2024. 04. 20. szombat
Tivadar
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Fókuszban a katonai egészségügy

Hosz  |  2005. 12. 01., 18:08

Pártoló tagi rendezvény a Honvédkórházban

 A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Alapítvány november 21-i - a Magyar Honvédség dr. Radó György Központi Katonai Kórházban megtartott - pártoló tagi rendezvényén szakmai tájékoztató hangzott el a honvéd egészségügy jelenlegi helyzetéröl, valamint a Honvédkórház fejlesztési perspektíváiról. A kórházparancsnok elmondta, hogy a Honvédkórház 2006-tól a föváros észak-pesti régiójának sürgösségi baleseti centruma lesz.

Szekeres István ny. dandártábornok, kuratóriumi elnök rövid megnyitója után dr. Hetei Péter ny. dandártábornok, a Dr. Radó György Központi Katonai Kórház föigazgatója tartott elöadást. A kórházparancsnok - egyebek mellett - a katonai egészségügy jelenlegi helyzetéröl, majd a Honvédkórház fejlesztési perspektíváiról beszélt.

A föigazgató szerint a honvéd egészségügynek a katonáról minden körülmények között biztonságos módon kell gondoskodni. A külföldi missziókban szolgálatot teljesítö orvosi és asszisztensi állományról a kórházparancsnok elmondta, hogy az MH egészségügyi szolgálata a NATO-n belül rendkívül elismert, nem volt olyan missziós váltás, hogy a többnemzetiségü egészségügyi intézeteket ne magyar katona-orvos vezette volna.

- A haderö-átalakítás érintette a honvéd egészségügyet is, az átszervezés kapcsán a vezérkarfönök közvetlen alárendeltségébe kerültünk, mintegy önálló haderönemként, parancsnoksági szinten történik ma már az egészségügy szakirányítása – mondta az orvos-dandártábornok.

A jövöképet a haderö átalakítása továbbra is meghatározza, a rekonstrukciós feladatokat jelenleg is végzik. Az egészségügyi vezetö beszélt a privilegizált - égési, toxicológiai, infektológiai - szakterületekröl, a jövöbeni kórházi, orvosszakmai feladatokról is. Hetei Péter elmondta: a dr. Radó György Központi Katonai Kórház rendkívül népszerü a betegek körében, az intézmény 23-24 ezer fekvö beteget lát el évente. A kórházban az észak-pesti régió - 24 órában müködö - sürgösségi betegellátó-osztálya 560 ággyal 2006 májusában kezdi meg müködését, ezzel a Honvédkórház a föváros észak-pesti régiójának sürgösségi baleseti centruma lesz. Jövö júniusban új szakrendelöt hoznak létre, decemberben a Királyhágó úti budai részleg átköltöztetése történik meg, 2007 áprilisában pedig már a teljes központi Honvédkórház egy telephelyen fog üzemelni.

A Magyar Honvédség Egészségügyi Parancsnoksága alárendeltségében müködö új kórházban, a racionalitás és a magas szintü ápolás érdekében sebészeti, belgyógyászati, neuropszichiátriai, rendelö és kiemelt orvostechnikai eszközökkel rendelkezö diagnosztikai intézeteket hoznak majd létre. Elöadása végén a kórház finanszírozási nehézségeiröl adott információkat Hetei Péter. Ezt követöen baráti beszélgetésen vettek részt a ,,Katonákért" Alapítványt támogató szakemberek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.