértünk: végre történik valami az idöskor biztonságáért, az igazságosabb nyugdíjakért. Jó érzéssel tölt el az a szándék, miszerint a nyugdíjnak biztonságos megélhetést kell nyújtania az idös emberek számára.

Mégis az az érzésem, hogy a feszültség csökkentése nem igazán oldja meg azt az igazi gondot, amit mi érdekvédök a nyugdíj korrekció követelésével kívántunk elérni.

Teljes mértékben egyetértek Szoboszlai Endre úr aggályával abban, hogy a 8 lépés igazából nem csökkenti a nagy különbséget azok nyugdíja között, akik az elmúlt egy-két évben 25 éves munkaviszonnyal a hátuk mögött kerültek nyugdíjba, és dupla nyugdíjat kapnak, valamint azok között, akik 1987 elött 30-40 éves munkaviszonnyal a hátuk mögött kerültek nyugállományba. Tehát az a bizonyos olló nemhogy zárulna, hanem tovább nyílik.

Számomra különösen irritáló – talán azért, mert a környezetemben csak ilyenekkel szembesültem, hogy az az özvegy, aki életében nem dolgozott, mert nem volt ráutalva, járulékot soha nem fizetett, ma több özvegyi nyugdíjat kap, mint az, aki 30-35 év munkaviszony után került nyugdíjba és most kénytelen méltányossági ellátásért folyamodni. Ezzel nem az ö nyugdíjukat irigylem, hanem azt helytelenítem, ami igazából fenntartja a korábbi igazságtalanságot.

Az a meglátásom, hogy az én korosztályom, közel a 80-hoz, vagy ennél idösebbek 4%-os nyugdíj kiegészítése - forintosítva átlag 3400 Ft - nagyon jó, de nem igazán biztosít stabil, biztonságos megélhetést az árak, az infláció ilyetén való növekedése mellett.

E gondolatok foglalkoztatnak most bennünket, nyugdíjasokat, mert húsba vágó intézkedéssor bevezetéséröl van szó, amit nem becsülünk le, söt nagyra értékelünk, de 5 év távlatában úgy látom, hogy ismételten azokkal a gondokkal fogunk szembesülni, amikkel ma is.

Természetesen azt a feszültséget, ami éveken át felgyülemlett, ez az intézkedés enyhíti és ez jó számunkra. Azt remélem, hogy ez az ötéves ciklus felszínre hoz majd olyan tapasztalatokat, amelyek alapján a tett intézkedések módosíthatók, javíthatók.

Ahhoz természetesen semmi kétség nem fér, hogy sok nyugdíjas helyzetén javít, a gondokon enyhít és az így van jól.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-04 10:07:16
A 10. Fáy túra része a Honvédszakszervezet, Magyar Honvédség 175. éves jubileumához kapcsolódó rendezvénysorozatnak, mely 2023. július 22-én kerül megtartásra Gombán, melyre szeretettel várják a vállalkozó kedvű katonákat...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.