2024. 04. 12. péntek
Gyula
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nyugállományú Híradó

Hosz  |  2005. 10. 28., 18:19

Az október és november hónap a Hosz és a Nyugállományú Tagozat, a haderönemek életében mindig nagyüzem, mert összegezzük munkánk eredményét, esetleg sikertelenségét, tervezzük a következö év feladatait, azok költség kihatásait.

Nézze el nekem a tisztelt olvasó, hogy én, a nyugdíjas mégsem ezt, hanem a minket, nyugdíjasokat, a 3,2 millió embert egyaránt foglalkoztató programot elemezzem. „Az 5 éves nyugdíjprogram 8 lépése” címû tervet szeptember 30-án a Mûvészetek Palotájában ismertette a miniszterelnök. Eddig több tájékoztatót, véleményt hallgattam már végig, és azt tapasztaltam, hogy abban mindenképpen egyetértünk: végre történik valami az idöskor biztonságáért, az igazságosabb nyugdíjakért. Jó érzéssel tölt el az a szándék, miszerint a nyugdíjnak biztonságos megélhetést kell nyújtania az idös emberek számára.

Mégis az az érzésem, hogy a feszültség csökkentése nem igazán oldja meg azt az igazi gondot, amit mi érdekvédök a nyugdíj korrekció követelésével kívántunk elérni.

Teljes mértékben egyetértek Szoboszlai Endre úr aggályával abban, hogy a 8 lépés igazából nem csökkenti a nagy különbséget azok nyugdíja között, akik az elmúlt egy-két évben 25 éves munkaviszonnyal a hátuk mögött kerültek nyugdíjba, és dupla nyugdíjat kapnak, valamint azok között, akik 1987 elött 30-40 éves munkaviszonnyal a hátuk mögött kerültek nyugállományba. Tehát az a bizonyos olló nemhogy zárulna, hanem tovább nyílik.

Számomra különösen irritáló – talán azért, mert a környezetemben csak ilyenekkel szembesültem, hogy az az özvegy, aki életében nem dolgozott, mert nem volt ráutalva, járulékot soha nem fizetett, ma több özvegyi nyugdíjat kap, mint az, aki 30-35 év munkaviszony után került nyugdíjba és most kénytelen méltányossági ellátásért folyamodni. Ezzel nem az ö nyugdíjukat irigylem, hanem azt helytelenítem, ami igazából fenntartja a korábbi igazságtalanságot.

Az a meglátásom, hogy az én korosztályom, közel a 80-hoz, vagy ennél idösebbek 4%-os nyugdíj kiegészítése - forintosítva átlag 3400 Ft - nagyon jó, de nem igazán biztosít stabil, biztonságos megélhetést az árak, az infláció ilyetén való növekedése mellett.

E gondolatok foglalkoztatnak most bennünket, nyugdíjasokat, mert húsba vágó intézkedéssor bevezetéséröl van szó, amit nem becsülünk le, söt nagyra értékelünk, de 5 év távlatában úgy látom, hogy ismételten azokkal a gondokkal fogunk szembesülni, amikkel ma is.

Természetesen azt a feszültséget, ami éveken át felgyülemlett, ez az intézkedés enyhíti és ez jó számunkra. Azt remélem, hogy ez az ötéves ciklus felszínre hoz majd olyan tapasztalatokat, amelyek alapján a tett intézkedések módosíthatók, javíthatók.

Ahhoz természetesen semmi kétség nem fér, hogy sok nyugdíjas helyzetén javít, a gondokon enyhít és az így van jól.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

  Háború Művészete magazin

2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.