2023. 06. 10. szombat
Gréta, Margit
: 369 Ft   : 343 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Párizsban az ôsz járt, a Zách utcában ôszülô katonatársak

Hosz  |  2005. 10. 28., 18:22

Bús, borongós hangulatú Ady Endre: Párizsban járt az ösz címû verse. Bús, borongós, mégis adysan frivol – egy könnyû kaland az elmúlással. Tudjuk, hogy jön, tudjuk, hogy megkerülhetetlen, de még felesleges komolyan foglalkozni vele. A Hosz Nyugállományú tagozatának elsö Idösek Napi rendezvényén a fellépést honorárium nélkül vállaló Dunai Tamás színmûvész sem véletlenül ezzel a verssel köszöntötte a mintegy kétszáz résztvevöt.

Azt sugallta: az élet még számtalan csodálatos élményt, meglepetést tartogat számukra. S valóban: maga a rendezvény is az volt, hiszen mint Kása László, a Nyugállományú tagozat elnöke köszöntöjében elmondta, a közös ünneplés, a közös emlékek összehozzák az egykori bajtársakat.

– Ma, amikor az Idösek Világhónapja alkalmából az elsö közös ünnepen jelen vagyunk, gondoljunk a távolmaradókra is. Azokra a nyugdíjasokra, akiknek ugyanúgy a nyugalom, a biztonság a legfontosabb, mint nekünk.

A Zách utcai objektumban Wapplerné Balogh Ágnes jogi helyettes államtitkár a Honvédelmi Minisztérium vezetöinek köszöntöjét tolmácsolta. Felidézte azokat a korokat, azokat a társadalmi formációkat, melyekben az öregek tudása, tapasztalata fontos volt a szûkebb vagy tágabb környezet számára. Mint mondta, Churchill, Bem apó vagy Kutuzov öregkorukban is legendás vezetök voltak – példájuk eröt adhat a nyugdíjas katonáknak is. Tolmácsolta az aktívak tiszteletét is, s hangsúlyozta: a honvédséghez való kötödés nem szûnik meg a nyugállományba helyezéssel.

– Önök néhány évtizeddel ezelött esküvel kötelezték magukat a haza szolgálatára, s birtokosai  a nemzedékröl-nemzedékre öröklödö katonai erénynek. Önfeláldozó hazaszeretetük, szakmai tudásuk, a természeti katasztrófák idején tanúsított önzetlen tettrekészségük megmarad a nemzet emlékezetében. Biztosíthatom önöket, hogy a tárca vezetése a mai napon is katonaként tartja számon a nyugdíjasokat, s figyelembe veszi igényeiket.

A rendezvényen több házaspár is megjelent, s mint elmondták, mindig szívesen jönnek a Honvédszakszervezet vagy a Nyugdíjas tagozat által szervezett eseményekre. Kovács István és neje korábban a fövárosi hadkiegészítö parancsnokságon dolgozott, s lassan már egy évtizede élvezik a nyugdíjas életet. Mindketten a Hosz tagjai voltak aktív korukban is, s most nem történhet olyan esemény, nem jöhet össze havonta úgy a nyugdíjas klub, hogy ne keresnék a régi kollégákkal a találkozás lehetöségét.

– Remek ötlet volt az Idösek Napi rendezvény megszervezése, s kitûnö volt a program, csakúgy, mint néhány héttel korábban a családi napon, vagy éppen a mogyoródi Aquaparkban.

Elismerö szavakból késöbb sem volt hiány, hiszen sokan keresték Kása László tagozati elnök kezét, hogy megszorítsák, hogy megköszönjék neki áldozatos munkáját.

A kitûnö hangulathoz hozzájárult Horváth Gyula prímás cigányzenekara is – a briliáns tudás mellé ezúttal még igazi színpadi show is járult. Méltó partnerük volt Gránát Zsuzsa nótaénekes, aki gyakran részesülhetett abban az örömben, hogy kétszáz fös vokál segítette a jobb hangzást.

A program közös ebéddel zárult, melyen Mészáros Géza, a Hosz elnöke mondott pohárköszöntöt:

– Kissé meghatódottan állok önök elött, csakúgy, mint fiatal katonatiszt koromban, amikor elöször találkozhattam élö legendákkal. A Honvédszakszervezet nevében ígérhetem, hogy nemcsak egy hónapban és nem csak egy napon fogunk gondolni önökre, az idösebbekre, hiszen csak így várhatjuk el, hogy velünk is hasonlóan bánjon majd a fiatalabb nemzedék. A katonák érdekvédelmi szervezete és személy szerint én is maximálisan igyekszünk segíteni önöknek – szeretnénk a bánatukat enyhíteni, s az örömükben osztozni.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Az Egyesült Államok több követelményre hivatkozva, elutasította az ötödik generációs F-35-ös harci repülőgépek eladását Thaiföld részére.

  Háború Művészete magazin

Hajnik László, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára Kanadába látogatott, hogy egyeztessen többek között partnerével, Peter Hammerschmidt-tel, a kanadai Nemzetvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős államtitkárával.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.