2023. 09. 22. péntek
Móric
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Fókuszban a katonai egészségügy

Hosz  |  2005. 12. 01., 18:08

Pártoló tagi rendezvény a Honvédkórházban

 A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Alapítvány november 21-i - a Magyar Honvédség dr. Radó György Központi Katonai Kórházban megtartott - pártoló tagi rendezvényén szakmai tájékoztató hangzott el a honvéd egészségügy jelenlegi helyzetéröl, valamint a Honvédkórház fejlesztési perspektíváiról. A kórházparancsnok elmondta, hogy a Honvédkórház 2006-tól a föváros észak-pesti régiójának sürgösségi baleseti centruma lesz.

Szekeres István ny. dandártábornok, kuratóriumi elnök rövid megnyitója után dr. Hetei Péter ny. dandártábornok, a Dr. Radó György Központi Katonai Kórház föigazgatója tartott elöadást. A kórházparancsnok - egyebek mellett - a katonai egészségügy jelenlegi helyzetéröl, majd a Honvédkórház fejlesztési perspektíváiról beszélt.

A föigazgató szerint a honvéd egészségügynek a katonáról minden körülmények között biztonságos módon kell gondoskodni. A külföldi missziókban szolgálatot teljesítö orvosi és asszisztensi állományról a kórházparancsnok elmondta, hogy az MH egészségügyi szolgálata a NATO-n belül rendkívül elismert, nem volt olyan missziós váltás, hogy a többnemzetiségü egészségügyi intézeteket ne magyar katona-orvos vezette volna.

- A haderö-átalakítás érintette a honvéd egészségügyet is, az átszervezés kapcsán a vezérkarfönök közvetlen alárendeltségébe kerültünk, mintegy önálló haderönemként, parancsnoksági szinten történik ma már az egészségügy szakirányítása – mondta az orvos-dandártábornok.

A jövöképet a haderö átalakítása továbbra is meghatározza, a rekonstrukciós feladatokat jelenleg is végzik. Az egészségügyi vezetö beszélt a privilegizált - égési, toxicológiai, infektológiai - szakterületekröl, a jövöbeni kórházi, orvosszakmai feladatokról is. Hetei Péter elmondta: a dr. Radó György Központi Katonai Kórház rendkívül népszerü a betegek körében, az intézmény 23-24 ezer fekvö beteget lát el évente. A kórházban az észak-pesti régió - 24 órában müködö - sürgösségi betegellátó-osztálya 560 ággyal 2006 májusában kezdi meg müködését, ezzel a Honvédkórház a föváros észak-pesti régiójának sürgösségi baleseti centruma lesz. Jövö júniusban új szakrendelöt hoznak létre, decemberben a Királyhágó úti budai részleg átköltöztetése történik meg, 2007 áprilisában pedig már a teljes központi Honvédkórház egy telephelyen fog üzemelni.

A Magyar Honvédség Egészségügyi Parancsnoksága alárendeltségében müködö új kórházban, a racionalitás és a magas szintü ápolás érdekében sebészeti, belgyógyászati, neuropszichiátriai, rendelö és kiemelt orvostechnikai eszközökkel rendelkezö diagnosztikai intézeteket hoznak majd létre. Elöadása végén a kórház finanszírozási nehézségeiröl adott információkat Hetei Péter. Ezt követöen baráti beszélgetésen vettek részt a ,,Katonákért" Alapítványt támogató szakemberek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-04 10:07:16
A 10. Fáy túra része a Honvédszakszervezet, Magyar Honvédség 175. éves jubileumához kapcsolódó rendezvénysorozatnak, mely 2023. július 22-én kerül megtartásra Gombán, melyre szeretettel várják a vállalkozó kedvű katonákat...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.