2024. 03. 02. szombat
Lujza
: 394 Ft   : 364 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Párizsban az ôsz járt, a Zách utcában ôszülô katonatársak

Hosz  |  2005. 10. 28., 18:22

Bús, borongós hangulatú Ady Endre: Párizsban járt az ösz címû verse. Bús, borongós, mégis adysan frivol – egy könnyû kaland az elmúlással. Tudjuk, hogy jön, tudjuk, hogy megkerülhetetlen, de még felesleges komolyan foglalkozni vele. A Hosz Nyugállományú tagozatának elsö Idösek Napi rendezvényén a fellépést honorárium nélkül vállaló Dunai Tamás színmûvész sem véletlenül ezzel a verssel köszöntötte a mintegy kétszáz résztvevöt.

Azt sugallta: az élet még számtalan csodálatos élményt, meglepetést tartogat számukra. S valóban: maga a rendezvény is az volt, hiszen mint Kása László, a Nyugállományú tagozat elnöke köszöntöjében elmondta, a közös ünneplés, a közös emlékek összehozzák az egykori bajtársakat.

– Ma, amikor az Idösek Világhónapja alkalmából az elsö közös ünnepen jelen vagyunk, gondoljunk a távolmaradókra is. Azokra a nyugdíjasokra, akiknek ugyanúgy a nyugalom, a biztonság a legfontosabb, mint nekünk.

A Zách utcai objektumban Wapplerné Balogh Ágnes jogi helyettes államtitkár a Honvédelmi Minisztérium vezetöinek köszöntöjét tolmácsolta. Felidézte azokat a korokat, azokat a társadalmi formációkat, melyekben az öregek tudása, tapasztalata fontos volt a szûkebb vagy tágabb környezet számára. Mint mondta, Churchill, Bem apó vagy Kutuzov öregkorukban is legendás vezetök voltak – példájuk eröt adhat a nyugdíjas katonáknak is. Tolmácsolta az aktívak tiszteletét is, s hangsúlyozta: a honvédséghez való kötödés nem szûnik meg a nyugállományba helyezéssel.

– Önök néhány évtizeddel ezelött esküvel kötelezték magukat a haza szolgálatára, s birtokosai  a nemzedékröl-nemzedékre öröklödö katonai erénynek. Önfeláldozó hazaszeretetük, szakmai tudásuk, a természeti katasztrófák idején tanúsított önzetlen tettrekészségük megmarad a nemzet emlékezetében. Biztosíthatom önöket, hogy a tárca vezetése a mai napon is katonaként tartja számon a nyugdíjasokat, s figyelembe veszi igényeiket.

A rendezvényen több házaspár is megjelent, s mint elmondták, mindig szívesen jönnek a Honvédszakszervezet vagy a Nyugdíjas tagozat által szervezett eseményekre. Kovács István és neje korábban a fövárosi hadkiegészítö parancsnokságon dolgozott, s lassan már egy évtizede élvezik a nyugdíjas életet. Mindketten a Hosz tagjai voltak aktív korukban is, s most nem történhet olyan esemény, nem jöhet össze havonta úgy a nyugdíjas klub, hogy ne keresnék a régi kollégákkal a találkozás lehetöségét.

– Remek ötlet volt az Idösek Napi rendezvény megszervezése, s kitûnö volt a program, csakúgy, mint néhány héttel korábban a családi napon, vagy éppen a mogyoródi Aquaparkban.

Elismerö szavakból késöbb sem volt hiány, hiszen sokan keresték Kása László tagozati elnök kezét, hogy megszorítsák, hogy megköszönjék neki áldozatos munkáját.

A kitûnö hangulathoz hozzájárult Horváth Gyula prímás cigányzenekara is – a briliáns tudás mellé ezúttal még igazi színpadi show is járult. Méltó partnerük volt Gránát Zsuzsa nótaénekes, aki gyakran részesülhetett abban az örömben, hogy kétszáz fös vokál segítette a jobb hangzást.

A program közös ebéddel zárult, melyen Mészáros Géza, a Hosz elnöke mondott pohárköszöntöt:

– Kissé meghatódottan állok önök elött, csakúgy, mint fiatal katonatiszt koromban, amikor elöször találkozhattam élö legendákkal. A Honvédszakszervezet nevében ígérhetem, hogy nemcsak egy hónapban és nem csak egy napon fogunk gondolni önökre, az idösebbekre, hiszen csak így várhatjuk el, hogy velünk is hasonlóan bánjon majd a fiatalabb nemzedék. A katonák érdekvédelmi szervezete és személy szerint én is maximálisan igyekszünk segíteni önöknek – szeretnénk a bánatukat enyhíteni, s az örömükben osztozni.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A Gripen legújabb generációjának számító E változatból Svédország mellett eddig csak Brazília rendelt, ezért a gyártó világszerte új vásárlókat keres: jelenleg európai, ázsiai és dél-amerikai országokkal zajlanak tárgyalások.

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.