2024. 07. 22. hétfő
Magdolna
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Párizsban az ôsz járt, a Zách utcában ôszülô katonatársak

Hosz  |  2005. 10. 28., 18:22

Bús, borongós hangulatú Ady Endre: Párizsban járt az ösz címû verse. Bús, borongós, mégis adysan frivol – egy könnyû kaland az elmúlással. Tudjuk, hogy jön, tudjuk, hogy megkerülhetetlen, de még felesleges komolyan foglalkozni vele. A Hosz Nyugállományú tagozatának elsö Idösek Napi rendezvényén a fellépést honorárium nélkül vállaló Dunai Tamás színmûvész sem véletlenül ezzel a verssel köszöntötte a mintegy kétszáz résztvevöt.

Azt sugallta: az élet még számtalan csodálatos élményt, meglepetést tartogat számukra. S valóban: maga a rendezvény is az volt, hiszen mint Kása László, a Nyugállományú tagozat elnöke köszöntöjében elmondta, a közös ünneplés, a közös emlékek összehozzák az egykori bajtársakat.

– Ma, amikor az Idösek Világhónapja alkalmából az elsö közös ünnepen jelen vagyunk, gondoljunk a távolmaradókra is. Azokra a nyugdíjasokra, akiknek ugyanúgy a nyugalom, a biztonság a legfontosabb, mint nekünk.

A Zách utcai objektumban Wapplerné Balogh Ágnes jogi helyettes államtitkár a Honvédelmi Minisztérium vezetöinek köszöntöjét tolmácsolta. Felidézte azokat a korokat, azokat a társadalmi formációkat, melyekben az öregek tudása, tapasztalata fontos volt a szûkebb vagy tágabb környezet számára. Mint mondta, Churchill, Bem apó vagy Kutuzov öregkorukban is legendás vezetök voltak – példájuk eröt adhat a nyugdíjas katonáknak is. Tolmácsolta az aktívak tiszteletét is, s hangsúlyozta: a honvédséghez való kötödés nem szûnik meg a nyugállományba helyezéssel.

– Önök néhány évtizeddel ezelött esküvel kötelezték magukat a haza szolgálatára, s birtokosai  a nemzedékröl-nemzedékre öröklödö katonai erénynek. Önfeláldozó hazaszeretetük, szakmai tudásuk, a természeti katasztrófák idején tanúsított önzetlen tettrekészségük megmarad a nemzet emlékezetében. Biztosíthatom önöket, hogy a tárca vezetése a mai napon is katonaként tartja számon a nyugdíjasokat, s figyelembe veszi igényeiket.

A rendezvényen több házaspár is megjelent, s mint elmondták, mindig szívesen jönnek a Honvédszakszervezet vagy a Nyugdíjas tagozat által szervezett eseményekre. Kovács István és neje korábban a fövárosi hadkiegészítö parancsnokságon dolgozott, s lassan már egy évtizede élvezik a nyugdíjas életet. Mindketten a Hosz tagjai voltak aktív korukban is, s most nem történhet olyan esemény, nem jöhet össze havonta úgy a nyugdíjas klub, hogy ne keresnék a régi kollégákkal a találkozás lehetöségét.

– Remek ötlet volt az Idösek Napi rendezvény megszervezése, s kitûnö volt a program, csakúgy, mint néhány héttel korábban a családi napon, vagy éppen a mogyoródi Aquaparkban.

Elismerö szavakból késöbb sem volt hiány, hiszen sokan keresték Kása László tagozati elnök kezét, hogy megszorítsák, hogy megköszönjék neki áldozatos munkáját.

A kitûnö hangulathoz hozzájárult Horváth Gyula prímás cigányzenekara is – a briliáns tudás mellé ezúttal még igazi színpadi show is járult. Méltó partnerük volt Gránát Zsuzsa nótaénekes, aki gyakran részesülhetett abban az örömben, hogy kétszáz fös vokál segítette a jobb hangzást.

A program közös ebéddel zárult, melyen Mészáros Géza, a Hosz elnöke mondott pohárköszöntöt:

– Kissé meghatódottan állok önök elött, csakúgy, mint fiatal katonatiszt koromban, amikor elöször találkozhattam élö legendákkal. A Honvédszakszervezet nevében ígérhetem, hogy nemcsak egy hónapban és nem csak egy napon fogunk gondolni önökre, az idösebbekre, hiszen csak így várhatjuk el, hogy velünk is hasonlóan bánjon majd a fiatalabb nemzedék. A katonák érdekvédelmi szervezete és személy szerint én is maximálisan igyekszünk segíteni önöknek – szeretnénk a bánatukat enyhíteni, s az örömükben osztozni.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Portugália védelmi minisztere, João Nuno Lacerda Teixeira de Melo, június végén jelentette be, hogy a légierő modernizációjának következő lépéseként az Embraer Super Tucano kiképző és könnyű harci repülőgép új változatát vásárolnák meg.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.