2024. 07. 16. kedd
Valter
: 391 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nyugállományú Híradó

Hosz  |  2005. 10. 28., 18:19

Az október és november hónap a Hosz és a Nyugállományú Tagozat, a haderönemek életében mindig nagyüzem, mert összegezzük munkánk eredményét, esetleg sikertelenségét, tervezzük a következö év feladatait, azok költség kihatásait.

Nézze el nekem a tisztelt olvasó, hogy én, a nyugdíjas mégsem ezt, hanem a minket, nyugdíjasokat, a 3,2 millió embert egyaránt foglalkoztató programot elemezzem. „Az 5 éves nyugdíjprogram 8 lépése” címû tervet szeptember 30-án a Mûvészetek Palotájában ismertette a miniszterelnök. Eddig több tájékoztatót, véleményt hallgattam már végig, és azt tapasztaltam, hogy abban mindenképpen egyetértünk: végre történik valami az idöskor biztonságáért, az igazságosabb nyugdíjakért. Jó érzéssel tölt el az a szándék, miszerint a nyugdíjnak biztonságos megélhetést kell nyújtania az idös emberek számára.

Mégis az az érzésem, hogy a feszültség csökkentése nem igazán oldja meg azt az igazi gondot, amit mi érdekvédök a nyugdíj korrekció követelésével kívántunk elérni.

Teljes mértékben egyetértek Szoboszlai Endre úr aggályával abban, hogy a 8 lépés igazából nem csökkenti a nagy különbséget azok nyugdíja között, akik az elmúlt egy-két évben 25 éves munkaviszonnyal a hátuk mögött kerültek nyugdíjba, és dupla nyugdíjat kapnak, valamint azok között, akik 1987 elött 30-40 éves munkaviszonnyal a hátuk mögött kerültek nyugállományba. Tehát az a bizonyos olló nemhogy zárulna, hanem tovább nyílik.

Számomra különösen irritáló – talán azért, mert a környezetemben csak ilyenekkel szembesültem, hogy az az özvegy, aki életében nem dolgozott, mert nem volt ráutalva, járulékot soha nem fizetett, ma több özvegyi nyugdíjat kap, mint az, aki 30-35 év munkaviszony után került nyugdíjba és most kénytelen méltányossági ellátásért folyamodni. Ezzel nem az ö nyugdíjukat irigylem, hanem azt helytelenítem, ami igazából fenntartja a korábbi igazságtalanságot.

Az a meglátásom, hogy az én korosztályom, közel a 80-hoz, vagy ennél idösebbek 4%-os nyugdíj kiegészítése - forintosítva átlag 3400 Ft - nagyon jó, de nem igazán biztosít stabil, biztonságos megélhetést az árak, az infláció ilyetén való növekedése mellett.

E gondolatok foglalkoztatnak most bennünket, nyugdíjasokat, mert húsba vágó intézkedéssor bevezetéséröl van szó, amit nem becsülünk le, söt nagyra értékelünk, de 5 év távlatában úgy látom, hogy ismételten azokkal a gondokkal fogunk szembesülni, amikkel ma is.

Természetesen azt a feszültséget, ami éveken át felgyülemlett, ez az intézkedés enyhíti és ez jó számunkra. Azt remélem, hogy ez az ötéves ciklus felszínre hoz majd olyan tapasztalatokat, amelyek alapján a tett intézkedések módosíthatók, javíthatók.

Ahhoz természetesen semmi kétség nem fér, hogy sok nyugdíjas helyzetén javít, a gondokon enyhít és az így van jól.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.