2023. 09. 22. péntek
Móric
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A választmány pozitív döntése

Hosz  |  2005. 10. 28., 18:29

– A Honvédszakszervezet kongresszusa korábban úgy határozott, hogy erösíteni kell a szövetségi kapcsolatokat, s ennek értelmében indokolt a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének csatlakozása a Liga szakszervezetekhez – tájékoztatta a Hosz választmányi tagjait egy korszakos döntés elözményeiröl, elönyeiröl Heiling Ottó alelnök.

A katonák érdekvédelmi szervezetének alelnöke a választmányi ülésen elmondta: nagy jelentöségû egy országos konföderációhoz történö csatlakozás, hiszen ezzel a lépéssel jelen lehetnek az országos érdekegyeztetö fórumokon is.

– Hosszú folyamat zárul le ezzel az aktussal, ha az FRDÉSZ többi tagszervezetéhez hasonlóan a belépés mellett döntünk. Nem véletlen azonban az sem, hogy a hat magyar szakszervezeti konföderáció közül a Liga mellett tettük le voksunkat – ez az érdekvédelmi tömörülés ugyanis nemcsak pártsemleges, de rendkívül pozitívan is viszonyult sajátos érdekeink érvényesítésének lehetöségeihez. Az eddigi hetvenhárom tagszervezet most az FRDÉSZ tagjaival bövül, s így az ország – létszámában harmadik – egyik legrangosabb, legtekintélyesebb csoportosulásához fogunk tartozni. Együtt nagyobb súllyal leszünk jelen az Országos Érdekegyeztetö Tanácsban, de a Ligán belül is meghatározó pozícióba kerülünk a tizenegyezer föt meghaladó létszámunkkal. A csatlakozás azonban nemcsak annyit jelent, hogy hangot adhatunk véleményünknek a nyugdíj, a minimálbér és más szociális kérdések ügyében, hanem azt is, hogy regionális, megyei, valamint nemzetközi szövetségekhez is lesznek kapcsolataink.  Képviselöink kormányzati és Európai Uniós szinten is hallathatják hangjukat. A Liga szakszervezeti konföderációhoz történö csatlakozás azzal is együtt jár, hogy erösödik kapcsolatunk a civil szférával, s hogy a szakszervezeteknek járó állami támogatások a Ligán keresztül hozzánk is eljutnak.

A Hosz alelnöke tájékoztatta a választmány tagjait arról is, hogy az illetékes tárcák irányítói nem kifogásolják a tervezett lépést. Az egyeztetések körébe bevonták a holland partnert és a Visegrádi Négyek katonai érdekvédö szervezeteit, valamint tájékoztatták erröl Kiss Péter kancellária minisztert is. Heiling Ottó reményét fejezte ki, hogy a fegyveres szervek érdekvédöi most méltó helyre kerülnek e csatlakozásnak köszönhetöen.

Gaskó István, a Liga szakszervezeti konföderáció elnöke hozzászólásában elmondta, hogy az FRDÉSZ többi tagszervezete már elsöprö többséggel megszavazta a csatlakozást.

– A civileknél azonosak a gondok, mint önöknél: ott is a jövedelem, a család egzisztenciás helyzete múlik az érdekvédelem hatékonyságán. A további szoros együttmûködés segítheti a zártságok feloldását, az érdekvédelem szétaprózottságának felszámolását is. Úgy gondolom, az FRDÉSZ belépése történelmi jelentöségû a magyar szakszervezeti mozgalomban, s a továbbiakban ennek megfelelö helyet és szerepet kap a Ligán belül. A decemberi kongresszus felveszi programjába az FRDÉSZ célkitûzéseit, s a vezetésben megfelelö számban lesznek jelen a fegyveres érdekvédelmi szervezetek delegáltjai. A tizenhárom fös elnökségben négy hely illeti az FRDÉSZ képviselöit, míg egy prominens vezetö a Liga társelnöki posztját kapja, de a mandátumvizsgáló és a számvizsgáló bizottságban is megtalálhatjuk majd két-két fövel az FRDÉSZ delegáltjait. A program és az alapszabály harmonizálásával a Ligán belül olyan súlya lesz az FRDÉSZ-nek, hogy nélküle nem lehet érdemi lépést, döntést hozni.

A választmány a Liga szakszervezetekhez történö csatlakozást elsöprö többséggel támogatta.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-04 10:07:16
A 10. Fáy túra része a Honvédszakszervezet, Magyar Honvédség 175. éves jubileumához kapcsolódó rendezvénysorozatnak, mely 2023. július 22-én kerül megtartásra Gombán, melyre szeretettel várják a vállalkozó kedvű katonákat...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.