2024. 04. 14.
Tibor
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A választmány pozitív döntése

Hosz  |  2005. 10. 28., 18:29

– A Honvédszakszervezet kongresszusa korábban úgy határozott, hogy erösíteni kell a szövetségi kapcsolatokat, s ennek értelmében indokolt a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének csatlakozása a Liga szakszervezetekhez – tájékoztatta a Hosz választmányi tagjait egy korszakos döntés elözményeiröl, elönyeiröl Heiling Ottó alelnök.

A katonák érdekvédelmi szervezetének alelnöke a választmányi ülésen elmondta: nagy jelentöségû egy országos konföderációhoz történö csatlakozás, hiszen ezzel a lépéssel jelen lehetnek az országos érdekegyeztetö fórumokon is.

– Hosszú folyamat zárul le ezzel az aktussal, ha az FRDÉSZ többi tagszervezetéhez hasonlóan a belépés mellett döntünk. Nem véletlen azonban az sem, hogy a hat magyar szakszervezeti konföderáció közül a Liga mellett tettük le voksunkat – ez az érdekvédelmi tömörülés ugyanis nemcsak pártsemleges, de rendkívül pozitívan is viszonyult sajátos érdekeink érvényesítésének lehetöségeihez. Az eddigi hetvenhárom tagszervezet most az FRDÉSZ tagjaival bövül, s így az ország – létszámában harmadik – egyik legrangosabb, legtekintélyesebb csoportosulásához fogunk tartozni. Együtt nagyobb súllyal leszünk jelen az Országos Érdekegyeztetö Tanácsban, de a Ligán belül is meghatározó pozícióba kerülünk a tizenegyezer föt meghaladó létszámunkkal. A csatlakozás azonban nemcsak annyit jelent, hogy hangot adhatunk véleményünknek a nyugdíj, a minimálbér és más szociális kérdések ügyében, hanem azt is, hogy regionális, megyei, valamint nemzetközi szövetségekhez is lesznek kapcsolataink.  Képviselöink kormányzati és Európai Uniós szinten is hallathatják hangjukat. A Liga szakszervezeti konföderációhoz történö csatlakozás azzal is együtt jár, hogy erösödik kapcsolatunk a civil szférával, s hogy a szakszervezeteknek járó állami támogatások a Ligán keresztül hozzánk is eljutnak.

A Hosz alelnöke tájékoztatta a választmány tagjait arról is, hogy az illetékes tárcák irányítói nem kifogásolják a tervezett lépést. Az egyeztetések körébe bevonták a holland partnert és a Visegrádi Négyek katonai érdekvédö szervezeteit, valamint tájékoztatták erröl Kiss Péter kancellária minisztert is. Heiling Ottó reményét fejezte ki, hogy a fegyveres szervek érdekvédöi most méltó helyre kerülnek e csatlakozásnak köszönhetöen.

Gaskó István, a Liga szakszervezeti konföderáció elnöke hozzászólásában elmondta, hogy az FRDÉSZ többi tagszervezete már elsöprö többséggel megszavazta a csatlakozást.

– A civileknél azonosak a gondok, mint önöknél: ott is a jövedelem, a család egzisztenciás helyzete múlik az érdekvédelem hatékonyságán. A további szoros együttmûködés segítheti a zártságok feloldását, az érdekvédelem szétaprózottságának felszámolását is. Úgy gondolom, az FRDÉSZ belépése történelmi jelentöségû a magyar szakszervezeti mozgalomban, s a továbbiakban ennek megfelelö helyet és szerepet kap a Ligán belül. A decemberi kongresszus felveszi programjába az FRDÉSZ célkitûzéseit, s a vezetésben megfelelö számban lesznek jelen a fegyveres érdekvédelmi szervezetek delegáltjai. A tizenhárom fös elnökségben négy hely illeti az FRDÉSZ képviselöit, míg egy prominens vezetö a Liga társelnöki posztját kapja, de a mandátumvizsgáló és a számvizsgáló bizottságban is megtalálhatjuk majd két-két fövel az FRDÉSZ delegáltjait. A program és az alapszabály harmonizálásával a Ligán belül olyan súlya lesz az FRDÉSZ-nek, hogy nélküle nem lehet érdemi lépést, döntést hozni.

A választmány a Liga szakszervezetekhez történö csatlakozást elsöprö többséggel támogatta.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotókkal frissítjük cikkünket!

  Háború Művészete magazin

2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.