2023. 03. 25. szombat
Irén, Írisz
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Fókuszban a katonai egészségügy

Hosz  |  2005. 12. 01., 18:08

Pártoló tagi rendezvény a Honvédkórházban

 A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Alapítvány november 21-i - a Magyar Honvédség dr. Radó György Központi Katonai Kórházban megtartott - pártoló tagi rendezvényén szakmai tájékoztató hangzott el a honvéd egészségügy jelenlegi helyzetéröl, valamint a Honvédkórház fejlesztési perspektíváiról. A kórházparancsnok elmondta, hogy a Honvédkórház 2006-tól a föváros észak-pesti régiójának sürgösségi baleseti centruma lesz.

Szekeres István ny. dandártábornok, kuratóriumi elnök rövid megnyitója után dr. Hetei Péter ny. dandártábornok, a Dr. Radó György Központi Katonai Kórház föigazgatója tartott elöadást. A kórházparancsnok - egyebek mellett - a katonai egészségügy jelenlegi helyzetéröl, majd a Honvédkórház fejlesztési perspektíváiról beszélt.

A föigazgató szerint a honvéd egészségügynek a katonáról minden körülmények között biztonságos módon kell gondoskodni. A külföldi missziókban szolgálatot teljesítö orvosi és asszisztensi állományról a kórházparancsnok elmondta, hogy az MH egészségügyi szolgálata a NATO-n belül rendkívül elismert, nem volt olyan missziós váltás, hogy a többnemzetiségü egészségügyi intézeteket ne magyar katona-orvos vezette volna.

- A haderö-átalakítás érintette a honvéd egészségügyet is, az átszervezés kapcsán a vezérkarfönök közvetlen alárendeltségébe kerültünk, mintegy önálló haderönemként, parancsnoksági szinten történik ma már az egészségügy szakirányítása – mondta az orvos-dandártábornok.

A jövöképet a haderö átalakítása továbbra is meghatározza, a rekonstrukciós feladatokat jelenleg is végzik. Az egészségügyi vezetö beszélt a privilegizált - égési, toxicológiai, infektológiai - szakterületekröl, a jövöbeni kórházi, orvosszakmai feladatokról is. Hetei Péter elmondta: a dr. Radó György Központi Katonai Kórház rendkívül népszerü a betegek körében, az intézmény 23-24 ezer fekvö beteget lát el évente. A kórházban az észak-pesti régió - 24 órában müködö - sürgösségi betegellátó-osztálya 560 ággyal 2006 májusában kezdi meg müködését, ezzel a Honvédkórház a föváros észak-pesti régiójának sürgösségi baleseti centruma lesz. Jövö júniusban új szakrendelöt hoznak létre, decemberben a Királyhágó úti budai részleg átköltöztetése történik meg, 2007 áprilisában pedig már a teljes központi Honvédkórház egy telephelyen fog üzemelni.

A Magyar Honvédség Egészségügyi Parancsnoksága alárendeltségében müködö új kórházban, a racionalitás és a magas szintü ápolás érdekében sebészeti, belgyógyászati, neuropszichiátriai, rendelö és kiemelt orvostechnikai eszközökkel rendelkezö diagnosztikai intézeteket hoznak majd létre. Elöadása végén a kórház finanszírozási nehézségeiröl adott információkat Hetei Péter. Ezt követöen baráti beszélgetésen vettek részt a ,,Katonákért" Alapítványt támogató szakemberek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…
2022-12-02 11:03:03
2022.november 30-án 13 órai kezdettel 4 csapat részvételével helyőrségi sakkversenyt rendezett a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományú Klub Kaposváron, a Helyőrségi Művelődési Otthonban...

  JETfly Magazin

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.