2023. 03. 30. csütörtök
Zalán
: 381 Ft   : 351 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nyugállományú Híradó

Hosz  |  2005. 10. 28., 18:19

Az október és november hónap a Hosz és a Nyugállományú Tagozat, a haderönemek életében mindig nagyüzem, mert összegezzük munkánk eredményét, esetleg sikertelenségét, tervezzük a következö év feladatait, azok költség kihatásait.

Nézze el nekem a tisztelt olvasó, hogy én, a nyugdíjas mégsem ezt, hanem a minket, nyugdíjasokat, a 3,2 millió embert egyaránt foglalkoztató programot elemezzem. „Az 5 éves nyugdíjprogram 8 lépése” címû tervet szeptember 30-án a Mûvészetek Palotájában ismertette a miniszterelnök. Eddig több tájékoztatót, véleményt hallgattam már végig, és azt tapasztaltam, hogy abban mindenképpen egyetértünk: végre történik valami az idöskor biztonságáért, az igazságosabb nyugdíjakért. Jó érzéssel tölt el az a szándék, miszerint a nyugdíjnak biztonságos megélhetést kell nyújtania az idös emberek számára.

Mégis az az érzésem, hogy a feszültség csökkentése nem igazán oldja meg azt az igazi gondot, amit mi érdekvédök a nyugdíj korrekció követelésével kívántunk elérni.

Teljes mértékben egyetértek Szoboszlai Endre úr aggályával abban, hogy a 8 lépés igazából nem csökkenti a nagy különbséget azok nyugdíja között, akik az elmúlt egy-két évben 25 éves munkaviszonnyal a hátuk mögött kerültek nyugdíjba, és dupla nyugdíjat kapnak, valamint azok között, akik 1987 elött 30-40 éves munkaviszonnyal a hátuk mögött kerültek nyugállományba. Tehát az a bizonyos olló nemhogy zárulna, hanem tovább nyílik.

Számomra különösen irritáló – talán azért, mert a környezetemben csak ilyenekkel szembesültem, hogy az az özvegy, aki életében nem dolgozott, mert nem volt ráutalva, járulékot soha nem fizetett, ma több özvegyi nyugdíjat kap, mint az, aki 30-35 év munkaviszony után került nyugdíjba és most kénytelen méltányossági ellátásért folyamodni. Ezzel nem az ö nyugdíjukat irigylem, hanem azt helytelenítem, ami igazából fenntartja a korábbi igazságtalanságot.

Az a meglátásom, hogy az én korosztályom, közel a 80-hoz, vagy ennél idösebbek 4%-os nyugdíj kiegészítése - forintosítva átlag 3400 Ft - nagyon jó, de nem igazán biztosít stabil, biztonságos megélhetést az árak, az infláció ilyetén való növekedése mellett.

E gondolatok foglalkoztatnak most bennünket, nyugdíjasokat, mert húsba vágó intézkedéssor bevezetéséröl van szó, amit nem becsülünk le, söt nagyra értékelünk, de 5 év távlatában úgy látom, hogy ismételten azokkal a gondokkal fogunk szembesülni, amikkel ma is.

Természetesen azt a feszültséget, ami éveken át felgyülemlett, ez az intézkedés enyhíti és ez jó számunkra. Azt remélem, hogy ez az ötéves ciklus felszínre hoz majd olyan tapasztalatokat, amelyek alapján a tett intézkedések módosíthatók, javíthatók.

Ahhoz természetesen semmi kétség nem fér, hogy sok nyugdíjas helyzetén javít, a gondokon enyhít és az így van jól.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…
2022-12-02 11:03:03
2022.november 30-án 13 órai kezdettel 4 csapat részvételével helyőrségi sakkversenyt rendezett a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományú Klub Kaposváron, a Helyőrségi Művelődési Otthonban...

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.